Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon lip 23, 2012 20:57 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Spróbuję, ale to ciężko będzie :)

EwaKa

Od: Pt cze 22, 2012 12:15

Post » Wto lip 24, 2012 11:24 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Dotarły dzisiaj pieniążki
Dorotea82 - 35 zł :1luvu:
Katalina -15 zł :1luvu:

Już tylko czekam na przelewy z bazarku i ruszamy :)
Dziękuję dziewczyny :) Razem damy radę :)

U nas bez zmian większych na razie. Nela upewnia się, ze Bartek zamknięty i po południu chodzi po mieszkaniu, kładzie się na środku, idzie do kuchni do miski Bartka i mu wypija mleko :P siedzi na parapecie, bawi się piórkiem, w zasadzie co by jej nie dać to ona się bawi, wsunęłam jej drapaczek na desce i od razu korzystała :1luvu:
Boi się nadal kontaktu, jak musi koło mnie przejść to "biegiem".
Bartuś nadal ją przegania, jak tylko wyjdzie, czasem nawet pod wersalkę wchodzi ją pacnąć. Nela wieczorem położyła się na kocu na stoliku Andzi, przynajmniej pospała chwilę gdzie indziej. Z kuwety korzystają już jednej - tej Neli w łazience, bo Bartek się na nią przerzucił, wiec zabrałam ją jego krytą.
Nela się bardzo stara, może się nie podda i dotrą się w końcu :)

EwaKa

Post » Wto lip 24, 2012 12:07 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Jak dla mnie wszystko idzie w dobrym kierunku i w swoim tempie - rozumiem ze konsuiltacja z behawiorystą ma Ciebie uspokoic :wink: trzymam kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto lip 24, 2012 12:23 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Hmmm czy mnie uspokoić... nie wiem, ja po prostu nie wiem, jak zachowywać się w stosunku do Bartka jak najpierw idzie podrapać Nelę, a później staje przede mną i miauczy, że chce się bawić, nie wiem czy mam go karać, kiedy nagradzać, jak zachęcić Nelę do wyjścia. Na razie Nela nie sika już pod wersalkę, bo łatwiej wychodzi, gdy zamykam Bartka. Ale dywan ciężko doprać :ryk: Ale Bartek cały najeżony do Neli, już z daleka gotowy do ataku, to już 3 tygodnie jutro będą...

EwaKa

Post » Wto lip 24, 2012 12:30 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Kiedyś czytałam jakieś artykuły na stronie jednej behawiorystki i z tego co pamiętam - absolutnie nie karać :)
Ale skonsultujesz ze specjalistą i będzie wszystko wiadomo :)
Obrazek

Katalina

Od: Śro cze 22, 2011 10:08

Post » Czw lip 26, 2012 21:52 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

U nas bez zmian na lepsze, ale też nie jest gorzej. Pieniążki już przelałam na konto Pani, z którą się konsultujemy i wysłałam jej zdjęcia, ankietę i wszystko, o co prosiła.

EwaKa

Post » Czw lip 26, 2012 22:35 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Czekamy i trzymamy kciuki :ok:
Obrazek

Katalina

Post » Pt lip 27, 2012 17:39 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Tak, ja też :)
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Sob lip 28, 2012 7:46 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

No to z kwestii organizacyjnych kolejne wydatki, jednak muszę dostawić drugą kuwetę, pomimo, że oba koty korzystają z tej w łazience, ale tamta zamknięta Bartusia się nie nadaje, bo Nela nie wejdzie do niej, bo się boi, więc muszę kupić drugą otwartą kuwetę.... dodatkowo Feliway się skończył... a ma być podłączony w przedpokoju cały czas, Neli trzeba kupić Royala Calm.. i zrobić zabawki do posiłków umożliwiające polowanie na jedzenie, gotowa zabawka kosztuje 130 zł, więc już lepiej coś stworzyć.

