Szczęśliwie zakocona - dzień zero s. 55

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 16, 2012 18:51 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Nie zniknęłam, zaśmiecam cudzy wątek :twisted:
Nie chciałam Wam głowy zawracać za bardzo, bo póki co za wiele się nie zmieniło u mnie: Nadal nie mogę podjąć żadnej decyzji, bo moja firma lubi do ostatniej chwili nie dzielić się decyzjami personalnymi z zainteresowanymi :evil: Napięcie rośnie, dzień Ostatecznego Rozstrzygnięcia zbliża się wielkimi krokami. Wolałabym wiedzieć dokładnie, kiedy to nastąpi, a wiem tylko że do końca miesiąca, zapewne między 24, a 28. Nerwy prawie takie jak przy oczekiwaniu na nowy miot :ryk:

W ramach przygotowań obsesyjnie oglądam drapaki, transportery itp, odwiedziłam wystawę obśliniając połowę klatek :P oraz zaopatruje się się w najróżniejsze książki. :) Wyczytałam np. że jedną z roślin trujących dla kota są storczyki, co mnie zmartwiło, bo mam ich kilkanaście. Wśród roślin wymienianych jako trujące dla kota w jednym z linków z kociego ABC storczyków właśnie nie było, więc jak to naprawdę jest??

Zaszły też pewne zmiany w planowaniu: kotki, których zdjęcia wklejałam po wizytach w hodowli i z których chciałam wybierać, mają już nowe domki. Może to i lepiej, bo planowana przeprowadzka chyba się nieco opóźni, a nie chciałabym przecież kociaka wprowadzać w środek remontu i totalnego przeprowadzkowego chaosu. Poza tym wyznam Wam w sekrecie, że mam pewną nieśmiałą nadzieję, co do pochodzenia mojego przyszłego kota. Ale o tym ciii :wink:

Jarka, Anulka, początkowo chciałam tylko niebieskiego, a ostatecznie najbardziej do mnie przemawiał czarny klasyk ze srebrnym :P Więc już nie mówię z góry jakiego chcę :P Za to trzymam się uparcie jednego: najmniej lubię rude. I koniec. 8)
Próby zdecydowania się z góry na płeć to całkiem zarzuciłam :lol: Chyba bym wolała kocurka, ale już widzę, że miałyście rację z tą chemią - nie ma co się nastawiać.

Co do kwestii kotów w ilości 1+.... cóż: jeszcze nie mam ani jednego a już wiem, że na jednym się nie skończy :lol: W końcu "koty są jak chipsy: nigdy nie kończy się na jednym" :ryk:
ObrazekObrazekObrazek

Basia_Blue

Od: Wto lip 31, 2012 13:23

Post » Nie wrz 16, 2012 19:14 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Basia_Blue pisze:Wyczytałam np. że jedną z roślin trujących dla kota są storczyki, co mnie zmartwiło, bo mam ich kilkanaście. Wśród roślin wymienianych jako trujące dla kota w jednym z linków z kociego ABC storczyków właśnie nie było, więc jak to naprawdę jest??

Mam ich też kilkanaście i ciągle przybywa. Nałóg taki. :oops: Koty się nimi nie interesują. Są na parapetach wyłączonych z kociego ruchu. Jedynie Roksi jednego mi "wysiedziała" ale odżywa. Storczyk, nie Roksi. :)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie wrz 16, 2012 19:27 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

taak, to jest uzależniające :roll: a jakie masz? :D
ObrazekObrazekObrazek

Basia_Blue

Post » Wto wrz 18, 2012 10:53 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Siedzę w robocie, jednym okiem pracuję, a drugim czytam dyskusję o drapakach. I znowu mam wątpliwości: jak to jest z tymi standardowymi drapakami jak z zooplusa w starciu z MCO? Wytrzymują, czy pękają? Trzeba przywiercać do ściany żeby się drapak nie wywracał pod ciężarem kota? Powinnam zainwestować w taki o grubszych słupach? Drogie są skubane :|
ObrazekObrazekObrazek

Basia_Blue

Post » Wto wrz 18, 2012 12:13 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

podczytuje, kibicuje, trzymam kciuki :ok:

Lila84

Od: Pon lip 02, 2012 14:52

Post » Wto wrz 18, 2012 14:48 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Basia_Blue pisze:taak, to jest uzależniające :roll: a jakie masz? :D

