Krawateczka.16 rocznica śmierci mojej najkochańszej Koteczki

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 08, 2007 18:27

W poniedzialek 10 grudnia jade z Krawateczka na badanie krwi. Krew bedzie wyslana do Niemiec jak poprzednio. Ponad 4 miesiace temu robilem ostatnie badanie krwi wiec trzeba skontrolowac parametry. Mam nadzieje ze wyniki beda dobre.
Od okolo 10 dni Krawateczka nieraz tak pokasluje jakby sie zakrztusila. Na szczescie jest to rzadko i jest tendencja ze jest coraz rzadziej i mam nadzieje ze to calkowicie przejdzie.
Jest teraz zima no nazwijmy ze zima bo przedwczoraj w Szczecinie bylo 12 stopni i problem z wlosami a wlasciwie wymiotami klakami do wiosny jest odlozony ale Krawateczka jak tylko wstanie jak ja wstaje do pracy to szuka czegokolwiek do zjedzenia zeby spowodowac wymioty. Nieraz zostawiam trawe na noc w pokoju ale jak sie naje to jest ryzyko ze nieraz zwymiotuje podany Lotensin i Alusal. Jak nie zostawie trawy to musze cytryna codziennie smarowac wszystkie galki i inne wystajace drewniane lub pomalowane farba czesci z mebli bo ona jest gotowa to obgryzac. Musze bardzo pilnowac bo ona wprost chce to obgryzc za wszelka cene zanim ja jej dam jedzenie z lekarstwem. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Moze mi cos podpowiecie.
Tak w ogole Krawateczka to najwieksza cwaniara. Ona tylko czeka na moment ze sie nie patrze i juz wskakuje na stol w kuchni i szuka czegos do jedzenia. Nie mozna jej na moment samej zostawic w kuchni. Jak wyczuje jakiekolwiek mieso to krzyczy i podskakuje na tylnych lapkach zeby jej dac a ma glos bardzo glosny. Gdyby byla zdrowa to ona by zadnego jedzenia z puszek nie chciala tak szaleje na sam zapach miesa. Niestety nie moge jej tego dac.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Sob gru 08, 2007 19:47

Pedro - moze ona ma jakies niedobory ? tak jak dzieci podjadajace ziemie, wapno ze scian itd ? zapytaj weta czy nie da sie tego sprawdzic przy okazji badania krwi

i trzymamy kciuki za ladne wyniki :ok:
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Sob gru 08, 2007 20:00

Mi sie wydaje ze Krawateczka chce cos zjesc zeby zwymiotowac i jak trawa stoi to od razu je trawe a jak nie ma to rozglada sie za czyms co moze obgryzc czyli meble. Zachowuje sie tak jak jest na czczo bo cala noc spi. W dzien juz tak nie robi.

Pedro

Post » Nie gru 09, 2007 17:15

Dzisaj dostalem telefon z gabinetu weterynaryjnego informujacy ze mojego weta nie bedzie jutro w pracy bo wyskoczyla nagla sytuacja i badanie krwi Krawateczki przesunie sie o tydzien , bo za tydzien bylem zapisany z Niuniusiem na badanie krwi ale w jego miejsce Krawateczka pojedzie na badanie a Niuniusiowi zrobie innym razem.

Pedro

Post » Sob gru 15, 2007 12:42

Niestety ale te kaslanie . kichanie i zakrztuszanie sie nie przechodzi. Dzisiaj Krawateczka tak 15 razy jednym ciagiem nachylajac glowke do podlogi probowala wykrztusic z siebie cos , nieraz przy jedzeniu jakby nosek sie jej zapychal. W poniedzialek bede u weta to ja oslucha bo to troche za dlugo to trwa juz chyba prawie 3 tygodnie.

Pedro

Post » Pon gru 17, 2007 16:22

Krawateczka przytyla 10 dkg przez 5 miesiecy z czego bardzo sie ciesze. Obecnie wazy 2,95 kg.
Podczas pobierania krwi byla bardzo grzeczna. Jutro beda wyniki morfologii a na inne musze poczekac bo polecialy do Niemiec.

Pedro

Post » Pon gru 17, 2007 16:59

Pedro, co do pokasływania Krawatki - może ona ma np. zapalenie krtani?
Super ze przytyła!
Kciuki za wyniki! :ok: :ok: :ok: [/url]

Ania z Poznania

Od: Śro gru 17, 2003 15:25

Post » Pon gru 17, 2007 17:55

U mnie trójka tak kaszle. U nas to ewidentnie krtaniowe - osłuchowo oskrzela i płuca są czyste. Jest to na tyle uporczywe, że np. wymiotują po zjedzeniu czegoś.

