Magnolia i znajomi...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 06, 2013 19:24 Re: Magnolia i znajomi...

Ale fajne też muszę o czymś takim pomyśleć na wiosnę do nowego naturalnego drapaka na balkon.
Mamy brzozowe drzewo i brak pomysłu na wygląd drapaka.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Śro lis 06, 2013 20:13 Re: Magnolia i znajomi...

Mopik ma podobny domek, tylko zamykany na zdejmowana krate - to jedyne miejsce, w ktorym NIE chcial lezec, gdy to przytaskalem do domu. Teraz sluzy glownie jako drapak i koci transporter (bo duzo wiecej miejsca ma niz w tych plastikowych pudelkach, ktore sluza za transportery).
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Sob lis 09, 2013 11:23 Re: Magnolia i znajomi...

I Magnolka, i ja smarkamy - otwarte na oścież okno ostatnie dni robi swoje... a jak katarek, to i wybrzydzanko z jedzeniem - znowu ćwiczę z animondą dla kastratów (indyk, bez podrobów), bo mięsko za mało pachnie. Mogło być gorzej - zawsze mogła żądać chrupek czy whiskasa itp.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob lis 09, 2013 12:25 Re: Magnolia i znajomi...

Ja sie w koncu wzialem za siebie - okazuje sie, ze mialem juz przewlekle zapalenie tchawicy i krtani i tez lykam rozne lekarstwa.

No to powodzenia w waszej kuracji.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Sob lis 09, 2013 16:13 Re: Magnolia i znajomi...

Koralik w ferworze zabawy załatwił mi moje ostatnie ciemne szkła :(
Jak nic rośnie mały pomiocik szatana...
Znaleziony bardzo, bardzo blisko cmentarza...

Dla chorujących dużo zdrowia :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Sob lis 09, 2013 16:57 Re: Magnolia i znajomi...

Koralik konkurencja Mopika? To może być ciekawe.

Swoją drogą wczoraj gdzieś na FB widziałam ogłoszenie małego kociaka - na zdjęciu wyglądał jak wierna kopia małego Mopika :twisted:

Magnolcia je ładnie, ale tylko vom feinstein (gotowany indyk w bulionie) - nie będę wybrzydzać (80% wilgotności i białko tylko z mięsa to już coś), ale wolałabym, żeby jadła surowiznę. Ostatnio po 3 dniach jej przeszła mięta do gotowanego i tylko surowe chciała. Tak raz na 2 miesiące ją tak łapie. Ważne, że je sama i to odpowiednio dużo - lepiej nie narzekać, bo zawsze może przestać.
...

czarnekoty123

Post » Nie lis 10, 2013 11:38 Re: Magnolia i znajomi...

Dzisiaj już mocno przemielona wołowina staje się jadalna (po chwili namysłu), a szalki wywołują mniejszy entuzjazm - chyba ból gardła się zmniejsza i nosek bardziej drożny; ale już je surowe z szalkowym pół na pół. Mieszanka z perliczki i mieszanka z kaczki (większe kawałki) czekają na lepsze czasy.

Z oczek nic nie kapie, przestała kichać, nosek tylko wilgotnawy jak u zdrowego kota (nic nie kapie), więc jest lepiej.

Tylko coraz większa @ z niej: sprzątam kuwetą, a ona nadzoruje (często to robi) siedząc na stoliku nad kuwetą - podnoszę się i do niej "co, kiciuś?", a kiciuś cap mnie za ucho. W nocy przylazła na kilka minut traktorzenia, poleżała i z powrotem do domku (siedzi tam ciągle jakby jej ktoś miał tam wleźć jeśli tylko wyjdzie) - opuszcza jak nikogo nie ma w pokoju lub na jedzenie/kuwetę/zabawę.
...

czarnekoty123

Post » Nie lis 10, 2013 15:53 Re: Magnolia i znajomi...

Ooo, to Magnolka ma zachowania kociaka :)
Mnie za nos lub policzek capie Koralik. Stara się to zrobić delikatnie, stara się...

Blekitny.Irys

Post » Nie lis 10, 2013 19:13 Re: Magnolia i znajomi...

