Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <3

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 25, 2014 18:03 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

No faktycznie ten TOTW wygląda smakowicie "Karma dla kota, bez dodatku zbóż, z delikatnej dziczyzny i wędzonego łososia, ze słodkimi ziemniakami, owocami i warzywami. Smaczna karma, bogata w białka. Dla wszystkich ras w każdym wieku" słodkie ziemniaczki, owoce i warzywa no no no smaczne :D I w sumie nie drogie! Właściwie to nawet tańsze niż RC! Tylko, żeby chciały to jeść. 100 zł za 6,8 kg na prawie 3 miesiące jak dla moich lub na dwa jak będzie super dobre... I nie trzeba cudować, że to dla kotów dorosłych a tamto dla dziadków ;p

I tak na marginesie - OLEJ RZEPAKOWY w składzie! To do zaczepek wcześniej i to, że nie ma tu wyłącznie mięsa, ale jest różnorodność. Nie ma zbóż, ale nie ma przeciwwskazań do ich jedzenia tyle, że zboża są silnie alergiczne dla niektórych kotów. Moje lubią karmy ze zbożem. Kurcze, jakby tylko chciały to jeść to jak najbardziej bym to kupowała.

Alienor a Twoje koty wszystkie to lubią?
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pt lip 25, 2014 18:12 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Nie ma małych paczek ToTW. Niestety, ale jak koty długo jadły RC to będziesz miała spore problemy, żeby je przekonać do czegoś innego. Te dobre jakościowo karmy po prostu nie mają polepszaczy smaku jak te "śmieciowe". Im coś ma gorszy skład tym więcej trzeba dodać polepszaczy i uzależniaczy, żeby koty jady i biznes się kręcił ;) To jak parówki albo pasztety, super smak, ale składu lepiej nie czytać ;)
Ja miałam ogromne problemy, żeby przestawić kocura na coś innego już po 2-3 miesiącach jedzenia RC gastro. To było w zeszłe wakacje i od tego czasu stwierdziłam, że do RC nie wrócę choćby mi dopłacali...
Na początek przechodziłam na PoN z ryżem brązowym: http://sklep.modernpet.pl/power-of-natu ... 62024.html
70% MIĘSA, w RC to jest tylko białko drobiowe z piór...
Kiedyś RC miało lepszy skład, a teraz tylko na dawno wyrobionej opinii jedzie, bo mało kto analizuje dokładnie skład jedzenia.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pt lip 25, 2014 18:29 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

No cóż, niewesoło ://// ale jestem w stanie w to uwierzyć, że RC ma polepszacze smaku. Ja to zauważyłam też kiedyś w whiskasie chyba, to było z 8 lat temu - mój kot jak to dostał to nie chciał nic innego i tak sie do tego rwał agresywnie a był chudy jak patyk,( albo to kitket był- jedna z tych). Jak zobaczyłam jak on się uzależnił to powiedziałam nigdy więcej! A dziś nawet tego nie chce powąchać. Wtedy zresztą wybuchła afera, że w tych karmach były dodatki uzależniające.
RC od razu im posmakowała. A teraz w domu mam ACANA WILD PRAIRE i nawet tego nie powąchały. Ale to podobne do TOTW. Może spróbuje jak radzą, dodam tego do RC i zobaczę czy będą wybierać. Zresztą i tak mam posiłki dodatkowe na kolacje i śniadanie to z głodu nie umrą. I aż trudno uwierzyć że TOTW jest tak tania w porównaniu do RC brrr :evil

Ale to przestawiłaś czy nie i jak to zrobiłaś? Bo porównując te ceny to też nie chcę przepłacać za RC.

ps. teraz czytam skład tej Acany a tam litania w tym ciecierzyca, czerwona soczewica, zielona soczewica, kminek, kurkuma - jako wegetarianka też bym nie była zachwycona tym składem - niby wszystko zdrowe, aleeee ;) Za dużo chyba tego w jednej karmie, skład ciężkawy. To dużo lepiej prezentuje się ten TOTW. Zakupię :)

ps2. oszustwo dało radę i koty chodząc do swoich osobistych miseczek jedzą Bozzitę hehe a nie RC i jak ta Bozzita stała w salonie to nikt nie tknął, ale w osobistych miseczkach już jest dobre ;) A co sądzicie o Bizzita?

