Perełka-już wszystko dobrze

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 28, 2007 16:27

Femka pisze:
Liwia pisze:Gocha, zanim pojdziesz to usiadz bo pewnie kupisz piers kurczacza:) A to blad moim zdaniem.
Piers z kurczaka: 21,5% bialka i 240 mg P. Wolowina - ta najczesciej kupowana czyli pieczen - zawiera 20,9% bialka i 204 mg P.
Kurze udo - 16,8% bialka i 196 mg P. Calkiem dobrze wyglada tez sklad zoladkow z kurczaka: 18,2% bialka i 135 mg P. Watrobka odpada - masa fosforu, o ile pamietam to sporo ponad 300 mg. Nie spodziewalam sie tez ze rybe znajde o dobrych parametrach ale jest: morszczuk: 17,2% bialka i 142 mg P.
Kaczka: 13,5% bialka i 149 mg P. Wieprzowina szynka: 18% bialka i 149 mg P. Krolik: 21% bialka i 183 mg P.
To tyle podstawowych wiadomosci - biorac pod uwage tylko dwa kryteria, mianowicie ze dieta musi byc niskobialkowa i niskofosforowa.

Liwia, to dlaczego weci polecają pierś z kurczaka jako najbezpieczniejsze mięsko?

tego jeszcze nie wiem, zreszta mnie nikt nie polecal przy chorobie nerek. Moze sa jakies inne powody o ktorych nie mam jeszcze pojecia - nie wiem. Dopiero oswajam ta chorobe :(
Jeden z moich kotow mial zalecone mieso z piersi kurzej jako podstawe jedzenia przy diecie wysokobialkowej i niskotluszczowej.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Sob lip 28, 2007 16:31

Liwia pisze:
Femka pisze:
Liwia pisze:Gocha, zanim pojdziesz to usiadz bo pewnie kupisz piers kurczacza:) A to blad moim zdaniem.
Piers z kurczaka: 21,5% bialka i 240 mg P. Wolowina - ta najczesciej kupowana czyli pieczen - zawiera 20,9% bialka i 204 mg P.
Kurze udo - 16,8% bialka i 196 mg P. Calkiem dobrze wyglada tez sklad zoladkow z kurczaka: 18,2% bialka i 135 mg P. Watrobka odpada - masa fosforu, o ile pamietam to sporo ponad 300 mg. Nie spodziewalam sie tez ze rybe znajde o dobrych parametrach ale jest: morszczuk: 17,2% bialka i 142 mg P.
Kaczka: 13,5% bialka i 149 mg P. Wieprzowina szynka: 18% bialka i 149 mg P. Krolik: 21% bialka i 183 mg P.
To tyle podstawowych wiadomosci - biorac pod uwage tylko dwa kryteria, mianowicie ze dieta musi byc niskobialkowa i niskofosforowa.

Liwia, to dlaczego weci polecają pierś z kurczaka jako najbezpieczniejsze mięsko?

tego jeszcze nie wiem, zreszta mnie nikt nie polecal przy chorobie nerek. Moze sa jakies inne powody o ktorych nie mam jeszcze pojecia - nie wiem. Dopiero oswajam ta chorobe :(
Jeden z moich kotow mial zalecone mieso z piersi kurzej jako podstawe jedzenia przy diecie wysokobialkowej i niskotluszczowej.

to ja już nic nie rozumiem
ale z drugiej strony przez 3 tygodnie Femka była na suchym renalu i piersi z kurczaka z ipakitne i kreatynina spadła
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Sob lip 28, 2007 16:35

Femka, cokolwiek napisze to bedzie gdybanie z mojej strony wiec nic madrego juz nie powiem :) Dopytaj weta o to bialko, piersi itp, ja tez dopytam i podzielimy sie wiedza :)
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Sob lip 28, 2007 16:36

Liwia pisze:Femka, cokolwiek napisze to bedzie gdybanie z mojej strony wiec nic madrego juz nie powiem :) Dopytaj weta o to bialko, piersi itp, ja tez dopytam i podzielimy sie wiedza :)

ok, ta zrobimy :D tylko że ja dopiero za tydzień, bo wetka na urlopie
Obrazek

Femka

Post » Sob lip 28, 2007 16:41

moj jest na urlopie od wczoraj :(
Tak czy siak moja wiedza i tak jest "na przyszlosc" bo kocica jest na etapie "niech je cokolwiek" :(
Obrazek

Liwia

Post » Sob lip 28, 2007 16:45

bez względu na wszystko, nie trać nadziei. Z tym można żyć i skutecznie walczyć. Czytałam już o wyciągnięciu kotów z dramatycznymi wynikami.
Obrazek

Femka

Post » Sob lip 28, 2007 16:50

Femka pisze:bez względu na wszystko, nie trać nadziei. Z tym można żyć i skutecznie walczyć. Czytałam już o wyciągnięciu kotów z dramatycznymi wynikami.

