PERS wreszcie w DS

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 12, 2014 16:30 Re: PERS wreszcie w DS

Trzech :201429 , skąd trzech - no i skąd dziesięć :201461

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Czw cze 12, 2014 19:13 Re: PERS wreszcie w DS

A to jest bardzo proste:

Cairo - 5 kotów - 1 dom
Monika86 - 2 koty - 2 dom
własne Kotkinsa 3 - 3 dom
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Sob cze 14, 2014 12:12 Re: PERS wreszcie w DS

poserduszkuję sobie, a co! :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Celina wędrowniczek:
Obrazek
Obrazek

fairey

Od: Wto paź 11, 2011 7:04

Post » Sob cze 14, 2014 13:32 Re: PERS wreszcie w DS

Właśnie byłam u nich.

Dobre wiadomości są takie ,że oboje jedzą na potęgę, Mau zadowolony podchodzi Celinkę od tyłu, pręży grzbiet i miauczy tak jakoś basowo. Na co Celinka ucieka, znaczy- udaje ,że ucieka bo zaraz się ogląda czy on ją aby na pewno goni. Jak nie goni ( a nie goni , bo nie wie ,że trzeba chyba) to ona wraca i znowu się ustawia tak ,żeby on mógł podejść.
Ze trzy razy tę pantomimę powtórzyli.
Chyba on ma dominować a ona ma się tak kobieco go bać , bo on wielki, czarny i straszny przecież.... :mrgreen:

Nikt na nikogo nie parska ani nie prycha, Celka nawet się o Mau otarła tak przyjaźnie (on bystrze nie zauważył tego).
Mau to maksymalna ciapa.
Celina jest po kobiecemu bystra.
Dobry zestaw:)

Zła wiadomość jest taka ,że po ponad 24 godzinach w kuwecie jak ma mój gust było bardzo dużo sików jak na dom , gdzie jest 1,5 kota ( Celina jest maleńka, waży ledwo 2 kg) . Mau sporo też pije. Ale on zdaje się sporo pije od zawsze?
Trzeba będzie go zbadać znowu, jak co miesiąc, może mój niepokój jest nieuzasadniony. Oby.

Zostanę z nimi znowu od środy.
Wezmę Celkę na szczepienia i ogólny "ogląd" do naszego doktora.
Zaplanujemy jej zabieg.

Mau pewnie pojedzie na badania za tydzień, po powrocie Moniki z wyjazdu.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob cze 14, 2014 13:43 Re: PERS wreszcie w DS

Mau pił od zawsze na potęgę i dużo siusiał. Wypijał dziennie tyle ile moje 2 koty przez 2 dni. Czasem miałam wrażenie, że pęknie w końcu od takiej ilości wody.

Ale badania bezapelacyjnie trza kontrolnie zrobić.
Obrazek

fairey

Od: Wto paź 11, 2011 7:04

Post » Sob cze 14, 2014 17:13 Re: PERS wreszcie w DS

kotkins pisze:Ze trzy razy tę pantomimę powtórzyli.

No niestety, tylko to pozostaje w sytuacji, gdy pan-to-ni-ma.
Ciężki jest los kobiety...
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Pon cze 16, 2014 8:27 Re: PERS wreszcie w DS

Duża ilość oddawanego moczu i picie dużej ilości wody-to niestety objawy chorych nerek Maurycego. Czy on obecnie jest na weterynaryjnej karmie dla kotów nerkowych (niskobiałkowej) ?

PS.Bardzo ładna kolorystycznie para:) Maurycy wreszczcie cudnie czarny,nie siwy,włos piękny.

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Pon cze 16, 2014 19:32 Re: PERS wreszcie w DS

Polidypsja i poliuria?
Tak, nerki nie zagęszczają już moczu jak u kota zdrowego , więc musi więcej pić i sika więcej , niż normalny kot. Żeby wydalić tę samą ilość toksyn. Nerki nie dają rady, mimo większej podaży płynów.
Obiło mi się o uszy ,że tak jest :mrgreen:
Pytałam ponieważ nie miałam pojęcia czy tak jest od dawna czy zaczęło się teraz- to by oznaczało pogorszenie stanu nerek.

Je RC dla nerkowców niestety.
Na szczęście lubi normalne mokre, więc nie ma tragedii.
Nie jada mięsa.
Jest nieprzejednany w tym względzie.

Muszę powiedzieć Monice ,żeby mu zrobiła jonogram, albo chociaż sam fosfor.
I tak dostaje Ipakitine.
Dlaczego miałby nie jeść białka?

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto cze 17, 2014 9:34 Re: PERS wreszcie w DS

kotkins pisze:Dlaczego miałby nie jeść białka?

Nie ma nie jeść białka wogóle,ale być na diecie niskobiałkowej.

"Podstawowymi zasadami żywienia kota „nerkowca” są:

- niskobiałkowe pożywienie (białko, którego dostarcza pokarm musi być wysokiej jakości)
- niski poziom fosforu w diecie
- pokarm musi ułatwiać wydalanie zbędnych produktów przemiany materii
- odpowiednia proporcja kwasów omega-6 i omega-3 (5:1)
- dobry smak pożywienia

Jeśli chodzi o zawartość białka w pokarmie, kot z chorymi nerkami może mieć problem z usunięciem z organizmu nadmiaru azotu powstałego w czasie rozpadu białek. Dlatego należy zadbać, aby pożywienie było niskobiałkowe, jednak oczywiście musi zawierać odpowiednią ilość białka, potrzebną kotu do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko w pożywieniu musi być bardzo wysokiej jakości – białko pochodzenia roślinnego jest niewskazane, gdyż nadmiernie obciąża nerki. Najlepsze jest białko pochodzenia zwierzęcego.
Obniżona zawartość fosforu w diecie chorego kota zapobiega hiperfosfatemii (czyli zwiększeniu poziomu fosforanów we krwi, który może prowadzić do problemów z przyswajaniem wapnia) i związanemu z nią uszkodzeniu nerek. Dzięki niskiej zawartości fosforu rozwój choroby ulega spowolnieniu.

