Czitusia,Cosia,Bratu,Mami. Pasio odszedł za Tęczowy Most...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 31, 2022 10:20 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, teraz muszę znikać do popołudnia, potem, potem.
Dwa koty nerkowe miałam, trochę doświadczeń też, ale trzeba być na bieżąco. U Pasia jest dodatkowo cukrzyca i to sporo nam komplikuje.
Jest podobno polski odpowiednik Azodylu- Renibus Active. Mamy jakieś doświadczenia?
Głaszczę wszystkie nerkowe kotki i pieski, trzymajmy się! Będę popołudniem, spokojnego dnia.
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Pon paź 31, 2022 11:01 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

maczkowa pisze:
A jeśli chodzi o pronefrę, to chyba renalvet, który Pasio dostaje ma te same substancje w składzie i ten sam mechanizm działania.

Działanie mają podobne, ale różnią się składem.
Rozmawiałam na ten temat z lekarką i powiedziała, że Pronefra jest nowocześniejsza i bardziej skuteczna.
Po mniej więcej miesięcznym podawaniu Syriuszowi kreatynina wróciła do normy, mocznik był lekko w górę, ale jego trudno zbić.

RenalVet cyt. ,,SKŁAD
Węglan wapnia
Chitosan

DODATKI
Witamina D3

DAWKOWANIE
Koty i psy do 10 kg m.c. – 1 kapsułka.
Psy powyżej 10 kg m.c. – jedna kapsułka na każde 10 kg masy ciała

MECHANIZM DZIAŁANIA
Węglan wapnia jest jedna z najczęściej stosowanych wapniowych substancji wiążących fosfor. U pacjentów z przewlekła niewydolnością nerek fosfor jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do pogłębiania się przewlekłej niewydolności nerek. Dlatego jednym z celów terapii tej choroby jest ograniczenie podaży fosforu w diecie poprzez podawanie pokarmów o niskiej zawartości fosforu lub substancji wiążących fosfor w świetle przewodu pokarmowego. Węglan wapnia w przewodzie pokarmowym ulega rozkładowi, a uwolniony z niego jon wapnia wiąże się ze znajdującym się w pokarmie fosforanem, tworząc nierozpuszczalny i niewchłanialny fosforan wapnia. Dzięki temu dochodzi do obniżenia ilości fosforu wchłanianego z pokarmu. Badania przeprowadzone na ludziach i psach wskazują, że obniżenie zawartości fosforu w diecie jest jednym z czynników przyczyniających się do zwiększenia przeżywalności pacjentów z przewlekła choroba nerek.
Chitosan jest częściowo deacylowanym polimerem acytylo-glukozaminy powstającym w procesie deacetylacji chityny. Zastosowany w połączeniu z węglanem wapnia jako preparat wspomagający wiązanie wapnia w przewodzie pokarmowym powoduje spadek stężenia fosforu w surowicy, spadek poziomu parathormonu oraz zmniejszenie wydalania fosforu z moczem. Stosowanie takiej mieszaniny może być traktowane jako alternatywa dla diet weterynaryjnych przeznaczonych dla psów i kotów z niewydolnością nerek.
Witamina D zawarta w preparacie ma przede wszystkim być traktowana jako uzupełnienie potencjalnych niedoborów tej substancji spowodowanych niewydolnością nerek. Nerki są bowiem odpowiedzialne za przekształcanie nieaktywnej postaci witaminy D do aktywnej postaci dihydroksycholekalciferolu. W przypadku niewydolności nerek upośledzeniu ulega także zdolność syntezy aktywnej postaci witaminy D, dlatego jej suplementacja moze byc uzasadniona klinicznie.