Różne. :) 100% to odzyski, otrzymywane w stanie prawie zasuszonym i doprowadzane do porządku i kwitnienia. :)

Co do drapaków. Warto zainwestować w lepszy, bo te tańsze nie wytrzymują zbyt długo. Zajrzyj tu: http://www.drapaki.pl/pl/3-drapaki
Można komponować z elementów wedle gustu i potrzeby.
Obrazek

MariaD

Post » Wto wrz 18, 2012 17:43 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Dzięki za trzymanie kciuków :)
Co do drapaków: znam te stronę, niestety ceny na niej są... No, dość wysokie :p A co sądzisz o drapakach z leoland.pl? Wiem, że na zamówienie można dostać takie ze słupami o średnicy 12cm (zamiast standardowych 9). Różnica w trwałości i tu byłaby na tyle duża, żeby uzasadnic o tyle wyższą cenę?
A przy okazji: jaka jest najważniejsza dla kota cecha drapaka (pomijam stabilność i bezpieczeństwo): wysokość, posiadanie budki albo hamaka, różnorodność elementów? Zawsze sądziłam, że wysokość jedt ważna, bo kot lubi mieć kontrolę nad otoczeniem, ale na drapakach.pl jest dużo niżych, zwłaszcza w części dla dużych kotów.
ObrazekObrazekObrazek

Basia_Blue

Post » Wto wrz 18, 2012 17:52 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

im wyzszy tym lepszy - koty uwielbiaja "swiat z gory" :) wiem, ze lubia tez spac w hamakach. Jak wysoki drapak to warto zeby mial choc jeden slupek owiniety sznurem sizalowym na tyle wysoki oby dorosly kot mogl sie na nim swobodnie wyciagnac /w pionie/ :)

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Wto wrz 18, 2012 19:15 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

MariaD pisze:
Basia_Blue pisze:taak, to jest uzależniające :roll: a jakie masz? :D

Różne. :) 100% to odzyski, otrzymywane w stanie prawie zasuszonym i doprowadzane do porządku i kwitnienia. :)

Co do drapaków. Warto zainwestować w lepszy, bo te tańsze nie wytrzymują zbyt długo. Zajrzyj tu: http://www.drapaki.pl/pl/3-drapaki
Można komponować z elementów wedle gustu i potrzeby.
Poza tymi od Rufiego polecam tansze a bardzo db jakosci czeskie-dano mi link do tych Czechów w watku wystawy z Cieszyna- mam od nich jeden jest rownei db jak Rufi a cenowo konkurencyjny- skacza na niego z rozpedu i ani drgnie ,a moje malenstwa waza :lol:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Wto wrz 18, 2012 20:00 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Znalazłam, dzięki Anulka :D Śmieszne te drapaki, a jeszcze śmieszniej się ogląda tą strone jak się pozwoli ją przetłumaczyć tłumaczowi googla :lol:
Drapak sufitowy powinien być chyba stabilniejszy, nie? co myślicie o takim: http://leoland.pl/?link=productCard.htm ... =7&idCat=2 tylko ze słupkami o średnicy 12cm? Utrzyma szaleństwa miaukunieństwa?
ObrazekObrazekObrazek

Basia_Blue

Post » Wto wrz 18, 2012 20:13 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Budki i tuby wg mnie odpadają. Zmieści się w nich mały kociak ale nie dorosły MCO. Lepiej jakiś dodatkowy hamak lub rozetę.
Obrazek

MariaD

Post » Wto wrz 18, 2012 21:20 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Z wlasnego doswiadczenia podpowiem tak- hamak zdecydowanie wygrywa, rozeta moze byc, polka tez-budki, wieze sa zbedne- moje koty sie nimi nie interesowaly-lepszy karton z dziurami do zabawy w mieszkaniu od czasu do czasu. Natomiast w drapaku wazne sa: porzadna stabilna podstawa,slupy z porzadnie naciagnietym sznurem- te czeskie i te z Rufiego maja porzadne sznury- moje drapiac je z pasja nie sa w stanie ich naruszyc- a mam 3 koteczki ganiajace sie tez jak szalone po nich. Moje mco ma lek wysokosci :ryk: -odradzam wiec z mojego punktu widzenia wysokie drapaki, bo mco ciezkie jest ,a jak ciezkie-to jakby spadlo z drapaka,to lepiej by spadlo z nizszego-ale koty lubia wchodzic tez na wysokie wiec jeden drapak mam czeski z rozeta tylko wysokosci 80cm,drugi wielki od rufiego-przy czym sama wymyslilam trzeci slup i rufi odradzal ,ze mniej stabilny bedzie bo za wysoki ,bo wlasnie prawie pod sufit jest. Mieli racje ,bo jest mniej stabilny i ciut sie trzesie przy skokach z rozbiegu :roll:

