Testy zrobione - oto wnioski - Fuji bije na głowę konkurencję!
Na warsztat wzięłam w sklepie Agd rtv wszystkie aparaty w granicach cenowych 350-550 zł z wyglądu jak Fuji czyli tzw. hybrydy. Wyszło mi 6 aparatów. Weszłam na stronę optyczne.pl i wyszukałam je, nie znaleziono jednego, więc go nawet nie sprawdzałam, potem jeszcze zerknę. Więc mam tak:
1. Nikon Coolpix L330 (zoom 26x) 549 zł (przeceniony z 650,-)
2. Fuji Fine Pix s8600 (zoom 36x) 499 zł ( przeceniony z 550,-)3. BenQ SDC GH 650 (zoom 26X) 399 zł (nieprzeceniony)
4. Panasonic DMC LZ 30 (zoom 35x) 549 zł (przeceniony z 729,-)
5. Fuji Film finepix SL 260 (zoom 26x) 499,- (przeceniony z 550,-)
Wszystkie mają 16 mpx tylko Nikon ma 20 mpx na tej samej wielkości matrycy. Może to być przyczyną większej ilości szumów.
Drugie to daty premiery. Dwa z tych aparatów pochodzą z roku 2012, więc od razu skreśliłam je z listy. Trzeci pochodzi z ze stycznia 2013 r., więc również jest stary. Na placu boju zatem pozostały mi dwa aparaty ze stycznia 2014 r., więc teraz właśnie jest ich promocja i warto kupować. Został zatem Nikon i Fuji z pozycji 1 i 2.
Wnioski:
- fuji ma więcej formatów zapisu zdjęć
- Fuji ma iso do 6400 a Nikon tylko 1600. Większe iso to większe szumy, ale niekoniecznie. Bo Nikon znowuż ma więcej upchanych pixeli co też generuje większe szumy. Jednak lepszy Fuji.
- szybkość migawki Fuji 1/2000 sek a Nikon jest wolniejszy 1/1500 sek.
- Fuji ma lepszą konstrukcję obiektywu, co daje mniejsze bliki (wiem to, bo kiedyś widziałam testy super zoomów)
- zoom fuji ma o 10 razy dłuższy (nie zapomnij o statywie

)
- światło - Fuji jest ociupinkę jaśniejszy
- zapis wideo - fuji ma bajer - redukcja szumu wiatrów
- AF rozbudowany w fuji (ale jak sie spisuje jeden i drugi to się nie dowiemy bo takich testów raczej nie ma)
- Programy przeróżne Fuji ma dwa razy więcej niż Nikon (co moze cieszyc)
- zdj seryjne u Fuji wiele jest opcji najlepsza 8 klatek na sek (super wynik) u Nikona 1 kl/sek
- lampa błyskowa - lepsza w Fuji
- samowyzwalacz - Fuji ma dwie opcje jak lustrzanki - 10 sek i 2 sek (bardzo przydatne, potem Ci napiszę do czego jak będziesz chciała wiedzieć) Nikon - jedna opcja 10 sek.
- Zasilanie Fuji tylko 3 baterie AA a Nikon 4 - więc więcej spala prądu
- waga - fuji jest nieco mniejszy i lzejszy o całe 50 gram
To by było na tyle. W tym teście tylko po parametrach porównałam i przewaga Fuji niezbita! A jak jest w praktyce z jakością zdj to żaden użytkownik nie zauważy bo nie ma porównania