Pronefra cyt. ,,PRONEFRA jest zalecana dla kotów i psów w celu wspomagania funkcji nerek w przypadku ich przewlekłej niewydolności

PRONEFRA jest bardzo smaczna, oparta na skojarzonym działaniu 5 składników:

Węglan wapnia i węglan magnezu obniżają dostępność fosforu z diety poprzez jego wiązanie w jelitach.
Chitozan wiąże toksyny mocznicowe w jelitach.
Polisacharydy z rośliny Astragalus przyczyniają się do utrzymania prawidłowej budowy nerek.
Oligopeptydy otrzymywane z ryb morskich przyczyniają się do utrzymania właściwego ciśnienia krwi.
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Pon paź 31, 2022 12:58 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Tak jak mowili - kamry nerkowe dla cukrzykow nie sa dobre, bo eliminuja bialko kosztem weglowodanow, co podbija cukier.
Z drugiej strony warto sie zastanowic co dla Pasia jest grozniejsze - wyzsze cukry czy niewydolne nerki i obstawiam to drugie.
Z trzeciej strony - wysokie cukry szkodza nerkom. (Mopikowi w dwa lata cukrzycy z bardzo ladnych zrobily sie "bardzo niefajne" ale on stale mial dosc wysokie cukry, no i nie wiem czy po prostu juz same z siebie wysiadaly, bo niestety nie byl to kot o silnym organizmie).
I badz tu madry.
Dawalbym Pasiowi to co lubi ograniczajac mieso w miare mozliwosci. Chodzi w koncu o to, zeby kot byl szczesliwy.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Pon paź 31, 2022 14:54 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Czy pronefrę można dawać kotu z niewydolnością trzustki i ibd w pakiecie z pnn? Pytam o Milenkę moją... ma podobne do Pasiowych wyniki nerkowe. a nie mogę znaleźć przeciwwskazań do jej stosowania.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pon paź 31, 2022 16:45 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Marzenia11 pisze:Czy pronefrę można dawać kotu z niewydolnością trzustki i ibd w pakiecie z pnn? Pytam o Milenkę moją... ma podobne do Pasiowych wyniki nerkowe. a nie mogę znaleźć przeciwwskazań do jej stosowania.

Sprawdziłam ulotkę i nie ma tam nic więcej odnośnie przeciwskazań ponad to co jest napisane tutaj https://zooart.com.pl/product-pol-14087 ... 180ml.html
Myślę, że najlepiej skonsultować to z wetem.
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Pon paź 31, 2022 17:33 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

czitka, a propos nerek pogadaj z Dyktaturą. Jakby nie patrzeć jej Lilo żyje z chorymi nerkami już chyba z 10 lat albo niewiele mniej. I prowadzony jest głównie dietą.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pon paź 31, 2022 17:53 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Powolutku. Ale konkretnie i z jakimś planem. Plan musi uwzględnić wszystko. I nerki i cukrzycę i ostatnie wyniki. Ja mam złe doświadczenia z leczeniem pnn dwóch kotów, pomimo kroplówek, szpitali, nerkowego doktora guru we Wrocławiu, leków, kroplówek, diet, itd. Nigdy Pasiowi takiej jazdy nie zrobię. Ale każdy kot jest inny, tu mamy dodatkowo cukrzycę. Są też ograniczenia finansowe niestety. Zbieram Wasze wszystkie sugestie, ostatecznie jednak kota musi prowadzić wet, jeden wet. Na szczęście nasza pani doktor jest rozsądna i otwarta na wszelkie pomysły spoza gabinetu. Myśli, sprawdza, odsyła na konsultacje do innych specjalistów jeżeli uzna za słuszne. Tym sposobem mamy bardzo rozsądną panią wet od cukrzycy, jesteśmy w kontakcie mailowym, niestety jest poza Wrocławiem.
Pasio czuje się dobrze, ale choroba z większą mocą może uderzyć w każdej chwili. I to nie wiadomo która. Zrobię wszystko co w mojej mocy, żeby było jak najlepiej dla Pasia, w tym dla Pasia psychiki również.
Zbliża się czas insuliny, więc znikamy na razie.
Obrazek

czitka

Post » Pon paź 31, 2022 18:08 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Annaa pisze:
maczkowa pisze:
A jeśli chodzi o pronefrę, to chyba renalvet, który Pasio dostaje ma te same substancje w składzie i ten sam mechanizm działania.

