Już od dziś 13- letnia CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro mar 02, 2016 12:07 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

W Warszawie nareszcie przestało padać.
Rano w niektórych miejscach na trawie było 1-2 cm śniegu. Napadało za mało jak na sprzątanie przez służby miejskie więc chodziliśmy po chlapie.
…..
Wysłałam wszystkie przelewy – wcześniej zanim wpadnę w regularny rytm żeby znowu nie było wpadki !
…..
Czarny Diabełek atakuje już nie tylko mnie ale coraz częściej TZ :(
………
Dziewczyny jak jest na Waszych profilach na Fb – czy zawsze gdy dostaniecie nową wiadomość albo ktoś odezwie się na czacie wyświetla się ilość nieodebranych – u mnie tak… - taki sposób nawiązania kontaktu traktuję jako najszybszy i bardziej niezawodny niż SMS …
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Śro mar 02, 2016 13:13 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

ja nie czytam wiadomości na czacie na FB (najczęściej to Spam)
czasem zdarza mi się przeczytać jak mi sie akurat wyświetli i początek ma jakiś sens
większość zaczyna sie od słów? podpisz petycję.." lub " czy jesteś zainteresowana..." przyłącz się do" itd
jak mam za dużo to kasuję hurtem

i nie czytam SMS w telefonie
raz na kilka dni kasuje -głownie to jakieś reklamy są
chyba, że się umowie konkretnie z kimś na SMS -no to wtedy sprawdzam każdy ( z MŁodą się czasem umawia, że potwierdzi SMS że dojechała gdzieś tam)

na SMS które wymagają odpowiedzi SMS-em (np w sprawie kotów) długich (typu pytania w SMS jestem zainteresowana kotkiem, kiedy i gdzie moge odebrać?)
nie odpowiadam
bo mam stary telefon i pisanie na nim to porażka.,
wychodzę z założenia, że jak ktoś ma sprawę ważną lub naprawdę chce kota -to zadzwoni

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro mar 02, 2016 14:09 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

Ja prawie nie reaguję na zaczepki na fb, najczęściej zagadują mnie osoby chcące komuś pomarudzić, a szkoda im kasy na rozmowę przez telefon

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pon mar 07, 2016 8:54 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

Najsmutniejsza wiadomość z tego weeckendu - :(

Sob mar 05, 2016 17:21 Re: Niki FeLV+, PNN-kochała życie...moje Słoneczko zgasło :(
szybenka pisze:Moje maleństwo zamruczało, miauknęło, że dla mnie żyje...
Obrazek
...ale pozwoliłam, aby nie walczyła już bólem...
i odeszła daleko...
Obrazek

Dzisiaj o 13:45 moja Nikusia zasnęła...

Nikuniu [*]
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Pon mar 07, 2016 9:12 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

Niki [*]
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro mar 09, 2016 9:48 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

Dziękuję w także w imieniu Agnieszki :(
..........
Zabezpieczenie pierwszą jedną dawką „Flevoxu” okazało się nieskuteczne - wieczorem wykręciliśmy z Choculi 2 cm opitego żywego kleszcza… :|
.......
Stopniowo poznajemy szczegóły w jaki sposób kiedyś "zawali" nam się świat - po kolei wszystko co zbudowałam przez prawie połowę życia....... zacznie się życie na walizkach nie wiadomo gdzie i w jakich warunkach ... oczywiście problem ze zwierzętami nawet tylko dwoma w tym jedno nieprzewidywalne i agresywne...co z moimi rodzinnymi pamiątkami - stracę większość bo wozić wszystkiego ze sobą się nie uda..... a zawieźć i zabezpieczyć chociaż może tylko na przechowanie u Brata za daleko i w jaki sposób.. :(
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Śro mar 09, 2016 9:57 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

ale dlaczego ma się zawalic?

