Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 07, 2011 21:34 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

MariaD pisze:
angel03 pisze:A czy da się dokładnie odpowiedzieć kiedy koty warczą i dlaczego, a kiedy syczą i dlaczego?tyle się o tym naczytałam, że właściwie to nie wiem, czy to oznacza strach, czy sugeruje"nie zbliżaj się", czy też agresję?czy jeszcze co innego?czy może zależy od sytuacji?bardzo skomplikowane są kocie stworzenia....

Oprócz odgłosów ważny jest układ uszu i wąsów, wyraz oczu, układ ciała. Kontekst też.
Inaczej syczy Bajra na maluchy, inaczej na obcego kota dorosłego. Inaczej syczy bojąc się - wygląda też inaczej, inaczej - jak coś odstrasza będąc pewną siebie.
Bajra warczy jak ją czeszę, to rytuał. Jest wkurzona, prezentuje cały arsenał gestów "agresja" ale ja wiem, że mnie nie ugryzie czy potężnie podrapie. Nawet jak mnie łapie zębami za rękę, robi to delikatnie. Dla kogoś nieznającego jej - byłaby obawa, ze kocica rozerwie mi rękę na strzępy.

Pamiętasz jak byłam u Ciebie i poszłyśmy zobaczyć w drugim pokoju kto miauczy i dlaczego? Na co zwracałam uwagę u Gia?

Tak, koty są bardziej skomplikowane niż psy, ale jaką satysfakcję daje poznanie "mowy" każdego z nich. :D

Tak, pamiętam dokładnie, obserwuje w ten sposób...Wedel przy tej sytuacji miał uszy ustawione w tył, zmrużone oczy i częstotliwość syczenia była większa, to było takie psyk, psyk, a nie takie jak przy zapoznaniu, dlatego mnie to zadziwiło, taką pozę przybierał, jak się zblizałam i jak Gia podchodziła, ale Gia nie syczała, to wszystko jest niesamowite, jak to działa....czasem nawet sie nie pomysli co może wywołać jakieś nowe reakcje...Luna mnie zawsze gryzie jak czeszę brzuchol....ale to tylko Luna;)a jeszcze jedno pytanko jak tu jestesmy;)

jak koty się atakują łapami, gryzą, trzaskają...to robią to bez pazurów....bo jakby to robiły z pazurami to by się raniły?w sensie, to by była agresja i nie byłabym w stanie tego nie odróżnić, nie zauważyć?
Obrazek

angel03

Od: Nie kwi 29, 2007 13:36

Post » Pon lis 07, 2011 21:35 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

angel03 pisze:nie myslałam, że zapachem skóry może się nakręcić...

A myślałabyś, że kot może się nakręcić zapachem włoszczyzny? Każdorazowo jak obieram włoszczyznę na zupę Bajra wciera mi się w ręce, pogryza, zaczyna się "nakręcać".
Żadne warzywo odrębnie na nią nie działa, połączone na moich rękach - doprowadzają ja do amoku. :)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon lis 07, 2011 21:37 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

ewkaa pisze:Moje mutanty na kocimiętke reagują tak sobie (za to Fryga tak), ale waleriana to szał ciał (z to u Frygi nie) :lol:

angel03 pisze:hmmm....nie ingerujesz w te zabawy?ja syków i warkotów nie znosze, brzmi to dość jednoznacznie
Nie ingeruję :wink: - denerwowałam się jak G była mała i z F zaczynali podgryzanki z sykami i wrzaskami (głównie Gaminy), nawet wtedy nagrałam filmik i pytałam na wątku czy to normalne :oops: , bo moje wcześniejsze koty tak nie robiły :roll:
Teraz mi już przeszło :mrgreen:
Dzisiaj i bez waleriany Gamina skoczyła Fenrisowi na grzbiet zza walizki, a potem go obwrzeszczała jak się odwinął żeby ją ugryźć :lol: ale się potem chłopak zemściił jak zapolował upazurzona łapą na jej ogon :twisted:
Ingeruję tylko jak mutanty zamęczają Frygę, no ale ona to zupełnie inna bajka :roll:

a dlaczego Fryga to inna bajka??a czy mogę ładnie poprosić o link z filmikiem z tymi wrzaskami?
Obrazek

angel03

Post » Pon lis 07, 2011 21:39 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

MariaD pisze:
angel03 pisze:nie myslałam, że zapachem skóry może się nakręcić...

