dziki Patmol

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 27, 2014 9:46 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

i potem trzeba pilnować żeby każdy kot zjadł swoją porcję?
nadmiar tauryny się wydala
ale szkoda trochę kasy na wydalanie :oops:

będę myśleć
prześpię się z problemem :?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon paź 27, 2014 10:15 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Patmol pisze:nadmiar tauryny się wydala
ale szkoda trochę kasy na wydalanie :oops:

Oj, to szkoda kasy na wszystko, bo wszystko... się... :wink:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon paź 27, 2014 10:17 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Nie dodaję tauryny ani niczego. to róznie np jajkowe skorupki- Migdał wyczuwa i nie jada.Mięso krojone na małe kawałeczki, przemrożone, surowe 2x dziennie. Bezzbożowe chrupy ,które coś tam tauryny mają i jakieś saszetki gdzie też troche jest.
Swoją drogą nigdzie nie jest napisane jak jest pozyskiwana ta tauryna, z czego. Czy jest kompletnie chemiczna czy co?
Jeśli chodzi o skorupki to ja też wyczuwam i nie jadam :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pon paź 27, 2014 10:23 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

słusznie :kotek:
niech się żywią energią słoneczną

ale poważnie co myślicie?
nie wiem czy nie lepiej za tyle kasy kupić co innego -np mięsko -koty uwielbiają surowe
będe musiała się za Barf dla kotów wziąć
i wrócę do problemu tauryny :oops:

w sklepach dla tych aktywnych fizycznie, no jak im tam 8) kulturystów
jest po 80-90 zł za 1000 gram
czyli wychodzi po 9 zł za 100 gram
http://www.swiatodzywek.taniesklepyinte ... _p_87.html
czyli płacę dwa razy tyle co w zooplusie i mam 10 razy więcej tauryny -zupełnie bez domieszek

tauryna jest ze zwierzaków -że tak powiem
przynajmniej tak doczytałam
chociaz może tez być z wodorostów

Patmol

Post » Pon paź 27, 2014 10:39 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Też doczytałam. Jest z mięsa, [początkowo z żółci byków!] , z roślin i często sztuczna, chińska np. :roll:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Pon paź 27, 2014 10:47 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

z chińczyków?
to może być rakotwórcza :strach: nie kupuje

Patmol

Post » Pon paź 27, 2014 11:10 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

chciałam kupić Smillę -tak z 12 kg
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... lla/449970
i wiecie, że jest wystawiona w promocjach na pierwszej stronie, ale nie da się jej nijak kupić

można kupić, ale tą droższą po 8,25 za kg i po 12 za kg
a ta jest na stronie jako dostępba-a jak klikam na koszyk -to mam komunikat, że nie można kupić

inne karmy jak najbardziej wpisują się do koszyka :twisted:

Patmol

Post » Pon paź 27, 2014 11:25 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

a ten sklep znacie?
znalazłam taniej http://www.bitiba.pl/shop/karma_dla_kot ... tAodr3sANQ

no ale nie ma płatności przy odbiorze

w sumie
to psy nieźle wcinają mięso z kośćmi -100 % zużycia -nic nie zostaje
nawet kuperek i skórę zjedzą
i każdą kosteczkę

to
może warto więcej kotów dopuścić do Barfu

Patmol

Post » Pon paź 27, 2014 16:34 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Błeee .. to taka karma, jaką się powinnam zainteresować bo tania.. I tyle.
Białko ze zwierząt... z jakich kawałków zwierząt? Kukurydza...! :twisted: Gdzieś tu ostatnio - gdzieś albo u swoim wącie - wklejałam notkę o kukurydzy i jej trujących właściwościach powstałych głównie z zepsucia.. A, o purinie to było ...

Przecież jak się przymierzasz do barfa to po grzyba Ci te paprochy?
Z tymi suplementami też bym nie przesadzała bez dokładnego sprawdzenia. Mam - i nie tylko ja - teorię spiskową o modzie, wykorzystywaniu jej itp.

Koty i barf bardzo dobrze sie komponują, jak się ma maszynki i inne takie. Niektórzy dają kotom też całe skrzydełka i inne kawałki. Dobrze nie mieć dywanów i wykładzin dywanowych.