Nie chcialam drapaka do sufitu mocowanego ,bo lubie robić przemeblowanie i dzieki temu moge drapakiem krecic w kazda strone-ale jak masz taki kat, to mozesz zrobic( to jest Twoja decyzja)-skoro zaczynasz od 1 kota to na db poczatek kupilabym ten czeski z jedna rozeta taki jak mam lub z polka u gory i starczy.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Wto wrz 18, 2012 21:25 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Basia_Blue pisze:Dzięki za trzymanie kciuków :)
Co do drapaków: znam te stronę, niestety ceny na niej są... No, dość wysokie :p A co sądzisz o drapakach z leoland.pl? Wiem, że na zamówienie można dostać takie ze słupami o średnicy 12cm (zamiast standardowych 9). Różnica w trwałości i tu byłaby na tyle duża, żeby uzasadnic o tyle wyższą cenę?
A przy okazji: jaka jest najważniejsza dla kota cecha drapaka (pomijam stabilność i bezpieczeństwo): wysokość, posiadanie budki albo hamaka, różnorodność elementów? Zawsze sądziłam, że wysokość jedt ważna, bo kot lubi mieć kontrolę nad otoczeniem, ale na drapakach.pl jest dużo niżych, zwłaszcza w części dla dużych kotów.

Koty są rózne.
Jeden z moich (syberyjczyk) lubi drapać w poziomie.
Ale i tak...
Drapak z leolandu u mnie wytrzymał rok.
Dwa koty (jedna lekka ruska i jeden solidny SIB) złamały go w dwóch miejscach. A nie są szaleńcami i to dorosłe, spokojne koty, a nie kociaki z ADHD.
Osobiście- odradzam.

A, i osobiście każdy drapak wolę mocowany do ściany. Tak na wszelki wypadek. Szczegolnie przy większych kotach.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Wto wrz 18, 2012 21:26 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Basia_Blue pisze:Znalazłam, dzięki Anulka :D Śmieszne te drapaki, a jeszcze śmieszniej się ogląda tą strone jak się pozwoli ją przetłumaczyć tłumaczowi googla :lol:
Drapak sufitowy powinien być chyba stabilniejszy, nie? co myślicie o takim: http://leoland.pl/?link=productCard.htm ... =7&idCat=2 tylko ze słupkami o średnicy 12cm? Utrzyma szaleństwa miaukunieństwa?
Moim zdaniem strata kasy :roll:

http://www.drapaki.pl/pl/ekskluzywne/130-ex-1.html Taki z rufiego jest funkcjonalny,ale to Ty wybierasz-ja bym szukala odp. czeskiego.Dostaniesz wtedy za pol tej ceny. taki typ tez niezly-tu masz hamak i jedna rozete-kot moze sie wygodnie wspinac po nim i dlugi slup do drapania http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/38-p-4b.html

Z czeskich mam ten model 2 od gory- on jest duzo wiekszy niz tu wyglada -jak bedziesz chciala to Ci sfoce go w porownaniu z sofa jutro,to bedziesz widziala-jak to wyglada w rzeczywistosci. http://www.skrabadla-kocky.cz/skrabadla/
Ostatnio edytowano Wto wrz 18, 2012 21:46 przez anulka111, łącznie edytowano 3 razy

anulka111

Post » Wto wrz 18, 2012 21:33 Re: przyszła zakocona się wita i prosi o rady:)

Nie trzeba od razu kupować wypasa do sufitu. Można zacząć od podstawowego: http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/33-p-2.html poprosiwszy o wyższy słupek a potem w miarę możliwości finansowych dołączać inne elementy - rozbudowywać drapak.
Obrazek

MariaD

[poprzednia][następna]