Elu ma koty, albo koty mają elu ;)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 15, 2010 17:11 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Elu, myślałam, ze zgubiłam jeden z kolczyków od ciebie- te śliczne, zielone. Sprzątałam i na pewno nigdzie na podłodze nie było. W uchu tez nie. W kapturze bezrękawnika również. Załamałam się... Potem czuję, że coś mnie gryzie w brzuch. Kolczyk znalazłam na brzuchu, pod podkoszulkiem. Pojęcia nie mam jak on tam się znalazł :roll:

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Śro gru 15, 2010 18:58 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Porozmawiałam z moją wetką i zwracam jej honor :)
Otóż nasze koty były szczepione szczepionką PUREVAX RCPCh FeLV, przed podaniem której nie trzeba robić testów :)
I faktycznie, znalazłam takie info w necie:
http://www.mojpupil.pl/Szczepienie_kotow-art98
W 2006 roku wprowadzono jednak na polski rynek szczepionkę Purevax RCPch FelV Recombinant Leukemia (firmy Merial), która nie powoduje poszczepiennych powikłań (ryzyka wystąpienia mięsaka poszczepiennego u kotów), dzięki unikalnej technologii produkcji oraz odmiennemu sposobowi aplikacji (śródskórnie).

I na miau http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=3490426
galla pisze:[...]Szczepionka Purevax z białaczką jest jednak o tyle bezpieczne, że zaszczepienie kota-nosiciela białaczki nie powoduje negatywnych skutków, a jedynie nie przynosi oczekiwanego efektu. Dodatkowo ta szczepionka ta nie niesie ze sobą dużego ryzyka wystąpienia mięsaka poszczepiennego[...]

Tak więc wielkie UFFF :D

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

Post » Śro gru 15, 2010 18:59 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

UUUFFF
Dzięki Elu za te wieści :1luvu:

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Śro gru 15, 2010 19:14 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

A Mrusię zaszczepił czymś takim: Quadricat-HC i druga: Quadricat-Panl. I to w tej tabelce, gdzie nakleił naklejki stoi: wirusowe zapalenia nosa i tchawicy, kaliciwiroza, panleukopemia, białaczka, grzybica skórana. To czyli zaszczepił na wszystko, co jest w tej tabelce, bo tam naklejki naklejone są, więc i na białaczkę wygląda, ze też :evil:
To dobrze, że nic się nie stało :evil: im więcej w ogóle czytam tym jestem bardziej przerażona tymi choróbskami. A jeszcze jak nie ma informacji od lekarzy to już w ogóle

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Śro gru 15, 2010 19:34 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

jozefina1970 pisze:A Mrusię zaszczepił czymś takim: Quadricat-HC i druga: Quadricat-Panl. I to w tej tabelce, gdzie nakleił naklejki stoi: wirusowe zapalenia nosa i tchawicy, kaliciwiroza, panleukopemia, białaczka, grzybica skórana. To czyli zaszczepił na wszystko, co jest w tej tabelce, bo tam naklejki naklejone są, więc i na białaczkę wygląda, ze też :evil:
To dobrze, że nic się nie stało :evil: im więcej w ogóle czytam tym jestem bardziej przerażona tymi choróbskami. A jeszcze jak nie ma informacji od lekarzy to już w ogóle

W tabelce właściwie powinno być zakreślone na co było szczepienie. To, że tam jest naklejka to nie znaczy, że to było szczepienie na wszystko. Ja mam taka naklejke w tej tabelce z szczepionki tylko i wyłącznie na białaczke :)

elu

Post » Śro gru 15, 2010 19:36 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Hm, to kiedyś skoczę do niego (bo to na miejscu ten pan doktor jest) i zapytam - to były dwie szczepionki i on mówił, że na wszystko ale ja wtedy byłam kompletnie zielona (dalej jestem, ale już mniej trochę)

jozefina1970

Post » Śro gru 15, 2010 19:37 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Kot i jego człowiek :)

Obrazek

Obrazek

elu

Post » Śro gru 15, 2010 19:39 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Cudo, moja mi tak nie włazi :-)

jozefina1970

Post » Śro gru 15, 2010 19:54 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

jozefina1970 pisze:Hm, to kiedyś skoczę do niego (bo to na miejscu ten pan doktor jest) i zapytam - to były dwie szczepionki i on mówił, że na wszystko ale ja wtedy byłam kompletnie zielona (dalej jestem, ale już mniej trochę)

Znalazłam w necie, że "Quadratic Panl i HC to panleukopenia, kaliciwiroza i herpeswiroza"

elu

Post » Śro gru 15, 2010 19:55 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Czyli nie białaczka

jozefina1970

Post » Śro gru 15, 2010 20:00 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

sunshine pisze:Papugo-kot :1luvu:

Psotek też był takim papugo-kotem. I Migotka robi dokładnie to samo co robił Psotek, a nikt jej nie pokazywał, a mianowicie jak robię coś w kuchni to z blatu za moimi plecami wskakuje mi na ramię i z tego ramienia obserwuje co robię :D

elu

Post » Śro gru 15, 2010 20:02 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

elu pisze:
sunshine pisze:Papugo-kot :1luvu:

Psotek też był takim papugo-kotem. I Migotka robi dokładnie to samo co robił Psotek, a nikt jej nie pokazywał, a mianowicie jak robię coś w kuchni to z blatu za moimi plecami wskakuje mi na ramię i z tego ramienia obserwuje co robię :D

Super :-)

jozefina1970

Post » Śro gru 15, 2010 20:40 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Po nas koty nie spacerują. A co do szczepień, moje były szczepione jakimś tri, w każdym razie na pewno nie było tam szczepienia na białaczkę, bo są niewychodzące a po tej szczepionce są duże szanse że kot zachoruje na raka, chyba mięsaka, ale mogę się mylić. Wet odradzał, odradzała Pani z fundacji. Wolałam nie ryzykować.
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Śro gru 15, 2010 22:11 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

shalom pisze:Po nas koty nie spacerują. A co do szczepień, moje były szczepione jakimś tri, w każdym razie na pewno nie było tam szczepienia na białaczkę, bo są niewychodzące a po tej szczepionce są duże szanse że kot zachoruje na raka, chyba mięsaka, ale mogę się mylić. Wet odradzał, odradzała Pani z fundacji. Wolałam nie ryzykować.

Po innych szczepionkach tak, ale po tej, którą miały nasze koty, jak już wyżej cytowałam, nie ma tego ryzyka:
W 2006 roku wprowadzono jednak na polski rynek szczepionkę Purevax RCPch FelV Recombinant Leukemia (firmy Merial), która nie powoduje poszczepiennych powikłań (ryzyka wystąpienia mięsaka poszczepiennego u kotów), dzięki unikalnej technologii produkcji oraz odmiennemu sposobowi aplikacji (śródskórnie).

:)

elu

[poprzednia][następna]