Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. NumerJeden [']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 28, 2011 7:56 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

Jana pisze:Mamy pierwszy wynik badania wymazu - Złotooka ma bakterie Proteus mirabilis. Czekamy na wynik badania na beztlenowce.

a czym sie leczy?

:ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto cze 28, 2011 9:17 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

Ta bakteria występuje w przewodzie pokarmowym, a groźna jest w pęcherzu moczowym, może powodować nawet choroby nerek. Wpadłam więc na pomysł, że zbadamy Złotookiej mocz.
Antybiogram jest, ale nie pamiętam, są wymienione jakieś dwa antybiotyki, jeden to chyba gentamycyna. Nie molestuję jeszcze wetki, czekam na beztlenowce i wtedy dopiero uderzymy z pytaniami.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto cze 28, 2011 10:36 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

A jak u Gryzeldy z robalami.Moze jej badania zrobić? Wet mi kiedyś mówił ,jak Bisek miał oczy zasnute 3 powieką (wyglądał okropnie),ze to moze być wina zarobaczenia.Był zdrów,biegał,jadł,kuweta prawidłowa a on jak zoombie wygladał.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Czw cze 30, 2011 9:00 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

VVu melduje, że kupy Złotookiej robią się coraz ładniejsze :twisted: Ciekawe co bardziej pomaga, karma czy enterol. Leków żadnych na razie nie dostaje, wciąż czekamy na wyniki badania w kierunku beztlenowców.

Gryzelda już lepsza, ale wciąż jeszcze ma trzecie powieki wysunięte. Nie zdradza absolutnie zadnych objawów chorobowych :roll: Też mi do głowy przyszło odrobaczenie, trochę się bałam ja truć spodziewając się wyklucia jakiegoś choróbska, ale chyba zaryzykujemy. Podobnie z Bunkrem - najpierw odrobaczenie, potem ew. wizyta u okulisty, bo to też może być problem z trzecią powieką.

Jana

Post » Czw cze 30, 2011 9:11 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

Potwierdzam qpią informację. :D
Qpale mają brzydki kolor - jasny, ale jest to kolor antyalergicznej karmy. Ale wreszcie nabrały qpich kształtów, a wczoraj nawet zaobserwowałem gęstość zdrowej qpy.

Czy są jakieś wystawy kocich qpek? Bo za chwilę być może produkty Złotookiej będą się już nadawać do podziwiania. :mrgreen:
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Czw cze 30, 2011 9:15 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

VVu pisze:Potwierdzam qpią informację. :D
Qpale mają brzydki kolor - jasny, ale jest to kolor antyalergicznej karmy. Ale wreszcie nabrały qpich kształtów, a wczoraj nawet zaobserwowałem gęstość zdrowej qpy.

Czy są jakieś wystawy kocich qpek? Bo za chwilę być może produkty Złotookiej będą się już nadawać do podziwiania. :mrgreen:

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby takową wystawę zorganizować :wink:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw cze 30, 2011 9:34 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

Jana, nie umiem znaleźć tej info a na pewno padła :oops: - jakie wyniki trzustkowe ma Złotooka?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw cze 30, 2011 9:57 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

Liwia, o jakie wyniki pytasz?

Testu kliszowego nie robiliśmy. Wyniki badania krwi Złotooka ma bardzo ładne (z końcówki maja i wetka na razie nie chciała powtarzać). Poza tym nie ma żadnych objawów "trzustkowych", kupy też nie wskazują na ten problem, a z krwi wyniki są i tak niezbyt wiarygodne. Miałam dwa koty z zapaleniem trzustki (Mysza i Szczuruś), mniej więcej wiem jak to wygląda.

Ale na wszelki wypadek przy najbliższej okazji rzucę wetce hasło "trzustka" :wink:

Jana

Post » Czw cze 30, 2011 10:09 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

np. o profil trzustkowy z laboklinu. Sama amylaza jest kiepska w diagnostyce bo niespecyficzna, ale w komplecie jest ok.
Smierdzaca, rzadka kupa, apetyt spory - dla mnie jedoznaczne skojarzenie z trzustką, choć oczywiście i powód może być inny a i objawy trzustkowe też mogą być inne (jeden z moich nawet rozwolnienia nie miał).
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Czw cze 30, 2011 10:14 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

A czy w kupie nie powinno być tłuszczu przy chorej trzustce?

Jana

Post » Czw cze 30, 2011 10:24 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

Miałam czterech trzustkowców (trzy koty i pies) - i przyznam, że nigdy nie widziałam tłuszczu w kale. A jeśli widziałam, to nie mam świadomości że to on jest 8)
Obrazek

Liwia

Post » Czw cze 30, 2011 10:30 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

Tak tak, ale kupa Złotookiej była kilkukrotnie badana w labie i przez wetkę, tam by tłuszcz raczej znaleźli :wink:

Jana

Post » Pt lip 01, 2011 9:53 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

Dzisiaj miałem drobną fuchę - na zlecenie Jany. :D

Zachorowała kotka (którą kiedyś już Jana z gallą złapały do kastracji) w GUS-ie. Sprawa była pilna, nie było czasu wyrobić przepustki, więc pani karmicielka zdecydowała się sama łapać - podbierakiem.
I dziś rano podbierak jej dostarczyłem, kotkę pani złapała (choć z emocji mało jej serce nie wyskoczyło - zupełnie ją rozumiem). Wtedy wpuszczono mnie na chwileczkę, bym pomógł zapakować kotkę do transporterka (pani karmicielka musiała stać na podbieraku, by kotka nie uciekła).

Z uwagi na to, że w trakcie takiego przekładania dzika kotka może uciec, oraz tego, że transporter nie wzbudzał mego zaufania (plastikowa kratka i elastyczne zabezpieczenia :roll: ), nie wypakowywaliśmy kotki z podbieraka, tylko razem z siatką wsadziłem kocicę do transporterka. I tak pojechała do lecznicy.

Teraz czekamy na wiadomości o stanie jej zdrowia.
ObrazekObrazek

VVu

Post » Pt lip 01, 2011 10:26 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

To kciuki za kotke!
Jestes superVVu :mrgreen:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt lip 01, 2011 11:50 Re: Szczęśliwa dziewiątka i pięć tymczasów. Adopcji nie będzie

Ja jestem tylko zbrojnym (w podbierak) ramieniem Jany. :mrgreen:
A kotkę złapała pani karmicielka - sama. :!:
ObrazekObrazek

VVu

[poprzednia][następna]