Kotinowy zwierzyniec 7+2

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 27, 2012 12:32 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

:) Raportu ... cd :)

Cynamon "Co tu postawili ? Drapak jest mój. Fotel - też"
ObrazekObrazekObrazek

Timorka - "Nareszcie koszyk wolny. Coś mi się tutaj dzisiaj nie podoba"
ObrazekObrazekObrazek
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Wto paź 02, 2012 9:58 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

Dzisiaj "Kotinowa lecznica" :wink:
Tinka zaczęła wymiotować. Poszłyśmy zrobić jej badanie krwi, bo ogólne przebadanie przez weta nie dało odpowiedzi co jej może być. Wyniki miała jeszcze tego samego dnia. Podwyższona amylaza - może świadczyć o chorej trzustce. Przez 5 dni będziemy chodzić z Tinką na zastrzyki, potem dostanie panienka leki do domu. Ponadto musi być na diecie - RC Intestinal - i żadnych "kocich łakoci".
Tysiaczek dostaje shilintong oraz jest na RC urinary - zdarza jej się siknąć na posłanie psa, ale już coraz rzadziej. Wierzę, że jej też ten chiński lek pomoże, tak jak pomógł Grubej.
Reszta "kotinowego zwierzyńca" - zdrowa. Cieszą się koteczki, bo zaczęli grzać w kaloryferach. Ja tez się cieszę, bo przestały mnie "oblegać" w nocy - wolą teraz spać blisko grzejników.
Fituś schudł ok. 1 kg odkąd przeszedł na karmę bez zbóż dla psów - i dobrze, zgrabny chłopak jest aż miło popatrzeć :) Na pewno spacery na Fortach Bema, gdzie biegają razem z Azirą, też mu dobrze robią. Azi zaś przytyła - osiągnęła wreszcie prawidłową wagę - tj. ok. 34 kg :)

Kupiłam swoim koteckom trawkę - specjalną dla kotów, cieszy się dużym powodzeniem u kocistych :D Tinusia - widać, że już czuje się trochę lepiej :D
ObrazekObrazekObrazek\

Tinusia lubi towarzystwo Aziry, często leżą obok siebie :D Ale nie pogardzi też towarzystwem Cynamona :) Azira ma powodzenie wśród kotów - tu obok niej Dziunia.
ObrazekObrazekObrazek

TiMorka lubi leżeć na ubraniach Duzych :twisted: Dziunia i jej ulubione miejsce do spania. Tysiaczek :)
ObrazekObrazekObrazek

Tola w pudełku :o Tysia pozuje na podusiach :D Tośka na drapaku ... balkonowym :)
ObrazekObrazekObrazek

Tosia - kombinuje :o Tola i Cynamon - odpoczynek na drapaku :D Cymuś okupuje mój fotel :roll:
ObrazekObrazekObrazek

Cynamon - nowa miejscówka - oczywiście do spania :wink: i do ...obserwacji :D Kotki przy kaloryferku.
ObrazekObrazekObrazek

Fitus - poobiednia sjesta - "Co mnie budzisz ?" Fitula - smutna minka. Dlaczego?
ObrazekObrazekObrazek
Ostatnio edytowano Wto paź 02, 2012 13:05 przez Kotina, łącznie edytowano 3 razy
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Post » Wto paź 02, 2012 10:34 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

Co to jest shilintong ?
Co do sikania to ten tego. Nasze koty ciągle jedzą purinę urinary i co? I dziś znowu któraś menda naszczała na posłanko Gabuni w kuchni... :?

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Wto paź 02, 2012 10:55 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

Megana pisze:Co to jest shilintong ?
Co do sikania to ten tego. Nasze koty ciągle jedzą purinę urinary i co? I dziś znowu któraś menda naszczała na posłanko Gabuni w kuchni... :?

Shilintong - to chiński lek ziołowy na kamicę (ogólnie). Wyleczyłam nim Tinkę z ciągłego zapalenia pęcherza spowodowanego kamieniami struwitowymi. Od kilku lat nie choruje !!! Dostawała 1/4 tabl. dziennie prze ok. 1-1,5 roku. Podaje się go wg wagi ciała. Teraz podaję go Tysi, która sika na posłanie psa, ale nie jest to spowodowane stresem - sprawdziłam :) Wyniki moczu ma kiepskie. Najpierw było leczenie farmakologiczne, a teraz podaję jej ten lek. W Warszawie do kupienia w sklepie zielarskim na ul. Targowej 63 - ok. 16 zł.

