Femka pisze:Liwia pisze:Gocha, zanim pojdziesz to usiadz bo pewnie kupisz piers kurczacza:) A to blad moim zdaniem.
Piers z kurczaka: 21,5% bialka i 240 mg P. Wolowina - ta najczesciej kupowana czyli pieczen - zawiera 20,9% bialka i 204 mg P.
Kurze udo - 16,8% bialka i 196 mg P. Calkiem dobrze wyglada tez sklad zoladkow z kurczaka: 18,2% bialka i 135 mg P. Watrobka odpada - masa fosforu, o ile pamietam to sporo ponad 300 mg. Nie spodziewalam sie tez ze rybe znajde o dobrych parametrach ale jest: morszczuk: 17,2% bialka i 142 mg P.
Kaczka: 13,5% bialka i 149 mg P. Wieprzowina szynka: 18% bialka i 149 mg P. Krolik: 21% bialka i 183 mg P.
To tyle podstawowych wiadomosci - biorac pod uwage tylko dwa kryteria, mianowicie ze dieta musi byc niskobialkowa i niskofosforowa.
Liwia, to dlaczego weci polecają pierś z kurczaka jako najbezpieczniejsze mięsko?
tego jeszcze nie wiem, zreszta mnie nikt nie polecal przy chorobie nerek. Moze sa jakies inne powody o ktorych nie mam jeszcze pojecia - nie wiem. Dopiero oswajam ta chorobe

Jeden z moich kotow mial zalecone mieso z piersi kurzej jako podstawe jedzenia przy diecie wysokobialkowej i niskotluszczowej.