Socia-Psocia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 16, 2012 15:04 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

no i właśnie wróciłyśmy.
rtg wykazało, że wszystko w klatce piersiowej w porządku uff.
także Socia dostała leki na wątrobę i jelita. za tydz kontrolne badanie krwi.

Kari za to ma płuca zawalone i dostała również na to leki. za tydz kontrola.

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Pon sty 16, 2012 15:30 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

klauduska, ale co z tą wątrobą?! jeżeli w krwi nie wyszły podwyższone próby (a pisałaś, że nie wyszły) to co się dzieje z wątrobą? Jakie ona leki dostaje?
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Pon sty 16, 2012 15:36 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

A skoro ma COŚ (co? jakie wyniki aspatu, alatu?) z watrobą to nie powinna być na diecie? Musisz pamiętać co ci wet mówi, jakie badania wyszły, jakie leki dostaje. To właściciel zbiera w głowie, na papierze wszystkie informacje o danym kocie, bo wet mając setki pacjentów może nie pamiętać, to właściciel obserwuje i więcej wie o zachowaniu kota od weta. A mając tymczasy no musisz się podszkolić w weterynarii :lol: Taki life ;)
podstawowa wiedza nie jest trudna- kreatynina i mocznik wskazują na stan nerek, aspat, alat, bilirubina na wątrobę, mało czerwonych ciałek to anemia, dużo białych to stan zapalny. podwyższone kwasochłonne to zarobaczenie lub alergia.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pon sty 16, 2012 16:01 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

Mysza, ale możesz na mnie nie naskakiwać? przecież mam wypis leków i WIEM co dostaje 8O

wyniki badań Soci (tam, gdzie nieprawidłowe było):
WBC -> 22 [norma: max 19,5]
limfocyty -> 56 [norma max 45]
monocyty -> 7 [norma max 4]
RBC -> 10,25 [norma max 10]
PLT -> 96 [norma min 100]
MPV -> 10,2 [norma max 9]

ALP -> 588 !! [norma max 107] to wskazuje na wątrobę
glukoza -> 64,17 [norma min 100]
albuminy -> 23,82 [norma min 27]

Mysza, na jakiej ona diecie wg ciebie powinna być skoro ona ledwo cokolwiek w ogóle je? waży zaledwie 1,8 kg, a ma 4-5 mscy.. wszystkie kości jej sterczą.

jeśli będzie się źle wypróżniała, to mam kał do badania pobrać. siku robi normalnie.

klauduska

Post » Pon sty 16, 2012 16:19 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

Klauduska, niech ona je cokolwiek ale je. Najlepiej małe porcje częściej. Jeśli raczy suche, to już jesteś do przodu...
Takie zalecenie dostał Foster od Lechowskiego. Wziął to sobie do serca i wybrzydza na całego - hepatica to sobie mogę sama... ;)

Dodatkowo wetkarmy wątrobowe są składem zbliżone do normalnej karmy typu animonda właśnie (pewnie dlatego taki mały wybór ;) ).

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon sty 16, 2012 16:30 Re: Adopcja Soci + 4 tymczasy JoKotowe :)

klauduska pisze:właśnie zadzwoniłam po wyniki badań Soci. niestety nadal stan zapalny :(
na szczęście wątroba ok.
...

Klauduska - ale tutaj napisałaś, że wąrtoba ok. To te wyniki, które opisujesz są z drugiego pobrania?
i przypomnij, czy ona miała testy robione? i jakie leki w końcu dostaje?
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Pon sty 16, 2012 16:44 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

OKI, ale ona nie tyka suchego :( . je tylko mokre Animondy właśnie. i tak się cieszę, że przynajmniej to je, ale ja nie wiem jak ją do tego jedzenie zachęcać. jedną puszkę zjada na dzień. i więcej ją nie interesuje :(

tajdzi, o wynikach gadałam z kimś innym przez tel, nie z Czajką.
miała robiony FeLV. FIV jest podobno niemiarodajny w tym wieku.

