Koty Patmola

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro paź 07, 2015 9:23 Re: Koty w gąszczu przepisów

Patmol pisze:trzeba wstać rano, przed tymi co zbierają 8) u nas jest jeszcze dużo kasztanów na drzewach

Aj, myślałbychto 8)
Mam tyle kasztanów ( nazbierałam dzisiaj ) ,że wiadro mydła zrobię :mrgreen:

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Śro paź 07, 2015 10:23 Re: Koty w gąszczu przepisów

super
to może i krem spróbujesz zrobić

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro paź 07, 2015 10:31 Re: Koty w gąszczu przepisów

Patmol , ale masz cudne kotki :mrgreen:

Niee, raczej na mydełku poprzestanę :ok: I do mycia i do prania. W sumie, to nie wiem, czy będę mogła się tym myć, czy jakiejś alergii galopującej nie dostanę :)

gatiko

Post » Śro paź 07, 2015 10:39 Re: Koty w gąszczu przepisów

po mydle z kasztanów raczej nie 8) no bo czy ktoś słyszał o alergii na kasztany
gatiko pisze:Patmol , ale masz cudne kotki :mrgreen:

?
tylko jakoś nikt ich nie chce :placz:

Patmol

Post » Śro paź 07, 2015 13:01 Re: Koty w gąszczu przepisów

Patmol pisze:po mydle z kasztanów raczej nie 8) no bo czy ktoś słyszał o alergii na kasztany
gatiko pisze:Patmol , ale masz cudne kotki :mrgreen:

?
tylko jakoś nikt ich nie chce :placz:

Nie wiem, przerabiałam alergię na wszystko. czego dotykałam, czym oddychałam i co jadłam :evil:

Nie kochasz ich ? Nieładnie 8O

:mrgreen:

gatiko

Post » Czw paź 08, 2015 6:49 Re: Koty w gąszczu przepisów

koty mam kochać? :strach: 8O
no bez przesady

wczoraj poszłam z Zooro do veta, bo jakiś taki dziwny był
apatyczny i nie chciał jeść już we wtorek, a w srodę czyli wczoraj tak samo był apatyczny i nie chciał jeśc, a różne naprawdę dobre rzeczy mu proponowałam
i miał taki dziwny wyraz pyszczka -no, inny niź zwykle
ale sam Zorro, jak by popatrzeć z boku, to wyglądał normalnie i miał aktywność przeciętnego kota, czyli leżał głównie
nie miał biegunki, wymiotów, kaszlu, kichania, no ani niczego takiego
no, ale poszłam

vet go porządnie pooglądał
potwierdził, że kot wygląda normalnie, zęby i uszy mu pooglądał i temperaturę mu zbadał
i stwierdził, z emoże tak nietypowo mu sie infekcja zaczyna i dał mu zastrzyk jakiś przeciwzapalny (nie wiem z czym, ale jakiś taki)
no i po powrocie do domu, po jaki 2 godzinach Zorro odżył i nawet troszkę zjadł -kupiłam mu takie saszetki z galaretką dla juniorów -i trochę lizał i nawet wykazał zainteresowanie
i rano tez zjadł prawie cała saszetką 100 gram (ale jadł chyba ze 20 minut :roll: a ja go musiała pilnować żeby mu inni nie zjedli -bo było dużo chetnych )
tak, że się cieszę, że wygląda że jest ok
tylko jestem troche podłamana raczej ze teraz kilka razy muszę iść na te zastrzyki z Zooro- co dwa dni :roll: czyli jutro i w niedziele na pewno

wczoraj siedziałam u veta ponad 2 godziny -bo kolejka straszna była
+ dojście do veta tez trwało
z psem poszłam na spacer ok 20 , do parku -dobrze, że u nas można chodzić po parku po ciemku
a w domu nic nie zrobione :roll: dopiero się wzięłam za jakieś gotowanie, sprzątanie
na kasztany nawet nie spojrzałam :?

Patmol

Post » Czw paź 08, 2015 6:53 Re: Koty w gąszczu przepisów

Z tym kochaniem kotów:
okazuje się, że panią, która zabrała w końcu Mycka (pani odnalazła się cudem), zna inna pani, znajoma znajomej. Podobno ta pani "kocha koty". Tylko jakoś nie widziałam ani pół ogłoszenia o zaginięciu Mycka. Chyba wolę ludzi traktujących koty jak obowiązek i obowiązkowych, niż "kochających". Choć trochę uczucia kotom potrzeba.
Zdrowiej, Zorro :201461
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw paź 08, 2015 7:00 Re: Koty w gąszczu przepisów

kto da uczucie moim kotom do adopcji ? 8) (wszystkie do wyboru i na pierwszej stronie i na FB -link w podpisie)

chociaż akurat np Ryjonek czy Elbert to uczuciami nie jest zainteresowany wcale, tylko jedzeniem
Alibaba to tak, to uczuciowy kotek

