Szczęśliwa dziewiątka + 4 tymczasy. Kciuki by się przydały

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 24, 2013 23:19 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 6 tymczasów. Zła karma :-(

Że też nikt jeszcze nie wpadł na pomysł produkowania i sprzedawania mrożonego porcjowanego barfa.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon lut 25, 2013 10:26 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 6 tymczasów. Zła karma :-(

Dziś rano znowu była konieczna insulina, cukier poszybował ponad 200, chociaż Młody był tylko na Bozicie i na Applaws (którego nota bene nie chce jeść, za to kombinuje jak koń pod górkę, żeby się dorwać do TOTW).

:( :( :(

Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że może to jest po prostu reakcja na zmiane karmy? Może organizm musi się przystosować? Chyba wybierzemy się do weta z anszym słodkim kotkiem.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon lut 25, 2013 11:32 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 6 tymczasów. Zła karma :-(

Jana no niestety ta choroba tak ma, że najmniejsze zmiany moga wpłynąć na poziom cukru :(
I wszystko inne też, a ty się człowieku wtedy zastanawiaj dlaczego skacze ten cukier :evil:
U mojej znajomej, która też miała cukrzyka to generalnie kot mokre jadał normalnie, suche RC dla cukrzyków, a cukier był regulowany dawką insuliny codziennie. Tak, że kot za każdym razem potrafił mieć inna dawkę. Zresztą on i tak miał dosyć intensywna postać cukrzycy, a cukier najczęściej ponad 200 i więcej przy badaniu. Ale to był kot ponad 10 letni jak zachorował więc i wydolność organizmu inna, no i dosyć sobie grubawy był, a to też nie pomagało. I właściwie przez tą figurę odkryli cukrzycę, bo wetowi nie podobał się wygląd kota.
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Pon lut 25, 2013 11:50 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 6 tymczasów. Zła karma :-(

Z tego co wiem, to nie powinno się ciągle zmieniać dawki insuliny, bo organizm "przyzwyczaja się" do określonej dawki przez jakiś czas, czyli na rezultaty trzeba trochę poczekać.

Martwi mnie ten skok cukru bardzo, już się tak cieszyłam, że mam prawie zdrowego kota... Ale nie mozemy wrócić do Porty, Młody ma piasek w moczu i istnieje ryzyko zatkania, a cukrzyca wystarczy, nie chcemy nadwrężać nerek jeszcze...

Jana

Post » Pon lut 25, 2013 11:56 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 6 tymczasów. Zła karma :-(

Abiemu tak skakał do góry cukier, że nie było szans na dłużej mu ustawić tej dawki, miał dopasowywane do stanu cukru. Wet co go prowadził sam jest cukrzykiem od lat , więc lepiej rozumie tą chorobę niż większość wetów. Zresztą jak masz pompę insulinową to chyba też ona sama dopasowuje poziom insuliny do cukru we krwi.

Niestety przy cukrzycy juz zawsze musieć będziesz mieć oko na niego 24 h/dobę i szybko reagować :(
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Wto lut 26, 2013 21:17 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 6 tymczasów. Zła karma :-(

Młody nadal jest na insulinie :? Znalazłam trochę tańsze te "lepsze" karmy - Applaws i Power of Nature. Szukam dalej.

Jana

Post » Śro mar 13, 2013 14:52 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 6 tymczasów. Zła karma :-(

Wczoraj Kaja miała wizytę. Dziś dostałam sms-a, że się spodobała i pani ją chce adoptować :D

Jana

Post » Śro mar 13, 2013 15:38 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 6 tymczasów. Kaja się wyprowadzi

no to :ok: :)
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt mar 15, 2013 22:49 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 6 tymczasów. Kaja się wyprowadzi

Kajunia pojechała i już dojechała (dostałam sms-a, że si8ę schowała). Oby wszystko poszło gładko i miała dobry dom...

Młody od kilku dni ma cukier w normie i znowu nie dostaje insuliny.

Jana

Post » Czw mar 21, 2013 14:26 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 6 tymczasów. Kaja pojechała...

Pierwsze dni Kai w nowym domu były dość dramatyczne, Kaja bała się, nie chciała jeść i sikać - klasyka. Nowa opiekunka chyba jednak bardziej to przeżywała od Kai, a że jej poprzednia kotka chorowała przewlekle, to pani Agnieszka potrafiła się zająć Kają i dawała jej strzykawką mleko kocie, na przeżycie :wink: Kaja już zaczęła jeść, chodzić po domu i sikać do kuwety, więc jestesmy na dobrej drodze. Mam nadzieję, że się zadomowi.

A mnie pogięło całkiem i zaszalałam w zooplusie - kupiłam Activity fun board i jeszcze jeden dynks - stymulujemy kotki :twisted: Wcześniej zrobiłam im karmnik z rolek po ręcznikach papierowych. No i teraz kotki dłubią zaciekle chrupki i przysmaki z róznych zakakmarków, bardzo im się spodobało 8) A mnie bawi fakt, że ustrojstwo z rolek i taśmy, które im zmajstrowałam, cieszy się takim samym powodzeniem jak fun board za ciężką kasę :twisted: :lol:

Z pewną przykrością jednak stwierdzam, że jeśli chodzi o labirynt z chrupkami, to najinteligentniejsza okazała się... Ryba.

Jana

Post » Pon mar 25, 2013 9:43 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 5 tymczasów. Labirynty s chrupka

Kaja w nowym domu aklimatyzuje sie bardzo powoli. Jej nowa opiekunka chyba jest tym trochę rozczarowana...

Jana

Post » Pon mar 25, 2013 9:51 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 5 tymczasów. Labirynty s chrupka

Może to jednak nie ten domek. O ile pamiętam poprzednie twoje trudne tymczasy w nowych domach odżywały.

mziel52

Post » Pon mar 25, 2013 10:47 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 5 tymczasów. Labirynty s chrupka

Kaja nie była nigdy trudna. Po prostu nie jest wylewną koteczką, jest nieśmiała (to uratowąło jej życie, reszta jej rodziny zginęła wychodząc poza ogrodzenie parkingu, z którego ją zgarnęliśmy).

Jana

Post » Pon mar 25, 2013 11:24 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 5 tymczasów. Labirynty s chrupka

Jana pisze:Kaja nie była nigdy trudna. Po prostu nie jest wylewną koteczką, jest nieśmiała (to uratowąło jej życie, reszta jej rodziny zginęła wychodząc poza ogrodzenie parkingu, z którego ją zgarnęliśmy).

To tym bardziej znaczy, że domek nie ten :?

mziel52

Post » Wto kwi 02, 2013 11:20 Re: Szczęśliwa dziewiątka + 5 tymczasów. Labirynty s chrupka

Dialog z wczoraj:
Ja - Ryba chyba jest chora :(
VVu - a co, daje się głaskać?

To najlepiej odzwierciedla charakterek Ryby :? Daje się głaskać - znaczy pewnie źle się czuje. Wczoraj nie uciekała przede mną, polegiwala na drapaku i nawet wyciągała szyję, żeby ją podrapać. I mruczała. Bardzo mnie tym zaniepokoiła, ale dziś rano stawiła się do łazienki na karmienie Młodego, więc chyba już jest lepiej. Zobaczymy wieczorem.

Jana

[poprzednia][następna]