klaudiafj

Post » Pt lip 25, 2014 19:59 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Ja moim dzieciakom daję mieszankę różnych suchych karm.
TOTW, Bozita, Royala, Aplaws, zależy co im kupię.
Co ciekawe te karmy które są najzdrowsze TOTW, Aplaws szału w kotach nie wywołują. Royala wcinają aż im się uszy trzęsą. Kiedyś Royal może i był dobry ale teraz mocno się skiepścił. Zeszli z jakości i dodają ulepszacze smaku i środki uzależniające co tłumaczy to że koty tak chętnie ją wcinają.
Doszłam do wniosku że będę im dawać różne karmy. Oczywiście chciałabym aby jadły zdrowo ale daję im to na co mają ochotę. Najważniejsze że jedzą.
Obrazek

agusialublin

Od: Nie lip 29, 2012 20:27

Post » Pt lip 25, 2014 20:03 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Moje koty to lubią, a koty mojej koleżanki nie raczą tknąć. Jak chcesz to się możemy przy następnym zamówieniu jak będę brała ToTW umówić i weźmiesz pół kg ode mnie na spróbowanie. Bo jak jest oferta to biorę ten worek 6,8, jak nie to moje jedzą jeszcze Sanabelle Sensitive (to lubią i moje i mojej koleżanki). Te z kolei kupuję najczęściej w ilości 2x10 kg i jak przyjedzie pierwszy worek rozsypuję do szczelnych pojemników - w ten sposób nie wietrzeje. Przy czym jak się karmi 9 kotów, gdzie wszystkie lubią suche, to schodzi ta karma dość szybko...
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt lip 25, 2014 20:12 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Gdzie zamawiacie jedzonko dla dzieciaków?
Ja w zooplusie, wychodzi najtaniej.
Poza tym często na spółę z koleżanka bierzemy suchą karmę, duży wór i wychodzi całkiem tanio.
Obrazek

agusialublin

Od: Nie lip 29, 2012 20:27

Post » Pt lip 25, 2014 20:26 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Ja też dotrę do TOTW, faktycznie skład ma niezły. Niestety nie ma się kto ze mną podzielić. Muszę znaleźć sklep, który ma duże worki i sprzedaje na wagę. Na bazarku w Warszawie gdzie kupuję RC nie mają TOTW. Stwierdzili, że nie było zainteresowania kupujących.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pt lip 25, 2014 20:49 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Alienor na 9 kotów ten worek 6,8 kupujesz i jeszcze rozdzielasz z niego? Jak policzyłam ostatnio to mi powinno starczyć na 2,5 m-ca dla dwóch kotów, to Tobie na miesiąc ;) A co do Senabelle też teraz mam, ale jeszcze nie otwarte, a dziś pani w Kakadu powiedziała, że to gorsze niż RC i Purina... :/

Gosia możemy kupić na pół jak chcesz, prześlę Ci pocztą albo Ty mi, albo kupię u Alienor i wyślę Ci pocztą :)

klaudiafj

Post » Pt lip 25, 2014 21:04 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Ok dziękuję, poszukam w Hurtowni Ara mniejszych, żebyśmy mogły domieszać do tych co mamy. Chyba żeby faktycznie Alienor mogła się z nami podzielić, te duże worki zawsze wychodzą taniej za kg. Nie wiem co Pani z Kakadu miała na myśli, że Sanabelle jest gorsza, z opisu wcale tak nie wynika. Moja znajoma też ma dużo kotów bezdomniaczków i daje im od lat Sanabelle i ładnie wyglądają, mają ładne futra i są zdrowe. Nie dajmy się zwariować bo już same nie wiemy co lepsze. :D Próbujemy TOTW
i tyle. Może nasze sierściuchy polubią :1luvu:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pt lip 25, 2014 21:17 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Ta pani chyba przesadziła troszkę :twisted: Moje domowe i bezdomniaki uwielbiają Sanabelki :D Skład nie jest zły, krokiet też jest całkiem ok.
kicikicimiauhau

Post » Pt lip 25, 2014 21:30 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

A tam nie wiem ;) raz mi powiedzieli ze Hills jest gorszy od RC. Ale dzis pytalam na co wymienic RC :)

klaudiafj

Post » Pt lip 25, 2014 21:34 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Właśnie robię zamówienie i akurat ToTW jest ze zniżką. To jak moje + Klaudii +Gosi to nie wiem czy jedno opakowanie starczy, czy lepiej wziąć dwa :mrgreen: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Pt lip 25, 2014 21:48 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Nieee, ja jeszcze się wstrzymam bo mam jeszcze zapasy :) Najpierw muszą pozjadać co mam a do tego dziś kupiłam Hillsa :) Ale to masz Alienor na miesiac czy dłużej, bo już nic nie wiem ;)

klaudiafj

Post » Pt lip 25, 2014 22:00 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Raczej na dłużej niż miesiąc- bo moje ją tylko podjadają a główne posiłki - rano puszka (ostatnio kartoniki bozity, bo mam młodziaki na tymczasie a ją mogą b/o) a wieczorem mięso lub ryba - dziś ta flądra strzałozębna.

Alienor

Post » Nie lip 27, 2014 19:41 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Prosimy o zdrówko!

Koty wykończone upałami ;)

Portret klasyczny panny Kitulki:
Obrazek

Portret leniwy panny Marysi:
Obrazek

~

Przyłapany Maryś głodny:
Obrazek

Przyłapany Kit niszczący dywan:
Obrazek

I tak oto przebiegła nam niedziela, a Wam? :201446