dziki Patmol

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 25, 2014 7:09 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

E tam, czarownicą każda może być.Tylko niektóre przeradzają się w wiedźmy. :twisted:
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Sob paź 25, 2014 8:27 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

A, to taka różnica - zapomniałam o wiedźmach. Ja sie z czarownictwa kształciłam tylko u Pratchetta.

Co u dżina?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob paź 25, 2014 8:30 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

No właśnie - jak tam Alibaba i czy się pojawiły jakieś szanse na dom dla niego?
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie paź 26, 2014 10:29 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Alibaba marnie czyli bez zmian
w żadne kontakty z psami ani z kotami nie wchodzi
i to mnie zadziwia

inne koty, wzięte jako dorosłe
np Szapo czy Elizabeth -po dniu, dwóch, trzech -a na pewno po tygodniu
chociaż sytuacja była dla nich odlotowa- Elizabeth była wzięta z działek, a Szapo na pewno nigdy wcześniej nie był w mieszkaniu
i tak samo inne koty, które się u nas przewinęły
- bardzo szybko próbowały nawiązać kontakt ze zwierzętami, obserwowały je z zainteresowaniem wielkim i wzorowały się na nich

ale to może jest choroba kotów trzymanych w całkowitej izolacji w mieszkaniu
Alibaba na inne koty reaguje po prostu jakby to były jakieś potwory i podstępne bestie
a na psy jeszcze gorzej

a jak nie ma psów i kotów w pokoju -to można go na ręce wziąc i Alibaba jest pluszak

nie ma nikogo chętnego
nie wiem czy go ogłaszać -poza miau -np na FB, czy na olx itd
bo w sumie to nic o nim nie wiem
i jak wtedy umowę spisac- bo czy on jest mój/mojego TŻ/ jak w sumie nie jest :?
a tak w ciemno bez umowy oddawać -tez nie bardzo

tak wiec jestem w czarnej dziurze albo i gorzej

ja go mogę tylko w klatce trzymać, nie mam pokoju gdzie mogłabym go samego wypuścić całe mieszkanie mam nieduże i takie nawzajem przechodnie
co dziwniejsze -on wcale nie usiłuje z tej klatki wyjść -głownie leży albo śpi ale śpi normalnie jak domowy kot
nie wiem czy taki jest nieruchliwy czy chory czy co
jeszcze nie widziałam aż tak nieruchomego kota

poza tym normalnie je, normalnie się załatwia, oczy ładne, nic nie kapie

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Nie paź 26, 2014 11:05 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Ogłaszaj - i na "standardowych" stronach adopcyjnych i na FB (bo tam możesz więcej zapisać o nim). Musi iść na jedynaka do domu bez zwierząt, bo to mu najbardziej jak widać pasuje. Bo koty na ulicy, w schronisku czy na działkach wiedzą, że istnieją inne koty - malutki kociak szybko zapomina, że był z mamą i rodzeństwem i "uczy się" że jest jedyny taki na świecie. On jest śliczny i cudowny, więc DS bez innych zwierząt powinien się znaleźć łatwo. Tylko trzeba by go na wszelki wypadek "przeglądnąć" u weta.
Umowa koniecznie, jeśli chodzi o PA to można przy oddawaniu zobaczyć i jak to, co przez telefon było mówione okaże się nieprawdą, wycofać się raczkiem razem z kotem. :wink:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Nie paź 26, 2014 11:34 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

właśnie mam problem co w tej umowie zapisać
bo taka typowa nie bardzo się nadaje

do veta wiem -TŻ obiecywał że pójdzie i że będzie się kotem zajmował
naprawdę nie mam chęci go wyręczać i brać na siebie znowu następnego kota
TŻ sypie mu chrupki i czyści kuwetę -więc mam nadzieje ze i do veta w końcu dojdzie
w sumie trzeba by sprawdzić czy chipa nie ma

a jak ma?
a jak ten syn sąsiada napisze na maila, że to jego kot i żeby oddać
on w sumie go sobie na schody wystawił, a ja (mój TZ konkretnie) bez pytania zabrał
mimo, ze kot nie był wcale jeszcze w złym stanie
ludzie czasem wystawiają na schody stare meble i jakoś ich nikt nie zabiera
i w ogóle brzydko tak zabierać cudze bez pytania -no, nie?

czytałyście watek o tej zabranej kotce
co się palant o nią upomniał

i im więcej o tym myślę
z prawnego punktu widzenia
tym bardziej głupia jestem
niech sobie sam TŻ idzie i sam sie vetowi tłumaczy skąd ma kota
albo niech się nie tłumaczy -bo może akurat trafi na veta, który będzie od tego kota

na Fb mam 920 znajomych
i wcale nie wiem czy go chce ogłaszać, jako ja

najchętniej bym spać poszła i obudziła się na wiosnę

Patmol

Post » Nie paź 26, 2014 12:05 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

To niech go TŻ ogłasza na swoim. I jak najszybciej sprawdzić zdrowie i czipa - bo jak ogólnie zdrowy i czipa nie ma to - przybłąkał się TŻowi pod pracą, obróżki ani czipa nie miał, szukamy domu bo jedynak i u nas nieszczęśliwy bo się psów i kotów boi. Do niewychodzącego domu z zabezpieczonymi oknami (wystarczą ograniczniki). Że miły do ludzia i kocha głaskanie, niekłopotliwy z jedzeniem, że raz na tydzień dobrze byłoby przeczesać i tyle :ok: .

