Moje kociska.. cz. VII.. Suffka ['].. :(((((((((( s. 101..

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 23, 2009 10:28

Oj, zastrzyki....brrrr coś strasznego. Byłam zmuszona robić mojemu kotu przez 5 dni i więcej razy nie chcę :( .W ogóle to nikt nie powinien chorować, ani ludzie a ni koty , ani inne zwierzęta i byłoby dobrze :D

mięta

Od: Pt sty 09, 2009 23:20

Post » Pon mar 23, 2009 17:57

Gratulacje z powodu Juniorka i Maszki :)
A za Embisię trzymam kciuki... :ok: :ok: :ok: Tak sobie przy tym myślę, że jeśli to nie jest powiększony węzeł chłonny tylko np. ropień, to zmniejszać się chyba raczej nie będzie, ropa musi wypłynąć...
Ale cieszę się, że kiciunia ma apetyt :)
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Pon mar 23, 2009 18:40

ropa nie musi wypłynąć. mój Biały miał taki ropień w podobnym miejscu. "zniknął" po antybiotyku, absolutnie nie był nacinany :wink:

:ok: za zdrówko
Obrazek
Obrazek

Kasia_S

Od: Pon wrz 18, 2006 15:08

Post » Wto mar 24, 2009 8:05

Tam nie ma ropy.. Wyszłoby na usg, że jest płyn no i przy biopsji.. :?
Jest mniejsze ale nie chce zniknąć.. :(

Wczoraj Maszka po raz pierwszy od długiego czasu raczyła wyjść na kolację do misek kociastych.. Do tej pory podawałam jej osobno, bo nie życzyła sobie kociego towarzystwa.. A wczoraj nie wiem co sie stało.. :D

No i kolejne postępy w oswajaniu Ptysia.. Nauczył się łobuz, głównie od Nikusia, że duża na kibelku nadaje się do głaskania kocich grzebietów.. :twisted: Nikuś zawsze mi przeszkadza w ludzkich zajęciach kuwetkowych.. :twisted: łapą paca mnie po nodze i domaga się głaskania.. No i Ptysiek się od niego nauczył.. i wczoraj zrobił to samo.. Oczywiście został wygłaskany.. :1luvu:
A od Puchatka nauczył się wskakiwania na pralkę i robienia baranków.. oczywiście podczas tych samych czynności dużej, co powyżej.. :twisted:

Zaczął sypiać na fotelu obok komputera i już moje głaskanie wcale mu nie przeszkadza.. nawet ze dwa razy lekko wystawił brzuszek do pomiziania.. :1luvu:
Ale to wszystko nie przeszkadza mu wiać przede mną jak np. podchodzę do niego kiedy siedzi na drapaku.. :twisted:

Fumek na razie bacznie wszystko obserwuje z coraz bliższej odległości.. Ale dotknąć nie pozwala się nadal.. buu.. :crying:
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Wto mar 24, 2009 8:29

Oooo, to Ptyś już zepsuty? ;)

Tak mi sie przypomniało a propos guzków - mojemu dzikuskowi wyszło takie coś na klatce p. Dostał antybiotyk - nie pomógł, steryd też nie. Potem dostał Convenię - guzek zniknął ... po 2 tygodniach pojawił się parę centymetrów dalej, więc kocio dostał znów Convenię. Dwa dawki pomogły i na razie po 3 miesiącach guzek sie nie pojawił.
Wyglądał brzydko, można było wyczuć nacieki. W końcu się wchłonął, czego życzę Emibisi :ok:
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto mar 24, 2009 9:43

a co to ta Convenia 8O 8O ????( bo mnie by konweniowało dla psa...)
Serniczek

Post » Wto mar 24, 2009 9:57

Serniczek pisze:a co to ta Convenia 8O 8O ????( bo mnie by konweniowało dla psa...)

http://www.emea.europa.eu/vetdocs/PDFs/ ... 98-pl1.pdf

EUROPEJSKIE PUBLICZNE SPRAWOZDANIE OCENIAJĄCE (EPAR)
CONVENIA
Streszczenie EPAR dla ogółu społeczeństwa
Niniejszy dokument jest streszczeniem Europejskiego Publicznego Sprawozdania Oceniającego (EPAR). Jego celem jest wyjaśnienie, w jaki sposób ocena dokonana przez Komitet ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych (CVMP) na podstawie przedstawionej dokumentacji
doprowadziła do ustalenia zaleceń dotyczących warunków stosowania produktu leczniczego.
Dokument ten nie może zastąpić bezpośredniej konsultacji z weterynarzem. W celu uzyskania dodatkowych informacji na temat stanu chorobowego lub leczenia Twojego zwierzęcia, należy skontaktować się z weterynarzem. W celu uzyskania dodatkowych informacji na podstawie
zaleceń CVMP, należy zapoznać się z dyskusją naukową (także stanowiącą część EPAR).

