3-łapek Kacperek - gwiazda kalendarza 2010 :):) Już jest!;)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 05, 2009 9:24

Kicia_ pisze:
La.heureuse.chatte pisze:
PcimOlki pisze:
Kicia_ pisze:Łyse placki ze strupkami to mi wygląda bardziej na alergię. Sporo kotów to ma teraz.

Zakup mu RC Hypoalergic i podawaj wyłącznie przez pewien czas to się wyjaśni.

W RC Hypoallergenic jest kurczak lub kaczka - dlaczego niby to jest karma hipoalergiczna? Kurczaka i kaczkę zawiera wiele karm innych firm.

Karma dla alergików może mieć te same smaki, co zwykłe karmy. Różni sie rodzajem białka, które jest zawarte w karmie. Alergicy nie trawią zwykłego białka zawartego w mięsie. Różne karmy dla wrażliwych żołądków zawierają to samo mięsko, ale jakby nadtrawione enzymami. Karma hypoalergiczna zawiera najmniej szkodliwego białka.
Moja Kicia jest alergiczką od wielu lat, ale jak na razie używamy karm dla wrażliwych żołądków i to wystarcza. Po zwykłej karmie od razu ma sensacje, z łysieniem włącznie.

Nadtrawione enzymami... Dobra, ale fajnie też byłoby sprawdzic, na co konkretnie kot jest uczulony - jesli tylko na jeden rodzaj mięsa albo jakąś karmę, to chyba lepiej je odstawic i karmic go innymi, niż przez całe zycie podawac jedną i tą samą karmę hipoalergiczną? Zmierzam do tego, że Kacper od tygodnia nie jadł karmy z kurczakiem i o wiele mniej sie drapie (prawie wcale), i chyba nie ma nowych łysinek.
Obrazek

La.heureuse.chatte

Od: Pon mar 16, 2009 18:53

Post » Wto maja 05, 2009 9:31

Kicia_ pisze:
PcimOlki pisze:
Kicia_ pisze:Łyse placki ze strupkami to mi wygląda bardziej na alergię. Sporo kotów to ma teraz.

Zakup mu RC Hypoalergic i podawaj wyłącznie przez pewien czas to się wyjaśni.

W RC Hypoallergenic jest kurczak lub kaczka - dlaczego niby to jest karma hipoalergiczna? Kurczaka i kaczkę zawiera wiele karm innych firm.

Karma dla alergików może mieć te same smaki, co zwykłe karmy. Różni sie rodzajem białka, które jest zawarte w karmie. Alergicy nie trawią zwykłego białka zawartego w mięsie. Różne karmy dla wrażliwych żołądków zawierają to samo mięsko, ale jakby nadtrawione enzymami. Karma hypoalergiczna zawiera najmniej szkodliwego białka.
Moja Kicia jest alergiczką od wielu lat, ale jak na razie używamy karm dla wrażliwych żołądków i to wystarcza. Po zwykłej karmie od razu ma sensacje, z łysieniem włącznie.

Nadtrawione enzymami... Dobra, ale fajnie też byłoby sprawdzic, na co konkretnie kot jest uczulony - jesli tylko na jeden rodzaj mięsa albo jakąś karmę, to chyba lepiej je odstawic i karmic go innymi, niż przez całe zycie podawac jedną i tą samą karmę hipoalergiczną? Zmierzam do tego, że Kacper od tygodnia nie jadł karmy z kurczakiem i o wiele mniej sie drapie (prawie wcale), i chyba nie ma nowych łysinek.

Jak najbardziej, powinno sie zastosować dietę eliminacyjną. Swoją kicię męczyłam ze dwa lata dietami zanim wetka doszła do wniosku, że to jednak uczulenie na pchły i może jeść co chce. Teraz jednak z powodu wieku ma problemy żołądkowe i może jeść tylko delikatne karmy.
A jak Kacper ma uczulenie na kurczaka, to nie będę zdziwiona, bo w schronisku jadł głównie przeterminowane indyki.
ObrazekSKARBONKA ZAPRASZA!!!

