Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Nowe zycie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 14, 2011 13:34 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

Wlasnie tak. Ten przyplyw tylko na razie jakos sie nie pokazuje a mi sie szukac nie chce.
Mam z czego zyc, to nie jest problem, ale zeby komus cos pomoc albo wiele odlozyc to juz jest trudno. Jak bede splacac auto, nowy piec i wszystko co sie ostatnio popsulo, to bedzie jak u Was na studiach. Glodowac nie bede, bo na to nawet rodzice by nie pozwolili i mi paczki przysylali, ale latwo tez nie bedzie.
Ja tez sie najlepiej troszcze o moje futra. Nikt tak nie potrafi jak ja, bo ja wiem, ze trzeba siedziec cicho, jak Lillutek ma cos zjesc, bo inaczej ucieka i Emil wyzre. Albo ze do przytulania tez przyjdzie, jak ona ma ochote a nie ja. Ze Emil lubi sie witac glowka i obwachiwac mnie. Ze sie przytula jak niemowle. Takie tam drobnostki.

Tak, zeby pieniadze zarobic, trzeba je wydac. :mrgreen:

SecretFire

Od: Sob sie 30, 2008 15:29

Post » Pt sty 14, 2011 15:31 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

EdytaB_a pisze:
Gibutkowa pisze: A tak z drugiej strony to coś ostatnio słyszałam jak się wypowiadał milioner - że bogaczem nigdy nie zostaje ten co oszczędza tylko ten co znajduje nowe źródła przypływu pieniędzy :)

bo boczacze nie chowają swoich pieniędzy na koncie tylko nimi obracają

Przeczytajcie Robert Kiyosaki Bogaty Ojciec, Biedny Ojciec
- czego bogaci uczą swoje dzieci na temat pieniędzy i o czym nie wiedzą biedni i średnia klasa?

Czytałam fragmnety, kiedyś w necie trafiłam :)
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pt sty 14, 2011 18:37 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

A ja bym tak bardzo chciała być bardziej oszczędna. Od dawna, co miesiąc obiecuję sobie, że teraz to już będę oszczędzać i zawsze wydam wszystko co mam. :oops:
Gibutkowo, daj jakąś radę, jak tobie się udało nauczyć oszczędzania?
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Pt sty 14, 2011 19:32 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

Był taki wątek na KŁ, jak dla mnie średnio przydatny a ze mnie też utracjusz nielichy :roll:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt sty 14, 2011 19:45 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

babajaga pisze:A ja bym tak bardzo chciała być bardziej oszczędna. Od dawna, co miesiąc obiecuję sobie, że teraz to już będę oszczędzać i zawsze wydam wszystko co mam. :oops:
Gibutkowo, daj jakąś radę, jak tobie się udało nauczyć oszczędzania?

Nie używam kart płatniczych, w sklepie płace tylko gotówką, gotuję w domu jedzenie (to też dlatego że ja lubię gotować a też nie bardzo smakuje mi jedzenie z fast foodów a w knajpach jest drogo - jedyne co jemy na mieście to średnio raz w miesiącu pizzę w bardzo dobrej pizzeri jak idziemy od razu po pracy do kina). Robię menu na cały miesiąc i na zakupy duże chodzę ze dwa-trzy razy w miesiącu, zakupy małe codzienne robi mój TŻ. Chemię też kupuję raz na kilka miesięcy, podobnie z jedzeniem dla kotów. Potem nie łażę po sklepach za byle pierdołą i mnie nie kusi żeby coś dokupić. Z zakupami ubraniowymi nie mam problemu bo nie lubię przymierzania i to mnie skutecznie odstrasza ;) No i przede wszystkim nie kupuje pierdół, wszystko przeliczam na karmę dla bezdomniaków - zawsze jak mam ochotę kupić jakąś pierdółkę - wazonik, figurkę, niepotrzebny kosmetyk, którego nigdy nie użyję to sobie liczę ile za tą kasę byłoby karmy i stwierdzam że już lepiej tak ta kasę wydać ;) niż na niepotrzebną pierdołę, której nigdy nie użyję. Gadżeciara nie jestem - dopóki telefon działa (bo dla mnie telefon służy tylko do dzwonienia i do wysyłania smsów) to go będę używać choćby nie wiem jak stary był. Poza tym tak sobie też myślę że im więcej mam zajęć tym mniej czasu na łażenie po sklepach i wymyślanie co by mi się przydało ;)

