madrugada pisze:Aniu, fajnie, że skończyłaś referat. Idziesz jak burza. I z zastrzykami radzisz sobie coraz lepiej
Dobrze powiedziane, brawo Ania! Trzymam kciuki za wystapienie! Tobie powinni zaplacic a nie odwrotnie.
Tak rozne sa ceny w sklepach, ze trzeba niestety troche czasu przeznaczyc na zorientowanie sie, gdzie co po ile. Od jakiegos czasu weszlo mi w nawyk sledzenie co tydzien online gazetek marketow, bo maja czesto bardzo sympatyczne promocje typu kup 1 a drugi produkt gratis.
Gosiugosiu, zdrowia dla Ciebie! MaryLux, głaski od Sabci Zuniu, fajnie, że dziś bez kłuja i z dobrym apetytem! U nas też już dawno było śniadanie, pewnie zaraz kotki zarządzą drugie Nolinko, wytrzymaj jeszcze troszkę, potem dostaniesz mnóstwo pysznego jedzonka Pibon, jak kotki? Lucasku, odezwij się Dziś piątek, zaraz weekend, kolejny tydzień minął... Dobrego dnia!
KĄCIK MUZYCZNY Trudno nie zauważyć, że od 7 października trwa XVI Międzynarodowy Konkurs Skrzypcowy imienia Henryka Wieniawskiego. Jest to najstarszy konkurs skrzypcowy na świecie. Po raz pierwszy został zorganizowany w Warszawie w 1935 roku, przez bratanka kompozytora, dla uczczenia stulecia urodzin Wieniawskiego i w celu promowania młodych wirtuozów skrzypiec. Triumfowali w nim Ginette Neveu (15-letnia francuska, tragicznie zginęła w katastrofie lotniczej w 1949 r.), Dawid Ojstrach i Henri Temianka (wyróżnienie - Grażyna Bacewicz). II Wojna światowa sprawiła, że kolejny konkurs odbył się dopiero w 1952 r., zwyciężył w nim Igor Ojstrach (syn Dawida), a jedną z dwóch drugich nagród zdobyła Wanda Wiłkomirska. W kolejnych latach w konkursie nagradzani byli liczni polscy skrzypkowie, między innymi Zenon Płoszaj (wyróżnienie, 1957), Krzysztof Jakowicz (III miejsce, 1962), Piotr Janowski (I miejsce) i Kaja Danczowska (III miejsce) (i jeszcze 3 Polaków wśród laureatów - 1967), Barbara Górzyńska (III miejsce, 1972), Bartłomiej Nizioł i Piotr Pławner (ex aequo I miejsce, 1991), a znowu szczególnie obfity okazał się rok 2006, kiedy nagrody zdobyło aż 5 Polaków (Agata Szymczewska - I, Anna Maria Staśkiewicz - III, Maria Machowska i Jarosław Nadrzycki - ex aequo V oraz Wojciech Pławner (brat Piotra) - VI.
W tym roku do udziału w zmaganiach konkursowych zgłosiło się 224 skrzypków z 34 krajów, z których do I etapu przystąpiło 31 (jury zakwalifikowało 41, ale 10 osób się wycofało). Po pierwszym etapie do dalszej rywalizacji dopuszczono 15 młodych (przed 30 rokiem życia) muzyków. Z 7 Polaków do II etapu dopuszczono tylko 19-letniego Wojciecha Niedziółkę, który dopiero od października tego roku został studentem Akademii Muzycznej im. G. i K. Bacewiczów w Łodzi, a już jest laureatem trzech konkursów - Międzynarodowego Konkursu Skrzypcowego im. G. P. Telemanna w Poznaniu (I miejsce), Ogólnopolskiego Konkursu Skrzypcowego im. Rodziny Grobliczów w Krakowie (I miejsce) i Ogólnopolskiego Konkursu Skrzypcowego im. Z. Jahnkego w Poznaniu (II miejsce). Kiedy dość wyrywkowo słuchałam I etapu, zwróciłam uwagę, że nasz młody skrzypek dostał brawa po kolejnych utworach - i rzeczywiście, wydawało mi się, że jego gra była wyjątkowo swobodna, a do tego - przepełniona radością tworzenia muzyki. To coś, co znamionuje wybitnych artystów. Nie wiem, czy nasz reprezentant przejdzie do III etapu, ale nawet jeśli nie - to przyszłość jest przed nim. Posłuchajmy krótkiego wywiadu z Wojciechem (chciałoby się powiedzieć - Wojtkiem) bezpośrednio po występie w I etapie:
A tak grał 19-letni Wojciech Niedziółka w I etapie. Słuchamy kolejno: J. S. Bach – Grave & Fuga z Sonaty nr 2 a-moll, BWV 1003 H. Wieniawski – Kaprys A-dur op. 10 nr 4 Le Staccato N. Paganini – Kaprys e-moll op. 1 nr 15 L. van Beethoven – Sonata nr 10 G-dur, op. 96, cz. IV Poco Allegretto H. Wieniawski – Fantazja na tematy z opery Ch. Gounoda Faust, op. 20
Dla mających mało czasu - polecam melodyjną Fantazję na tematy z Fausta (z arią Mefista, duetem Fausta i Małgorzaty oraz znanym wszystkim walcem) https://youtu.be/__cTg0-JZxs?t=1768
Ponieważ ja zupełnie się nie znam i nie potrafię ocenić umiejętności skrzypków, starałam się słuchać specjalistów, omawiających występy. Ich uwagę przykuł równie młody (21 lat) chiński skrzypek Qingzhu Weng. W pierwszym etapie zagrał kolejno: J. S. Bach – Chaconne z Partity nr 2 d-moll, BWV 1004 H. Wieniawski – Kaprys h-moll op. 10 nr 6 Prélude N. Paganini – Kaprys g-moll op. 1 nr 10 L. van Beethoven – Sonata nr 10 G-dur, op. 96, cz. IV Poco Allegretto H. Wieniawski – Legenda, op. 17 H. Wieniawski – Polonez D-dur, op. 4 Posłuchajmy! Tylko to niestety kolejne 45 minut... To może link do dwóch ostatnich utworów - przepięknej Legendy i porywającego Poloneza D-dur https://youtu.be/8APFTH7s8c4?t=1950
W tej chwili trwa 2 część etapu drugiego. W pierwszej części tego etapu mogliśmy słuchać różnych, dłuższych utworów, natomiast w tej części wszyscy wykonują przepiękną mozartowską Symfonię koncertującą Es-dur na skrzypce i altówkę, KV 364. Tę, której fragment Andante tak zachwycająco ilustrowało "księżycowe" malarstwo Johna Atkinsona Grimshaw'a:
Wojciecha Niedziółki w symfonii koncertującej będzie można posłuchać w niedzielę o godz. 17.00 (transmisja konkursu w TVP Kultura). Poza tym wszystkie transmisje do obejrzenia na kanale Towarzystwa im. Henryka Wieniawskiego na youtube: https://www.youtube.com/c/WieniawskiSociety/videos
Jakie pyszne, mniam Zuniu, dziś chyba będzie ładna pogoda, sloneczko. Dobrze, że Łatka je, Ty też jedz, żeby Duża nie musiała się martwić. Sabcia dziś wydziwia przy jedzeniu - przyłazi się upominać, a jak daję różne rzeczy, to nie chce Reszta kotów coś tam zjadła, chociaż bez entuzjazmu