Henio

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 17, 2011 12:59 Re: Henio

PcimOlki pisze:
pixie65 pisze:Kolejność było -> jest?

Zgadnij. :lol:

Zgaduję 8)
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lis 17, 2011 13:05 Re: Henio

Aha - zapomniałem. Dziś przed śniadaniem ciężar kocura 4.70kg.

Korekty wprowadzone po ostatniej wizycie na UP (czyli po 3.10):

- Fortekor został zaniechany (dr. J. tylko się skrzywił gdy mu powiedziałem, że Henio dostaje Benazepril. Olkowi nie pozwolił włączyć. Obaj mają za niski UPCR i dr. J. jest b. sceptycznie ustosunkowany do jego podawania w takich warunkach. Uznałem, że on jednak wie lepiej.)
- Azodyl, jeśli ma zadziałać, na podtrzymanie spokojnie wystarczy jedna kapsułka dziennie i tyleż Henio teraz dostaje.
- Aspiryna 3-4mg, co 3 dni. COX w PLT jest blokowany trwale, aż do lizy, więc nie ma potrzeby częściej. (Długość życia PLT ~7dni.)
- Od kilku tyg. do Chella-Ferr podaję 100mg wit. C. Żelazo dobrze się wchłania w środowisku kwaśnym, a przciwutleniacz pomocny jest na pewno. Stosuję też 2h separację z karmieniem, ze względu na wodorotlenek dodawany do karmy. Henio kończy już drugą paczkę - zależnie od jutrzejszego oznaczenia Fe będe redukował podawanie.
- codziennie 500mg omega 3.
- wcina niestety same świństwa pokroju Whiskas i Kitekat. Indyk się znudził. Wołowiny praktycznie nie ruszy wcale. Suchego również nie. Alusal 250mg na ~100g jedzonka. Za to kiełbasa jałowcowa, kabanos, serek żółty i szynka chętnie. Nie mam na to większego wpływu, bo jak mu daję coś nielubianego, nie je tylko łazi i pomstuje szpetnie. :-)

Ponadto zauważyłem, że ostatnio zdecydowanie spadło PU/PD (mniej pije, mniej sika - własciwie nie pije wcale).
Futerko zostało przez weta ocenione jako bardzo ładne. Błyszczące, nie tłuste i generalnie ok.
Podczas pobierania krwi Henio był grzeczny jak Olek - zero problemów.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw lis 17, 2011 16:41 Re: Henio

PcimOlki pisze:(...)
- Od kilku tyg. do Chella-Ferr podaję 100mg wit. C. Żelazo dobrze się wchłania w środowisku kwaśnym, a przciwutleniacz pomocny jest na pewno. (...)

Dlatego do Chela Ferr ją dodają :wink:
A jak dawkowałeś żelazo?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lis 17, 2011 18:11 Re: Henio

pixie65 pisze:
PcimOlki pisze:(...)
- Od kilku tyg. do Chella-Ferr podaję 100mg wit. C. Żelazo dobrze się wchłania w środowisku kwaśnym, a przciwutleniacz pomocny jest na pewno. (...)

Dlatego do Chela Ferr ją dodają :wink:
A jak dawkowałeś żelazo?

Dodają, ale niezbyt wiele. Nie mam pewności, czy 2 godziny po jedzeniu w żałądku jest jeszcze wodorotlenek glinu, czy nie. Przez pierwsze 3 tyg. ledwie sie ruszyło, więc coś robiłem źle. Trzeba było poprawić.
Dawałem mu 1 kapsułke dziennie.

PcimOlki

Post » Czw lis 17, 2011 22:03 Re: Henio

PcimOlki!!!! :king: Królu Złoty!!!! (wstawiłabym tu adekwatną ikonkę, ale się powstrzymam, bo nie przystoi) :wink:
Liczyłam na pewną poprawę, ale wyniki które właśnie zaserwowałeś doprowadziły mnie do euforii!! :D
Cudnie!
4,700 kota! :ok: Futerko ładne! :ok:
Ha! Zdjęcia jednak nie kłamały!
No i widzisz, co znaczy własna "obiektywna" ocena. :wink: :mrgreen:
Wyczochraj Henryczka ode mnie. :mrgreen:

A nie wiem, czy wiesz, ale jak mi któryś kot na nery zachoruje (Tfuuuu!!!), to bierzesz go na leczenie. :wink:
Obrazek

selene00

Od: Nie gru 13, 2009 13:55

Post » Czw lis 17, 2011 22:10 Re: Henio

selene00 pisze:PcimOlki!!!! :king: Królu Złoty!!!! (wstawiłabym tu adekwatną ikonkę, ale się powstrzymam, bo nie przystoi) :wink:
Liczyłam na pewną poprawę, ale wyniki które właśnie zaserwowałeś doprowadziły mnie do euforii!! :D
Cudnie!
4,700 kota! :ok: Futerko ładne! :ok:
Ha! Zdjęcia jednak nie kłamały!
No i widzisz, co znaczy własna "obiektywna" ocena. :wink: :mrgreen:
Wyczochraj Henryczka ode mnie. :mrgreen:

A nie wiem, czy wiesz, ale jak mi któryś kot na nery zachoruje (Tfuuuu!!!), to bierzesz go na leczenie. :wink:

:D
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za dalszą poprawę.
Ja moje kiciusie też wyślę do nerkowego spa (jak będzie trzeba)
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Czw lis 17, 2011 23:40 Re: Henio

