Broszka & Company

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 26, 2013 14:06 Re: Broszka & Company

violet pisze:PS. Broszko, przepraszam za OT... ale dosyć mnie te lisy zaniepokoiły...

Nie przepraszaj bo na naszym wątku OT nie istnieje - śmiało można pisać o wszystkim :ok:

felin, jaki świetny pomysł z tymi rurami :)

Zostawianie jedzenia dla kotów w miejscach ogólnie dostępnych rzeczywiście może przywabiać lisy jeśli bytują w okolicy. A także bezpańskie psy które też są sporym zagrożeniem.
Ja karmię nasze koty wolnożyjące na parapetach okien na parterze domu - jakieś 1,6-1,8m nad ziemią. W połowie wysokości jest taki niewielki uskok podmurówki szerokości ok 15cm i tam się odbijają wskakując na parapet. Tylko pierwszego kota musiałam "prowadzić" z miską na parapet zaczynając od karmienia na ziemi, nowe koty szybko same załapują gdzie jest stołówka obserwując pozostałe koty :wink:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pon sie 26, 2013 21:04 Re: Broszka & Company

lisy przychodza bardzo blisko i nie po kocie jedzenie,małych kotków nie ma,co mie złapią lisy to zagryzaja psy (w marcu psy zagryzły naszą Latke i jej kocurka na naszej działce)
Violet pomyśl o zabezpieczeniu przed lisami,lis bedzie podchodził wiele razy aż mu sie uda.
Mamy maleństwa na tymczasie,4 ślepaczki baba wyrzuciła pod śmietnik.Okazało sie że to dzieci zaginionej 3mc temu kotki znajomej,Kociczka,chuda,wylniała oprócz swojej czwórki karmiła 3 duże przybrane koty.Jednemu maleństwu ropieje oczko,na krople chyba jeszcze za mały?

fumcia

Od: Sob wrz 03, 2011 12:51

Post » Pon sie 26, 2013 22:08 Re: Broszka & Company

Lisy z drapieżników robią się oportunistami i przenoszą się do miast, gdzie latwiej o żarcie.
Londyn ma bodaj największą na świecie populację lisów.
We Wroclawiu też nie są rzadkością.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto sie 27, 2013 7:55 Re: Broszka & Company

felin pisze:przenoszą się do miast, gdzie latwiej o żarcie.

No nie wiem - wydaje mi się że jednak w naturalnym środowisku łatwiej o żarcie, przynajmniej obserwuję to u naszych lisów... W mieście muszą żywić się na śmietnikach i polować co najwyżej na szczury czy koty - poza miastem moim zdaniem jednak mają więcej jedzenia. Ale faktem jest że lis od kilku pokoleń urodzony i wychowany w mieście chyba o tym nie wie :|
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto sie 27, 2013 9:09 Re: Broszka & Company

fumcia pisze:Violet pomyśl o zabezpieczeniu przed lisami,lis bedzie podchodził wiele razy aż mu sie uda.

Na pewno zabezpieczę przed lisami przybudówkę na działce.
Na naszym osiedlu właśnie wyłapałyśmy ze znajomą karmicielką 6 kociaków (zdaje się, że w samą porę), ale uganiamy się za jeszcze jednym, ostatnim,
no i za ich matką - do ciachnięcia.
fumcia pisze:Mamy maleństwa na tymczasie,4 ślepaczki baba wyrzuciła pod śmietnik.Okazało sie że to dzieci zaginionej 3mc temu kotki znajomej,Kociczka,chuda,wylniała oprócz swojej czwórki karmiła 3 duże przybrane koty.Jednemu maleństwu ropieje oczko,na krople chyba jeszcze za mały?

Fumciu, warto chyba zapytać o to na wątku ślepaczków :arrow: viewtopic.php?f=1&t=147615&start=1035
Są tam doświadczone osoby.
Powodzenia!
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Wto sie 27, 2013 10:19 Re: Broszka & Company

Witam po długiej przerwie - Broszka & Company. Teraz już będę pod tym nickiem. Nic nie pisałam ale na bieżąco wiedziałam co u Was się dzieje. Pozdrawiam serdecznie.
Obrazek

jasia.stargard

Od: Wto sie 27, 2013 10:14

Post » Wto sie 27, 2013 15:05 Re: Broszka & Company

jasia.stargard pisze:Witam po długiej przerwie - Broszka & Company. Teraz już będę pod tym nickiem. Nic nie pisałam ale na bieżąco wiedziałam co u Was się dzieje. Pozdrawiam serdecznie.

