Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <3

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 15, 2014 21:50 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

Po co kotu olej rzepakowy?

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Wto lip 15, 2014 21:53 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

olej jadalny, tylko taki mam, dla lepszej pracy jelit i żeby zatłuścić nieco chudą pierś kurczaka.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Wto lip 15, 2014 22:00 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

Z tego co mi wiadomo to koty nie trawią roślin, wydaje mi się, że taki olej nie będzie miał za dużej wartości odżywczej dla kota.
Można kupić kotu udko z kurczaka, to już nie trzeba będzie natłuszczać :)

Satirra

Post » Wto lip 15, 2014 22:02 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

"można stwierdzić, że tłuszcz rybi, drobiowy, niektóre oleje roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, lniany) są bezpiecznym źródłem zarówno energii, jak i związków biologicznie czynnych" http://www.cztery-lapy.pl/index.php/spi ... kotow.html oleje roślinne są zdrowe dla kota i nieraz słyszałam od weta że warto podać. Chciałam wzbogacić ten rosołek, a pierwszy raz takie coś robię ;p
ps. kotom potrzebne są również rośliny, o tym piszę w książce którą poleciłam.

a co do kurczakowej nogi to na razie byłoby to dla mnie za wiele ;p

Z linku "Do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym skóry i sierści, niezbędny jest specyficzny rodzaj kwasów tłuszczowych, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT). Kwasy te muszą być dostarczane z pokarmem podawanym zwierzętom, ponieważ nie są one w stanie ich samodzielnie zsyntetyzować. Źródłami tych kwasów są oleje roślinne, ryby oraz tłuszcz zwierząt rzeźnych – szczególnie cennym ich źródłem jest tłuszcz drobiu: kaczki, gęsi i kur z chowu naturalnego."

Po prostu wczoraj Marysia wypiła trochę rosołku z piersi kurczaka, więc dziś chciałam go wzbogacić.

klaudiafj

Post » Wto lip 15, 2014 22:18 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

"Znaczenie rodzaju i jakości tłuszczu w żywieniu psów i kotów" - psy jeszcze jakoś te rośliny przetrawią, ale koty są ścisłymi mięsożercami, świetnie funkcjonują na diecie bez węglowodanów albo z ich znikoma ilością.

Moje koty nie jedzą węglowodanów i mają się świetnie :)

Satirra

Post » Wto lip 15, 2014 22:25 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

Ok, rób jak uważasz. Artykuł mówi o kotach na równi z psami, nie ma rozdzielonych informacji. Książkę za to mam wyłącznie o kotach a moja wet jedna i druga również badała moje koty nie psy i od obu słyszałam że warto. Choć jestem wegetarianką to wiele osób twierdzi, że wegetariańskie jest również zdrowe dla kotów i też mówią że ich koty "mają się świetnie". A w ogóle chyba nie doczytałaś jakie korzyści ma dostarczanie kotom olejów (lniany ponoć najlepszy), w necie jest wiele informacji na ten temat.

klaudiafj

Post » Wto lip 15, 2014 23:03 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

Z tego co mi wiadomo oleje roślinne mają trochę inne formy NNKT. W roślinach jest kwas alfa-linolenowy, ale koty nie potrafią go przekształcić do jego aktywnej formy - DHA i EPA, która znajduje się w tłuszczach zwierzęcych.
Wolę jednak trzymać się bliżej kociej natury i karmić je zwierzętami. Słyszałam już o karmach wegetariańskich dla kotów i włos mi się na głowie jeży, jak pomyślę, że ktoś zechce tym kota karmić.

Satirra

Post » Wto lip 15, 2014 23:29 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

Kocia natura to nie sa wylacznie zwierzeta jak pisze na zdj z ksiazki. Pozdrawiam!

klaudiafj

Post » Śro lip 16, 2014 12:47 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

Dzień dobry

Może poprosisz moderatora o przeniesienie wątku do działu "Nasze Koty?"

Miłego dnia :) :201461
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Śro lip 16, 2014 13:42 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

klaudiafj pisze: Choć jestem wegetarianką to wiele osób twierdzi, że wegetariańskie jest również zdrowe dla kotów i też mówią że ich koty "mają się świetnie". A w ogóle chyba nie doczytałaś jakie korzyści ma dostarczanie kotom olejów (lniany ponoć najlepszy), w necie jest wiele informacji na ten temat.