Kciuki za zdrówko.
I za wyniki.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro gru 19, 2007 17:56

Krawateczka jeszcze jest przeziebiona i wczoraj raz smarknela sobie i z noska wylecialy jej smarki jesli tak sie moge wyrazic. Nie zdazylem jej tego wytrzec i sama sobie zlizala. Boje sie ze jak to polknela to to sie dostanie do organizmu i przeniesie na nerki. Czy jest takie niebezpieczenstwo ? Wet kazal mi ja obserwowac i jakby bylo gorzej to wtedy trzeba bedzie cos podac ale na razie lepiej nie bo to zawsze nerki obciazy a mam nadzieje ze organizm sam to zwalczy chociaz to juz dlugo trwa. Poza tym Krawateczka zachowuje sie normalnie i je jak zawsze. Mam nadzieje ze to zwykle przeziebienie i samo przejdzie ale sam nie wiem czy dobrze mysle.
Wyniki z Niemiec juz byly wczoraj a wiec blyskawicznie. Niestety sa gorsze. Poprzednio byl podany chyba BUN bo byla norma do 5,5 a wynik byl 9,3 a teraz chyba jest mocznik i norma wynosi 11,7 a wynik 23,6 a wiec jest wiecej. Kreatynina tez wzrosla z 362 do 415. Bardzo mnie dziwi wzrost fosforu do 2,1. Dawalem Krawateczce przez te 4,5 miesiaca 300 mg Alusalu dziennie a wazy 2,95 kg i zamiast spasc poziom fosforu to wzrosl. Teraz daje 500 mg dziennie. Morfologi nie widzialem bo byla robiona w szpitalu i wynik podali tylko telefonicznie ale z tego co wiem to leukocyty 13,7 tys i te najwazniejsze rzeczy sa dobre. Jak bede mial wynik w reku to napisze. Oto wyniki z Niemiec a nizej badanie moczu ktore wczoraj tez zrobilem.
Urea ( BUN ) mmol/l 3,5-11,7 23,6++
Creatinine umol/l <177 415++
Sodium mmol/l 146-165 158
Potassium mmol/l 3,0-5,0 4,7
Inorganic Phosphate mmol/l 0.8-1,9 2,1+
Bilirubin umol/l <5,1 <1,7
ALT ( GPT ) U/l <175 105,7
Alkaline phosphatase U/l <105 35
GGT U/l <5 <1
AST ( GOT ) U/l <120 31,6
GLDH U/l <9 3,7
Total Protein g/l 57-94 87
Albumin g/l 26-56 34
Globulin g/l 53
Albumin-Globulin Ratio > 0,76 0,64-
Glucose mmol/l 3,0-5,6 6,8+
Cholesterol mmol/l 1,8-3,9 9,3++
Fructosamine umol/l < 390 295
CPK U/l < 475 70
LDH U/l < 260 95
Calcium mmol/l 2,3-3,0 3,0
Magnesium mmol/l 0,6-2,0 0,73
Triglycerides mmol/l 0,6-1,1 0,3 --

Badanie moczu:
Sluz mierny
Nablonki wielokatne 0-1-0-1 wpw
Leukocyty 6-8-6
Glukoza ujemny
Bilirubina ujemny
Ciala ketonowe ujemny
Ciezar wlasciwy 1.015
Krew ujemny
pH 5,5
Bialko ujemny
Urobilinogen 0,2 EU/dl
Azotyny ujemny
Barwa zolta
Klarownosc przejrzysty

Pedro

Post » Śro gru 19, 2007 18:10

Dobrze ze zwiekszyłes dawkę Alusalu.Ona nawet powinna 600 mg dostawac dziennie.
Nie pamietam jaki poprzednio miala wynik fosforu i dlaczego tylko 300 mg dostawala .Czy miała ponizej normy?
Na temat innych wyników sie nie wypowiem niestety.
Dziwne ze Krawatka je nerkowa karmę i takie niskie PH ma, bo podobno nerkowa karma powoduje zasadowosc.
Trochę dziwi, ze wet nie dal nic na katar i kasłanie.
Mocno trzymam kciuki za Krawatkę!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Śro gru 19, 2007 18:24

