Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 18, 2011 21:40 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

Ale i Orijen, i Acana mają zboża. Ja dlatego tak się uparłam na applawsa bo to jedyna karma, która zboża nie ma.

A moje potwory chciałyby żreć hillsa k/d dla nerkowców :roll: No ale przecież zdrowe koty nie powinny :twisted:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto sty 18, 2011 21:40 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

A moje najlepiej żrą winstona z rossmana :roll:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Wto sty 18, 2011 21:41 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

casica pisze:Ale i Orijen, i Acana mają zboża. Ja dlatego tak się uparłam na applawsa bo to jedyna karma, która zboża nie ma.

A moje potwory chciałyby żreć hillsa k/d dla nerkowców :roll: No ale przecież zdrowe koty nie powinny :twisted:

alez nie maja wlasnie. Od lat kupuje acane
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Wto sty 18, 2011 21:55 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

Jesli nawet nie zboża, to zbyt dużo dodatków roślinnych i mączkę ziemniaczaną
Acana
Skład:
świeże mięso jagnięce (bez kości), suszone mięso jagnięce, mączka z łososia, czerwone ziemniaki, mączka ze śledzia, mączka drobiowa, groszek, słodki ziemniak, kaczka (bez kości), olej z łososia, tłuszcz drobiowy, świeży sandacz (bez ości), suszona wątróbka drobiowa, suszona na słońcu lucerna, całe jajka, dynia, szpinak, buraki, pomidory, marchew, jabłko, rośliny morskie, żurawina, czarna porzeczka, korzeń cykorii, lukrecja, dzięgiel litwor, kozieradka pospolita, koniczyna, koper włoski, liście mięty, nagietek, kwiat rumianku, lawenda, cząber ogrodowy, ekstrakt z rozmarynu, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium.

Orijen
Skład z świeżych kanadyjskich produktów:
świeże mięso kurczaka, suszone mięso kurczaka, suszone mięso indyka, duszone czerwone ziemniaki, świeży łosoś prosto z łowu,tłuszcz drobiowy, suszone mięso indyka, świeże jaja, proszkowany łosoś, olej z łososia, olej z sardynek, tapioka, bulion drobiowy, olej słonecznikowy, nasiona lnu, atlantyckie wodorosty, duszona marchew, groch i pomidory, suszona na słońcu lucerna, włókna jabłka, nasiona babki płesznika, wyciąg z rozmarynu, cykoria, korzeń łopianu i prawoślazu lekarskiego, wyciąg z drożdży, glukozamina, borówki, czarne jagody, dzika róża, pokrzywy, nagietek lekarski, L-karnityna, nasiona kopru włoskiego, kwiaty rumianku,ostropest plamisty, gwiazdnica pospolita, cząber ogrodowy, siarczan chondroityny, mieszane tokoferole (witamina E), chlorek choliny, witamina A, witamina D3, niacyna (witamina B1), witamina K2, witamina B12, kwas foliowy (witamina B9), biotyna (witamina B7), witamina B6, proteinat cynku, proteinat żelaza, proteinat manganu, proteinat miedzi, selenin sodu, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium (B. bifidus), Hefepilz (S. boulardii).

Applaws
Skład:
suszone mięso z kurczaka, suszony ziemniak, świeże mięso z kurczaka, olej drobiowy, sos z drobiu, papka buraczana, suszone całe jaja, suszone drożdże piwne, olej z łososia, wyciąg z żyrawiny oraz jukki, wyciąg z cytryny, wyciąg z olejku rozmarynowego

Teraz się dopatrzyłam ziemniaków w applaws :evil: :evil: :evil:

Generalnie jakoś nskład applawsa bardziej mnie przekonuje, no ale za dużo dzisiaj dostały. To jest dobra karma jeśli dostaja malutkie porcje.
Ostatnio edytowano Wto sty 18, 2011 21:56 przez casica, łącznie edytowano 1 raz

casica

Post » Wto sty 18, 2011 21:56 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

casica pisze:Ale i Orijen, i Acana mają zboża. Ja dlatego tak się uparłam na applawsa bo to jedyna karma, która zboża nie ma.