Idę na 'wegetariański' napisac o maku :mrgreen:

Obrazek

morelowa

Post » Wto paź 28, 2014 7:29 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

do barfu dla kotów dopiero się przymierzam
na pewno nie wszystkie koty od razu dostaną -a czy te, które są na tymczasie w ogóle dostaną -to tez nie wiem jeszcze
bo jak znajdą dom, to znowu będą chrupki dostawać -raczej złudzeń nie mam
wiec nie wiem czy warto im mieszać w żołądkach

a koty chcą jeść i tyle
Smillla jest tania, jak na swój skład nie taki najtragiczniejszy- karmy w porównywalnych cenach są duzo gorsze w składzie
a karmy lepsze -to to juz są wyraźnie droższe na kilogramie
a kilogramów karmy miesięcznie trochę u mnie schodzi - w tej chwili doszedł jeszcze Alibaba , który jest wielkości dwóch normalnych kotów i tak tez je-jak smok
bez Alibaby, przy bardzo rozsądnym karmieniu latem i jesienią (dwa razy dziennie karma, co drugi dzień dodatkowo serca gotowane/lub jogurt/ lub coś wtym stylu) schodziło mi 4 kg Smilli na 5-6 dni , czyli samej Smilii potrzeba było miesięcznie te 20-24 kg -zależy ile innych rzeczy dodatkowo
a teraz idzie więcej, bo Alibaba no i zimniej jest
karma TOTW dla kotów jest dwukrotnie droższa i koty jej jedzą więcej -po prostu szybciej znika, pewnie jest smaczniejsza
po Smiili, ,która koty lubią , nie ma żadnych problemów- nie ma biegunek ani wymiotów
i jest bardzo chętnie zjadana

wczoraj Patmol tez sie przedarł do kuchni, jak dawałam psom surowe mięsko
i biegał jak szalony, żeby zająć dogodną pozycję
co bardzo denerwowało Sweetie
bo jak ja kroję ćwiartki z kurczaka (miałam dwie) to musi byc spokój i cisza i skupienie
Patmol dostał samo mięsko, Garfie z chrząstkami i skórą, a psy resztę -wszystko zjadły -i to jest wygodne, bo żadne kości ani nic nie zostaje

dzisiaj myślę, żeby tez spróbować z Szapo
on ma taką niefajną sierść, ale on ma prawie zawsze taką sierść -mimo ze je to samo co inne koty przecież
może na Barfie by mu sie sierśc poprawiła -on bardzo lubi mięsko

przy Alibabie to te moje kotki takie małe są
jak chomiczki -szczególnie Pedro czy Zorro

maszynki jeszcze nie mam
ale myślę intensywnie
wtedy można robić mieszanki dla kotów
skrzydełka są drogie i mają niewiele mięsa, lepsze chyba ćwiartki z kurczaka(udo takie dłuższe -po ok 4 za kilogram, )
no i w barfie nie można samym kurczakiem, trzeba inne mięska wprowadzać

bałabym sie też, przynajmniej na razie, negować jakieś suplementy jako nieistotne
może to moda, a może nie
nie mam takiej wiedzy

kupię tą taurynę dla ludzi - 89 zł za 1000 gram
czyli 9 z za 100 gram
to nie jest zła cena i starczy mi na kilka miesięcy

Patmol

Post » Wto paź 28, 2014 7:51 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Powodzenia w barfowaniu :ok: . Też nie mam maszynki (ani psa zjadającego te bezpieczne kości) i z lenistwa nie karmię wyłącznie mięsem. Nie szaleję z niepokoju, że ktoś zje 2 porcje mokrego a inny pół - wierzę, że uzupełniając sobie a to pajączkiem a to chrupkami a to śmietanką - moje koty dadzą sobie radę zdrowotnie i nie będą miały niedoborów. A kości (z uda indyczego, kurakowego czy z wołowiny rosołowej) wykorzystuję do gotowania bazy na zupę. Znaczy zamrażam i zużywam w miarę potrzeb.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto paź 28, 2014 7:55 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

pajączki są fajne
nie można ich zjadać :twisted:

Patmol

Post » Wto paź 28, 2014 7:58 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Pajączki i rybiki są obrzydliwe i bardzo się cieszę, że kotki je zjadają. Wczoraj miałam godzinę spokoju, bo Ciel dorwał pająka z tych małych ale solidnej budowy i polował na niego i polował, a potem aż zasnął ze zmęczenia i nie mógł rozrabiać i denerwować reszty - sama korzyść :ok: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto paź 28, 2014 8:05 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

rybików nie lubię
ale pajączki bardzo :1luvu:

Patmol

Post » Wto paź 28, 2014 8:20 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

dobrze, że wczoraj jednak nie kupiłam Smilli
dzisiaj przy zamówieniu 12 kg - 6, 63 za kg http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... lla/395824

Patmol

[poprzednia][następna]