Alienor

Post » Nie paź 26, 2014 12:30 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Jak miał zapytać, to nie wiem
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon paź 27, 2014 7:26 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

dziękuje za tekst -wykorzystam

Patmol

Post » Pon paź 27, 2014 8:03 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

A swoją drogą jak psy i koty reagują na Alibabę?

Alienor

Post » Pon paź 27, 2014 8:12 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

nijak
dla moich kotów -kot w klatce nie jest atrakcją długotrwałą
obejrzały go sobie, nie jest komunikatywny, nie da się z nim pogadać -NUUDA
nie zwracają na niego uwagi -traktują go jak powietrze

dla psów tez nie jest interesujący -bo niekomunikatywny
Caillou próbowała z nim gadać bardzo grzecznie -ale on tylko warczy i syczy; żadnej konwersacji NUDA

jedynie Sweetie czasem podbiegnie -jak są jakieś dźwięki
bo Pedro mu na klatkę wskoczy (bo potem łatwiej na łózko wskoczyć) albo do kuwety wchodzi -ale on warczy na Sweetie
a poz a tym mało się rusza NUDA
Sweetie woli ganiać inne koty -ostatnio Pedro gania :roll: i udaje, ze chce go zjeść -a Pedro udaje że jest padliną i leży nieruchomo

Sweetie tez lubi wpadać z impetem między Garfiego i Patmola
jak się kłócą
i wtedy muszą uciekać, żeby ich nie staranowała

Patmol

Post » Pon paź 27, 2014 9:24 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

czytam codziennie trochę o Barfie -i dzisiaj poczytałam o taurynie
podobno powinno się dodawać ją kotom do karmy codziennie -bo karmy mają jej za mało
psom tez można, ale kotom trzeba koniecznie

dajecie?
gdzie kupujecie?
w zooplusie http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... zek/151645
ta jest tańsza, ale inna http://ekozwierzak.pl/pl/p/Tatzenladen- ... -100-g/310
bo cenę ma różną w różnych miejscach -droga jest, ale za 100 gram -a 100 gram to starczy dziennie na ponad 200 kotów
czyli starczyłoby prawie na miesiąc dla 10 lotów i jeszcze tych dwóch psów
bo 300 miligramów razy 10 + 2gramy dla psów to jest 5 gram dziennie
czyli 150 gram miesięcznie

jakby dawać po 200 miligram na kota
to 200 miligramów razy 10 + 1,5 gramy dla psów to jest 3.5 gram dziennie
czyli 3,5 razy 30 -akurat 100 gram :kotek:
Ostatnio edytowano Pon paź 27, 2014 9:32 przez Patmol, łącznie edytowano 1 raz

Patmol

Post » Pon paź 27, 2014 9:29 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Poszłam na skróty i kupiłam Felini complete (Szalony Kot wystawiła na bazarku). Dodaję do surowizny i gotowanego, do puszek nie, bo one chyba mają :wink: . Bo karmię pół na pół - rano zwykle pucha, wieczorem mięcho, wątpia lub ryba, w ciągu dnia chrupki do pogryzania. :D

Alienor

Post » Pon paź 27, 2014 9:38 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

fajne
ale prawie tak samo drogie -a tego potrzeba 0,8 grama na kota o wadze 4,5 kgrama
tamtego wystarczy ok 0,4
no, ale tam jest sama tauryna =a tu jeszcze witaminy

podobno najmniej tauryny jest w puszkach
a najwięcej w surowym mięsie (więcj w indyku niz w kurczaku, dość dużo w wątrobie -najwięcej w myszy 8) )

mieszasz to z wodą?
surowiznę dajesz zmieloną?

bo ja psom daję po prostu ćwiartki z kurczaka -dzielę im na kilka kawałków, może na 4 -nie więcj

te 0,8 gram to jest na czubek łyżeczki?
czy jest miarka w pudełku?

i czy nie ma gdzieś tego w bardziej rozsądnej cenie? :?
chciałam zamówić Smillę i pomyślałam, że przy okazji wezmę taurynę
ale ta tauryna to kosztuje tyle co 6 kg karmy :evil: i mnie się to nie podoba
Ostatnio edytowano Pon paź 27, 2014 9:44 przez Patmol, łącznie edytowano 1 raz

Patmol

Post » Pon paź 27, 2014 9:43 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

W pudełku jest miarka - na tacce głębokiej (takiej po daniach obiadowych) rozrabiam z posiekanym/zmielonym jak surowe albo posiekanym/zmiksowanym jak gotowane. Wątróbkę miksuję zawsze, kuraczą pierś czasami. Reszta pokrojona (ryby rozwalam widelcem na kawalątka). Do puszki dodaję wody, do kuraka/ryby/wołowiny nie, chyba że gotowana to wtedy rosołek też idzie dla kociastych. Znaczy trochę wody zwykle dochodzi, bo parzę krótko, ale to tyle co nic.

Alienor

[poprzednia][następna]