Florcia,złotookie czarne cudo.Już w domku z Isią!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 10, 2013 19:23 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Zamieszka z Isią.W DOMKU!!

Mała poprawa, ale jednak. Florka potrafi już poleżeć na kanapie, przynajmniej w moim towarzystwie. Nie chowa się tak cały czas. Była też zajrzeć do kuchni (!) i spojrzeć co ja tam robię, ale Isia ją zdecydowanie pogoniła (to jej pozycje). Teraz Florka napluła na Iśkę, która śmiała wejść na 'jej' teren. Jest pewien postęp, ataki się zdarzają.
Nie załatwiły się, choć sikulkują...
Myślę, że idzie ku lepszemu :)

Zilvana

Od: Nie sty 20, 2013 17:33

Post » Pon cze 10, 2013 19:29 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Zamieszka z Isią.W DOMKU!!

Tylko CZEMU ją tak spasłyście, kobiety! Ona się prawie ruszać nie może. Teraz, po kilku wuefach już nawet potrafi podskoczyć i to dość wysoko, jest szybka, ale przecież ta tusza jej przeszkadza... Czy ona już taka była gdy ją znalazłyście? Nie wiem, jak ją karmić, żeby więcej jeszcze nie przytyła :)

Zilvana

Post » Wto cze 11, 2013 5:45 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Zamieszka z Isią.W DOMKU!!

Florcia była kluseczką, kiedy ją zgarnęłam spod bloku.Była w ciąży, musiała dużo jeść.Ludzie ją karmili, ale byle czym.Poza tym była zima, koty wolno żyjące muszą mieć tłuszcz, aby przeżyć.Moje bezdomniaki jesienią wyglądają jak niedźwiedzie.Zilvana, ona ma syndrom pustej miski, to minie.Ostatnio dopominała się o jedzenie, już z przyzwyczajenia, ale skubnęła trochę i zostawiała.U niej bardzo widać tuszę, bo jest malutka.Moja Melcia była dorosła, kiedy do mnie trafiła.Spasła się tak, że tłuszcz się przelewał, brzuch wisiał do ziemi.Postanowiłam coś z tym zrobić.Kupiłam karmę light ( beznadziejny pomysł!), codziennie była zabawa z kotami, od kilku minut zaczynałam i codziennie wydłużałam ten czas.Efekt mizerny.Odpuściłam.Dzisiaj Mela jest zgrabniutką kotką, "ubitą", nie tłustą.Florcia była z Tino, a on w ogóle się nie bawi, ruch ogranicza do minimum, kotka nie miała więc z kim biegać.P.Iza majtała więc wędką, Florcia też bawiła się sama, ale to nie to samo, co towarzystwo innego, energicznego kota.Schudnie, zobaczysz.Wyjdziesz do pracy, a ona nie będzie się dopominała o jedzenie.Myślę, że Florcia jadła też trochę z nudów.
Z tego, co piszesz wynika, że wszystko jest na dobrej drodze, jeśli chodzi o relacje kocio-kocie.Tak trzymać :ok: :ok: :ok:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto cze 11, 2013 8:51 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Zamieszka z Isią.W DOMKU!!

Ewar, kochana, jakież było moje zdumienie, gdy w nocy, tuż obok mojej głowy, zobaczyłam leżącego sobie czarnego kota... Przez chwilę myślałam, że to sen, ale nagłe zerwanie się na nogi Isi i wykurzenie Florki z łóżka tylko potwierdziło, że nie śniłam, Florka LEŻAŁA koło mnie przez chwilę w sypialni!!!! Czyż to nie piękne? :piwa:
Myślę, że czas przenieść wątek z 'adopcji' na jakiś spokojniejszy, 'nasze koty' czy 'kocie pogawędki' :1luvu:
Kotki jeszcze się razem nie bawią, ale Isia patrzy na Florkę coraz bardziej oczarowana, chyba zaczęła właśnie podejrzewać, że to może być kot i ciekawsze zjawisko, niż ja w kąpieli np.
Jestem szczęśliwa.

Przeniosłam na NASZE KOTY - opowieści o rezydentach - blaski i cienie życia z kotami. N/K

Zilvana

Post » Wto cze 11, 2013 8:52 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Zamieszka z Isią.W DOMKU!!

Uśmiecham się, kiedy to czytam :) Będzie już tylko lepiej :)
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Wto cze 11, 2013 8:52 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Zamieszka z Isią.W DOMKU!!

My cieszymy się razem z Tobą i kociastymi mimo, że jeszcze same nie wiedzą, że się cieszą :lol:
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Wto cze 11, 2013 8:56 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Zamieszka z Isią.W DOMKU!!

Dziękuję Wam bardzo za kibicowanie, ciepłe słowa i kciuki. :ok:
Jak widać, zadziałały! :1luvu:

Zilvana

Post » Wto cze 11, 2013 10:23 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Zamieszka z Isią.W DOMKU!!