EwaKa

Post » Sob lip 28, 2012 10:10 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

No, ale to przynajmniej już coś wiesz...
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Pon lip 30, 2012 21:07 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

RudyiSrebrnyKot - 25 zł :1luvu:

Nela właśnie po raz pierwszy weszła do dużego pokoju, wszystko obwąchuje, siada, zwiedza, Bartuś nieświadomy niczego siedzi na balkonie, a Nela obciera policzkiem jego drapak.
Zgodnie z zaleceniami jedzą najlepsze posiłki razem przy łóżku, a wieczorem przez drzwi, miłość nie kwitnie, lepiej nie jest na razie, Nela nadal popuszcza pod łózko i zwiewa na samą myśl o bliższym kontakcie z Bartkiem lub człowiekiem, podchodzi blisko, ale dopóki jej nie chcemy dotknąć, bo wtedy ucieka.

Ciekawa jestem, czemu Ewar zamilkła :(

EwaKa

Post » Pon lip 30, 2012 23:17 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Oby było coraz lepiej.
Lonia i Blanka viewtopic.php?f=1&t=106485

"Obcując z kotem, człowiek ryzykuje jedynie to, że stanie się wewnętrznie bogatszy."
Colette

Dorotea82

Od: Sob sty 02, 2010 0:59

Post » Wto lip 31, 2012 7:04 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Ostatnio nie miałam zupełnie czasu zaglądać na forum, czasem coś tylko poczytałam i napisałam jakiś post.Zaglądam jednak na wątek Neli i czekam na efekty.Nie potrafię nic poradzić.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto lip 31, 2012 8:10 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Z tego co pamiętam to u Dorotki też przez dłuższy czas bała się podchodzić do człowieka, a później wręcz zaczepiała. Tak to już jest z kotami, przeżywają wszystko bardzo długo.

Rozmawiałam kiedyś z kobietami z bardzo dużym doświadczeniem z kotami. Opowiadały mi wtedy, że niektórzy się zniechęcają kiedy kot po miesiącu nadal siedzi pod łóżkiem. Wtedy sama nie miałam żadnego doświadczenia i pomyślałam sobie: miesiąc? czy to w ogóle możliwe? Nie mieściło mi się w głowie, że coś po takim czasie jeszcze może się zmienić. A one mówią, że jak najbardziej...wymaga to cierpliwości i wiary w powodzenie, ale z takich kotów też robią się wesołe miziaki.
Jestem z natury optymistką i skupiam się na dobrym obrocie sprawy, ale myślę że kot też wyczuwa pozytywne nastawienie :)
Tak więc życzę Wam tego - całej ludzko - kociej rodzince :1luvu:
Obrazek

Katalina

Post » Wto lip 31, 2012 8:22 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Katalina pisze:Z tego co pamiętam to u Dorotki też przez dłuższy czas bała się podchodzić do człowieka, a później wręcz zaczepiała. Tak to już jest z kotami, przeżywają wszystko bardzo długo.

Rozmawiałam kiedyś z kobietami z bardzo dużym doświadczeniem z kotami. Opowiadały mi wtedy, że niektórzy się zniechęcają kiedy kot po miesiącu nadal siedzi pod łóżkiem. Wtedy sama nie miałam żadnego doświadczenia i pomyślałam sobie: miesiąc? czy to w ogóle możliwe? Nie mieściło mi się w głowie, że coś po takim czasie jeszcze może się zmienić. A one mówią, że jak najbardziej...wymaga to cierpliwości i wiary w powodzenie, ale z takich kotów też robią się wesołe miziaki.
Jestem z natury optymistką i skupiam się na dobrym obrocie sprawy, ale myślę że kot też wyczuwa pozytywne nastawienie :)
Tak więc życzę Wam tego - całej ludzko - kociej rodzince :1luvu:

Nela dzisiaj rano też zwiedzała duży pokój, coraz swobodniej, już nie ucieka tak, gdy przechodzę obok niej, ale jest w gotowości do ucieczki. Ja się nie poddaję, wiem, że to musi potrwać, dlatego mnie zdziwiły sugestie, ze skoro Nela sika pod łóżko to nie ma sensu tego ciągnąć, bo jej zepsujemy psychikę.
Bartuś jest w ciężkim szoku, ze wszystko już pachnie Nelą, tylko balkon jeszcze nie pachnie hehe, Nela podeszła pod balkon, ale nie mogłam jej tam wpuścic, bo Bartek tam siedział, muszą na razie funkcjonować naprzemiennie ;)

EwaKa

[poprzednia][następna]