Lubie prace na dzialce U nas tez goraco wielkie. W nocy spac nie mozna. Niby jest klimatyzacja ale wlaczanie jej bardzo podwyzsza rachunek za prad, wiec ... przyzwyczajamy sie do troche wyzszych temperatur, trudno.
KĄCIK MUZYCZNY Dziś będzie krótki Kącik, bo chciałam Wam tylko zaanonsować, że na YouTube pojawiło się nagranie wideo koncertów Beethovena, zarejestrowanych w listopadzie 2020 r. przez Krystiana Zimermana i London Symphony Orchestra pod batutą Sir Simona Rattle. Poprzednio można było wysłuchać wersji audio, o czym pisałam w Kąciku z 16 lipca ubiegłego roku (na str. 107). viewtopic.php?f=8&t=190784&p=12510094&hilit=Simon+Rattle#p12510094 Wtedy tylko Adagio z V Koncertu można było zobaczyć. A mnie patrzenie na Zimermana pomaga rozumieć muzykę. I dobrze jest obserwować tę jego charakterystyczną Radość Grania. Nagrania są udostępnione przez prywatnego użytkownika yt, więc warto się pospieszyć z oglądaniem, zanim zostaną usunięte.
Tutaj dostępne jest nagranie koncertów III (0:48 i I (38:41) - wybrałam je, bo wiem, że III koncert wiele osób lubi najbardziej
I tu jeszcze taki zabawny moment - orkiestra i dyrygent składają Zimermanowi życzenia z okazji urodzin
Przypomnę tylko na koniec, że jest to już drugie nagranie koncertów Beethovena przez Zimermana. Poprzednie zostało dokonane w 1989 r. z orkiestrą Wiedeńskich Filharmoników, którą w koncertach III, IV i V prowadził Leonard Bernstein. Niestety, dyrygent zmarł, zanim zakończono cały cykl, dlatego koncerty I i II Zimerman zdecydował się nagrać występując w podwójnej roli solisty i dyrygenta.
Miau Ciocie, duża ma wolne weekendy aż do 17 września Dziś rano zrobiła mi kłuja i pojechała na swoje ulubione miejsce - do Gdyni Orłowa, a tam największą atrakcją są (dla wtajemniczonych) wróble, które jedzą z ręki O, proszszszęęę:
Klif w Orłowie, widok z molo (molo jest fajne bo jest ciche, w odróżnieniu od mola w Sopocie które jest hałaśliwe, płatne i bardzo ludne)
i łakomczuszki
ręka na zdjęciu jest moja...
Ostatnio edytowano Sob lip 23, 2022 18:54 przez Anna2016, łącznie edytowano 2 razy