Patmol

Post » Czw paź 08, 2015 7:03 Re: Koty w gąszczu przepisów

To jest okropne , jak się musi tyle wysiłku i czasu przede wszystkim , włożyć w opiekę nad kimś kogo się nie kocha :roll:
Dobrze przynajmniej, że trochę lubisz te koty :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw paź 08, 2015 7:29 Re: Koty w gąszczu przepisów

moim zdaniem takie myślenie nie jest prawidłowe
ale ludzie coraz częściej porzucają to czego nie kochają na tyle, żeby temu czemuś poświęcać czas
kochają szczeniaka, bo słodki, a potem juz nie kochają dorosłego psa -no to do lasu
trudno,żeby tracili czas dla psa, którego nie kochają

i biorą sobie znowu szczeniaczka
i znowu kochają go jakis czas

kot im wypada z okna, i robi się kłopotliwy po tym wypadnięciu
ich uczucie do kota wygasa
uczucia w ogóle sa nietrwałe strasznie
nie tylko te do zwierząt

tak całkiem szczerze
to ja osobiście wcale nie pojmuję jak można kochać kota
kot to po postu kot

pewnie jestem wybrakowana
i raczej już się tego nie da naprawic

Patmol

Post » Czw paź 08, 2015 13:19 Re: Koty w gąszczu przepisów

Czyżbym "rozpętała wojnę", jednym zdaniem, które napisałam (akurat w tym przypadku) żartobliwie ?
8O
:201461 dla kociaków. Na zdrowie.

gatiko

Post » Czw paź 08, 2015 15:24 Re: Koty w gąszczu przepisów

To tak z zupełnie innej beczki.

Składniki na farsz warzywny do empanady:
- 150 ml oliwy z oliwek
- 500 g cebuli (może być czerwona, jako łagodniejsza)
- 65 g pora
- 3 ząbki czosnku
- 45 g marchwi
- 430 g czerwonej papryki
- 120 g cukinii
- 130 g bakłażana
- 350 g pomidorów
- Sól i pieprz
Warzywa obrane i posiekane (leniwcy mogą z lekka zmiksować, ale raczej nie na jednolitą masę) w grupach: cebula+por+czosnek podsmażyć ok. 5 minut na średnim ogniu; dodać papryka+marchewka i smażyć ok. 10 minut pod przykryciem; dodać resztę i podsmażać jeszcze 20 min. pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Potem do naczynia w którym będziemy piec empanadę (prostokątna blacha niezbyt wysoka) nakładamy połowę masy rozwałkowanej na nie więcej niż 0,5 cm grubości (i zostawionej jakieś 5-10 minut żeby podrosła w razie czego), na nią dajemy farsz warzywny odcieknięty z nadmiaru sosu/tłuszczu i przykrywamy drugą porcją rozwałkowanej masy, brzegi zawijamy do środka, robimy małą dziurkę na wierzchu i pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Wierzch można posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, jeśli tej masy (ciasta) było ciut za dużo i brzegi byłyby zbyt grube, można z nich zrobić ozdóbki na wierzch mniej lub bardziej artystyczne. Jakby zostało za dużo, można upiec empanadillas czyli małe pierożki z tym samym lub innym farszem za kilka dni (ciasto dobrze znosi kilkudniowy pobyt w lodówce).
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw paź 08, 2015 17:47 Re: Koty w gąszczu przepisów

O, rany - ale roboty 8O Pewnie jest pyszne :D
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw paź 08, 2015 18:12 Re: Koty w gąszczu przepisów

gatiko pisze:Nie kochasz ich ? Nieładnie 8O

:mrgreen:

Kochać koty?! Też coś. Ja tam kotów nie kocham, ja je lubię. Kocham swoją córę ale ją niekoniecznie lubię. :twisted: Jest wredotą i paskudą. :twisted: Na dodatek twierdzi, że ma to po mamusi. Złośliwiec jeden. :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Czw paź 08, 2015 21:12 Re: Koty w gąszczu przepisów

morelowa pisze:O, rany - ale roboty 8O Pewnie jest pyszne :D

Morelowa - tak naprawdę nie jakoś strasznie dużo. Robiłam co prawda tylko tuńczykową (jest mniej warzyw, za to jest tuńczyk) ale po przygotowaniu kolejnych grup warzyw leci szybko - wrzucasz jedne, podsmażasz od czasu do czasu mieszając, dorzucasz drugie, po odpowiednim czasie trzecie i już. Przy użyciu szatkownicy przygotowanie warzyw nie trwa masakrycznie długo. A jak już usmażone i nałożone i empanada wstawiona do piekarnika, to tylko budzik nastawiasz, żeby nie przegapić i tyle. Najlepsza jest tego samego dnia, ale jeśli przechowywana w chłodzie, to i drugi dzień przetrzyma.

Swoją drogą przy użyciu mączki kukurydzianej robi się też czekoladę na gorąco - taką prawdziwą, hiszpańską. Mleko, kakao w proszku (prawdziwe) w ilości 2x takiej jak na normalne kakao, cukier (1,5-2 łyżeczki na łyżeczkę kakao) i łyżeczka mączki kukurydzianej - zamieszać, zagotować i pić pychotkę. Jest dość gęste, ale rzadsze od budyniu.

No i mączkę kukurydzianą dodaje się też do sosu do soli w zielonym winie (lenguado al albarino) https://www.google.com/search?q=lenguado+al+albari%C3%B1o&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI0u6mxdazyAIVxIxyCh1QpwOO&biw=1272&bih=612#imgrc=SUpIfirU-NnSOM%3A Obrazek
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

[poprzednia][następna]