Moja trojka psotnikow-Niebieski za teczowym mostem ;((((((((

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 30, 2004 19:10

Aro - te homeopatyki moga wystepowac w roznej postaci. Boiron robi w postaci kulek, heel robi w ampulkach.
To juz w aptece musza powiedziec jak dawkowac :-(
Bo ja wiem tylko to, co sama daje.
A zaraz wypisze wszystko z ksiazki razem z mocami. Wydrukujesz sobie i po lacinskich nazwach powinni w aptece dojsc o co chodzi. Mam nadzieje, ze oznaczenia mocy sa miedzynarodowe.
Wiekszosc homeopatykow jest bez recepty. Czasem wieksze moce sa na recepte a mniejsze bez. Zawsze mozna wziac te troche mniejsza.
No to zaraz siadam i pisze.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt lip 30, 2004 19:27

Zrodlo:
Homeopatia w leczeniu kotow dr wet. Barbara Rakow
(tlumaczenie z niemieckiego)

Leczenie homeopatyczne nie tylko z powodzeniem lecza ostre stany zapalne, ale powoduja przywrocenie funcji nerek i wspomagaja leczenie blony sluzowej pecherza moczowego i miedniczek nerkowych.

Ostre zapalenie pecherza moczowego:

Cantharis (cantharis vesicatoria) - wskazana przy zwiekszonym parciu na mocz, czesty bieganiu do kuwety, popuszczaniu moczu w malych ilosciach, mocz czesto ma krwiste zabarwienie.
Moc D4, 2-3 razy dziennie po 1 dawce.

Sabal serrulatum "homeopatyczny cewnik" - pomaga gdy oddawanie moczu jest utrudnione lub gdy jego ilosc jest bardzo mala. UWAGA! Nie pomoze przy calkowitym zatkaniu cewki. Nalezy go podac gdy tylko pojawia sie objawy.przytkania. Zapobiega osadzaniu sie piasku.
Moc D3 2-5 razy po 1 dawce.

Mercurius solubilis - lek przeciwzapalny, przy krwawym moczu, ale mniejszym parciu na pecherz niz w przypadku podawania cantharis.
2-3 razy dziennie po 1 dawce
(czarna dostawala Mercurius solubilis firmy boiron 30CH raz dziennie po 3 kuleczki jako lek przeciwzapalany przy zapaleniu dziasel)

Berberis vulgaris - intensywnie pobudza prace nerek, moczopedny, wspomaga wyplukiwanie piasku, krysztalow. Mozna go stosowac z innymi lekami wspomagajac plukanie pecherza.
D4 2-3 razy dziennie po 1 dawce.

Lycopodnium i Arsenicum poprzednio opisalam chyba? Zaraz sprawdze.

Aro - homeopatyki sa jedne i dla ludzi i dla zwierzakow.
Mercurius wystepuje tez w tabletkach. Musze tylko znalezc opakowanie, bo nie wiem jaki drugi czlon nazwy...

Nie ma sie ich co bac. Nie da razdy przedawkowac jak sie daje nie cale opakowanie na raz :-) U mnie pomagaja bardzo ladnie, a co wazne - trwale :-) I nie wchodza w interakcje z lekami konwencjonalnymi :-)

zuza

Post » Pt lip 30, 2004 19:43

Przepraszam jeśli coś namieszam, bo nie znam sie na tym problemie u kotów ale przerabiałam to niestety sama... Po zrobieniu wymazu szprycowano mnie całymi seriami antybiotyków, na które były wrażliwe te bakterie. Byłam na antybiotykach przez trzy miesiace non stop - w tydzień po zaprzestaniu kuracji zapalenie wróciło. Po póltora roku zmagań, zmieniania urologów itp wyleczył mnie jeden lek - Monural .Jedna saszetka załatwiła sprawe. Nie wiem czy to się na cokolwiek przyda ale ostrożnie podawałabym antybiotyki - one muszą być dokładnie dobrane a nie na chybił trafił. Skład leku który mi pomógł: fosfomycinum-trometamolum. Ja się na prawdę na tym nie znam, przestrzegam tylko przed stosowaniem dłygotrwałych serii antybiotyków, bo sama przez to przeszłam i na pecherz nie pomogło za to efektów ubocznych miałam pełny wachlarz. I jeszcze jedno - oddawanie moczu przy zapaleniu pęcherza potwornie boli. Nie dziw sie więc ze kot pręzy ogon albo siusia na stojąco. Gdybyś widziała jakie ja przyjmowałam pozy w kibelku...

