PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon sty 21, 2013 22:08 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

Jo.anno zapytaj imiennie na pw dalię, powiedz żeś "do Kotkinsa"- ona miała koty z torbielowatością i z nn.

Ja miałam tylko raz ...i źle się to skończyło.
Nikt nie robi kotom przeszczepów nerek ani dializ...może tak lepiej- zycie na dializach niewiele jest warte...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pon sty 21, 2013 22:12 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

Karmel wstał, pochlipał troszkę wody, dał ładnie oczka przemyć i poszedł do " siebie "
jo.anna

Post » Pon sty 21, 2013 22:18 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

Wygłaskaj go ode mnie, co? Karmeleczek nasz kochany :1luvu: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon sty 21, 2013 22:20 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

Alienor pisze:Wygłaskaj go ode mnie, co? Karmeleczek nasz kochany :1luvu: .

Marzenko, ja go głaskam i mówię mu, że tyle osób się nim interesuje, żeby walczył , a wtedy włącza mu się taki traktor, i gada i gada i gada :1luvu:
jo.anna

Post » Pon sty 21, 2013 22:21 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

ciocia Alienor--100zł :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
jo.anna

Post » Pon sty 21, 2013 22:39 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

dzwoniłam do weta, powiedział cyt : " trzeba go jeszcze przepłukać, nie trzeba dziś przyjeżdżać, można jutro "

więc dam dziś już spokój tej małej biedzie, która wyszła powyglądać przez balkon :1luvu: a teraz siedzi i obserwuje nas

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
jo.anna

Post » Pon sty 21, 2013 23:40 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

doczytałam kawałek o wynikach badań
nie widzę ile wynosi kreatynina - 2.0 czy 2.coś?
tak czy tak nie jest zła
mocznik podwyższony - powinno się wypłukać kroplówkami dożylnymi jednak
powinien mieć badania:
usg - pozwoli stwierdzić stan nerek
elektrolity - chlorki, wapń, potas, fosfor - to podstawowe
badanie moczu

w zależności od wyników powinno być prowadzone leczenie
jeśli się okaże że nerki sa uszkodzone (bo może się okazać że to nie jest pnn) to radzę poszukać weta który ma wiedzę w prowadzeniu kotów nerkowych, inaczej czeka Cie przyspieszony kurs weterynaryjny prowadzenia i leczenia kotów z niewydolnością nerek (smutna prawda)

na ta chwile, dopóki nie będzie pełnego obrazu proponuje przejść na karmę mokrą niskobiałkową i o niskiej zawartości fosforu (niestety trzeba czytać składy) - generalnie powinny się nadać karmy dla seniorów
tu na tej stronie jest wykaz karm bytowych, które można podawać kotu z niewydolnością nerek
http://www.pfoetchenbasar.de/200-futtermarken-info/

należy ściągnąć ten plik: Katzen-Nassfutterliste Stand 19.07.2012

w drugiej kolumnie (Marke) podana jest nazwa karmy, w trzeciej (Sorte) skład tj rodzaj mięsa a w ostatniej (nierenfreundlich) czy można ją podawać kotu z problemami nerkowymi czy też nie (wystarczy przesortować ostatnią kolumnę i wyskoczy pełen spis
Po przesortowaniu całkiem sporo tego jest, dodatkowo część do dostania w stacjonarnych sklepach zoologicznych w Polsce, część w internetowych.

jakbym coś jeszcze wiedziała to postaram się pomóc
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pon sty 21, 2013 23:44 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

Ania ja przes;le cos na poczatku lutego:(
agula76

Post » Pon sty 21, 2013 23:45 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

dalia pisze:doczytałam kawałek o wynikach badań
tak czy tak nie jest zła
powinien mieć badania:
badanie moczu

jeśli się okaże że nerki sa uszkodzone (bo może się okazać że to nie jest pnn) to radzę poszukać weta który ma wiedzę w prowadzeniu kotów nerkowych, inaczej czeka Cie przyspieszony kurs weterynaryjny prowadzenia i leczenia kotów z niewydolnością nerek (smutna prawda)

na ta chwile, dopóki nie będzie pełnego obrazu proponuje przejść na karmę mokrą niskobiałkową i o niskiej zawartości fosforu (niestety trzeba czytać składy) - generalnie powinny się nadać karmy dla seniorów
tu na tej stronie jest wykaz karm bytowych, które można podawać kotu z niewydolnością nerek

w drugiej kolumnie (Marke) podana jest nazwa karmy, w trzeciej (Sorte) skład tj rodzaj mięsa a w ostatniej (nierenfreundlich) czy można ją podawać kotu z problemami nerkowymi czy też nie (wystarczy przesortować ostatnią kolumnę i wyskoczy pełen spis
Po przesortowaniu całkiem sporo tego jest, dodatkowo część do dostania w stacjonarnych sklepach zoologicznych w Polsce, część w internetowych.