Co to jest Convenia?
Preparat Convenia zawiera cefowecynę – antybiotyk podawany we wstrzyknięciach (pod skórę). Stosuje się go u psów i kotów.
W każdym opakowaniu preparatu Convenia znajdują się dwie fiolki: jedna z nich zawiera proszek, a druga – rozpuszczalnik. Przed użyciem preparatu należy rozpuścić proszek w rozpuszczalniku w celu przygotowania roztworu do wstrzyknięcia.

W jakim celu stosuje się preparat Convenia?
Preparat Convenia stosuje się w leczeniu zakażeń wywołanych przez określone bakterie (szczegółowe informacje na ten temat przedstawiono w ChPL). Zazwyczaj podaje się go w pojedynczym wstrzyknięciu, którego działanie utrzymuje się przez okres do 14 dni.
W zależności od zakażenia wstrzyknięcie można w razie potrzeby powtórzyć (do trzech razy).
Preparat Convenia stosuje się u psów do leczenia zakażeń skóry i tkanek miękkich; są to zakażenia skóry i warstw tkanek położonych bezpośrednio pod skórą, takich jak rany, ropnie i ropne zapalenie skóry (zakażenie skóry przebiegające z wysypką i krostkami). Stosuje się go
także u psów w leczeniu zakażeń układu moczowego wywołanych przez określone bakterie.
Preparat Convenia stosuje się u kotów w leczeniu zakażeń skóry i tkanek miękkich, takich jak rany i ropnie. Stosuje się go także u kotów w leczeniu zakażeń układu moczowego wywołanych przez określone bakterie.

Jak działa preparat Convenia?
Substancją czynną preparatu Convenia jest cefowecyna, która należy do klasy antybiotyków określanych jako cefalosporyny trzeciej generacji. Wszystkie antybiotyki z grupy cefalosporyn, w tym cefowecyna, zabijają bakterie, przerywając tworzenie bakteryjnych ścian komórkowych, na skutek czego bakterie umierają i dochodzi do wyleczenia zakażenia.
Podobnie jak inne antybiotyki, cefowecyna nie jest skuteczna przeciwko wszystkim rodzajom bakterii.
Cefowecyna różni się od innych podobnych antybiotyków z grupy cefalosporyn tym, że utrzymuje się w organizmie psa lub kota przez bardzo długi czas po wstrzyknięciu. Czas ten po jednorazowym wstrzyknięciu wynosi do 14 dni.

Jak badano preparat Convenia?
Dane z badań laboratoryjnych różnych bakterii wykazały, że cefowecyna wykazuje skuteczność przeciwko bakteriom określonym w informacjach o produkcie (ChPL i ulotka dla pacjenta).
Preparat Convenia badano u psów z zakażeniami skóry i tkanek miękkich (gdzie był on porównywany z innym antybiotykiem zawierającym amoksycylinę i kwas klawulanowy) oraz u psów z zakażeniami układu moczowego (gdzie był on porównywany z innym antybiotykiem z grupy cefalosporyn – cefaleksyną).
Preparat Convenia badano także u kotów z zakażeniami skóry i tkanek miękkich (gdzie był on porównywany z innym antybiotykiem zawierającym amoksycylinę i kwas klawulanowy), a także w niewielkim badaniu u kotów z zakażeniami układu moczowego, gdzie był on porównywany z cefaleksyną.
W badaniach tych oceniano czas do wyleczenia zakażeń.

Jakie korzyści ze stosowania preparatu Convenia zaobserwowano w badaniach?
We wszystkich badaniach preparat Convenia był tak samo skuteczny w leczeniu zakażeń jak antybiotyk porównawczy. Zaletą preparatu Convenia jest utrzymywanie się jego aktywności przez bardzo długi czas.

Jakie ryzyko wiąże się ze stosowaniem preparatu Convenia?
Do tej pory nie zaobserwowano żadnych działań niepożądanych preparatu Convenia. Nie należy go jednak stosować u psów i kotów uczulonych na jakiekolwiek antybiotyki z grupy cefalosporyn lub penicylin.
Preparatu Convenia nie należy także stosować u psów i kotów w wieku poniżej 8 tygodnia życia, jak również u psów i kotów z ciężkimi chorobami nerek (zaburzenia czynności nerek).
Podawanie preparatu Convenia innym gatunkom zwierząt, takim jak świnki morskie i króliki, może być niebezpieczne (preparat ten nie został dopuszczony do stosowania u tych gatunków).
Ze względu na to, że nie prowadzono badań preparatu Convenia u zwierząt hodowlanych oraz że czas jego pozostawania w organizmie jest wyjątkowo długi, nie należy stosować preparatu Convenia u zwierząt szczennych/kotnych lub karmiących. Nie należy rozmnażać leczonych
zwierząt przez 12 tygodni od ostatniego wstrzyknięcia preparatu Convenia.

