Moderator: Estraven
.Alienor pisze:Wygłaskaj go ode mnie, co? Karmeleczek nasz kochany.

a teraz siedzi i obserwuje nas 
dalia pisze:doczytałam kawałek o wynikach badań
nie widzę ile wynosi kreatynina - 2.0 czy 2.coś?
tak czy tak nie jest zła
mocznik podwyższony - powinno się wypłukać kroplówkami dożylnymi jednak
powinien mieć badania:
usg - pozwoli stwierdzić stan nerek
elektrolity - chlorki, wapń, potas, fosfor - to podstawowe
badanie moczu
w zależności od wyników powinno być prowadzone leczenie
jeśli się okaże że nerki sa uszkodzone (bo może się okazać że to nie jest pnn) to radzę poszukać weta który ma wiedzę w prowadzeniu kotów nerkowych, inaczej czeka Cie przyspieszony kurs weterynaryjny prowadzenia i leczenia kotów z niewydolnością nerek (smutna prawda)
na ta chwile, dopóki nie będzie pełnego obrazu proponuje przejść na karmę mokrą niskobiałkową i o niskiej zawartości fosforu (niestety trzeba czytać składy) - generalnie powinny się nadać karmy dla seniorów
tu na tej stronie jest wykaz karm bytowych, które można podawać kotu z niewydolnością nerek
http://www.pfoetchenbasar.de/200-futtermarken-info/
należy ściągnąć ten plik: Katzen-Nassfutterliste Stand 19.07.2012
w drugiej kolumnie (Marke) podana jest nazwa karmy, w trzeciej (Sorte) skład tj rodzaj mięsa a w ostatniej (nierenfreundlich) czy można ją podawać kotu z problemami nerkowymi czy też nie (wystarczy przesortować ostatnią kolumnę i wyskoczy pełen spis
Po przesortowaniu całkiem sporo tego jest, dodatkowo część do dostania w stacjonarnych sklepach zoologicznych w Polsce, część w internetowych.
jakbym coś jeszcze wiedziała to postaram się pomóc
jo.anna pisze:dalia pisze:doczytałam kawałek o wynikach badań
nie widzę ile wynosi kreatynina - 2.0 czy 2.coś?
tak czy tak nie jest zła
mocznik podwyższony - powinno się wypłukać kroplówkami dożylnymi jednak
powinien mieć badania:
usg - pozwoli stwierdzić stan nerek
elektrolity - chlorki, wapń, potas, fosfor - to podstawowe
badanie moczu
w zależności od wyników powinno być prowadzone leczenie
jeśli się okaże że nerki sa uszkodzone (bo może się okazać że to nie jest pnn) to radzę poszukać weta który ma wiedzę w prowadzeniu kotów nerkowych, inaczej czeka Cie przyspieszony kurs weterynaryjny prowadzenia i leczenia kotów z niewydolnością nerek (smutna prawda)
na ta chwile, dopóki nie będzie pełnego obrazu proponuje przejść na karmę mokrą niskobiałkową i o niskiej zawartości fosforu (niestety trzeba czytać składy) - generalnie powinny się nadać karmy dla seniorów
tu na tej stronie jest wykaz karm bytowych, które można podawać kotu z niewydolnością nerek
http://www.pfoetchenbasar.de/200-futtermarken-info/
należy ściągnąć ten plik: Katzen-Nassfutterliste Stand 19.07.2012
w drugiej kolumnie (Marke) podana jest nazwa karmy, w trzeciej (Sorte) skład tj rodzaj mięsa a w ostatniej (nierenfreundlich) czy można ją podawać kotu z problemami nerkowymi czy też nie (wystarczy przesortować ostatnią kolumnę i wyskoczy pełen spis
Po przesortowaniu całkiem sporo tego jest, dodatkowo część do dostania w stacjonarnych sklepach zoologicznych w Polsce, część w internetowych.
jakbym coś jeszcze wiedziała to postaram się pomóc
dalia dzięki, kreaynina jest 2, jutro jedziemy na kolejne kroplówki i pod koniec tyg zrobię to usg, w lecznicy są karmy dla nerkowców ( zakupię ), dziwi mnie tylko, że mocznik się podniósł mimo kroplówek...
dalia pisze:i jeszcze ważne - sprawdź zęby - jeśli są w kiepskim stanie albo szybko narasta na nich kamień i robi się zapalenie dziąseł to rozważ z wetem ich usuniecie
zęby i nerki są w przedziwny sposób powiązane - mianowicie nerki nie zyskują a tracą gdy zęby szwankują ( nie czytałam poprzednich stron wiec nie wiem w jakim są stanie )
edit
to gdyby się okazało ze nerki są uszkodzone
Użytkownicy przeglądający ten dział: Baidu [Spider] i 45 gości