EDIT: No i u mnie odpada problem fryzjera, kosmetyczki - podcinam włosy sama (nie cierpię jak mi ktoś grzebie we włosach, zwykle po 15 minutach na fotelu u fryzjera robiło mi się niedobrze - chyba mam jakąś schizę :| ), nie farbuję już a jak mi parę razy strzeliło do głowy się zafarbować to TŻ się wyżył artystycznie na mojej głowie ;), dobrze mu to całkiem wyszło. Kosmetyków używam dla dzieci albo dla młodzieży - te są sporo tańsze a ja ich używam z konieczności, depiluję się też sama - trochę ćwiczeń i człowiek nabiera wprawy ;)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pt sty 14, 2011 20:30 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

Przychodzę w gościnę a tu wątek o oszczędzaniu 8)
Oj te kosmetyki, których nigdy nie użyję... :oops:
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pt sty 14, 2011 20:57 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

Kosmetyki to tez jedna slabosc moja. Ale ja tez robie wiele podobnie jak Ty Gibutek, po prostu z potrzeby. U nas jest wiele reklam tygodniowych z duzych supermarketow, wiec moge tez planowac co gdzie kupie i co jest po drodze, zeby extra nie jechac. I tez wiecznie przeliczam na rzeczy dla futer. Ubrania kupuje przewaznie tylko na przecenie, bo mozna naprawde tanio dostac a ja nie jestem jakas tam modna, ze musze miec najnowsze kolory. Kupuje bardziej klasyczne rzeczy, ktore sa lata modne. W porownaniu moge powiedziec, ze ostatnio, jak juz musialam dokupic pare zimowych swetrow, to wydalam za piec rzeczy 36 €, w tym trzy swetry naprawde cieple, zamiast orginalna cena za te rzeczy 168 €. Niektore kolezanki albo znajomi sie ze mnie smieja, ze mnie mozna o cene jakis rzeczy spytac i wypluje na poczekaniu cene z trzech roznych sklepow za ta sama rzecz. Wiele spraw takich wlasnie zalatwiam na lacza, bo auto kosztuje benzyne. Idzie wszystko zrobic. Ale na kosmetyki sobie pozwalam, bo nawet dzieciece mnie gryza i na wlosy nawet sa nie dobre.
W domu tez mozna wiele oszczedzic. Nie rozumiem tego, co w Polsce w wielu miejscach zauwazylam. Dlaczego trzeba miec przesadnie nagrzane na okolo 30 ° i rozbierac sie w zime do koszulki? Mi jest to nie przyjemne i nie potrzebne. Mi wystarczy 18,5 ° nawet jak jest mroz na dworze. Jak ta temperatura jest konstant utrzymywana, jest wystarczajaca nawet dla zmarzlakow. Obiady tez sama gotuje, bo Fastfood nie jadam. Trzeba gdzies zaczac i ciagnac dalej. Ok, przesadnie nie raz nie trzeba, bo nie susze torebek od herbaty, tylko uzywam raz, ale sa inne rzeczy. Ja zawsze bylam krotko przed komornikiem ale do tej pory zawsze sie wywinelam.
:mrgreen:

SecretFire

Od: Sob sie 30, 2008 15:29

Post » Pt sty 14, 2011 21:01 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

No to ja nie wiem na co ja wydaję. Kosmetyków mam minimum, wazoników i figurek nie lubię, telefon mam za złotówkę, ciuchy noszę tak długo póki się da. Wydaję bez mrugnięcia okiem na książki, wino, sery, no w ogóle nie kupuje najtańszego jedzenia, fakt. I kupuję na kocim bazarku ale tylko kiedy wiem, że nie będzie leżało. W mieszkaniu zimą mamy 19 stopni, mamy ogrzewanie gazowe, żarówki wszędzie energooszczędne. Kotom kupuję jedzenie w dużych paczkach, bo taniej.
To gdzie jest moja wypłata co miesiąc???
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Pt sty 14, 2011 21:08 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

W dysputy o oszczędzaniu nie wchodzę, jak pomyśle o pieniądzach to mnie trzęsie, dlatego Obrazek