Kicia_

Od: Pt lut 29, 2008 20:33

Post » Wto maja 05, 2009 12:37

La.heureuse.chatte pisze:....
Nadtrawione enzymami... Dobra, ale fajnie też byłoby sprawdzic, na co konkretnie kot jest uczulony ...

Zaczyna się od sprawdzenia, czy w ogóle jest uczulony.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto maja 05, 2009 18:59

PcimOlki pisze:
Nadtrawione enzymami... Dobra, ale fajnie też byłoby sprawdzic, na co konkretnie kot jest uczulony ...

Czyli jak? Mam mu robic testy :?:
Jeśli jest zdrowy, to zostaje chyba tylko alergia.
Obrazek

La.heureuse.chatte

Post » Wto maja 05, 2009 19:56

PcimOlki pisze:

Jak będziesz go karmic RC Hypo i zniknie - mozna zakładać, że alergia.

PcimOlki

Post » Wto maja 05, 2009 21:54

PcimOlki pisze:
PcimOlki pisze:

To nie sprawdzenie tylko zgadywanie. Jesli będę mu podawac karmę z wołowina i jagnięciną i objawy znikna, to tez mogę zakładac, że to alergia, bez kupowania RC po 40 zł za kg (czy ile to tam kosztuje).
Obrazek

La.heureuse.chatte

Post » Wto maja 05, 2009 22:02

A jeszcze wracając do drapaków - takie drapaki, które sięgają pod sam sufit, z regulowaną wysokością, to muszą dotykac sufitu, mają byc zakleszczone między sufitem a podłogą, żeby były stabilne, czy niekoniecznie?
Obrazek

La.heureuse.chatte

Post » Śro maja 06, 2009 8:28

PcimOlki pisze:
PcimOlki pisze:

To nie sprawdzenie tylko zgadywanie. Jesli będę mu podawac karmę z wołowina i jagnięciną i objawy znikna, to tez mogę zakładac, że to alergia, bez kupowania RC po 40 zł za kg (czy ile to tam kosztuje).

Nie jest dla mnie jasne, dlaczego tak mogłoby się stać. Jeśli to opinia weta, można próbować.

PcimOlki

Post » Śro maja 06, 2009 8:30

La.heureuse.chatte pisze:A jeszcze wracając do drapaków - takie drapaki, które sięgają pod sam sufit, z regulowaną wysokością, to muszą dotykac sufitu, mają byc zakleszczone między sufitem a podłogą, żeby były stabilne, czy niekoniecznie?

Tak, muszą być zakleszczone.

PcimOlki

Post » Śro maja 06, 2009 9:16

PcimOlki pisze:
PcimOlki pisze:
PcimOlki pisze:

Nie jest dla mnie jasne, dlaczego tak mogłoby się stać. Jeśli to opinia weta, można próbować.

To moja opinia - jeżeli np. jest uczulony na kurczaka i indyka, to wyeliminowanie ich z diety tez spowoduje zanik objawów. Gdybym mu podawała RC Hypo i zniknęłyby objawy, to wiedziałabym tylko, że ma alergię, ale nie wiedziałabym, na co, i i tak musiałabym to potem testowac, albo dawac mu do końca życia ta sama karmę RC, co jest raczej nie wskazane.
Dzieki za drapakowe info :)
Obrazek

La.heureuse.chatte

Post » Śro maja 06, 2009 9:50

PcimOlki pisze:
PcimOlki pisze:
PcimOlki pisze:

To moja opinia - jeżeli np. jest uczulony na kurczaka i indyka, to wyeliminowanie ich z diety tez spowoduje zanik objawów. Gdybym mu podawała RC Hypo i zniknęłyby objawy, to wiedziałabym tylko, że ma alergię, ale nie wiedziałabym, na co, i i tak musiałabym to potem testowac, albo dawac mu do końca życia ta sama karmę RC, co jest raczej nie wskazane.
Dzieki za drapakowe info :)

No to ja wątpie w tę teorię. Napisała ci Kicia, że tu chodzi o jakieś białka, które mogą być we wszystkich rodzajach ptactwa drobiowego, jak też w wołach i innych baranach. Poszperaj po forum, na bank znajdziesz jakieś przydatne informacje - nie on pierwszy ma alergię, jeśli ma.