Gisha wet sie zastanawil nad podaniem czegos na katar ale sama wiesz ze dla nerkowca podanie jakiegos leku to jest ryzyko a jest nadzieja ze organizm to sam w koncu zwalczy. Ja caly czas obserwuje Krawateczke , jestem na urlopie i jakby sie pogorszylo to lece do weta po leki. Najwazniejsze ze nie jest gorzej a wydaje mi sie ze jak u ludzi takie wysmarkanie to koncowy etap przeziebienia. U ludzi jest przewaznie najpierw kichanie i leci woda z nosa a na koniec smarki czyli wszystko wychodzi z organizmu , moze tak jest u Krawateczki.
Karma nerkowa ma podwyzszac pH bo koty chore na niewydolnosc nerek maja bardzo duza tendencje do obnizania tego pH i dlatego koty ktore maja poczatkowa niewydolnosc a jedza karme nerkowa maja zawsze pH za duze. Czesto ten temat sie przewija i swiadczy ze te koty maja nerki jeszcze w dobrym stanie. Niestety Krawateczka choruje ponad 3 lata na przewlekla niewydolnosc nerek i od bardzo dawna ma pH niskie. Krawateczka miala ostatnio 1,7 fosfor przy normie do 1,9 ale w labie niemieckim bo wczesniej miala 6,2 w naszych normach ale dawalem Alusal po 250 ale jak przyszedl wynik z Niemiec 4,5 miesiaca temu ze ma 1,7 prz normie 1,9 to zwiekszylem do 300 mg dziennie a tu wzroslo i to jest najdziwniejsze ze fosfor wzrosl. Od jutra bede dawal 600 m dziennie.

Pedro

Post » Śro gru 19, 2007 19:00

Na temat wyników to się niestety nie wypowiem, bo całkowicie tych jednostek nie znam i z czym porównać nie mam.
Ale mam ponad roczne doświadczenie z Alusalem. U nas doprowadzenie Biri do przyzwoitej wartości fosforu trwało rok i to przy stosowaniu przez lekarza nieporównanie większych dawek Alusalu. Wyglądało to tak, że zaczynaliśmy od 1200 mg Alusalu (Biri ważyła wtedy tyle co Krawateczka - 3kg) przy fosforze 10,6 mg/dl. Potem zmniejszyliśmy do 900 mg (fosfor 6,6), dalej 800 mg (fosfor 5,5), 700 mg (fosfor 4,6) i teraz dajemy 600 mg przy fosforze 4,7 mg/dl, a od stycznia zmniejszamy do 450 mg. Tyle że Biri waży teraz już 4 kg. U nas szło to bardzo powoli, ale z fosforem obniżał się też wapń, a one sa powiązane i sugerują problem przytarczyc niestety. U Krawatki też jest wapń dość wysoko. Mam podobne zdanie do gishy, że tego Alusalu dawałeś za mało. My, mimo że się unormowało, musimy podawać dalej, bo Biri sama sobie z tym nie poradzi. Nawet jak fosfor malał to jeszcze przez miesiąc dawałam większą dawkę i dopiero potem obniżałam.
Musisz pamiętać, że koty nerkowe powinny mieć fosfor pośrodku normy, górna granica to już za dużo. W "naszych" jednostkach powinno to być poniżej 5,5 mg/dl.
Mocno trzymam kciuki za Krawateczkę! Najważniejsze, że jej zachowanie się nie zmieniło.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Śro gru 19, 2007 19:26

Edyto i Sebastianie a o jakiej zmianie zachowania mowisz ? Krawateczka caly czas sie tak samo zachowuje i na pierwszy rzut oka jakby ktos jej nie znal myslalby ze jest calkowicie zdrowa. Co do fosforu. Krawateczka pol roku temu miala 6,2 i sie zmniejszylo z 7,8 po podawaniu 250 mg dziennie przez 1,5 miesiaca a wiec tendencja dobra ale nastepne badanie zrobilem w labie niemieckim i sie okazalo ze jest 1,7 przy normie 1,9 i zwiekszylem dawke do 300 mg i teraz po 4,5 miesiaca mimo zwiekszenia dawki jest 2,1 przy normie 1,9. Dziwne jest to ze mimo zwiekszenia dawki fosfor wzrosl na przestrzeni 4,5 miesiaca. Teraz przeliczalem normy i sie okazuje ze te 2,1 w labie niemieckim to tak jak 6,5 w naszych normach i byc moze tak ze oni maja nizsza norme i dlatego Krawateczka ma ponad ich norme ale mimo wszystko fosfor wzrosl mimo zwiekszenia dawki.
Ostatnio edytowano Śro gru 19, 2007 20:23 przez Pedro, łącznie edytowano 1 raz

Pedro

Post » Śro gru 19, 2007 19:35

Pedro pisze:Edyto i Sebastianie a o jakiej zmianie zachowania mowisz ?

No właśnie mówię, że dobrze, że się nie zmieniło, czyli, że zachowuje się cały czas tak samo, mimo że piszesz, że niektóre wyniki trochę się pogorszyły. :wink:
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Śro gru 19, 2007 20:15

Przepraszam ale nie zauwazylem slowa nie przed zmienilo i zle Ciebie zrozumialem.
Krawateczka jest cudowna. Jest krolowa mojego stada i nie musi uzywac sily zeby przekonac stado do swojego krolowania a przy tym jest najlepsza przyjaciolka kazdego z pozostalej trojki.

Pedro

[poprzednia][następna]