Jest kilka "odmian" tego leku, ma tak wyglądać jak na załączonym linku.

http://www.bazarek.pl/produkt/1722365/s ... -tong.html

SHI LIN TONG
(od 1983r. wyrób z grupy najlepszych produktów państwowych Chin)
SKŁAD: Preparat z desmodium styracifolium – rośliny z rodzaju zimowego jaśminu o nazwie lysimachia christine hance – rosnącej w prowincji Guangdong Chiny.
WSKAZANIA: Leczenie kamicy nerkowej, zapalenia nerki, przewodów moczowych oraz pęcherza moczowego. Można też stosować do leczenia woreczka żółciowego i kamicy żółciowej

OPIS: SHI LIN TONG działa odtruwająco, przeciwbakteryjnie oraz rozkurczowo. Miękczy, rozdrabnia i usuwa kamienie. Usuwa napady bólowe (kolki), uspokaja ból powstały podczas wypróżniania usuwa pęcznienie. Jest bardzo skutecznym środkiem w leczeniu zaburzeń i stanów zapalnych układu moczowego. Okres podstawowej kuracji trwa 30 dni, jeśli jednak kamienie nie wychodzą, nie należy się zniechęcać i przyjmować lek nawet do 3 miesięcy. Są wyjątkowe przypadki kiedy kamień wychodząc powoduje ból. Nie należy wówczas przerywać kuracji lecz nieco zmniejszyć dawkę. Shi Lin Tong zatrzymuje procesy powstawania i powrotu choroby. Produkowany jest w postaci jasnobrązowych tabletek w otulinie cukrowej ułatwiającej połykanie.

Zasikane posłania psa - to też moja zmora :evil: :evil: :evil: Tysiaczek lubi sobie tam siknąć :evil: Wypróbowałam już chyba wszystkie metody :( W końcu używam preparatu urine off na nasikane miejsce, a potem piorę ..... chyba to najskuteczniej eliminuje smród moczu. Każdy materacyk (posłanko) póki jeszcze ani razu nie zasikane (nowe) wkładam w worek foliowy (zmieniam go po kilku zasikaniach), a dopiero na tak "zapakowany" podkład kładę kocyki i inne przykrycia, które ciągle piorę, a po kilku praniach - wyrzucam je i kupuje nowe - jak najtańsze !! Ale przynajmniej nie kupuję już materacyków, które są drogie. Tyle w temacie siczków :P
Obrazek

Kotina

Post » Wto paź 02, 2012 21:18 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

Rozumiem, że ludziom też można podawać?

Megana

Post » Śro paź 03, 2012 7:12 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

Megana pisze:Rozumiem, że ludziom też można podawać?

Tak, Megana. Słyszałam nawet o jednym facecie, który wyleczył się nim z kamicy nerkowej - tylko jakieś ogromne ilości brał (parę razy po kilka tabl.) Szczegółów nie znam.
Obrazek

Kotina

Post » Czw paź 04, 2012 19:32 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

Kotinko jestem wielbicielką Twoich kotków i pięknych zdięc jakie robisz. Moj 4,5 letni siostrzeniec jak tylko do nas przychodzi,a przychodzi czesto mówi, ciocia idziemy oglądać Kotinkowe kotki . Zna już kilka kiciów po imieniu.

fumcia

Od: Sob wrz 03, 2011 12:51

Post » Pt paź 05, 2012 6:38 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

fumcia pisze:Kotinko jestem wielbicielką Twoich kotków i pięknych zdięc jakie robisz. Moj 4,5 letni siostrzeniec jak tylko do nas przychodzi,a przychodzi czesto mówi, ciocia idziemy oglądać Kotinkowe kotki . Zna już kilka kiciów po imieniu.

Witaj, Fumcia, dzięki za miłe słowa :P
coś jest takiego w tej mojej fotorelacji, że dzieciaki za nią przepadają :lol: Prowadzę też galerię na forum pasterzy (z tamtej fundacji jest Azira) i tam też słyszę o "powodzeniu" galerii u dzieci :roll: To miłe :D Aż chce się robić zdjęcia i tworzyć takie galerie. Staram się nakręcić jakiś filmik - np. z zabawy Aziry z Dziunią czy Tinką, ale - jak narazie to moje "panny" mi tego nie ułatwiają. Zupełnie jakby nie chciały być sfilmowane, ale ja się nie poddaję i czyham na nie w ukryciu :twisted: :twisted:
Obrazek