Magnolka od kociaka to się różni głównie rozmiarem :P szaleje równo... dzisiaj się do mnie tuliła, barankowała... a nagle "cap" ząbkami pod żebra i w nogi z zawadiacką miną :evil: później zjadła listek kocimiętki (i stała się totalnie nieznośna na trochę), a w końcu zmęczona zasnęła (oczywiście w wiklinowym domku - koszyczek to rano obsiaduje /naprzeciw drzwi stoi/ obserwując, kogo by tu zaczepić i się pobawić - ojca też od rana mordowała, żeby się z nią bawił; mamie dała spokój, bo to szef kuchni :P ).

Nawet pieliła doniczkę z trawą - na ziemi leżało trochę suchej, więc wystawiła pazurki i jak grabkami wyrzuciła suche poza doniczkę (na podłogę), po czym zadowolona z siebie zaczęła ostre polowanie na muchę (taką już spowolnioną).

Jutro ostatni dzień z połową jedzenia z szalki (po surowym jest idealnie, a puszeczki wczoraj cały dzień jadła, to od razu gazy itd. - widać, że organizm się przyzwyczaił do lekko strawnej surowizny; dzisiaj już pół na pół). I niech mi ktoś powie, że mięso jest złe, a gotowe karmy dobre... tia...
...

czarnekoty123

Post » Nie lis 10, 2013 19:17 Re: Magnolia i znajomi...

Ja nie powiem :twisted:

A jakie gotowe ewentualnie twoja zjada?
Bo Szajka tylko surowe zjada, ale chciałabym mieć coś w zapasie.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Post » Nie lis 10, 2013 19:35 Re: Magnolia i znajomi...

Tylko animonda vom feinsteiin dla kastratów (najbardziej lubi indyk z pomidorami, ale pozostałe też zje). CFF też zje, ale nie może - tzn. świeżo otwarte tak i to odrobinę, bo więcej i po kilku godzinach powoduje już teraz wymiot (zapewne chodzi o sztuczne witaminy - lepiej zbilansowana karma ma ich więcej, a Magnolka już się do naturalnych przyzwyczaiła - animonda ma ich mniej i tylko A, D i E). To jest bez podrobów - tylko mięso. Gotowane szyjki indycze też zjada, ale... trochę trudniej je wyczarować "tu i teraz", a do tego zbilansować, więc ta animonda zawsze leży na wypadek sytuacji awaryjnej.

Z początku mogła nawet gourmeta zjeść czy animonda rafine soup albo shebę - teraz nawet nie poliże tego; kot, który patrzy na fast foody jak na truciznę... znałam jednego takiego - Mokate[*] taka była i też tylko tę animondę indyk&pomidory ewentualnie liznęła.

Tylko do tego trzeba odrobinę masła, bo strasznie chude (12% białka i 4,4% tłuszczu, więc na 100g tak 2/3 łyżeczki masła trzeba dać).
...

czarnekoty123

Post » Nie lis 10, 2013 19:38 Re: Magnolia i znajomi...

Ok dzięki :ok:
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Nie lis 10, 2013 19:55 Re: Magnolia i znajomi...

gpolomska pisze:(...)
I niech mi ktoś powie, że mięso jest złe, a gotowe karmy dobre... tia...

I są tacy, którzy tak mówią i nawet próbują to udowodnić, tia...
A koty wiedzą lepiej :)

Blekitny.Irys

Post » Nie lis 10, 2013 20:23 Re: Magnolia i znajomi...

W temacie karm dla kota dałam dwa linki do filmików o kocich karmach - jak ktoś tam nie czyta, to zapraszam w tym wątku do obejrzenia:
- karma zbilansowana (naturalna),
- karma bardziej bliska naszemu jedzeniu - nie w pełni zbilansowana, ale też dobra.

Doskonale pokazują, jakie głupie rodzą się koty i jakie niezdrowe jedzenie jedzą zanim nawrócimy je na "zbilansowaną karmę" - najlepiej polecaną przez wetów lub reklamy.
...

czarnekoty123

Post » Nie lis 10, 2013 20:51 Re: Magnolia i znajomi...

Filmiki są ekstra :ok:
Pokazałam młodemu i mężowi, a oni stwierdzili, że od jutra nie kroimy barfa tylko dajemy w całości (uwaga żart :wink: )
Obrazek Obrazek

ab.

[poprzednia][następna]