Wszystkie koty jamnika Melona VI- anonimowi persocholicy!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 20, 2013 18:35 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

kotkins pisze: (...)
RAMZES

Obrazek
(...)

Rzeczywiście jest w Ramzesie coś niesamowitego, niepokojącego.
Ale nie jest to groźne - raczej fascynujące.
Trudno oderwać oczy od jego spojrzenia.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Wto sie 20, 2013 18:45 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

jak juz go wytuuninguje sie bedzie jak nowy normalnie 8)
w pierwszej chwili pomyslalam nawet- dlaczego macie zdjecie mojego Karola jak go adoptowalam 8O
futro wymietoszone, wasy w harmonijke zgiete, zakatarzony po uszy, zapalenie gardla, krew w uszach nawet mial- tragedija panie. A teraz- pan Karol cala geba:))
Takze Ramzes bedzie piekny:))
dom bez kota to nie domObrazek
ObrazekObrazekKarolObrazekZara
Wesemir[*]zawsze bede tesknic.

alma_uk

Od: Pt lut 18, 2011 19:03

Post » Wto sie 20, 2013 19:46 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

Zaznaczam sobie. :D
Aniada

Post » Wto sie 20, 2013 20:32 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

Koteczekanusi wiem ,że u Was potop & armageddon ale zapytam: JAK pobrałaś do badania mocz kotom?
Powoli się badamy, zacznę od Leosiołka.
Podobno można bezpośrednio , w kuwecie?
Byłoby bosko...Jak pomyślę o wysypywaniu żwirku, zastępowaniu go weterynaryjnym, do badań i pilnowaniu żeby żaden nie nasikał jak inny nasika...nieee...
Amelce pozwolę nasikać na podłogę:)
Uwielbia to , ja ściągnę strzykawką.
Leoś powinien dać się podejść ,tylko Fiona...

Na Felka nie ma sposobu: ma zamykaną kuwetę, jest wstydliwy.
Pojedzie i mu wycisną , nie ma bata.
Albo przy okazji robienia zębów- nakłują.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto sie 20, 2013 20:39 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

Mam sposób, który podała mi MB i zadziałał.
Kotkins musisz się zaczaić w łazience lub tam gdzie jest kuweta. Pojemnik najlepiej taki z zakręcaną pokrywką.
Jak wejdzie koteczek poczekaj aż skończy kopać, wtedy zdejmujesz pokrywkę z kuwety, leciutko unosisz ogon i łapiesz do sterylnej nakrętki.
Moja Szajka zrobi też jak nie ma daszka więc odczekałam aż boczki zaczną pracować i nawet się nie zorientowała, że coś jej podkradłam.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto sie 20, 2013 20:43 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

Podobno jak kot już zaczyna sikać to nie ma bata, żeby przestał ;)
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Wto sie 20, 2013 20:47 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

shira3 pisze:Podobno jak kot już zaczyna sikać to nie ma bata, żeby przestał ;)

Podobno są koty, które potrafią przestać. O ile się nie mylę, to Kotkinsowa Fio potrafi.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Wto sie 20, 2013 21:14 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

ja udaję, że coś tam robię przy umywalce, a jak już widzę dobrą pozycję to podstawiam pod lekko uniesiony ogonek nakrętkę od pojemniczka, przelewam do niego i jest :)
Obrazek

Anneke_

Od: Czw mar 28, 2013 15:24

Post » Wto sie 20, 2013 21:27 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

