Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 28, 2012 23:53 Re: Moje koty X. Puti walczy

Jest teraz Zentonil Advanced i Zentonil Plus (ale ten raczej dla duzych psów). A jak doktor zalecił stosować? Bo najmiejsza tabletka 100 mg jest na 5 kg kota. Tyle ze Zentonil Advanced można dzielić (a żółtych powlekanych tabletek Zentonilu nie mozna było dzielić ani kruszyć).
http://www.vetoquinol.pl/fileadmin/comm ... DVANCE.pdf
Ostatnio edytowano Śro lut 29, 2012 0:04 przez Amica, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Wto lut 28, 2012 23:58 Re: Moje koty X. Puti walczy

Zalecony mamy zentonil advanced i raczej bez opcji dzielenia. Ale to nie jest problem, Puti łyka wszystko.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro lut 29, 2012 0:01 Re: Moje koty X. Puti walczy

O właśnie - Advanced.
Kiedyś były takie mniejsze tabletki okrągłe, w czerwonych blistrach chyba, ale to było jakies 3 lata temu. Potem Laki dostawał już ten advanced
Karmel['] Taurus['] Miki [']Andzia [']
http://kotylion.pl/
https://www.facebook.com/kotylion.viva

Duszek686

Od: Sob kwi 25, 2009 22:42

Post » Śro lut 29, 2012 0:04 Re: Moje koty X. Puti walczy

Gdy zaczęło się pnn u Puti i parametry watrobowe osiągnęły wartość powyżej 800, najpierw CoolCaty podawała ornipural, następnie był zentonil. Watroba bardzo ładnie wróciła do normy. Ale niestety wchodzimy/weszłyśmy w ostatnie stadium pnn, więc nie ma co liczyć, że wątroba obędzie się bez wspomagania. Do tej pory wystarczał ornitil, jak widac potrzebujemy mocniejszych środków. I to generalnie nie jest dobry znak. To w ogóle nie jest fajne, to co się dzieje :cry:
I myślę, że ten węgiel działa, covalzin, bo mocznik i kreatynina przynajmniej nie rosną, a to już dużo.

casica

Post » Śro lut 29, 2012 0:06 Re: Moje koty X. Puti walczy

Kasiu, na ulotce jest informacja, że dla kota do 2,5 kg - pół tabletki 100 mg (wrzuciłam do mojego poprzedniego postu link do ulotki informacyjnej), może dopytaj doktora.
Obrazek

Amica

Post » Śro lut 29, 2012 0:10 Re: Moje koty X. Puti walczy

Amica pisze:Kasiu, na ulotce jest informacja, że dla kota do 2,5 kg - pół tabletki 100 mg (wrzuciłam do mojego poprzedniego postu link do ulotki informacyjnej), może dopytaj doktora.

Dopytałam, gadałam chyba z pół godziny, doktor wie, że dawkowanie od wagi zależy i mówił mi o tym. Ale mimo wszystko zdecydował o takim właśnie dawkowaniu.

casica

Post » Śro lut 29, 2012 6:47 Re: Moje koty X. Puti walczy

casica pisze:No więc tak sobie. W porównaniu do badań sprzed 2 tygodni (14.02)

Jedna dobra wiadomość to taka, że mocznik i kreatynina nie rosną
Mocznik 293 było 302,1
Kreatynina 7,19 było 7,77

Jak na dwa tygodnie to moim zdaniem bardzo ładnie- kreatynina wyraźnie spadła. Reszta to kwestia czasu :ok:

casica pisze:Jonogram w sumie bez zmian, poza fosforem
7,76 było 7,30.
Czyli pomimo podawania renagelu fosfor nieznacznie wzrósł. Cos robię nie tak? Źle go stosuję?