Dzięki zawartości składników, które ułatwiają wydalanie zbędnych metabolitów możliwe jest zwiększenie ilości białka w pokarmie. Chodzi głównie o wydalanie azotu – najlepiej, gdy wydalany zostaje w kale zamiast w moczu, gdyż oszczędza to nerki. Gotowe lecznicze karmy zawierają odpowiednie składniki umożliwiające taki sposób wydalania azotu, są to m.in. pulpa buraczana czy fruktooligosacharydy.

Odpowiednia proporcja kwasów omega-6 i mega-3 wpływa łagodząco na stany zapalne, a także pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie w kłębuszkach nerkowych. Dzięki takiemu działaniu proces rozwoju choroby przebiega wolniej.

Koty z niewydolnością nerek często tracą apetyt (zwłaszcza, gdy w pyszczku zwierzęcia pojawią się owrzodzenia). Wynikiem tego jest chudnięcie i ogólne pogorszenie kondycji. Dlatego dieta dla kota „nerkowca” powinna cechować się wysoką smakowitością pożywienia. Dzięki temu zwierzę będzie ją chętniej jadło, co zapewni odpowiednią ilość składników odżywczych i wpłynie korzystnie na kondycję zdrowotną i masę ciała kota.

Dobrze, gdy w karmie dla kotów z niewydolnością nerek znajduje się cytrynian potasu, który obniży ryzyko wystąpienia kwasicy metabolicznej. Skutki kwasicy metabolicznej mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia (występują wówczas zaburzenia pracy układu krążeniowego, oddechowego, zachwiana zostaje równowaga elektrolityczna).

Ponadto bardzo ważne jest, aby kot z chorymi nerkami pił dużo wody. Zawsze musi mieć zapewniony dostęp do miseczki ze świeżą czystą wodą. Koty z niewydolnością nerek oddają duże ilości moczu, dlatego ich zapotrzebowanie na płyny jest zwiększone. Nie można dopuścić, aby doszło do odwodnienia organizmu zwierzęcia.

Ze względu na fakt, iż niewydolność nerek jest chorobą nieuleczalną, a wszelkie działania mają na celu wyłącznie spowolnienie rozwoju choroby, chore zwierzę musi pozostawać na specjalnej diecie do końca życia."

Powyższe z Vetopedii,ale piszą o tym we wszystkich oparcowaniach nt. pnn.Tu łopatlogicznie w "Czterech Łapach" :

'(...) Dieta niskobiałkowa. Dzięki jej stosowaniu możemy utrzymywać stosunkowo niski poziom mocznika we krwi. Mocznik, który jest odpowiedzialny za większość objawów klinicznych niewydolności nerek powstaje w wyniku przemian białkowych w organizmie. Jeżeli dieta będzie uboga w białko, to poziom mocznika będzie niski, a dzięki temu kot będzie czuł się lepiej i będzie miał lepszy apetyt.

i cały artykuł tu:
http://www.cztery-lapy.pl/index.php/spi ... -kota.html

tabo10

Post » Wto cze 17, 2014 10:10 Re: PERS wreszcie w DS

A jaki mocznik,kreatyninę i fosfor miał Mau ostatnio? Możecie wkleić wyniki?

tabo10

Post » Wto cze 17, 2014 19:44 Re: PERS wreszcie w DS

:-)

Przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać...........

Proponuję żebyś Tabo nastepny post napisała czcionką ciut większą
a. będzie sympatyczniej
b. niewątpliwie wyraźniej ( to ku czci okulistów;-) )
c. dobitniej
d. wreszcie jest szansa że my biedni kretyni tu zgromadzeni co to ni persa nie wiedzieli, ni niczego w życiu nie czytali .......a do weta to mają pod górkę i na piechtę nie bardzo idzie dojść.....czegoś się dowiemy:-).

Powiem tak nie wiem jak inni, ale ja nie zamierzam słowa o Mau czy Celinie wiecej tu już napisać.
Dlaczego? Cóż taka widać karma.........:-)
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Wto cze 17, 2014 20:33 Re: PERS wreszcie w DS

A karmy typu nerkowego, np. RC zawierają białka "wysokiej jakości" w swoim składzie???
Które mianowicie?

Ja tam w ogóle mało wiem o kotach nerkowych, a jako sprzedawczyni w sklepie z jarzynami nie znam się na medycynie. Czytam to co piszesz Tabo z nabożną czcią.
Jak dobrze ,że mamy na pokładzie weterynarza! :1luvu:

Wyniki może wkleić wyłącznie opiekująca się kotem Monika86 , która NIE MA za bardzo ochoty wchodzić na to forum.
Jak już napisałam ja ją w 100% rozumiem.
Może kogoś poprosić, ale NIE MUSI!!!!!

Tabo zdaje się ,że Ty nie możesz zrozumieć , że kotem opiekuje się obecnie Monika.
Chodzi do weterynarza, leczy , karmi.
Kot nie jest jej powierzony do DT, jest w DS. Jeśli DS wyrazi wolę wklejania wyników - to zrobi to.
Jeśli nie- ma prawo.