Astana

Od: Wto sty 06, 2004 13:18

Post » Pt lip 30, 2004 20:14

mnie na bolesnosc zapalenia pomogl scopolan. Jest na recepte, wystepuje tez w czopkach. Pewno podobne dzialanie ma nospa, bo to tez rozkurczowe... Nie wiem czy scopolan sie nadaje dla kotow.

zuza

Post » Pt lip 30, 2004 20:38

zuza, dzikei ogromne. wydrukuje i lece szukac jutro, najpozniej w niedziele :D

ara

Od: Czw sie 14, 2003 14:58

Post » Pt lip 30, 2004 20:45

Proponuje Ci najpeirw podzwonic i spytac o homeopatyczna apteke :-)
Nie wiem jak u Was, bo u nas to w zwyklej marne szczatki homeopatii...
dopasuj co tam Ci do objawow wyglada i powodzenia :-)

zuza

Post » Nie sie 01, 2004 17:47

ara nic sie nie chwali, wiec ja tez na razie nie napisze nic 8) tylko tak napomkne ze czekam na mejla!!!

Aggatt

Od: Sob sie 09, 2003 13:36

Post » Nie sie 01, 2004 17:51

Astana pisze:Przepraszam jeśli coś namieszam, bo nie znam sie na tym problemie u kotów ale przerabiałam to niestety sama... Po zrobieniu wymazu szprycowano mnie całymi seriami antybiotyków, na które były wrażliwe te bakterie. Byłam na antybiotykach przez trzy miesiace non stop - w tydzień po zaprzestaniu kuracji zapalenie wróciło. Po póltora roku zmagań, zmieniania urologów itp wyleczył mnie jeden lek - Monural .Jedna saszetka załatwiła sprawe. Nie wiem czy to się na cokolwiek przyda ale ostrożnie podawałabym antybiotyki - one muszą być dokładnie dobrane a nie na chybił trafił.

No u kotow to jest chyba inaczej...

Jesli jest zwykle zapalenie pecherza, to podaje sie antybiotyk i juz. Jak sie przeciaga, to robi sie jakies dodatkowe badanie (wymaz?) na sprawdzenie, jakie bakterie sie zalegly i wtedy dobiera sie dodatkowe leczenie. Tak mi sie wydaje przynajmniej...

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Nie sie 01, 2004 18:55

Aggatt pisze:ara nic sie nie chwali, wiec ja tez na razie nie napisze nic 8) tylko tak napomkne ze czekam na mejla!!!

I???

zuza

Post » Nie sie 01, 2004 18:58

zuza pisze:
Aggatt pisze:ara nic sie nie chwali, wiec ja tez na razie nie napisze nic 8) tylko tak napomkne ze czekam na mejla!!!

I???

ja ciagle nic nie napisze 8) no i tez nie znam szczegolow bo tylko sms wczoraj dostalam... przyjechalam dzis do domu z nadzieja ze mejl na mnie czeka, ale nic.. cisza... :evil: :wink:

Aggatt

Od: Sob sie 09, 2003 13:36

Post » Nie sie 01, 2004 19:10

No to i my tu czekamy... :roll:

zuza

Post » Nie sie 01, 2004 20:05

no to jestem i pisze :)

wygralysmy :) :lol: dostalysmy 1 miejsce w open klasie i best of breed (najlepsza w rasie). tak sie ciesze, taka jestem dumna, ze prawie sie poplakalam jak przeczytalam wyniki :) moje cudenko..... a wszystko zawdzieczam forumowym kciukom :lol: gdyby nie trzymanko za nas to napewno nic bysmy nie wygraly. ;)

zalapalam bakcyla i juz nie moge sie dopczekac nastepnej wystawy, tym razem z dwojka. :)

ara

Post » Nie sie 01, 2004 20:07

Brawo Bogini!!! :dance2:

zuza

Post » Nie sie 01, 2004 20:08

zuza pisze:Brawo Bogini!!! :dance2:

:) dziekujemy :)

ara

Post » Nie sie 01, 2004 20:13

Wielkie gratulacje :D :D :D :D :D :D :D :balony:

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

[poprzednia][następna]