Omne trikotum perfectum. Trzy lata z Bezią :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 14, 2021 13:25 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

pibon pisze:Dzien dobry! Tytul Waszego wateczku mnie frapowal i w koncu musialam wejsc by Was poznac! Musialam sie doszkolic odnosnie aliasu Feliksa i Bezi (u mnie kotki tez maja po kilka ksywek) i tak sie ciagle zastanawiam, czy one umieja po arabsku czy tez to chodzi o spozywanie "delikatnych mies"? :)

Dzień dobry, pibon! :D
Ten nietypowy alias.... Ha, nie wiem, czy Feliks i Bezia znają arabski :) Nie próbowałam do nich w tum języku gadać, chociaż kiedyś podstawy arabskiego liznęłam :) Czy miałaś tu na myśli Eutychiusza? Niedawno odkryłam, że zarówno dzień przyniesienia Feliksa ze schroniska, jak i dzień wzięcia Bezi z ulicy to dzień imienin Eutychiusza... Ot taki zbieg okoliczności :D
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Nie lut 14, 2021 14:57 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Te gołębie się nieprzewidywalności od kotów nauczyły! Nagle około 14-tej całe stado pod oknem, niektóre na parapet podlatywały, Bajka w nie wpatrzona, gruchanie na całą dzielnicę... No to dostały, dobrze, że wczoraj zapas zrobiłam. A Bezia tę gołębią ucztę przespała...

Bezia i Fel dzisiaj drugi raz dostali królicze nereczki jako urozmaicenie. Spałaszowali, zdziwiłabym się, gdyby nie :)

Za to będzie problem z nakrojeniem mięcha na barfa :( Nóż trzeba bowiem przytrzymać tym palcem, który... który przy tych mrozach mam popękaną skórę. Nie na opuszku/opuszce(hm, ta opuszka czy ten opuszek???), tylko na wierzchu, blisko połowy palca... To znaczy mam wrażenie, że to może być związane z pogodą. W każdym razie krojenie mięcha nie jest teraz przyjemnością (yyy...), a mielonego to one za bardzo nie lubią... Maszynki z szarpakiem nie mam :(

Aaa chyba że sąsiedzi mają? I mogliby mi coś naszarpać? No proszę, pisząc tutaj wpadłam na być może dobry pomysł.

Już wszystkie kotowate poszły spać... Jakie są w tym momencie grzeczne :mrgreen:
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711

Nul

Post » Nie lut 14, 2021 15:49 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Uwielbiam, kiedy wszystkie koty śpią :D
Ten palec warto posmarować i zawinąć plastrem, będzie mniej bolało.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie lut 14, 2021 16:00 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Jak ci dłonie pękają od mrozu to polecam... smalec. Jeszcze lepszy jest tłuszcz gęsi, ale smalec chyba łatwiej dorwać. Smarujemy grubą warstwą, zakładamy rękawiczki i idziemy spać. Piszę to ja, alergik stopnia piekielnego, co to mu wszelkie mazidła robią tylko większe "ała" :wink: .

Tłuszcz zwierzęcy natłuszcza i zmiękcza skórę, ale w odróżnieniu od kupnych mazideł wchłania się prześlicznie, nie zostawiając sztucznej warstwy na skórze.

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Nie lut 14, 2021 16:11 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Gęsi smalec był w Kauflandzie kiedyś łatwo dostępny. Teraz jak jest nie wiem...
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Nie lut 14, 2021 18:09 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Boskie jesteście, Jolabuk5, Sierra i MonikaMróz! Akurat mam tłuszcz gęsi... dla kotów! Muszę tylko rozmrozić... Hurrra :)

Nul

Post » Nie lut 14, 2021 18:19 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Nie rozmrażaj, pomiziaj to trochę w rękach :wink: . Przecież ten tłuszcz jest mięciuteńki, prześlicznie się pod wpływem ciepła z rąk topi.