To żart, prawda? A skąd te dzikie koty, zanim stały się domowymi zdobywały cenne oleje roślinne? Oraz owoce i warzywa?

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Śro lip 16, 2014 13:55 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

Zart to jest w tym momencie ta odpowiedz sugerujaca brak wyobrazni. Koty w naturze skad zdobywaja warzywa i owoce.. rany! wlasnie wracam od weta.tez sie zlapala za glowe jakie mity sa bezmyslnie powielane.prosze mi nie zasmiecac jego watku swoja niewiedza.

klaudiafj

Post » Śro lip 16, 2014 14:26 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

Klaudio trzymaj się swoich zasad i to co wyczytałaś jest słuszne. Moja koleżanka ma 5 kotków i suche im polewa olejem lnianym lub ryżowym, nie chcę rzepakowego widocznie im nie pasi. Wszystkie jej koty mają piękne, błyszczące futra. Jedzą też Gourmeta i czasami miesza z mięskiem. Przy tak dużej ilości kocurków musi dbać o finanse. Jedzą też jarzynki i lubią jabłka :lol: Wszystkie są zdrowe a były niektóre w opłakanym stanie. Pozdrawiam jadę na działkę więc odezwę się po niedzieli. Zdróweczka :1luvu: Dziękuję za zdjęcie, biorę aparat na działkę więc może popstrykam coś ciekawego

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Śro lip 16, 2014 14:40 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

Witam :1luvu:
Fajnie, że Marysi zasmakował rosołek :D Jak już pisałam, daję kotom albo zalane gotowane mięso, albo osobno (szczególnie bezdomniaczki w zimę lubią) i też im bardzo smakuje. Ja też daję futrom warzywa do mięska, czasami ryż, i mieszam z mokrym. I też słyszałam, że można oleje dawać - zresztą w prawie każdej karmie suchej są w składzie :lol:
kicikicimiauhau

Post » Śro lip 16, 2014 14:49 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

To jeszcze jedno zdjęcie Migotki http://wstaw.org/m/2014/07/16/migotka_7.JPG
Klaudio jak wrócę to jeszcze mnie nauczysz jak pokazać zdjęcie a nie wstaw....
Dziękuję i pozdrawiam :201461

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Śro lip 16, 2014 14:53 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/problem z siusianie

Dziękuję Ci Gosiu :*** Bo czuję, że mój wątek o Maciusiu został zbrukany :( Wracałam tu z radością, a teraz mam niesmak.
Najwięcej krzyczą Ci, którzy najmniej wiedzą, a na forum rekompensują sobie brak dyplomu z danej dziedziny. W każdej branży tak jest. W mojej również. Dla mnie nie jest nawet to co wyczytałam sama istotne, ale to co wiem od lekarza weterynarii o specjalności zwierząt domowych w tym kot i pies. Po raz kolejny dziś usłyszałam o zaletach oleju w diecie i o WADACH karmienia kotów wyłącznie mięsem. Zresztą usłyszałam już tu tyle bujd (kot absolutnie nie powinien jeść owoców, podanie antybiotyku to błąd, twoje karmienie to błąd), że głowa mała. Obecnie z moimi kotami mamy kontakt do 3 wetów, z każdym mam skonsultowaną dietę i każdy mówi to samo. Ale osoby z kompleksami zamiast napisać np pomysł co podać kotom smacznego szerzą mity i doprowadzają do psucia atmosfery. Co mnie rozwaliło - skąd w naturze koty mają owoce, warzywa i olej - to pytanie to szczyt. Nie będę walczyć z wiatrakami.
Na forum nie ma specjalistów, prawdziwi specjaliści siedzą cicho (więc być może tutaj są), ani ja już nie przesiaduję na forach z mojej branży (ani nikt kogo znam, a jest profesjonalistą), nie mam potrzeby co chwilę wmawiać ludziom swoich racji i prostować czyjeś niewiedzy.
Moja wet mi dziś po raz kolejny to wszystko dosadnie wytłumaczyła, a słyszę to samo od lat od różnych wetów. I to moja wet jest dla mnie autorytetem.
Oleju nie podaje często (właściwie to bardzo rzadko), ale słyszałam właśnie o wzbogaceniu suchej karmy olejem (rzepakowy to polska oliwa), ale nie każdemu smakuje jej aromat.

klaudiafj

[poprzednia][następna]