8O To takich cudów to jeszcze nikt nie miał.. Ja podaję renagel tuż przed jedzeniem- działa dokładnie tak samo jak pozostałe wyłapywacze- czyli z jedzenia. Puti je dwa główne posiłki- u nas to wystarczało. Ona coś podjada (suche) w tzw. międzyczasie? Jeszcze z leków jest Fosrenol.... Ale to chyba do żucia...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Śro lut 29, 2012 9:30 Re: Moje koty X. Puti walczy

Dobrze ,że mocznik i kreatynina poszły troszkę w dół. Putinka to staruszka, potrzebuje więcej czasu.
Trzymamy cały czas :ok: :ok: :ok:
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Śro lut 29, 2012 9:33 Re: Moje koty X. Puti walczy

Dobrze że mocznik i kreatynina się zatrzymały, a w zasadzie poszły nawet troszkę w dół. Kciuki cały czas :ok:

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Śro lut 29, 2012 11:36 Re: Moje koty X. Puti walczy

Jak tylko zwlekłam się z wyrka to najpierw zaglądnęłam do Puti i powiem szczerze, że nie wiem co napisać. :(
Z jednej strony to dobrze, że mocznik i kreatynina nie rosną, a nawet spadły ciutkę, a z drugiej ta reszta co się podniosła martwi. I jakoś do mnie nie dociera, że przecież ona jest kocią bardzo poważną starszą damą i generalnie super cudów nie można się spodziewać, choć tak by się chciało :kotek:

Ale i tak cały czas i nieustająco za nią kciuki trzymam :ok:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro lut 29, 2012 12:00 Re: Moje koty X. Puti walczy

Nie oszukujmy się - mocznik i kreatynina nie spadły, przestały rosnąć. Może odrobinę kreatynina, ale wszystko poniżej jednostki to na granicy błędu. To, że [przestała rosnąć kreatynina toi tak bardzo optymistyczne, pytanie czy zechce prawdziwie opaść.
Slonko_Łódź pisze:
casica pisze:Jonogram w sumie bez zmian, poza fosforem
7,76 było 7,30.
Czyli pomimo podawania renagelu fosfor nieznacznie wzrósł. Cos robię nie tak? Źle go stosuję?

8O To takich cudów to jeszcze nikt nie miał.. Ja podaję renagel tuż przed jedzeniem- działa dokładnie tak samo jak pozostałe wyłapywacze- czyli z jedzenia. Puti je dwa główne posiłki- u nas to wystarczało. Ona coś podjada (suche) w tzw. międzyczasie? Jeszcze z leków jest Fosrenol.... Ale to chyba do żucia...

Puti je dwa główne posiłki, przed każdym dostaje renagel. Ale jak rozumiem, o ile akurat nie chce jeść to ten renagel idzie w kosmos :evil: Unikam podawania jej suchego bo ma teraz po suchym zwiększona skłonnośc do wymiotów.

Poza wszystkim wygląda źle. Jeszcze bardzo liczę na to, że obniżenie parametrów wątrobowych jakoś jej pomoże. Właśnie wyruszam po zentonil i ornipural.

casica

Post » Śro lut 29, 2012 22:46 Re: Moje koty X. Puti walczy

Co tu tak cicho?
Obrazek

Amica

Post » Śro lut 29, 2012 22:55 Re: Moje koty X. Puti walczy

casica pisze:Jeszcze bardzo liczę na to, że obniżenie parametrów wątrobowych jakoś jej pomoże. Właśnie wyruszam po zentonil i ornipural.

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Śro lut 29, 2012 23:03 Re: Moje koty X. Puti walczy

casica, jestem, doczytuję. Wiesz, że nie puszczam :ok: i że każdy dobry dzień Putitki cieszy mnie, a te smutniejsze, smucą i mnie.
Merytorycznie jestem mało pomocna. Ale jestem z Wami, myślę często.
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Czw mar 01, 2012 1:41 Re: Moje koty X. Puti walczy

Miałyśmy zły dzień. Laleczka dostała ornipural, dostała zentonil (z nowości), poza tym wszystko inne też dostała. No kiepsko mała wygląda i apetyt dzisiaj fatalny, mimo peritolu.
Jutro (tzn dzisiaj) będzie lepiej :ok:

casica

[poprzednia][następna]