PcimOlki

Post » Śro maja 06, 2009 10:00

PcimOlki pisze:No to ja wątpie w tę teorię. Napisała ci Kicia, że tu chodzi o jakieś białka, które mogą być we wszystkich rodzajach ptactwa drobiowego, jak też w wołach i innych baranach. Poszperaj po forum, na bank znajdziesz jakieś przydatne informacje - nie on pierwszy ma alergię, jeśli ma.

Jak lekarka podejrzewała alergię pokarmową u mojej Kici, to kazała mi zastosować dietę eliminacyjną. Przez określony czas odstawiałyśmy po kolei drób, ryby i inne karmy. Być może więc te białka w różnych rodzajach mięs się różnią. U kilku kotów tymczasowych, które jadły karmę hypoalergiczną, udało się ją odstawić po całkowitym wyeliminowaniu ludzkiego jedzenia. Domyślam się, że byli właściciele nie byli tak konsekwentni jak im sie wydawało. Diagnoza o alergii kota nie jest łatwa i musi polegać na wywiadze z opiekunem kota, który nie jest zwykle szczery, nawet przed sobą samym.
ObrazekSKARBONKA ZAPRASZA!!!

Kicia_

Od: Pt lut 29, 2008 20:33

Post » Śro maja 06, 2009 10:46

Kicia_ pisze:
PcimOlki pisze:No to ja wątpie w tę teorię. Napisała ci Kicia, że tu chodzi o jakieś białka, które mogą być we wszystkich rodzajach ptactwa drobiowego, jak też w wołach i innych baranach. Poszperaj po forum, na bank znajdziesz jakieś przydatne informacje - nie on pierwszy ma alergię, jeśli ma.

Jak lekarka podejrzewała alergię pokarmową u mojej Kici, to kazała mi zastosować dietę eliminacyjną. Przez określony czas odstawiałyśmy po kolei drób, ryby i inne karmy. Być może więc te białka w różnych rodzajach mięs się różnią. U kilku kotów tymczasowych, które jadły karmę hypoalergiczną, udało się ją odstawić po całkowitym wyeliminowaniu ludzkiego jedzenia. Domyślam się, że byli właściciele nie byli tak konsekwentni jak im sie wydawało. Diagnoza o alergii kota nie jest łatwa i musi polegać na wywiadze z opiekunem kota, który nie jest zwykle szczery, nawet przed sobą samym.

No tak, ale nie wiadomo czy to jest w ogóle alergia, więc kombinowanie z karmami jest drugim etapem procedury. Najpierw trzeba mu dać Hypo, żeby stwierczić czy alergia to, czy nie. Jeśli tak moiżna kombinować, jeśli nie szukać dalej. Prawidłowa diagnostyka polega na wykluczaniu jak największych obszarów i sprawdzaniu tego co zostaje, nie na sprawdzaniu tego co możliwe, bo życia nie starczy. Przynajmniej tak jest w dziedzinach technicznych.

PcimOlki

Post » Śro maja 06, 2009 11:02

PcimOlki pisze:
Kicia_ pisze:

No tak, ale nie wiadomo czy to jest w ogóle alergia, więc kombinowanie z karmami jest drugim etapem procedury. Najpierw trzeba mu dać Hypo, żeby stwierczić czy alergia to, czy nie. Jeśli tak moiżna kombinować, jeśli nie szukać dalej. Prawidłowa diagnostyka polega na wykluczaniu jak największych obszarów i sprawdzaniu tego co zostaje, nie na sprawdzaniu tego co możliwe, bo życia nie starczy. Przynajmniej tak jest w dziedzinach technicznych.

Hypoalergenic RC jest na soi i uczula mojego JW - tak tez z tymi alergiami róznie bywa
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Śro maja 06, 2009 16:09

Nie, no nie mogę. Ja mu kupuję dobrą karmę, drapaki i hamaczki na kaloryfer, zeby mu była zima ciepło w tyłek, a on mi sika do szafki kuchennej! :evil: :evil: :evil: W dodadtku zamiast okazac skruchę, próbował zeżrec makaron z mojego talerza.
Obrazek

La.heureuse.chatte

[poprzednia][następna]