Alez nie maja zboz Obrazek
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/133129

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/132970

Specjalnie dlatego moje koty na nie przestawilam, ze bezzbozowe.
Natomiast k/d, o tak, u nas tez jest hiciorem absolutnym :twisted:
Puszka musze izolowac przy karmieniu, bo inaczej panny mu chca z entuzjazmem dzikim wyzerac, zwlaszcza Fifinka Obrazek

Edit: Ziemniaki chyba niestety sa wszedzie, ale nie sa szkodliwe jak zboza, no i jest ich malutko.
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Wto sty 18, 2011 23:31 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

casica - zasadą przedstawiania składu jest kolejność: od największego % udziału do najmniejszego.
Czyli jeżeli:
casica pisze:Applaws
Skład:
suszone mięso z kurczaka, suszony ziemniak, świeże mięso z kurczaka,

ziemniak jest na 2 miejscy to jego udział w składzie jest bardzo duży.

Natomiast tu:
casica pisze:Acana
Skład:
świeże mięso jagnięce (bez kości), suszone mięso jagnięce, mączka z łososia, czerwone ziemniaki,

i tu:
casica pisze:Orijen
Skład z świeżych kanadyjskich produktów:
świeże mięso kurczaka, suszone mięso kurczaka, suszone mięso indyka, duszone czerwone ziemniaki,

są na 4 miejscu.

Może to tłumaczyć dlaczego Applaws u tak dużej liczby kotów powoduje rozstrój żołądka. Jest na Hodowcach wątek na ten temat.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto sty 18, 2011 23:56 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

Z gory przepraszam, ale mamy awarie. Nie ma tv, internetu i telefonu. Internet mi sie ostal w komorce :evil:
Cholera, applaws no. Poza tym nie podaja skladu procentowego.
Orijena moje koty nie chca, czyli zostaje nam acana. Zreszta to o tyle nie jest jakis straszny problem, ze moje jednak sa na swiezym miesie. Suche to tylko dodatek i smakolyk. Tylko teraz mam 7 kilowy wor applawsa dla doroslych i jeszcze ze 3 kg dla dzieci :roll:
MariaD czy Druid (10 miesiecy) moze juz jesc karme dla doroslych kotow? Czy raczej jeszcze dla kociat?

casica

Post » Śro sty 19, 2011 0:05 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

casica pisze:MariaD czy Druid (10 miesiecy) moze juz jesc karme dla doroslych kotow? Czy raczej jeszcze dla kociat?

Moje kociaki jak wyszły na mieszkanie jadły TOTW - to samo co dorosłe.
Kocięcą karmę miały w "karmniku" czyli pudle z wyciętymi otworami na ich wielkość, ale i tak podżerały starszym, więc poszłam na kompromis: przestawiłam wszystkie na karmę bezzbożową i jadły wszystkie Orijena, Acanę i TOTW. Wyrosły całkiem nieżle. :) Oczywiście dostawały surowe mięso i gotowanego kurczaka w galaretce (domowego, MCO muszą mieć dużo budulca dla stawów i chrząstek).
10 miesięczny kawaler może spokojnie jeść bezzbożowa karmę, nie ma ona przedziałów wiekowych. Grunt by miała dużo mięsa.

Jaka masz karmę dla kociąt bezzbożową? Tylko ten nieszczęsny Applaws.

A próbowałaś dać Power of Nature? To obecnie najlepsza karma na rynku.