Ps. Widzę, że nie tylko ja tłuszczyk gęsi dla kotów trzymam :ryk:

Sierra

Post » Nie lut 14, 2021 18:22 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Gęsi smalec jest dobry na wszystko. Moja siostra wyleczyła nim poparzoną mocno rękę. Gęsi smalec ma jeszcze jedną zaletę- nie śmierdzi :mrgreen: Smażę na nim placki ziemniaczane, chociażby.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie lut 14, 2021 18:33 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

No fakt, racja, właśnie wyjęłam i rzeczywiście popaćkam sobie od razu.
Ewar, też dzięki! :1luvu:

Edit: tak, Sierra, dodaję im niekiedy do barfa, w „moim” tzn „moim kocim” mięsnym bywa. Więc zapasik akurat był :)

Nul

Post » Nie lut 14, 2021 18:51 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

gdzie Wy takie rzeczy kupujecie - nerki królicze, smalec gęsi, u mnie nie nic takiego ma :(
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Nie lut 14, 2021 19:27 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Mir.ka, u mnie też mało takich rzeczy, ale akurat smalec gęsi bywa. Kupowałam też chyba u barfiaków. A nerki królicze trafiłam po raz pierwszy, ale też w Internecie, w 4reptiles czyli tam, gdzie kupuję... myszki... Tak normalnie to żadnych nerek w żadnym sklepie stacjonarnym koło mnie nie widziałam; dobrze, że bywają różne serca, żołądki i wątróbki, można urizmaicać...

Nul

Post » Nie lut 14, 2021 19:43 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Ja mam sklep zagraniczny (dla mnie - tutejszy), w którym mają trupki w jednym kawałku lub zmielone (w całości). Tłuszczem gęsim czasami „poprawiam” chude zwierzątka, np. Kroliki

Sierra

Post » Pon lut 15, 2021 5:52 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Po tym tłuszczu Felcio mnie lizał po ręce jeszcze bardziej ochoczo niż zwykle :mrgreen:

Nul

Post » Pon lut 15, 2021 6:29 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

mir.ka pisze:gdzie Wy takie rzeczy kupujecie - nerki królicze, smalec gęsi, u mnie nie nic takiego ma :(

U mnie gęsi smalec jest w małych pojemniczkach. Trzeba trzymać w lodówce, bo w wyższej temperaturze od razu przechodzi w stan płynny. Można też kupić gęsi tłuszcz, bywa jesienią, ale trzeba go samemu przetopić na smalec. Tak też robiłam. Na pewno, Mirka, gdzieś możesz kupić, trzeba popytać. Kupiłam kilka razy nerki królicze, ale już ich od dawna nie ma. Kiedyś też kupowałam skórki drobiowe. Taniutkie i bezdomniaki były zachwycone, ale nie mogę ich już dostać. Proszę w sklepie o porcje rosołowe z dużą ilością skóry, co bardzo dziwi panie ekspedientki :mrgreen:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lut 15, 2021 10:24 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

ewar pisze:
mir.ka pisze:gdzie Wy takie rzeczy kupujecie - nerki królicze, smalec gęsi, u mnie nie nic takiego ma :(

U mnie gęsi smalec jest w małych pojemniczkach. Trzeba trzymać w lodówce, bo w wyższej temperaturze od razu przechodzi w stan płynny. Można też kupić gęsi tłuszcz, bywa jesienią, ale trzeba go samemu przetopić na smalec. Tak też robiłam. Na pewno, Mirka, gdzieś możesz kupić, trzeba popytać. Kupiłam kilka razy nerki królicze, ale już ich od dawna nie ma. Kiedyś też kupowałam skórki drobiowe. Taniutkie i bezdomniaki były zachwycone, ale nie mogę ich już dostać. Proszę w sklepie o porcje rosołowe z dużą ilością skóry, co bardzo dziwi panie ekspedientki :mrgreen:

w poblizu nie mam żadnego sklepu mięsnego, trzeba jechać samochodem, ale często zanim sie zbierzemy na zakupy to juz jest południe i co lepsze wykupione
gęsi smalec chciałam do pieczenia kaczki :mrgreen: , choc właściwie to powinnam z nich tłuszcz odciąć i wytopić, bo takie tłuste mi przywożą
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

[poprzednia][następna]