Socia dostaje teraz:
- Nifuroksazyd [bo nie może dostawać jakiegoś na b w zastrzykach, bo w życiu jej nie zrobię] 3x dziennie, 1 ml
- Esseliv Forte 1/2 tabl 2x dziennie
- Urocam 1/4 tabl 2x dziennie [to dopiero jak wykupię, bo 2 apteki koło mnie tego nie miały]

klauduska

Post » Pon sty 16, 2012 16:51 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

Ale ona nie ma biegunki?
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Pon sty 16, 2012 16:53 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

Nie ma.

klauduska

Post » Pon sty 16, 2012 17:00 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

klauduska pisze:OKI, ale ona nie tyka suchego :( . je tylko mokre Animondy właśnie. i tak się cieszę, że przynajmniej to je, ale ja nie wiem jak ją do tego jedzenie zachęcać. jedną puszkę zjada na dzień. i więcej ją nie interesuje :(

tajdzi, o wynikach gadałam z kimś innym przez tel, nie z Czajką.
miała robiony FeLV. FIV jest podobno niemiarodajny w tym wieku.

Socia dostaje teraz:
- Nifuroksazyd [bo nie może dostawać jakiegoś na b w zastrzykach, bo w życiu jej nie zrobię] 3x dziennie, 1 ml
- Esseliv Forte 1/2 tabl 2x dziennie
- Urocam 1/4 tabl 2x dziennie [to dopiero jak wykupię, bo 2 apteki koło mnie tego nie miały]

Zamawiałam w DOZie przez neta Ursocam. Jakby co, to krzycz mogę poratować kilkoma pigułami.

Co do suchego, to mam dokładnie tak samo - Foster nie tyka. Gimnastykuję się, żeby go zostawić na cały dzień z mokrym żarciem, żeby mu inne nie zeżarły i żeby nie zamknąć go samego. Bo jak jest sam, to też nie je :wink:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon sty 16, 2012 17:11 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

OKI, nie trzeba, zamówiłam leki [bo i dla Kari nie było] i jutro odbiorę, ale dzięki :)
ja mam nadzieję, że ona załapie z suchym, bo marnie widzę zostawianie jej mokrego przy innych kotach.

klauduska

Post » Pon sty 16, 2012 17:31 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

A puszki Cosmy próbowałaś jej dawać? U mnie jadła, jak ją częstowałam w ramach karmienia moich kotów. Możliwe, że nawet chętniej niż tą swoją Animondę (dopychała Cosmą po zjedzeniu sporej porcji Animondy, więc chyba jej smakowało). Jadła kurczaka i tuńczyka [tzn. Cosmę z tymi składnikami] - oba z dodatkami (jakieś krewetki czy wątróbka, nie pamiętam, bo miałam chyba wszystkie smaki i teraz nie wiem które jej dawałam).
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon sty 16, 2012 17:37 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

cosma nie ma nawet 50% mięsa w karmie, jak to może być dobre dla kota?

klauduska

Post » Pon sty 16, 2012 17:41 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

a co ma? :wink:

ja w środku nie zauważyłam niczego innego prócz mięsa, ryżu i galaretki zrobionej głównie na wodzie i tego co pozostało po gotowaniu np. kurczaka (zastygnięty rosołek).
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon sty 16, 2012 17:53 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

porównaj sobie skład:

Animonda
Kurczak i królik:
mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, 83% wołowiny, 10% kurczaka, 5% królika, składniki mineralne.

Cosma
Tuńczyk (karma kompletna):
tuńczyk (48,0%), tłuszcz drobiowy (2,0 %), ryż (1,0 %), trifosforan wapnia (0,4 %), chlorek potasu (0,28 %), siarczan wapnia (0,15%), woda przegotowana (46,8 %).
Składniki dodatkowe: witamina A (9.000 j.m./kg), witamina D3 (335 j.m./kg), witamina E (49 mg/kg), tauryna (985 mg/kg). Dodatek technologiczny: guma kasja (4.900 mg)

to ma prawie tyle samo wody, co mięsa. równie dobrze można podać połowę porcji Animondy i wodę w misce obok ;)
jak dla mnie Cosma jest za mało bogata w mięso.

klauduska

[poprzednia][następna]