Zdejmowanie pokrywy w trakcie sikania jest chyba bez sensu - przynajmniej moją odpina się z klikiem i w ogóle samo zdejmowanie, kot może się zestresować. Sikać może i skończy, ale może potem tam nie wrócić :wink:
To już lepiej włożyć łapę przez otwór i pod kotem, najwyżej kot trochę obsika, się umyje. Tyle że kot musi robić tyłem do wejścia.
Ja zdejmuję pokrywy, moje nie mają poblemów, by sikać bez. Poza tym staram się w miarę możliwości wymienić żwirek w kuwecie - do nowego każdy leci sikać pierwszy. Ale nie jest to konieczne.
Śledzę kocie poczynania udając, że nie śledzę, a jeśli któryś pójdzie do łazienki, to za nim udając że w zupełnie innym celu (grzebię w szafce, przestawiam na półce, czeszę się i te sprawy). Nie skradam się, żeby kot nie nabrał podejrzeń. Najczęściej też zostawiam mniejsze światło, żeby coś widzieć i nie zapalać przy kocie.
Też mam przygotowany pojemniczek zamykany na zakrętkę z gwintem, koniecznie zapakowany fabrycznie w torebkę (taką standardową papierowo-foliową). Kiedy kot się kręci w kuwecie, szybko otwieram torebkę, potem pojemniczek i kiedy widzę, że już zaczął, skradam się jednym indiańskim krokiem i podsuwam pod strumień. Nie za szybko, bo kot się denerwuje i ucieka. Ale oczywiście trzeba zdążyć, by nie skończył zanim rozpakuję i podsunę.
U dziewczyn łatwiej zobaczyć, co się dzieje, bo sikają bardziej z tyłu i mają krótką sierść.
Zdziwienia doznałąm przy pierwszym razie u Korneliusza, bo kurczę, nic nie leci, pod futrem nic nie widać. Dopiero potem się skapnęłam, że on tak bardziej do przodu sika i jakoś mi się udało złapać.
Pojemniczki koniecznie pakowane. Ostatnio złapałam Kawie w taki niepakowany i znerwcowana dzwoniłam do wetki, bo miała bakterie. Od razu wyobraziłam sobie zapalenie pęcherza. Ale wetka mnie uspokoiła, że mocz nie był pobierany sterylnie z pęcherza, a ja sobie przypomniałam, że to ten pojemniczek jedyny bez torebki i tylko z tego mi wyszły bakterie.
Jeśli Amci pobierzesz z podłogi, to też Ci wyjdą bakterie. Chyba że uda Ci się akurat podstawić jej pojemniczek. :wink:
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Wto sie 20, 2013 22:04 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

No to będzie lepszy cyrk.
Mam pojemniczki ale nie sterylne.
Wyparzyć?
Akurat jutro i pojutrze mogę zbadać prawie "na pniu"

A Amelia, to tragedia- ona sika "dla niepoznaki".
Nie sposób jej przyłapać.Wie ,ze na podłogę nie wolno, więc tajniaczy...

Dzięki.
Się spróbuje.
Jeeejjjj....

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto sie 20, 2013 22:36 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

Wszyscy mówią, żeby wyparzać, ale ja nie wierzę. Ile bym w tym wrzątku nie moczyła, to i tak wychodzą mi bakterie. Inna sprawa, że nie muszą być z pojemniczka, tylko z oczu albo z samego pobierania, też nie jest sterylne.
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Wto sie 20, 2013 23:19 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

Spóźniłam się , ale jestem :ok:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Śro sie 21, 2013 6:51 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

O ile nie chodzi o badanie na posiew, to aż taka sterylność nie jest ważna. Na pojedyncze bakterie weci machają ręką. Co innego, gdyby wyszło całe stado. Ja kupuję zwykłe pojemniczki, nie sterylne, łapię w zakrętkę, zlewam i niosę do labu. Wychodzą co najwyżej bardzo pojedyncze bakterie.
Zresztą, jeżeli się łapie na posiew, to z tego co słyszałam i tak należałoby pobrać z pęcherza, bo dopiero wtedy jest idelanie sterylnie. (ale żem nie wetka, to mogę się mylić).

No właśnie, czeka mnie znów łapanie siuśków Ofelkowych :? . Żeby chociaż to ph raczyło spaść do rozsądnego 6,5.
A robił ktoś badania kupala? Bo zaczynam się nad tym zastanawiać. Dobrze by było sprawdzić, czy wytrułam wszystkie robale.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Śro sie 21, 2013 7:16 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

Otóż NIE wiem co Wy chcecie od Ramzesa - jaki demoniczny? On ma łagodne i ufne spojrzenie. Ście demona w życiu nie widzialy.......:)
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Śro sie 21, 2013 7:48 Re: Wszystkie koty jamnika Melona VI-dlaczego mały,biały kot

Neigh pisze:Otóż NIE wiem co Wy chcecie od Ramzesa - jaki demoniczny? On ma łagodne i ufne spojrzenie. Ście demona w życiu nie widzialy.......:)

Taki sam on demoniczny, jak i mój Stary :D

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

[poprzednia][następna]