O, Jasia się pojawiła :mrgreen:
Jak tak nagle zniknęłaś to martwiłam się że coś się stało aż podpytywałam ewik85 ;)
Bardzo mi miło że zaglądałaś do nas :1luvu:
Co słychać u Sisi i Pusi? I u parkingowej Kicuni?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto sie 27, 2013 15:51 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:
jasia.stargard pisze:Witam po długiej przerwie - Broszka & Company. Teraz już będę pod tym nickiem. Nic nie pisałam ale na bieżąco wiedziałam co u Was się dzieje. Pozdrawiam serdecznie.

O, Jasia się pojawiła :mrgreen:
Jak tak nagle zniknęłaś to martwiłam się że coś się stało aż podpytywałam ewik85 ;)
Bardzo mi miło że zaglądałaś do nas :1luvu:
Co słychać u Sisi i Pusi? I u parkingowej Kicuni?

U kotków wszystko OK. Śpia, wieczorem się trochę rozruszają, są zdrowe, apetyt mają w miarę. Sisulka i Pusia mają teraz dom przyjazny kotom. Zrobiłam im dwie półki i skaczą aż pod sam sufit. Ponadto w Kuchni mają z siatki fachowo osiatkowane okno całe, często tam lubią teraz przebywać. Pusia to nawet dłuższą drzemkę tam uskutecznia. Ponadto znajomy okratował mi 3/4 okna balkonowego z lekkim wyjściem na parapet. Koty teraz mają wspaniałe okna na świat, a ja jestem spokojna, bo nie wypadną.
Kiciunia parkingowa też jest zdrowa, bardzo łakoma na lepsze "żarcie", tylko jak usłyszy mnie to od razu jest obok mnie. Zostanie już na dobre tam, panowie też ją polubili i bardziej o nią dbają. Trochę martwię się jak to będzie w duże mrozy. Ale przeżyła już dwie zimy, to chyba będzie dobrze.
Obrazek

jasia.stargard

Post » Śro sie 28, 2013 8:22 Re: Broszka & Company

Dzisiaj u nas strasznie jesiennie: szaro, zimno i deszcz pada...
Głowa mi pęka i najchętniej wskoczyłabym z powrotem do łóżka :roll:
A czeka mnie słoikowanie konfitur i oskubywanie kolejnego czarnego bzu...
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Śro sie 28, 2013 9:04 Re: Broszka & Company

Ale potem Cię czeka wyżeranie konfitur w zimie :mrgreen:

Olejek dziurawcowy jest dobry na oparzenia. Sprawdziłam :D

Też mamy dość ponuro, bez słońca, ale jeszcze nie pada i oby tak zostało. Albo sie ociepliło !
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro sie 28, 2013 9:08 Re: Broszka & Company

a u nas jeszcze lato - piękne, łagodne :mrgreen:
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Śro sie 28, 2013 9:12 Re: Broszka & Company

violet pisze:a u nas jeszcze lato - piękne, łagodne :mrgreen:

U nas też świeci słonko i jest ciepło. :lol:
Obrazek

jasia.stargard

Post » Śro sie 28, 2013 13:32 Re: Broszka & Company

jasia.stargard pisze:

Wrrrrr :evil:
Ja też chcę.

Rude znowu lata do kuwety jak najęte i posikuje po trochu.
Po poludniu odwiedzamy ciotkę i chyba jakiś Furagin walniemy albo coś. Pęcherz ma pusty, humor i apetyt dobre - nie miala baba problemu, to se wzięla rudego kota :roll:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro sie 28, 2013 16:12 Re: Broszka & Company

jasia.stargard pisze:

I u nas też 8O . Biegun zimna się odwraca?

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08

Post » Śro sie 28, 2013 17:46 Re: Broszka & Company

wiewiur pisze:
jasia.stargard pisze:

I u nas też 8O . Biegun zimna się odwraca?

Niech jednak biegun zimna zostanie u Was :lol: :wink:
U nas tylko rano była kiepska pogoda a potem zrobiło się ciepło i słonecznie :)
Ciekawe jak będzie jutro bo planuję z rana wożenie zapasów dla kopytnych :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]