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Pt sty 14, 2011 21:32 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-1.1. urodzinki Lilly

shira3 pisze:
Patmol pisze:nie, nie
za słabe to przerażenie

Masz ty rację patmol - ja tam tej wenus do chałupy też nie wpuszczę bo coś mi się zdaje ze młodsza ode mnie :roll:
SecretFire pisze: Shira, tylko napisz na kartce te zle zeczy i podpal.
Nie wiem jak :? Kurde nic nie działa :roll: Uniwersum mnie olało...no... :roll: Kto chce ładne niedrogie mieszkanko...help! :crying:

Miałam przeczytać do końca, ale nie mogę :!: :!: :!:
ja tej Venus, też sobie nie życzę w domu :!: :!: Ja jedna jestem i tak ma zostać :!: :!: Jest TŻ, syn i 3 facetów (3 koteCki)

Wiolaww

Od: Nie gru 12, 2010 16:55

Post » Pt sty 14, 2011 21:36 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-1.1. urodzinki Lilly

Wiolaww pisze:
shira3 pisze:
Patmol pisze:nie, nie
za słabe to przerażenie

Masz ty rację patmol - ja tam tej wenus do chałupy też nie wpuszczę bo coś mi się zdaje ze młodsza ode mnie :roll:
SecretFire pisze: Shira, tylko napisz na kartce te zle zeczy i podpal.
Nie wiem jak :? Kurde nic nie działa :roll: Uniwersum mnie olało...no... :roll: Kto chce ładne niedrogie mieszkanko...help! :crying:

Miałam przeczytać do końca, ale nie mogę :!: :!: :!:
ja tej Venus, też sobie nie życzę w domu :!: :!: Ja jedna jestem i tak ma zostać :!: :!: Jest TŻ, syn i 3 facetów (3 koteCki)

:ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt sty 14, 2011 22:21 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

No u mnie grzanie jest mocno włączone, nawet tak że ludzie jak mnie odwiedzają to mówią że gorąco ale mi jest zawsze zimno, bo mam niskie ciśnienie, nawet jak mam skarpetki do spania to mam zimne stopy. No, a jak mi zimno to zaraz mam opryszczkę, najgorzej jak na oku, to potem muszę biegać do lekarza na kontrolę (prywatnie bo czekać nie można a trzeba sprawdzać czy do oka nie weszło) no i dość drogie maści. Więc muszę mieć ciepło w domu, bo suma-sumarum mnie to potem więcej wychodzi niż ogrzewanie. Ale tego akurat nie odczuwam w kosztach bo płacę za całość mieszkania i rachunki mnie nie obchodzą, mam ryczałtowo policzone.

Ja jedzenia też nie kupuję taniego ale umiem z jednego dania zrobić trzy :D Na przykład jak robię rosół to potem pomidorową, a z ugotowanego w rosole mięsa robię krokiety albo pierogi ;) Są tez bardzo pyszne różne dania a tanie, np. pierogi, tylko to czas zajmuje.
Sery lubię ale bez przesady, francuskie mi nie smakują ;) wina jak kupuje to najczęściej mołdawskie, niemieckie czy rumuńskie, a one nie są tak drogie jak włoskie czy francuskie - no ale to kwestia smaku, my po prostu nie lubimy smakowo francuskich win.
Co do telefonu to tez kwestia abonamentu na przykład. Ja mam na kartę i wydaję na rozmowy i sms-y 50zł na 2-3 miesiące.
Na wielu rzeczach można "zaoszczędzić" ;)
Poza tym jak chcesz oszczędzić to wymieniaj złotówki na inna walutę - to potem tego tak szybko nie wydasz ;)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pt sty 14, 2011 22:28 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

wino mołdawskie to i ja z TŻ-em lubimy
A że dziś piątek :piwa:
Obrazek Obrazek ObrazekFranek, Tośka, Kredka i LusiObrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Lalunia [*] zawsze w naszych sercach

EdytaB_a

Od: Śro gru 15, 2010 10:21

Post » Pt sty 14, 2011 22:32 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

EdytaB_a pisze:wino mołdawskie to i ja z TŻ-em lubimy
A że dziś piątek :piwa:

Kurcze coraz więcej wspólnych rzeczy ;)

Polecam importera Winnice Moldovy :piwa:

My dziś niemieckie pijemy, bo w Lidlu byłam :D

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pt sty 14, 2011 22:35 Re: Www u Emila i Lilly-Radio wolna Europa-Przeprowadzka!!!

A ja wypiłam moje ulubione piwko z Biedry przy piątku :piwa:

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

[poprzednia][następna]