dalia dzięki, kreaynina jest 2, jutro jedziemy na kolejne kroplówki i pod koniec tyg zrobię to usg, w lecznicy są karmy dla nerkowców ( zakupię ), dziwi mnie tylko, że mocznik się podniósł mimo kroplówek...
jo.anna

Post » Pon sty 21, 2013 23:53 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

jo.anna pisze:
dalia pisze:doczytałam kawałek o wynikach badań
tak czy tak nie jest zła
powinien mieć badania:
badanie moczu

dalia dzięki, kreaynina jest 2, jutro jedziemy na kolejne kroplówki i pod koniec tyg zrobię to usg, w lecznicy są karmy dla nerkowców ( zakupię ), dziwi mnie tylko, że mocznik się podniósł mimo kroplówek...

jeśli kreatynina jest 2 to jest całkiem dobrze, niezależnie od stanu nerek bo one dobrze funkcjonują
dziwne z mocznikiem
może są jakieś zaburzenia w elektrolitach i stad takie a nie inne parametry mocznika - nie wiem na tą chwilę, trzeba by mieć komplet badan aby główkować
nie dawaj mu suchej karmy - kup tylko i wyłącznie mokrą i przejrzyj sobie ten plik bo na mokrej nerkowej bankructwo masz jak w banku, można by spróbować podawać i taką i taką
indycze mięso ma dobrze przyswajalne białko dla nerkowców

na osłonę przewodu pokarmowego możesz podawać famidynę ( bez recepty, ziołowa) - mocznik jednak pali i prowokuje wymioty
Obrazek

dalia

Post » Pon sty 21, 2013 23:57 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

No widzisz Jo.anno- mówiłam ,że Dalia. :D

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto sty 22, 2013 0:02 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

dzięki dziewczyny, ja co chwila popłakuję z tej bezradności, zrobię te badania na pewno, Karmelicio dostał leki przeciw wymiotom i już nie wymiotuje, mokre poliże, chrupki też,,a ja się cieszę z każdego kęsa jak głupek, bo on sama skóra i kości
jo.anna

Post » Wto sty 22, 2013 0:06 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

i jeszcze ważne - sprawdź zęby - jeśli są w kiepskim stanie albo szybko narasta na nich kamień i robi się zapalenie dziąseł to rozważ z wetem ich usuniecie
zęby i nerki są w przedziwny sposób powiązane - mianowicie nerki nie zyskują a tracą gdy zęby szwankują ( nie czytałam poprzednich stron wiec nie wiem w jakim są stanie )

edit
to gdyby się okazało ze nerki są uszkodzone
Obrazek

dalia

Post » Wto sty 22, 2013 0:17 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

dalia pisze:i jeszcze ważne - sprawdź zęby - jeśli są w kiepskim stanie albo szybko narasta na nich kamień i robi się zapalenie dziąseł to rozważ z wetem ich usuniecie
zęby i nerki są w przedziwny sposób powiązane - mianowicie nerki nie zyskują a tracą gdy zęby szwankują ( nie czytałam poprzednich stron wiec nie wiem w jakim są stanie )

edit
to gdyby się okazało ze nerki są uszkodzone

paszczę miał kiepską, stan zapalny dziąseł i lekki kamień, ale wczoraj wetka jak mu zajrzała stwierdziła, że jest już rewelacja, piękne dziąsełka ładnie zagojone
jo.anna

Post » Wto sty 22, 2013 0:22 Re: PORZUCONY pers Karmel prosi o wsparcie w leczeniu :(

kontrolować trzeba w związku z tym

tak jeszcze na szybko znalazłam
http://www.kociesprawy.pl/magazyn/porad ... y_artykul/
odrobina wiedzy podstawowej - trochę o paszczy i elektrolitach (że ważne są) i inne

paradoksalnie przy chorych nerkach nie one są najpoważniejszym zagrożeniem dla kota
Obrazek

dalia

[poprzednia][następna]