Patmol

Post » Śro mar 09, 2016 10:17 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

Kiedyś…. czyli po śmierci Babci prawdopodobnie wylądujemy prawie na ulicy… chyba że się zakwalifikujemy do pomocy socjalnej lub szans na kwaterunek… w tej chwili obydwoje pracując zarabiamy za dużo…. Chociaż kto wie jakie wtedy będą przepisy prawne…

Wiem ile straciłam gdy dawno temu sprzedałam swoją działkę daleko poza Warszawą (kupiona ze spadku po moich Rodzicach) z myślą o wykupieniu mieszkania – po złożeniu wniosku ujawniły się roszczenia spadkobierców właściciela kamienicy, które po wielu latach okazały się bezpodstawne a zresztą Babcia przez całe życie tym nie była zainteresowana… - potem nikt nam gdy najemcą jest Babcia nie dawał kredytu (Ona nawet gdyby się namyśliła - była jedyną osoba, która wg prawa mogła je wykupić ale wtedy miała już za dużo lat) a zresztą to wtedy choćbyśmy my spłacali kredyt do końca życia byłaby to własność Babci czyli podział spadku i spłacanie Andrzeja… za coś co my płacimy i ciekawe z czego spłacanie Go… - to gdybanie które wtedy i tak skończyło się na niczym…

Będzie trzeba szukać czegoś do wynajmowania przy czym damy radę wyżyć… nie wiadomo gdzie i w jakiej odległości od pracy a do emerytury jeśli w ogóle dożyjemy… chociaż jesteśmy w wieku tuż przedemerytalnym.... a wiadomo w jakiej wysokości będą te przeciętne nowe emerytury - mniej niż symboliczne :(

Mąż tutaj mieszka od 1968 roku ja od 1990...
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Śro mar 09, 2016 10:45 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

ale jesteście zameldowani na stałe?
to jest mieszkanie komunalne czy zakładowe?
trzeba sprawdzić w przepisach -kiedyś ci co faktycznie mieszkali z najemcą i mieli meldunek, wchodzili po śmierci najemcy w jego prawa najmu

Patmol

Post » Śro mar 09, 2016 10:51 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

o ten przepis 8) kodeks cywilny
nadal jest w kodeksie
Art. 691.
§ 1. W razie śmierci najemcy lokalu mieszkalnego w stosunek najmu lokalu wstępują: małżonek niebędący współnajemcą lokalu, dzieci najemcy i jego współmałżonka, inne osoby, wobec których najemca był obowiązany do świadczeń alimentacyjnych, oraz osoba, która pozostawała faktycznie we wspólnym pożyciu z najemcą.
§ 2. Osoby wymienione w § 1 wstępują w stosunek najmu lokalu mieszkalnego, jeżeli stale zamieszkiwały z najemcą w tym lokalu do chwili jego śmierci.
§ 3. W razie braku osób wymienionych w § 1 stosunek najmu lokalu mieszkalnego wygasa.

ale były jakieś zmiany w przepisach o lokalach komunalnych
albo będą :oops: coś gdzieś czytałam
w czerwcu maja być zmiany? jakoś tak planują http://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawn ... miany.html

artykuł ze stycznia 2016 http://www.infor.pl/prawo/spadki/zasady ... lnego.html
wynika, że można wejść w role najemcy tak jak kiedyś przy loklau komunalnym
przy socjalnym nie można

Patmol

Post » Śro mar 09, 2016 11:09 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

Oczywiście wszyscy jesteśmy zameldowani na stałe...
Tak dawniej tak było i widzę, że wszyscy sąsiedzi to zrobili....
…….
Ten zacytowany przepis znam ale wkraczałam w to głębiej….
Tą stronę infor.pl też znam…. Od kilku dni codziennie ją czytamy…

Teraz dodatkowo wiążące są obowiązujące w danej gminie czyli u właściciela zasobów i od nich wszystko zależy:

Wszystkie przypadki są rozpatrywane indywidualnie – nie wiadomo które sytuacje życiowe mają na to wpływ… ale i tak zmieniły się przepisy –

W naszej wg aktualnych wymagań i bardzo zaostrzonych kryteriów między innymi właśnie dochodowych nie wiadomo czy mielibyśmy szansę na zamianę i przydział czegoś malutkiego... – w odpowiedniej chwili spróbujemy złożyć wniosek ale na razie nie ma co liczyć na pozytywną opinię… może kiedyś na emeryturze…