Moja starucha ma nie takie znow zle te wyniki, mocznik przekroczony "tylko" dwukrotnie ale to nie wyniki sa decydujace w jej przypadku. Lunka ma klopoty z serduszkiem.
Obrazek

Liwia

Post » Sob lip 28, 2007 16:54

Liwia pisze:
Femka pisze:bez względu na wszystko, nie trać nadziei. Z tym można żyć i skutecznie walczyć. Czytałam już o wyciągnięciu kotów z dramatycznymi wynikami.

Moja starucha ma nie takie znow zle te wyniki, mocznik przekroczony "tylko" dwukrotnie ale to nie wyniki sa decydujace w jej przypadku. Lunka ma klopoty z serduszkiem.

za dwa tygodnie wraca z urlopu Marcelibu. Jej Hugon jest ciężkim przypadkiem sercowca i początkami niewydolności nerek. Marcelibu bardzo aktywnie szuka informacji, a w dodatku to bardzo życzliwa kobitka. Na pewno podzieli się z Tobą swoją wiedzą. Marcelibu nie ma swojego wątku, ale jest codziennie na forum. Wraca za 2 tygodnie.
Obrazek

Femka

Post » Sob lip 28, 2007 17:14

Liwia pisze:Gocha, zanim pojdziesz to usiadz bo pewnie kupisz piers kurczacza:) .

jestem szybsza. :) Kupiłam całego kurczaka-każdy coś dostanie. A Perełce powinnam....kaczkę kupować??? :D

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Sob lip 28, 2007 17:19

Tosza pisze:
Liwia pisze:Gocha, zanim pojdziesz to usiadz bo pewnie kupisz piers kurczacza:) .

jestem szybsza. :) Kupiłam całego kurczaka-każdy coś dostanie. A Perełce powinnam....kaczkę kupować??? :D

to tak aluzyjnei dopisalam zebys miala jakby co pretekst zeby kaczki nie piec i gosci nie zapraszac :)
I napisze malenkimi literkami - je :) Zaskoczyla na płoć (!) oraz gotowana noge kurza :) A juz mialam dawac encorton...
Obrazek

Liwia

Post » Sob lip 28, 2007 19:52

Z suchych - moja Mańka zajada się Trovetem nerkowym, Okruszka jak tylko ma okazję to żebrze o tenże, a inne jak tylko uda się, to też podskubują. wydaje się, że uważają za pyszność. RC faktycznie takim uznaniem nie cieszy się (nerkowy RC).

A temat swją drogą odrobinę złagodzić mogłabyś :wink:

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Sob lip 28, 2007 19:54

Anka pisze:Z suchych - moja Mańka zajada się Trovetem nerkowym, Okruszka jak tylko ma okazję to żebrze o tenże, a inne jak tylko uda się, to też podskubują. wydaje się, że uważają za pyszność. RC faktycznie takim uznaniem nie cieszy się (nerkowy RC).

A temat swją drogą odrobinę złagodzić mogłabyś :wink:

a u mnie RC renal jest ulubioną karmą
Obrazek

Femka

Post » Pon lip 30, 2007 8:25

Tosza pisze:

Kupuj kaczuchę. Tłusta jest. Tyje się po niej wspaniale. Wiem coś o tym, bo mój rudzielec wcinał kaczkę przez 5 miesięcy (i stał się gruby) :wink: .

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pon lip 30, 2007 8:54

Sylwka pisze:[
Kupuj kaczuchę. Tłusta jest. Tyje się po niej wspaniale. Wiem coś o tym, bo mój rudzielec wcinał kaczkę przez 5 miesięcy (i stał się gruby) :wink: .

I co, gotować, czy na surowo? Według mnie kaczka wcale nie jest tłusta, ale ma mało białka. Z czym te nerki sobie tak nie radzą, z białkiem właśnie?

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Pon lip 30, 2007 8:58

Tosza pisze:
Sylwka pisze:[

I co, gotować, czy na surowo? Według mnie kaczka wcale nie jest tłusta, ale ma mało białka. Z czym te nerki sobie tak nie radzą, z białkiem właśnie?

im mniej białka tym lepiej. Co do gotowania, jeśli foooterko będzie jadło gotowane, to najlepiej gotowane, ale jeśli nie,to przecież nie zmusisz, więc niech je surowe.
Obrazek

Femka

[poprzednia][następna]