Kotina

Post » Pt paź 05, 2012 8:44 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

fotki robisz zajefajne no ale jak się ma takie futra :wink: wiesz mam wrażenie że taki sielski spokój u ciebie panuje ,że jest dobrze ,miło. przytulnie ... :1luvu:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Czw paź 11, 2012 12:27 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

:D :D To znowu kotinowe fotki-kotki :wink:

W weekend odwiedziła nas córka ze swoim partnerem i nowym ślicznym kocurkiem – to egzotyczny niebieski. Kotek został nazwany - Pompon. Jest duży, chociaż zaczął dopiero 8 miesiąc.
Oto mała galeria Pomopsia :) zapatrzony .......................... odpoczywający ............................................. najeżony :lol:
ObrazekObrazekObrazek

Pompon w trzech odsłonach: milusiński .............................. kwiatowy ............................................. bardzo zdziwiony
ObrazekObrazekObrazek

Pompon okazał się bardzo odważnym koteczkiem. Nie straszne mu były nasze koty ani nawet duuuża Azira czy Fituś. On wyszedł z kontenerka i zaczął zwiedzanie mieszkania.
Fituś, po obwąchaniu Pompona, przestał się nim interesować, ale on już zdążył się przyzwyczaić do różnych kotów. Za to Azira sprawiała wrażenie zafascynowanej nowym kocurkiem. Chodziła za nim krok w krok, wąchała, dotykała delikatnie nosem lub kładła się bok niego. Nie wykazywała żadnego niepokoju czy agresji. Bardzo nam zaimponowała
Mogliśmy spokojnie wypić kawę i „zakąsić” ciastem, potem nawet pograć w scrabble, bo nowy kocurek nie sprawiał kłopotów, a i nasze zwierzaki były grzeczne :lol:

Oto foto-relacja z niedzielnego spotkania :)
Pompon w chwili przybycia, kontenerek otwarty, Azira zainteresowana czeka, aby się zapoznać. Obowiązkowe obwąchiwanie, a Pompon w ogóle nie zwraca na nią uwagi.
ObrazekObrazekObrazek

Kocurek zwiedza, a Azira mu towarzyszy. „Gdzie się mały schowałeś ?" Obwąchiwanie Fitusia
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Kotina

Post » Czw paź 11, 2012 12:35 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

Spotkanie z Cynamonem nosek w nosek Dziunia też była zainteresowana nowym kolegą .Potem Pompon na chwilę przycupnął koło kaloryferka

ObrazekObrazekObrazek

Dłużej posiedział na drapaku, z góry lepiej wszystko widział. Zabawką też nie pogardził.
ObrazekObrazek

Na koniec poszedł na rączki do swojej pańci – był przeszczęśliwy :ok: :lol:
ObrazekObrazek
Obrazek

Kotina

Post » Czw paź 11, 2012 12:47 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

Cd kotinowych koto-fotek :wink:
Tinusia już wyzdrowiała, ona zawsze szybko wraca do formy, bo jest bardzo "dobra" w braniu leków :D Od razu też wzięła się za sprawdzanie nowego transporterka :D "Ktoś mówił, że się nie zmieszczę ? Akurat jest dla mnie" :lol:

ObrazekObrazekObrazek

Tinusia i Tośka - polowanie na muchę :twisted: oraz testowanie nowej "kuchni" :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Dziunia - zamyślona :) Timorka :) Cynamon i Dziunia - wieczorne pogaduchy :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Kotina

Post » Czw paź 11, 2012 12:49 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

Witamy Pompona!!!
Cudniasty Kiciorek :1luvu:
On jest taki...hm...pomieszany :wink: ...pycholek ma jak mój Kacper, zaś sierść ma jak moja Lunka :ryk: :ryk:
Obrazek
...Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi:
iść przez życie nie czyniąc hałasu...
Ernest Hemingway

AnnAArczyK

Od: Pt lip 24, 2009 22:00

Post » Czw paź 11, 2012 13:34 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

AnnAArczyK pisze:Witamy Pompona!!!
Cudniasty Kiciorek :1luvu:
On jest taki...hm...pomieszany :wink: ...pycholek ma jak mój Kacper, zaś sierść ma jak moja Lunka :ryk: :ryk:

:D :D
Trafne spostrzeżenie :D
Dokładnie tak jest, a futerko to ma jak z najdelikatniejszego pluszu :)
Obrazek

Kotina

Post » Czw paź 11, 2012 16:21 Re: Kotinowy zwierzyniec 7+1+1

I dokładnie wygląda jak pluszowy. :)

Megana

[poprzednia][następna]