Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15, 32, 49, 53

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 28, 2018 21:03 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

klaudiafj pisze::mrgreen: nie wiem czy zwinny ;) ale silny chyba jest :)

Zrobilam właśnie zdj Kubusiowi aparatem i za pomoca jednego guzika przeslalam to zdj z aparatu do telefonu i oto jest w sekunde Ooo normalnie magia jaka technologia :D
Obrazek

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Ziemosław

Od: Śro paź 18, 2017 18:55

Post » Nie sty 28, 2018 21:10 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

Przecudna Kura :mrgreen:
Ależ on lubi trawke :smokin:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Nie sty 28, 2018 21:28 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

Tak :) juz sie pogodzilam że z moich plonów nici :ryk: najgorsze że nawet woda go nie odstrasza. Kiiedy trawka podlana to i tak w niej lezy :mrgreen:
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Nie sty 28, 2018 21:34 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

Pięknie mu w zieleni.
Jego kocyk powinien być w takim kolorze.
Śliczny Kubiś.

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Wto sty 30, 2018 14:41 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

Hej,
Otrzymałam na maila świetny poradnik jak czytać badania krwi u kotów i psów: https://drive.google.com/file/d/1jjz9AB ... KrgEi/view

Mam pytanie. Wetka zwróciła mi uwagę na to, że nie można dawać kotu samego mięsa, że musi to być mięso z kośćmi zmielonymi itd., bo samo mięso wpływa na podwyższenie fosforu i jest niezdrowe, a wapń z kości sprawia, że wyrównuje się stosunek fosforu do wapnia. Nie będę ukrywać, że odkąd jest Kubuś to surowe mięso pojawia się u nas częściej - Kubuś nic by najlepiej innego nie jadł. No i właśnie mamy te fosfory podwyższone. Nawet nie wiedzialam, że robię źle. Chciałam dogodzić i cóż... więc dowiedziałam się o dwóch proszkach, które musiałabym wprowadzić do tego posiłku mięsnego, który pojawia się raz dziennie lub co drugi dzień. I mam właśnie zamówić a zgłupiałam i nie wiem co. Więc proszę o radę:

Pełnowartościowy dodatek do posiłku:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... owe/151648

Lub sama mączka kostna: https://www.kocimietka.pl/grau/1107-gra ... ostna.html

Moje koty jedzą pełnowartościową karmę suchą i mokrą, a w opisie pierwszego produktu pisze tak: Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, D3 i mikroelementów w karmach pełnoporcjowych, Felini Complete można podawać kotu tylko 5% zalecanej dziennej dawki (w przypadku podawania karmy pełnoporcjowej).
Felini Complete służy wyłącznie do przygotowania wraz ze świeżym, surowym mięsem i nie powinno być mieszane z karmami pełnoporcjowymi lub inną żywnością np. z puszek

A przy drugim produkcie: Uwaga: produkt zawiera bardzo dużo wapnia! Stosować starannie odmierzone ilości, nie przedawkowywać.

Nie wiem co wybrać, nie chce zaszkodzić i przedobrzyć. Nie wiem ile to jest to 5% zalecanej dawki przy produkcie Felini. Jak to rozwiązać?

klaudiafj

Post » Wto sty 30, 2018 14:50 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

Lepiej pozno niz wcale. Zaznaczam sobie
ObrazekObrazekObrazek

hutek

Od: Pon paź 04, 2010 17:41

Post » Wto sty 30, 2018 15:03 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

hutek pisze:Lepiej pozno niz wcale. Zaznaczam sobie

Cieszę się :1luvu:

klaudiafj

Post » Wto sty 30, 2018 16:10 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

klaudiafj pisze:Hej,
Otrzymałam na maila świetny poradnik jak czytać badania krwi u kotów i psów: https://drive.google.com/file/d/1jjz9AB ... KrgEi/view

Mam pytanie. Wetka zwróciła mi uwagę na to, że nie można dawać kotu samego mięsa, że musi to być mięso z kośćmi zmielonymi itd., bo samo mięso wpływa na podwyższenie fosforu i jest niezdrowe, a wapń z kości sprawia, że wyrównuje się stosunek fosforu do wapnia. Nie będę ukrywać, że odkąd jest Kubuś to surowe mięso pojawia się u nas częściej - Kubuś nic by najlepiej innego nie jadł. No i właśnie mamy te fosfory podwyższone. Nawet nie wiedzialam, że robię źle. Chciałam dogodzić i cóż... więc dowiedziałam się o dwóch proszkach, które musiałabym wprowadzić do tego posiłku mięsnego, który pojawia się raz dziennie lub co drugi dzień. I mam właśnie zamówić a zgłupiałam i nie wiem co. Więc proszę o radę:

Pełnowartościowy dodatek do posiłku:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... owe/151648

Lub sama mączka kostna: https://www.kocimietka.pl/grau/1107-gra ... ostna.html

Moje koty jedzą pełnowartościową karmę suchą i mokrą, a w opisie pierwszego produktu pisze tak: Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, D3 i mikroelementów w karmach pełnoporcjowych, Felini Complete można podawać kotu tylko 5% zalecanej dziennej dawki (w przypadku podawania karmy pełnoporcjowej).
Felini Complete służy wyłącznie do przygotowania wraz ze świeżym, surowym mięsem i nie powinno być mieszane z karmami pełnoporcjowymi lub inną żywnością np. z puszek

A przy drugim produkcie: Uwaga: produkt zawiera bardzo dużo wapnia! Stosować starannie odmierzone ilości, nie przedawkowywać.

Nie wiem co wybrać, nie chce zaszkodzić i przedobrzyć. Nie wiem ile to jest to 5% zalecanej dawki przy produkcie Felini. Jak to rozwiązać?

Ja mieszalam FC z miesem tak jak podali na opakowaniu. NIe dawalam go do mokrego czy suchego zarcia gotowego. Po prostu jeden posilek byl miesem z felini. Teoretycznie, bo w praktyce akurat moje koty nie chcialy miesa z tym jesc.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto sty 30, 2018 16:21 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

Dzieki Zuza za odp :) tez sie boje, że moje nie beda chcialy jesc, ale tez sie zastanawiam czy musze kupowac Felini, bo może wystarczy ta mączka z kości?

klaudiafj

Post » Wto sty 30, 2018 16:43 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

A moje jak jeszcze nie były w 100% na barfie to samo mięso jadły, bo posypane Felini tknąć nie chciały. Nawet Chester, który mało czym gardził...

Ziemosław

Post » Wto sty 30, 2018 16:49 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

W badaniu wyszly podwyzszone fosforany i wetka powiedziala, że albo bede podawac zbilansowane mieso, albo bede musiala zrezygnowac na rzecz puszek, gdzie to jest zbilansowane.
Porozmawialam z dziewczynami i to sie zgadza.
Nie wiedzialam, że nawet jeden posilek taki może zaburzac rownowage :/ Najgorsze, że gdyby nie te badania, to zylabym w nieswiadomosci i jeszcze bym narobila klopotow :/
Dzis chcialam cos kupic i nie wiem co.

klaudiafj

Post » Wto sty 30, 2018 16:58 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

Ogólnie to zgadzam się z Twoją wetką, że chodzi o stosunek wapnia do fosforu. Idealnie powinien wynosić ok 1.15 do 1.2 - w gotowych karmach, mimo pozornego "zbilansowania", często jest zaburzony. Może przyjrzyj się składom karm i pobaw się kalkulatorem? To może rzucić nowe światło.

Ziemosław

Post » Wto sty 30, 2018 17:01 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

Kochana :mrgreen: rownie dobrze to bym sie mogla bawic kalkulatorem astronomicznym tyle sie na tym znam :ryk:
Na logike i z tego co przeczytalam przy tych dwoch produktach to jestem za samymi kosciami zmielonymi :)
Jeszcze jest opcja, zeby zmaniejszy ilosc tego surowego posilku.

klaudiafj

Post » Wto sty 30, 2018 17:57 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

To napisz mi czym karmisz a ja Ci policzę :)
Jak Perełka była mała to tyle się o tym naczytałam że doktorat mogłabym robić :D

Ziemosław

Post » Wto sty 30, 2018 18:53 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 13 - foty str. 5, 15

Klaudia, moja Kitka od 4 lat je tylko surowe mięso 2 razy dziennie i okazjonalnie chrupki i tylko niestety Royala bo nic innego nie chce. Daję jej oprócz tego witaminy w paście i taurynę w paście, bo innej też nie chce. Witaminy zmieniam bo po kilku dniach nudzi jej się Gimpet i wtedy daję Trixie lub Smilla. Fellini complete dawałam ale ani razu nie zjadła z tym mięsa.FC jest droga więc po kilku próbacha zaprzestałam dawania, zjadły bezdomniaczki. Próbowałam zostawiać mięso z FC i nic więcej i tez cały dzień nie jadła. FC niby jest bezsmakowy ale dla mnie ma posmak jakby metalu. Wiem, że jej dieta nie jest pewno dobrze zbilansowana ale co zrobić jak ona puszki nie tknie. W zeszłym roku robiłam jej badania z okazji wybicia zębów i było wszystko ok.

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

[poprzednia][następna]