Edit: skład PoN:
Składniki: suszone mięso kurczaka, świeże mięso kurczaka, tłuszcz z kurczaka (stabilizowany naturalną witaminą E), lucerna, siemię lniane, wątróbka z kurczaka, olej z łososia (stabilizowany naturalną witaminą E), algi morskie, żurawina, tauryna, prebiotyki, witaminy i minerały (chelatowane).
Obrazek

MariaD

Post » Śro sty 19, 2011 0:19 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

casica pisze:Z gory przepraszam, ale mamy awarie. Nie ma tv, internetu i telefonu. Internet mi sie ostal w komorce :evil:
Cholera, applaws no. Poza tym nie podaja skladu procentowego.
Orijena moje koty nie chca, czyli zostaje nam acana. Zreszta to o tyle nie jest jakis straszny problem, ze moje jednak sa na swiezym miesie. Suche to tylko dodatek i smakolyk. Tylko teraz mam 7 kilowy wor applawsa dla doroslych i jeszcze ze 3 kg dla dzieci :roll:
MariaD czy Druid (10 miesiecy) moze juz jesc karme dla doroslych kotow? Czy raczej jeszcze dla kociat?

moj miaukunek przestawil sie z treszta kotow na TOTW -lubi go ....a orijena do pysia zaden nie chcial wziac....kupuje w e-karmie i dalabym Druidowi -moj Gucio ma wrazliwe jelita i te karme doskonale toleruje :mrgreen:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Śro sty 19, 2011 0:31 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

Coto jest TOTW? Bo jakos mi sie nie kojarzy. Zamowie obie te karmy w wersji dla doroslych, niech sobie maly juz pojada. Zobaczymy czy ktoras im zasmakuke bo bardzo to sa wybredne zolzy.
Applawsa zjedza piwniczne. One tez sa bezczelne i wybredne, i tez suche jest dodatkiem. Nie ma to jak sobie koty wychowac :lol:

casica

Post » Śro sty 19, 2011 0:38 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

TOTW=Taste of the Wild

bezzbozowa karma polecana
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Śro sty 19, 2011 0:41 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

Aaaaa to wiem, skrotu nie kojarzylam

casica

Post » Śro sty 19, 2011 0:43 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

Na TOTW moje kocice miały bardzo zwarte, suche kupki - wysoka strawność karmy. Do tego stopnia, że musiałam trochę "rozrzedzić" dodając RC Fibre response bo mi się starsze panie zatykały. :roll: Ale małe funkcjonowały na tym świetnie. Ich kupki też były małe, zwarte i mało wonne.

casica pisze:Applawsa zjedza piwniczne.
:roll: zgroza... rozbestwiłaś piwniczne jaksiemaszwiktor Na porcelanie też jedzą? 8)
Obrazek

MariaD

Post » Śro sty 19, 2011 0:46 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

http://www.e-karma.pl/product-pol-261-T ... ntain.html

tu masz linka -jak zjedziesz na tej stronie w dol ,to masz sklad.....moje koty to wybrednisie ,ale totw jedza bez wybrzydzania,a z innymi tak nie mialam,Orijena zjadly bezdomniaczki.

Potwierdzam ,urobek koci jest duzo mneij aromatyczny 8) co pozwala mi przezyc ....i bdb swiadczy o tje karmie ,bo mam gucia ,ktry ma lekkie problemy ze strawnoscia bialka i jak mu cos nie spasuje ,to bialka nie trawi i Q sa kwasne w zapachu.....a po tej karmie zero klopotu.

Moje koty maja caly czas miske z suchym wystawiona,nie wydzielam ,ale zauwazylam ,ze np. w porownaniu z kittenem z RC duzo mneij go jedza-wydajniejsza ta karma jest i ma dw arazy tyle mieska co w kittenie

anulka111

Post » Śro sty 19, 2011 0:54 Re: Moje koty V. Dracul['] Księżyc w pościeli:)

Nasze kupki tez sa ladne. Suche i zwarte. Ale to chyba nie jest kwestia suchej karmy. Natomiast sensacje po applaws zauwazylam chyba tylko u mlodego. Jak dostanie zbyt duzo, pawik. W zasadzie nie mam pewnosci kto byl autorem dzisiejszego pawika. Jednak po doglegnym studium zawartosci obstawiam jednak Druida. Kolacje zlozona z mieskamzjadl ladnie.

Piwniczne Jeszcze toleruja fajans, laskawe te kotki, ale jak mi zqbraknie lepszych puszeczek albo serc to na byle co tez sie krYwia.

casica

[poprzednia][następna]