Babcia Emma, Melisa, Mania i Maja - fotki str. 89

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 10, 2011 21:52 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Probowalas 1st Choice?
Myśle o miej, bo ma sporo mięsa i bywa stacjonarnie, co ważne, jak z netu nie dowioza. i kupiłam kiedyś torbę, wszystkie zjadly.
P. Dr wymieniala m.in, Specific, dosyć tanie, ale skład mi sie nie podoba - głownie pszenica i kukurydza. A czy Emma to chomik, czy jednak kot :roll:
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Wto maja 10, 2011 22:03 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Mówisz o tej hipoalergicznej z kaczką ? Moje nigdy jej nie jadły, owszem widuję tę firmę w zoologu, ale tylko tę tradycyjną z kurą.
RC dla alergików nie jest jakoś szczególnie drogie, najmniejsza paczka 19zł kosztuje u mnie w lecznicy, może jutro kupię na spróbowanie...Tylko jak to jest kot musi jeść potem tę karmę do końca życia ? Jeśli będzie poprawa oczywiście.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Wto maja 10, 2011 22:06 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Nie zapytałam, czy na zawsze.
Ale gdzieś czytałam, ze po takiej przerwie kotom zdarza sie odczulic i mogą jeść normalnie.
Gdyby to był kurczak, to sprawa jest prosta- mogłabym np. Dawać mokra karmę typu tunczyka Applaws.
Pixie dostawała steryd na te zmiany?
Obrazek

Conchita

Post » Wto maja 10, 2011 22:11 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Tak raz dostała Dexafort bo wydrapała się do krwi, ale to jakoś przed Wielkanocną i od tamtej pory nie ma ran, ale teraz uparcie drapie się po brodzie i właściwie tylko w tym jednym jedynym miejscu, skóra jest czysta, żadnych zmian, pod mikroskopem też nic nie widać...

karola7

Post » Wto maja 10, 2011 22:12 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

To faktycznie może być alergia...
Obrazek

Conchita

Post » Wto maja 10, 2011 22:20 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

A czy dermatolog mówił coś na temat ewentualnym badań, co można zrobić, żeby w miarę jasno stwierdzić co może być przyczyną drapania ?

karola7

Post » Wto maja 10, 2011 22:23 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

A surowe mięso? Wołowina, indyk? Moje wsuwają aż miło.Słyszałam, że właśnie indyk jest taki nie uczulający.Nie potwierdzone, zasłyszane.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto maja 10, 2011 22:33 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Karola, ona miała posiew na bakterie i grzyby, nic nie wyszło. Pobiera sie zeskrobiny z drapanego miejsca.
Pani wet powiedziała, ze można zrobić kosztowne testy na alergie, ale lepszym rozwiązaniem jest własnie dieta eliminacyjna, która wstępnie potwierdzi lub wykluczy alergie.

Ewar, jeśli potwierdzimy alergie na kurczaka, to faktycznie będę jej dawać surowe mięso. Indyka uwielbia.

Na razie mamy skupić sie tylko na jednej karmie, tak testowo.
Obrazek

Conchita

Post » Wto maja 10, 2011 22:37 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

To jeszcze dopytam się Ciebie o te zeskrobiny, jak to wygląda, "zdziera" się skórę do krwi , jest to mocno bolesne dla kota?
Bo mnie też mówili w lecznicy o tym, ale sama nazwa mnie lekko przeraziła, a też rozważane jest zrobienie jutro takiego badania. Pamiętasz może jaki był koszt mniej więcej ?

karola7

Post » Wto maja 10, 2011 22:43 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Nieee, zeskrobiny nie bolą, taka mini-próbkę z naskórka pobierają, ze kot tego nie czuje.
Ja placilam chyba ok 100 zł, ale mój wet to straszny zdzierca.
Dzisiaj przy mnie przyjechał do kociego dermatologa kurier z labu i powiedział, ze posiew kosztuje 50 zł :evil: może kosztuje tez pobranie próbki, ale aż tyle???
Obrazek

Conchita

Post » Wto maja 10, 2011 22:57 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Conchita pisze:Nieee, zeskrobiny nie bolą, taka mini-próbkę z naskórka pobierają, ze kot tego nie czuje.
Ja placilam chyba ok 100 zł, ale mój wet to straszny zdzierca.
Dzisiaj przy mnie przyjechał do kociego dermatologa kurier z labu i powiedział, ze posiew kosztuje 50 zł :evil: może kosztuje tez pobranie próbki, ale aż tyle???

Dzięki, muszę jutro pogadać z nimi i zobaczymy co dalej robić z tą moją Pixi. Mam nadzieje, że u Emmy też się wreszcie wyjaśni o co chodzi.

karola7

Post » Śro maja 11, 2011 10:07 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

no, odkopałam się i przybywam w temacie alergii (kociej tym razem ;) )
1. uczula często kurczak
2. może uczulać wołowina - i to bardzo - zdziwiłam się, ale to fakt
3. Uwaga na karmę z samych ryb - niektóre koty ostro biegunkują (mój niestety)
4. nie trzeba do końca życia, podobno już po 3 mies. następuje taka poprawa, że można wprowadzać normalne żywienie ( z zachowaniem ostrozności i diety eliminacyjnej na początek)
5. praktycznie najlepiej się sprawdza podawanie tylko suchej karmy przez te 3 miechy (wiem, okropne, mnie tez serce pęka)

Organizacyjnie u mnie jest tak:
Caillou - RC Hypoallergenic - je, aż jej się uszka trzęsą, nie płacze za mięskiem, ale głwónie dlatego, ze Lokiego też przestawiłam na suche (on je RC Calm).
Ponieważ jedzą inne rodzaje karmy, stoję i pilnuję, głównie, żeby Caillou nie jadła tej Lokiego, i chowam miski.
Postanowiłam zaciąć zęby na 3 mies. jeśli to ma pomóc.
Nie zawracałam sobie głowy szukaniem mokrej karmy hypoalergicznej, bo w razie braku pozytywnego efektu nie miałabym pewności która pomaga, a która nie

Zagoiły się nam szyja, broda, pośladki, brzuszek, została jedna brzydko wygryziona nóżka - walczymy do skutku :ok:

Trzymamy kciuki za Emmę :ok:

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Czw maja 12, 2011 13:08 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

-uczulać może wiele składników. czasem zdarza się tak ze kurczak z jednej karmy uczula a z innej nie - tak było w moim przypadku. Teraz jemy karmę organiczną Pronature Holistic kaczka z pomarańczami i jest wszystko ok a w składzie jest troche kurczaka. Ważne jest pochodzenie składników w pronature jest jakość potwierdzona certyfikatem BIO i jakies tam inne a w niektórych karmach kurczaki sa z najgorszych "fabryk kurczaków" i często juz dla ludzi sie nie nadają.
-oprócz kurczaka uczulac moga różnego typu zboża np. pszenica bardzo czeto
- uczulac moga składniki nie okreslone np. tłuszcz zwierzęcy - bo nie wiadomo z jakich zwierzat
- konserwanty fuj - my nie uzywamy karm na sztucznych konserwantach bo jest sporo bez i skoro mam wybór wolę bez
Obrazek

kocurex

Od: Pt paź 03, 2008 7:59

Post » Czw maja 12, 2011 13:12 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Dzięki :)
Na razie kupiłam Trovet z królikiem i został łaskawie zaakceptowany.
Obrazek

Conchita

Post » Czw maja 12, 2011 13:12 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Apolinary jest prawdziwy, czy pluszowy? :)

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

[poprzednia][następna]