Nie popadajmy jednak w nadmierną euforię - Licho się nią żywi, a Licho nigdy nie śpi. Słabo zapewne też sypia pewien forumowy przyjaciel Henia. Uprzedzając jego watpliwości i rozterki, spowodowane oczywiście głęboką troską o los kocurka, pozwolę sobie zamieścić poniższe fotki. (Może się nie odezwie dzięki temu.)
Obrazek
Obrazek
W razie dalszych wątpliwości kolegi, można usunąć literkę "a" przed ostatnią kropką linków prowadzących do zdjęć i uzyskać fotki w wysokiej rozdzielczości, bo na tych nie wszystko daje sie przeczytać.
Alternatywnie można poprosić pewnego użytkownika forum o nicku zaczynającym się na "A", który jest specjalistą od zdobywania informacji niepublicznych, o próbę molestowania wykonawców. Uprzedzam jednak lojalnie, że taka próba może mieć dla próbującego finał mocno obciążający ekonomicznie.

PcimOlki

Post » Czw lis 17, 2011 23:54 Re: Henio

PcimOlki pisze:- wcina niestety same świństwa pokroju Whiskas i Kitekat.

A moze rossmanowego winstona by chciał ? Podobno to lepsze od wh i kk, a pachnie podobnie upojnie

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt lis 18, 2011 0:24 Re: Henio

izka53 pisze:

A moze rossmanowego winstona by chciał ? Podobno to lepsze od wh i kk, a pachnie podobnie upojnie

Czort go wie, na co on się wypnie. Z Gourmetów nie wszystkie podejdą. Sheby też - jedno zje, drugie oleje. Daje mu czasami Indyka, naprzemiennie z puszkami, które on uznaje. Jeśłi nie za często dostaje, to indyka wcina.

Jak trafię na sklep w którym będzie coś innego, to poeksperymentuję.

PcimOlki

Post » Pt lis 18, 2011 0:43 Re: Henio

PcimOlki pisze:
izka53 pisze:

Czort go wie, na co on się wypnie. Z Gourmetów nie wszystkie podejdą. Sheby też - jedno zje, drugie oleje. Daje mu czasami Indyka, naprzemiennie z puszkami, które on uznaje. Jeśłi nie za często dostaje, to indyka wcina.

Jak trafię na sklep w którym będzie coś innego, to poeksperymentuję.

To naprawde spróbuj tego winstona z Rossmanna. Skład ponoc lepszy niż gourmeta, a moja strasznie wybredna kota / no , zdrowa wprawdzie /, olewająca animondy, bosity, gourmety, zniżająca się do felixa , przy winstonie ocipiała, pierwszy raz w swoim 5-letnim życiu poprosiła o dokładke i zjadła całą saszetke na raz

izka53

Post » Pt lis 18, 2011 16:14 Re: Henio

Też niestety polecam winstona z rossmanna - Ludmił na to się w ogóle nie wypina i obecnie na to mnie tyylko stać :lol: . Tylko patrz na zawartość mięsną - np. w tacce "indyk i ryż" jest aż 30% indyka, inne mają 8-10%, a reszta tylko 4%. :ok:
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Pt lis 18, 2011 22:06 Re: Henio

Fe 86.0 ug/dl
Na 145 mmol/l
Cl 110 mmol/l

Jeśli chodzi o Fe, jest nienajgorzej. Dam mu teraz żelazo co drugi dzień, bo już nie musi tak szybko wzrastać.

Natomiast z Na i Cl jest dziwacznie. Niby mieszczą sie w normach A. Winnickiej, ale wylatują w dół według norm DiBartola. Niezbyt dużo, ale wylatują. Policzyłem Cl korygowany (118,3) i ten się już mieści w niskiej normie DiBartola. Z tego, co dotąd rozumiem z zawiłości zależności sodowo-chlorowych wynika zagrożenie:

A. kwasicą rozcieńczeniową
B. hipotonicznym przewodnieniem

Można zareagować:

-> A. zmianą płynu
-> B. ograniczeniem/zaniechaniem nawadniania
-> C. ograniczeniem nawadniania i zmianą płynu łącznie
-> D. niczym z powyższych

Nie jest to obecnie stan czymkolwiek grożący, ale przydało by sie przyhamować tendencję spadku zasolenia Henia. Z drugiej strony, historia jego wyników odnotowuje przedziwne zmiany poziomu Na (szkoda, ze nie było oznaczane Cl) i boję sie, że moja korekta może sie nałożyć na zmianę samoistnego trendu Heniowego. Nastąpił by wówczas znaczny przerzut w przeciwną stronę. No i dupa - nie wiem co zrobić.

PcimOlki

Post » Pt lis 18, 2011 22:22 Re: Henio

Ciągle wlewasz w niego NaCl?
Może czas na zmianę na PWE i skorygowanie dawek dobowych?
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pt lis 18, 2011 22:26 Re: Henio

Pokieruj sie instynktem, masz Henia juz od dawna, chłopak sie poprawia, więc po prostu wykorzystaj pierwszą myśl, jaka Ci sie nasunęła po przeczytaniu wyników.
Nie znam sie na wynikach, ale przecież wartości referencyjne u ludzi też nie zawsze się sprawdzają, są organizmy , które wymykaja się normom i reaguja niestandardowo. :ok:

izka53

Post » Pt lis 18, 2011 22:27 Re: Henio

Kurna, Pcim - a mnie straszysz, żebym uważała na chlorki. No i co teraz? Przerwiesz nawadnianie? 8O Jak to nie wiesz? 8O :( Ty zawsze przecież wiesz :ok:
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

[poprzednia][następna]