A myślałabyś, że kot może się nakręcić zapachem włoszczyzny? Każdorazowo jak obieram włoszczyznę na zupę Bajra wciera mi się w ręce, pogryza, zaczyna się "nakręcać".
Żadne warzywo odrębnie na nią nie działa, połączone na moich rękach - doprowadzają ja do amoku. :)

Niee....w życiu bym nie pomyślała, ale czasem widziałam jak dziwnie się wcierają w coś koty, tylko nie zastanawiałam sie dlaczego, dopóki nie znalazł Wedel tego skrawka...ale faktycznie był jak w amoku....na nic nie reagował.
Obrazek

angel03

Post » Pon lis 07, 2011 22:03 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

angel03 pisze: jak koty się atakują łapami, gryzą, trzaskają...to robią to bez pazurów....bo jakby to robiły z pazurami to by się raniły?w sensie, to by była agresja i nie byłabym w stanie tego nie odróżnić, nie zauważyć?

angel03 - by wiedzieć kiedy kocie interakcje są zabawą lub próbą sił a kiedy rzeczywista agresją trzeba je poznać.
Jedna rada - tak jak wtedy u Ciebie - patrz na reakcję tego kota, który jest zaczepiany. Jeżeli on nie wykazuje objawów strachu czy stresu - nie reaguj.
Jeżeli siły są wyrównane - nie reaguj.
Jeżeli wszystko kończy się szybko i żadna ze stron nie ucieka w panice - nie reaguj.
Jeżeli jedna ze stron nie zaczyna się wycofywać z objawami stresu - nie reaguj.

Obawiam się, ze jak Gia by się na serio wkurzyła to ratowałabyś szybciorem Wedla. 8)
Obrazek

MariaD

Post » Pon lis 07, 2011 22:05 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

Potwierdzam-Rys jak ma dosc łapoczynow mocnych od Gucia ,to po prostu raz delikatnie go pacnie -Gucio w szoku jest wtedy przez pol h ;)

Skokow Gucio na Rysia zaprzestal od czasu ,jak Rys sie wywinal z duszenia i uwalil sie na Guciu ;)

Koty to bardzo inteligentne istoty :kotek:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pon lis 07, 2011 22:05 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

angel03 pisze: a dlaczego Fryga to inna bajka??a czy mogę ładnie poprosić o link z filmikiem z tymi wrzaskami?
Bo po pierwsze Fryga jest o połowę mniejsza od tej dwójki i zwyczajnie ginie pod nimi jak one na niej siadają i czasem też nei ma jak wyrwać się spod ich długich łapsk, a po drugie ona jest kiepsko kocio-zsocjalizowanym kotem i jakoś nie bardzo je umie czytać - ja widzę, ze ona sama nie wie czy Fenriś akurat chce się bawić czy dominować (bo on ma takie zapędy)
Za to mutanty są oba z dużych rodzin, język koci znają :wink: wiec niech sie dogadują 8) a że Gamisia trochę podrosła i teraz zabawy wyglądają czasem ostrzej - no trudno :wink:

Filmik sprzed roku - małe Gamisia, duże Fenriś :)
ewkaa pisze: Materiał filmowy - koniecznie z dźwiękiem :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=AiXbRVGbO_8 (tak wszystkie dźwięki wydaje malutki kotek Gamisia, Fenriś odzywa się tylko małym mrrriu ok. 2:52 :wink: )

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Pon lis 07, 2011 22:08 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

Minka Fenrisia bezcenna,a Gamisia juz wtedy zapowiadala sie na gadatliwa koteczke ;)
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Pon lis 07, 2011 22:14 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

anulka111 pisze:Minka Fenrisia bezcenna,a Gamisia juz wtedy zapowiadala sie na gadatliwa koteczke ;)

Fenris ma minkę "mamusiu dlaczego to to próbuje mnie ogłuszyć" :ryk:

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Pon lis 07, 2011 22:21 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

ewkaa pisze:
anulka111 pisze:Minka Fenrisia bezcenna,a Gamisia juz wtedy zapowiadala sie na gadatliwa koteczke ;)

Fenris ma minkę "mamusiu dlaczego to to próbuje mnie ogłuszyć" :ryk:

Raczej wspomniki z dzieciństwa :ryk:
Obrazek
Obrazek

MariaD

Post » Wto lis 08, 2011 8:03 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

Dobrze....wzięłam do siebie szczególnie "nie reaguj".....:)chyba też będę nagrywać filmiki z takich akcji a potem Wy będziecie utwierdzać mnie w przekonaniu że nic się nie dzieje:)

Filmik super....dźwieki...masakra.....zagryzanie nasmierć....w ten sam sposób biją się u mnie Luna-Wedel, leci futro...ale raczej mało dźwięków, takiej bijatyki w wydaniu Wedel-Gia nie było, każda próba skoku Gia na Wedla kończy się powaleniem go na podłogę i on wtedy praktykuje to swoje dziwne miauczenie, także jak już, to sie na łapoczynach kończy. Biedna Fryga, jak się dwa na nią rzucą to faktycznie nieciekawie...wielkie dzięki za wszystkie rady, dodaje to otuchy początkowej kociarze:)) :kotek:
Obrazek

angel03

Post » Wto lis 08, 2011 16:38 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

Kocham te fotke :mrgreen: :1luvu:

Trzeba dlugo poznawac swe koty,by wiedziec,kiedy sie nakrecaja ,a kiedy przesadzaja....ja sie po prostu ciagle jeszcze ucze swoich kotow-na pewne rzeczy juz nie daje sie zlapac 8)
1. Winny jest zawsze ten kot ,ktory wyglada najbardziej niewinnie ;)
2. Smakusia uwielbia prowokowoac ,a potem udawac biedna skrzywdozna dame-tez juz na mnie nie dziala.
3. Gucio-koci histeryk-łotr spod ciemnej gwiazdy uwielbia afery-jednoczesnie wygladajac na zdziwionego potem skutkami i zawsze niewinnego ;)
4. Rys najbardziej zrownowazony kot w moim domu-tak zrownowazony i spokojny,ze nie bez podstaw uwazam,ze ma caly swiat w ....nosie i tego to nic nie rusza-polowa upadlych rzeczy na pewno jest spowodowana przez jego dzialania-poznaje po tym ,ze dostojnie siedzi i udaje ,ze nie wie o co chodzi. :wink:

anulka111

Post » Wto lis 08, 2011 17:02 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

angel03 pisze:każda próba skoku Gia na Wedla kończy się powaleniem go na podłogę i on wtedy praktykuje to swoje dziwne miauczenie

Mądra dziewczynka, umie wykorzystywać swoje atuty - wielkość i wagę. :ok: Wedel po prostu nie umie się przyznać do porażki. Urażona duma. :wink:
Obrazek

MariaD

Post » Wto lis 08, 2011 17:49 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

:kotek: A jak wiadomo ego kocurow rozdete jest troszke 8) :lol:

anulka111

Post » Wto lis 08, 2011 19:29 Re: Kocie Rewolucje - kolorowy Mix - Luna, Wedel, Gia

anulka111 pisze:Kocham te fotke :mrgreen: :1luvu:

Trzeba dlugo poznawac swe koty,by wiedziec,kiedy sie nakrecaja ,a kiedy przesadzaja....ja sie po prostu ciagle jeszcze ucze swoich kotow-na pewne rzeczy juz nie daje sie zlapac 8)
1. Winny jest zawsze ten kot ,ktory wyglada najbardziej niewinnie ;)
2. Smakusia uwielbia prowokowoac ,a potem udawac biedna skrzywdozna dame-tez juz na mnie nie dziala.
3. Gucio-koci histeryk-łotr spod ciemnej gwiazdy uwielbia afery-jednoczesnie wygladajac na zdziwionego potem skutkami i zawsze niewinnego ;)
4. Rys najbardziej zrownowazony kot w moim domu-tak zrownowazony i spokojny,ze nie bez podstaw uwazam,ze ma caly swiat w ....nosie i tego to nic nie rusza-polowa upadlych rzeczy na pewno jest spowodowana przez jego dzialania-poznaje po tym ,ze dostojnie siedzi i udaje ,ze nie wie o co chodzi. :wink:

a na początku nie bałaś się tych warkotów, syków i dzikich zabaw?
Obrazek

angel03

[poprzednia][następna]