Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Aktualizacja godz. 22.55 Wody Polskie w związku z wysokim stanem wody w Odrze zdecydowały o kontrolowanym zalaniu polderu Oławka i terenów wodonośnych Wrocławia. Chodzi o obszar leżący między Księżem Małym i Wielkim, Odrą oraz gminą Siechnice. - Jest to procedura zgodna z instrukcją przeciwpowodziową dla Wrocławia. Teren, na którym rozlewa się woda jest specjalnie przygotowany do takich sytuacji, a zalewanie polderu służy ochronie mieszkańców przed powodzią - podkreślił Przemysław Gałecki, wiceprezes MPWiK. Polder Oławka ostatnio był uruchamiany podczas powodzi w 1997 roku.
czitka pisze:Wszystkim dziękuję za wsparcie, potrzebne jak nigdy.
Wojtku, ja już nie wiem co komu opada i gdzie, ja opadłam z sił. I ile tej wody gdzie tez już nie kojarzę.
Odstawiłam auto gdziekolwiek, nie wiem, czy nie gorzej, Odra niedaleko. I wracałam wieczorem mostem na Odrze a właściwie na jednej z odnóg Odry. Dużo wody, bardzo dużo i pędzi z takim impetem, że można się po prostu przerazić.
Wcześniej z Panem Grzesiem (od Foresta) przenieśliśmy pół tony brykietu ruf z piwnicy do mieszkania, bo jak przyjdzie woda, to po opale a zima za pasem. Zamknęłam piwnicę i komórkę na wszelki wypadek, żeby Nulka nie utknęła w pułapce z wodą. Na dachu komórki wielka micha z suchym jedzeniem, bo jak przyjdzie woda...![]()
Spróbuję spać, telefon obok. Bardzo tu mamy z sąsiadami zaprzyjaźniony sztab kryzysowy, jeden za wszystkich, wszyscy za jednego, już poustalane kto ucieka do kogo gdyby nadeszła godzina W.
Plecak kryzysowy spakowany.
Dziwnie mi.
Takie czekanie jest straszne. Nikomu nie życzę.
Niech się skończy ta noc, która się dopiero zaczyna.
W dzień łatwiej by było.
Czekamy.
Aktualizacja godz. 23.45 Wody Polskie informują, że oprócz polderu Oławka otwarty został sąsiadujący z nim polder Blizanowice-Trestno. Jego otwarcie poznacza zalanie okolic tych dwóch wsi, ale bez domów w samych miejscowościach. Powierzchnia polderu to 210 ha, a jego pojemność to 3,8 mln m3. Polder zalewany jest przy przepływach powyżej 1000 m3 /s. Otwarcie polderu Blizanowice-Trestno nie oznacza konieczności ewakuacji ludzi, choć część z nich będzie odcięta od świata. - Otwarcie polderów wpłynie na zmiejszenie fali kulminacyjnej docierającej właśnie do stolicy Dolnego Śląska - podkreśliły Wody Polskie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 60 gości