Działanie mają podobne, ale różnią się składem.
Rozmawiałam na ten temat z lekarką i powiedziała, że Pronefra jest nowocześniejsza i bardziej skuteczna.
Po mniej więcej miesięcznym podawaniu Syriuszowi kreatynina wróciła do normy, mocznik był lekko w górę, ale jego trudno zbić..

O! Dziękuję bardzo. Wybierałam sama, trochę na szybko i kierując się opisem i ceną uznałam, ze pronefra lepsza. Ale miałam plan na przyszłość sprawdzać inne. A w tych okolicznościach przyrody, chyba zostanę przy niej, jeszcze zobaczę, jak wyniki wypadną :)
Oby i dla Pasia coś najlepszego wypadło :)
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Pon paź 31, 2022 18:16 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

czitka pisze:Zrobię wszystko co w mojej mocy, żeby było jak najlepiej dla Pasia, w tym dla Pasia psychiki również.

i to jest najważniejsze :ok: :ok: :ok:
Bo jednak chyba nie ma nic gorszego niż leczenie na siłę - które i tak wtedy przynosi mniejsze od oczekiwanych efekty - zwłaszcza w chorobach przewlekłych. Poza tym - jak mówią dobrzy weci - leczy się kota, a nie wyniki.I tego się trzymajmy !

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon paź 31, 2022 18:36 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Właśnie przed chwilą umówiłam Pasia na kroplówki podskórne od środy do niedzieli, codziennie. Może w międzyczasie przyjdą wyniki posiewu moczu.
A, tak z lepszych wieści- Zobaline działa! :ok: Po tygodniu podawania mamy wyraźną poprawę, Pasio ładnie chodzi, nie męczy się co pięć kroków. Polecamy! I rozważymy Pronefrę.
I ponawiam pytanie o Renibus Active. Wiemy coś? Ktoś stosował?
Obrazek

czitka

Post » Pon paź 31, 2022 18:46 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Na poprzedniej stronie wkleiłam linka do tego Renibusa z porównaniem do Azodylu, ale niestety tylko to mam, nic więcej nie wiem, a chętnie się dowiem.
Ale to może lepiej na kotach nerkowych zapytać? Ja nie bedę pisać tam posta, bo nerkowego mam psa, nie kota, więc trochę nie w temacie.
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Wto lis 01, 2022 11:14 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Wskakuję z prywatą, pilnie potrzebna pomoc: viewtopic.php?f=8&t=215040&p=12662562#wrap

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Wto lis 01, 2022 13:30 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

MaryLux pisze:Wskakuję z prywatą, pilnie potrzebna pomoc: viewtopic.php?f=8&t=215040&p=12662562#wrap

Bardzo proszę, pomóżmy Marysi. Znam Marysię osobiście, wiem, jak trudną ma sytuację i jak ciężko sama pracuje dorabiając do niewielkiej emerytury. I przy tym wszystkim zachowuje jeszcze resztki optymizmu bywając między nami i wstawiając forumowe uśmieszki. Zawsze gotowa do pomocy, niezależnie od czasu, sił i możliwości. Różnie u mnie bywało na włościach, Marysia jest zawsze czujna, wielokrotnie dzwoniła i pytała : przyjść? coś ci kupić? zanieść kota do weta? co mogę zrobić?
Teraz sama potrzebuje pomocy. Bo jest ciężko. Bo nie daje rady. Proszę, jeżeli macie jakieś doświadczenia, pomysły, namiary - zajrzyjcie na podlinkowany przez Marysię wątek na KŁ.
Obrazek

czitka

Post » Wto lis 01, 2022 13:56 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Tylko to bardzo trudny temat, szczególnie, że "oddanie rodziców" jest u nas bardzo źle postrzegana, a z drugiej strony - pomocy państwa choćby częściowo odpłatnej praktycznie nie ma :(
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Śro lis 02, 2022 2:50 Re: Czitusia,Cosia, Pasio,Bratu,Mami. Neuropatia?

Tak, to bardzo trudne! :(
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

[poprzednia][następna]