Świat według Zajonca: Cudownych Świąt kochanym Ciociofankom!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 23, 2008 20:58

Kochany Zajonc :1luvu:

Dla nas zawsze będziesz piękny, młody i bardzo mądry :D

No i masz być jeszcze zdrowy :D
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Sob sie 23, 2008 21:03

Przede wszystkim zdrowy!
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :1luvu:
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Sob sie 23, 2008 21:15

Jolu, Zajoncu trzymajcie się!Zaznaczam,że nie jestem vetem ale sądze ,że poprawa apetytu to objaw bardzo dobrze rokujący bo jeśli wynika on z tego ,że zaczęly działać antybiotyki to może przyczyną wszystkiego złego jest jednak stan zapalny dziąseł.Jeśli Zajonc ostatnio prawie nie jadł to enzymy wątrobowe mogą być podwyższone z tego właśnie powodu,podobno wątroba kotów jest tak wrażliwa na głodzenie,że po 3 dniach może ulec uszkodzeniu.Także ciężkie zakażenie może przebiegać ze wzrostem tych enzymów.Parametry nerkowe nie są bardzo wysokie ,a u kotów starych(Zajonc sorry),pewien stopeń uszkodzenia nerek może wynikać własnie z wieku.Co do leukocytozy to najprostszym wytłumaczrniem jest infekcja bakteryjna,przemawia tez za tym rozmaz z przewagą granulocytów.Myślę że całość zajoncowej morfologii nie jest typowa dla białaczki.Jolu nie zastanawiaj się czy warto Zajoncowi leczyć te ząbki.WARTO.Przerabiałam to kilkakrotnie u moich kotów,w tym dwa razy w przypadkach przebiegających jak u Zajonca i stał się CUD.
Obrazek

ajgunio

Od: Śro paź 17, 2007 18:50

Post » Sob sie 23, 2008 21:21

LECZYMY ZĄBKI ZAJONCA.
Waldemar Turek
ObrazekObrazekObrazek

Waldemar

Od: Śro lip 12, 2006 22:34

Post » Sob sie 23, 2008 21:50

to chociaż dobrej nocy pożyczę :lol:
Koty żyją akurat tyle, żeby zdążyły spleść się z naszym życiem i zapaść
głęboko w serce. Potem je łamią. Ale ile warte byłoby życie bez nich...

Dwie baby i rudy ...

tosiula

Od: Sob lut 24, 2007 17:42

Post » Sob sie 23, 2008 22:20

hop!
może jeszcze ktoś podzieli pokusi się o interpretację wyników Zajonca?

Joako

Od: Wto cze 19, 2007 7:59

Post » Sob sie 23, 2008 22:26

Zajoncku, świetnie, że masz apetycik :D
Dobranoc.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Sob sie 23, 2008 23:42

Zajonc chory. Proszone osoby z wykształceniem medycznym o pomoc w interpretacji wyników badań ZAJONCZKA.

Ratujemy Zajonczka.
Waldemar Turek
ObrazekObrazekObrazek

Waldemar

Od: Śro lip 12, 2006 22:34

Post » Nie sie 24, 2008 7:27

Waldemar pisze:Zajonc chory. Proszone osoby z wykształceniem medycznym o pomoc w interpretacji wyników badań ZAJONCZKA.

Ratujemy Zajonczka.

:!: :!: :!:

Joako

Od: Wto cze 19, 2007 7:59

Post » Nie sie 24, 2008 7:34

Ja tylko z doskoku w sprawie tych wyników.

Stan zapalny - to oczywiste. Jeśli związany z paszczą, to o tyle dobrze, że nie trzeba szukać go `gdzieś w kocie`. Zdecydowanie optowałabym w pierwszej kolejności za sanacją jamy ustnej, jeśli nie będzie poprawy to wtedy trzeba szukać gdzie indziej. Jednak koniecznie należy dobrać odpowiednią narkozę - być może wystarczy połowa dawki [tak miał ostatnio usuwane zęby mój Dyd - ze względu na serce]. Po zabiegu odpowiedni antybiotyk, który nie obciąży nerek. Dopiero po zabiegu można rozważać dietę, płukanie i inne `atrakcje`.
Bardzo często jest tak, że problemy z nerkami i wątrobą wynikają z poważnego stanu zapalnego paszczy.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Nie sie 24, 2008 7:41

Ło Matko, Zajonc mnie prawie o zawał przyprawił :cry: Trzymam mocno kciuki i przesyłam dobre myśli :ok:

Zajoncu nie daj się!
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Nie sie 24, 2008 8:44

dziendobry Zajonczku :lol:
Koty żyją akurat tyle, żeby zdążyły spleść się z naszym życiem i zapaść
głęboko w serce. Potem je łamią. Ale ile warte byłoby życie bez nich...

Dwie baby i rudy ...

tosiula

Od: Sob lut 24, 2007 17:42

Post » Nie sie 24, 2008 11:22

Trzymaj sie zajonczku :ok:
Obrazek

Danusia

Od: Pon kwi 02, 2007 11:56

Post » Nie sie 24, 2008 11:30

Jak tam Zajonc???
Bo nie można wątku spokojnie czytać... :roll: :roll:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Nie sie 24, 2008 14:33

Wyniki Zajonca nie są co prawda najlepsze i stan jest poważny, ale raczej bym nie panikowała, bo nie beznadziejny. W końcu to kobieta w kwiecie wieku jest!
Leukocytoza jest dosyć duża. Można łączyć ją z zębami, ale nie tylko to może być przyczyną tak wysokiego poziomu leukocytów. Wymaga to dalszej diagnostyki (trzeba robić raz w miesiącu badanie krwi i kontrolować, jak ta leukocytoza się zachowuje) tym bardziej, że nie ma zbadanego poziomu rozkładu neutrocytów, co wyjaśniałoby czy zapalenie jest przewlekłe czy ostre.
Funkcje nerek lepiej opisuje poziom kreatyniny, w tym wypadku nie jest ona bardzo podwyższona, co jest pocieszające. Podwyższenie mocznika może tu wynikać z ogólnej niedyspozycji organizmu (odwodnienie). Mocznik także należy kontrolować - sytuacja nie wydaje się jednak beznadziejna. Na pewno wskazane by było lepsze nawodnienie kota (kroplówki - najprawdopodobniej wystarczą same podskórne) i odpowiednia dieta nerkowa z obniżonym poziomem białka.
Poważne, długotrwałe stany zapalne jamy ustnej należy gruntownie leczyć, gdyż zawsze mogą one rzutować na pracę innych organów, np. nerek wywołując w nich przewlekłe, śródmiąższowe zapalenie. Najlepiej oczywiście jak najszybciej zęby usunąć. Pozwoli to na zlikwidowanie z organizmu ogniska zapalnego. Nie można oczywiście wykluczyć innych ognisk zapalnych (np. wątroba), da to jednak dobrą sytuację do leczenia mocznicy.
Białaczka jest bardzo mało prawdopodobna (chociażby ze względu na wiek), żeby ją wykluczyć oczywiście najlepiej zrobić test (ale to tak dla świętego spokoju).

Czyli zdecydowania trzeba zacząć od sanacji jamy ustnej!!

Kciuki za Zajonczka!!
Dla Ciebie Jolu, jak zwykle mnóstwo serdeczności i samych ciepłych myśli przesyłam.
Obrazek

czarna_agis

Od: Czw wrz 07, 2006 23:14

[poprzednia][następna]