Jakie środki ostrożności powinny zachować osoby podające lek lub mające kontakt ze zwierzęciem?
Antybiotyki z grupy cefalosporyn i penicylin mogą powodować u ludzi alergie, które czasem mogą mieć bardzo ciężki przebieg. Dlatego też preparatu Convenia nie powinny używać osoby z nadwrażliwością (alergią) na takie antybiotyki, jak również wszystkie osoby, którym
nie zalecono pracy z nimi. Osoby z alergią na penicyliny lub cefalosporyny powinny także unikać kontaktu z podściółką używaną przez psy lub koty leczone preparatem Convenia.
Podczas manipulacji preparatem Convenia należy zachować ostrożność oraz stosować wszystkie zalecane środki ostrożności mające na celu uniknięcie ekspozycji na produkt.
W razie wystąpienia jakichkolwiek objawów po przypadkowej ekspozycji na preparat Convenia, na przykład wysypki skórnej, wówczas należy niezwłocznie zasięgnąć porady lekarza. Obrzęk twarzy, warg lub oczu, bądź jakiekolwiek trudności z oddychaniem stanowią poważniejsze objawy, które wymagają pilnej pomocy medycznej.

Na jakiej podstawie zatwierdzono preparat Convenia?
Komitet ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych (CVMP) zadecydował, że korzyści płynące ze stosowania preparatu Convenia przewyższają ryzyko związane z leczeniem psów i kotów z określonymi zakażeniami skóry i tkanek miękkich lub zakażeniami układu moczowego i zalecił przyznanie pozwolenia na dopuszczenie preparatu Convenia do obrotu.
Stosunek korzyści do ryzyka przedstawiono w module 6 niniejszego sprawozdania EPAR.
Inne informacje na temat preparatu Convenia:
Dnia 19 czerwca 2006 r. Komisja Europejska przyznała firmie Pfizer Ltd. pozwolenie na dopuszczenie do obrotu preparatu Convenia ważne na terytorium całej Unii Europejskiej.
Informacje na temat kategorii dostępności tego produktu znajdują się na etykiecie/opakowaniu zewnętrznym.
Ostatnia aktualizacja streszczenia: czerwiec 2006 r.
Ostatnio edytowano Wto mar 24, 2009 20:18 przez aamms, łącznie edytowano 1 raz

aamms

Post » Wto mar 24, 2009 10:08

dzieki :D
Serniczek

Post » Wto mar 24, 2009 10:11

Avian pisze:Oooo, to Ptyś już zepsuty? ;)

Jak to już??
Ten łobuz siedzi u mnie od sierpnia 2007.. :? i dopiero teraz zaczyna się porządniej przełamywać..
W maju za to miną dwa lata jak mieszka u mnie Fumek..
I tu mogę powiedzieć, że poniosłam całkowitą porażkę..
Nie umiem go oswoić.. :oops:
Już kilka razy pisałam, że to kot wolnożyjący w mieszkaniu.. :twisted:

aamms

Post » Wto mar 24, 2009 10:21

Moje dzikie bracholki też dwa lata ... jednego też już zepsułam, ale drugi uparty :roll: Niby chodzi za mną, ale dotknąć nieee ...
Już im pewnie domków nie znajdę :oops:
Obrazek

Avian

Post » Wto mar 24, 2009 10:28

phi......2 lata....ja Palikota na cmentarzu karmię 3 lata....przychodzi,zje ale do domu zabrać się nie daje....czasem z łaski moge dotknąć....i zaraz jest "ph.......i komentarz"dałas miche to spadaj i nie zapomnij przyjśc jutro,a gdyby mnie nie było to znaczy,że mi cos wypadło i zostaw pod drzewkiem tylko dużo....." :evil:
Serniczek

Post » Wto mar 24, 2009 14:37

Serniczek pisze:"dałas miche to spadaj i nie zapomnij przyjśc jutro,[/i]

Takie samo spojrzenie ma Bajra MariiD.. :twisted:

Jeszcze można wyczytać dodatkowe.. dałaś michę i sprzątnęłaś kuwetki to wyp..j i nie zapomnij przyjść jutro.. :mrgreen:

A! właśnie zaraz tam jadę..
Znowu będę czuła ten wiele mówiący wzrok.. :twisted:

aamms

Post » Wto mar 24, 2009 14:41

Ja ten wzrok czuję na sobie od 16 lat ... Rychu :twisted:
Obrazek

Avian

Post » Wto mar 24, 2009 15:06

Jak się Embisia dziś czuje?

mięta

Od: Pt sty 09, 2009 23:20

Post » Wto mar 24, 2009 19:58

mięta pisze:Jak się Embisia dziś czuje?

Lepiej.. :D
Gula znowu się zmniejszyła.. :dance:
Teraz jest to mniej więcej 1/4 tego co było.. Chociaż nadal jest dobrze wyczuwalne..

aamms

[poprzednia][następna]