Wszystko nawet propozycja najmu zależy od dobrej woli gminy…. I kiedyś okaże się czy stać nas na nie… o ile wcześniej nie wyprowadzimy się sami gdy doszlibyśmy do wniosku że dłużej nie damy rady go utrzymywać...
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Śro mar 09, 2016 11:13 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

marnie, bo nie wiadomi na czym sie stoi
propozycje zmian http://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawn ... lnego.html pewnie tez zmian
ale z tego co tak na szybko widzę -to na razie tylko propozycje
zanim uchwalą i zanim wejdą w życie to jednak trochę potrwa

masz uchwały gminy w tym zakresie? przeczytałaś?
oni nie mogą rozpatrywać spraw z sufitu -muszą mieć konkretne przepisy, albo chociaz swoje uchwały
uchwały tez można zaskarżać jak sa niezgodne z przepisami

dlaczego propozycje najmu zależą od dobrej woli-gminy? tego nie rozumiem
na razie obowiązuje kodeks cywulny w tej kwestii
jest gdzieś przepis, który go wyłącza? najem jest automatyczny po śmierci głównego najemcy
przepisy juz się zmieniły?

a to znasz http://www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/art ... miny/print
NSA wyraźnie stwierdził, że unormowanie kwestii wstąpienia w stosunek najmu po śmierci dotychczasowego najemcy nie ma charakteru sprawy administracyjnej. Nie jest to władcze rozstrzygnięcie, które ma na celu wykonywanie władzy publicznej, poprzez zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych, a jedynie relacja o charakterze stosunku cywilnoprawnego. Wola wstąpienia przez osobę uprawnioną w stosunek najmu powinna być traktowana jako oferta skierowana do dysponenta mieszkania. W przypadku odmowy zawarcia umowy przez gminę pozostaje droga cywilnoprawna

i art. 31 ustawy o lokalach itd
nawet do niespokrewnionych opiekunów stosuje sie 691 kc
Art. 31.
Do osób, które do chwili śmierci najemcy lokalu sprawowały nad nim opiekę na podstawie umowy zawartej z najemcą przed dniem 12 listopada 1994 r., spełniającej wymagania określone w art. 9 ust. 2 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. - Prawo lokalowe (Dz. U. z 1987 r. Nr 30, poz. 165, z późn. zm.), stosuje się art. 691 Kodeksu cywilnego w brzmieniu obowiązującym przed dniem 12 listopada 1994 r.

Patmol

Post » Śro mar 09, 2016 11:28 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

Dziękuję za kolejne linki – nie wszystkie znałam.

Tak na bieżąco je czytam!
Przepisy lokalne dość często się zmieniają - cały czas muszę pilnować jakie są aktualne uchwały Rady Miasta i w naszym Urzędzie Gminy, w którego zasobach mieszkamy…
Tylko szkoda, ze zgubiłam linki.... a na stronie nie mogę tego szybko znaleźć :twisted:
….
Na razie czeka nas urlop, wisi prawdopodobieństwo operacji kręgosłupa, Babcia żyje…
……..
Kiedyś złożymy wniosek i zobaczymy…. Może chociaż propozycja najmu okaże się korzystna…
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Śro mar 09, 2016 11:34 Re: CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

na razie to po prostu automatycznie syn babci (a Twój mąż) jesli mieszka z nią faktycznie i jest zameldowany u niej to automatycznie wejdzie w najem, który ma babcia
nikt mu nic nie musi proponować
on z mocy prawa wstępuje w ten najem -ale na pewno warto to potwierdzić
w razie jej śmierci, on się stanie automatycznie najemcą

gminy by chciały zarządzać tymi mieszkaniami, ale nie mogą na razie
dlatego tyle szumu o zmiany przepisów
ale na razie to tych zmian nie ma

i wtedy ciekawe czy by można było wystąpić z roszczeniem cywilnym o zwrot pieniędzy na remonty - bo przecież ludzie remontowali mieszkania, ulepszali w oparciu o 691 kc,czyli byli wprowadzeni w błąd , bo by tego nie robili gdyby wiedzieli -tak upraszczając
a przy zmianie przepisów, jeśli gmina to by wszystko przyjęła =-to byłby jakiś rodzaj wzbogacenia się gminy, bo to mieszkanie ma inna wartość teraz niż to mieszkanie komunalne , które dała gmina przed remontami, dawno dawno temu

Patmol

[poprzednia][następna]