Mój nerkowy kituś uwielbia puszki Kattovit.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
anita5 pisze:Moi ulubieńcy, Metro i Fuks, jak miło ich oglądać na fotach!(...)
Cammi pisze:![]()
anna09 pisze:Cammi, to wątek Baksia i Gina: viewtopic.php?f=1&t=73433.
Aleksandra59 pisze:
Cammi, a co Fuks ma z łapką przedniąBo tak jakoś dziwnie - na tym zdjęciu - ją trzyma:
Cammi pisze:![]()
...
Puszkin też sikał na meble i to był jedyny sygnał o chorobie kotaPuszkin był dzikunem ....
Cammi pisze:.... Nerek jego wyleczyć się nie da.
Cammi pisze:Parametry nerkowe ma brzydkie. Kreatynina spadła z 370 do 300 - przy górnej normie ok 200. Nie pamiętam jednostek. Mocznik - przy górnej granicy 12 ma ok 26.
Cammi pisze:...
Cały czas dostaje ipakitine, lek na obniżenie ciśnienia. Badania krwi - u mnie miał trzy razy zrobione,
Cammi pisze:I uważam, że to jest zadowolony kot - i jeszcze nie nadszedł jego czas.
PcimOlki pisze:Cammi pisze:.... Nerek jego wyleczyć się nie da.
Do takiego stwierdzenia niezbędna jest wiedza o przyczynach istniejącej niewydolności. Jaka jest przyczyna?Cammi pisze:Parametry nerkowe ma brzydkie. Kreatynina spadła z 370 do 300 - przy górnej normie ok 200. Nie pamiętam jednostek. Mocznik - przy górnej granicy 12 ma ok 26.
Co to za jednostki? Nie przystają do niczego znanego. Najczęściej przyjmowana norma kreatyniny 1.8mg/dl przekłada się na 137 umol/l. 200 nijak do tego nie pasuje. Mocznik jeszcze jakoś pasuje w umol/l. Jakiekolwiek są jednostki, wynik nie jest tak tragiczny, aby zaniechać leczenia.Cammi pisze:...
Cały czas dostaje ipakitine, lek na obniżenie ciśnienia. Badania krwi - u mnie miał trzy razy zrobione,
Ipakitine nie jest na obniżenie ciśnienia. Podawanie go bez znajomości jonogramu (komkretnie poziomu wapnia) jest ryzykowne. Jakie badania miał robione w kierunku ustalenia przyczyny problemu?Cammi pisze:I uważam, że to jest zadowolony kot - i jeszcze nie nadszedł jego czas.
Tym bardziej należało by mu pomóc.
...Cały czas dostaje ipakitine, lek na obniżenie ciśnienia...
Cammi pisze:....
Co do przyczyny - to mówią tyle - kot stary - lat około 17 a może 19 - przyczyna: idiopatyczna ...
PcimOlki pisze:Cammi pisze:....
Co do przyczyny - to mówią tyle - kot stary - lat około 17 a może 19 - przyczyna: idiopatyczna ...
No tak, ale to jest wytrych którego można użyć zawsze, jeśli nie zrobi się koniecznych badań. Dopiero mając komplet badań i znając kota można stwierdzić, że przyczyny nie można ustalić. W istocie taki przypadek zdarza się dość rzadko - w praktyce często wynika z niewystarczającej diagnostyki wynikającej ze stosowania przez znaczną ilość wetów standardowej i przestarzałej procedury w przypadku zdiagnozowania podwyższonego CREA i UREA. Wiek nie jest uważany za przyczynę niewydolności. Poczytaj wątki dla nerkowców - może znajdziej dziurę w diagnostyce kocurka. Jeśli tak, warto by było ją załatać.
Mogę z nim latać do lecznicy do 2 tygodnie - robić mu badania .
Sorry - dla mnie nie jest priorytetem żeby poprawić jego parametry ale żeby on się czuł lepiej.
Na wątek nerkowców jeszcze nie dotarłam
ale jakie mogą być przyczyny niewydolności nerek?
I je faktycznie da się wyleczyć?
PcimOlki pisze:Cammi pisze:...
Mogę z nim latać do lecznicy do 2 tygodnie - robić mu badania .
Diagnoza przyczynowa jest czynnością jednokrotną.
Sorry - dla mnie nie jest priorytetem żeby poprawić jego parametry ale żeby on się czuł lepiej.
Czyli wyleczenie choroby pierwotnej miało by według ciebie pogorszyć jego samopoczucie?
Sorry, ale dla mnie to jest końska logika, podobna do leczenia zapalenia płuc środkiem przeciwgorączkowym. Od zapalenia płuc jest gorączka, więc ją zbijamy. Zapelenia płuc nie leczymy, bo antybiotyk pogorszy nam samopoczucie. Długo tak można.
Na wątek nerkowców jeszcze nie dotarłam
ale jakie mogą być przyczyny niewydolności nerek?
Jest ich dość sporo - nie miejsce tu wyliczać.
I je faktycznie da się wyleczyć?
Niektóre sie da.
Przy innych można korygować, aby problemy nerkowe nie powiększały się szybko w skutek ich działania. Jak np. nadciśnienie - po to są leki je obniżające, nie w celu obniżenia stresu.
Z częścią nie można wiele zrobić, ale większość z tych nieuleczalnych wychodzi na USG.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Lifter, Wojtek i 51 gości