Dzięki za przeniesienie wątku :lol: Właśnie przeszukiwałam kociarnię, aby wejść na wątek i poprosić o przeniesienie :ryk: Telepatia?
Zilvana, p.Iza jest świetnym domkiem, bardzo bystrą obserwatorką, ufam jej bardzo.Tymczasowała już kilka kotów dla mnie i zawsze koty spod jej ręki wychodziły miłe, proludzkie, wyluzowane.Ona po prostu rozumie koty, ich potrzeby, nie robi nic na siłę.Pisałam, że Florcia potrzebuje człowieka jak powietrza, że spała w łóżku z p.Izą, nawet przynosiła do niego swoje zabawki :mrgreen: Właściwie to ona od razu zaakceptowała nowy dom, chociaż to dorosła już kotka i nie jest taka ufna jak kociak.Z Isią się dogadają, cieszy mnie to, że Isia jest ciekawska, że nie chowa się tak bardzo.Z każdym dniem będzie lepiej, jestem tego pewna.Bardzo bym chciała ze względu na Isię, chciałabym, żeby była spokojna i szczęśliwa, żeby miała koleżankę.Myślę, że Florcia była dobrym wyborem, nie jest strachulcem, nie jest agresywna, lubi ludzi, nawet przed obcymi się nie chowa.Miała kontakt z psem, w ogóle nie zareagowała, z tym, że to była spokojna sunia mieszkająca z kotką.Dziecko też, malutka, nieco hałaśliwa Kasia wzbudziła w niej zainteresowanie, nie lęk.Nie muszę chyba pisać, że Tino wtedy zwiał gdzieś do kąta i nie wyszedł w ogóle, a przecież to była rodzina p.Izy, zna ich dobrze.Florcia ma trochę takiego instynktu macierzyńskiego, lizała Tino po głowie,jakby był kociakiem :lol: .Na pewno spróbuje opiekować się Isią, wciągnie ją do zabawy, tylko Isia musi do tego dojrzeć, zrozumieć, że nie musi bronić swego terytorium, że fajnie będzie się nim podzielić.Czekam na zdjęcia obu panienek przytulonych do siebie :ok: :ok: :ok:

ewar

Post » Wto cze 11, 2013 17:35 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Już w domku z Isią!

Kotki na pewno szybciutko się dogadają. U mnie było trochę syków i stroszenia futra przez kilka dni. A pewnego pięknego dnia wróciłam do domu, otworzyłam drzwi od pokoju, a obie kicie przywitały mnie w jak najlepszej komitywie :) Muszą to sobie wszystko same poukładać.

gogi_j

Od: Pt lis 14, 2008 23:25

Post » Śro cze 12, 2013 4:53 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Już w domku z Isią!

Zilvana, jak postępy?

ewar

Post » Śro cze 12, 2013 5:25 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Już w domku z Isią!

gogi_j pisze:Kotki na pewno szybciutko się dogadają. U mnie było trochę syków i stroszenia futra przez kilka dni. A pewnego pięknego dnia wróciłam do domu, otworzyłam drzwi od pokoju, a obie kicie przywitały mnie w jak najlepszej komitywie :) Muszą to sobie wszystko same poukładać.

Sprawdziłam na wątku, było to 10 dni :lol:

ewar

Post » Śro cze 12, 2013 9:38 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Już w domku z Isią!

Przeniosłam miseczki, żeby obie stały w jednym miejscu, w kuchni. Potrafią przez chwilę już jeść w miarę spokojnie. (Florka to złodziej domowy i je z obu misek, głodomór jeden :) Kuwetę na razie zostawiłam na terytorium Florki, choć też zamierzam ją przenieść bliżej tej drugiej kuwety, jak już będą w lepszych stosunkach. Florcia jest spokojną kotką, poza wuefem, gdy przepięknie się ze mną bawi, to stabilny kotek, sprawia wrażenie, że to kocia staruszka :) Isia przy niej to wulkan energii, ciągle ma coś do załatwienia (tylko się ze mną bawić nie chce, ostatnio woli sama zagryzać myszki). No żyjemy jakoś, oby mieszkanie zostało wkrótce połączone w jeden wspólny teren, po tych demarkacjach.

Zilvana

Post » Śro cze 12, 2013 12:00 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Już w domku z Isią!

To dziewczynki będą się uzupełniać.Florcia będzie miała więcej ruchu przy Isi, kiedy już zaczną się razem bawić.Tak, Florcia jest spokojna, taka dobrze wychowana panienka.Najbardziej żywiołowym kotkiem, jakiego miałam była Tola.Ona nie przestawała biegać, wspinała się po siatce balkonowej, skakała po meblach, im wyżej tym lepiej.Tęsknie patrzyła na żyrandole, bo tam nie dała rady się dostać.Na karnisz już owszem :mrgreen:Była przy tym przesłodka :1luvu: , nie dało się jej nie kochać.Dzisiaj jest spokojną kotką, mieszka z czarnym Bolusiem, z którym się wychowywała od kociaka.Tolę zgarnęłam z trawnika, miała ok.6 tygodni i była przezdrowa.Nie miała pcheł, świerzbu, kk, niczego.Bolusia też zgarnęłam z trawnika kilka dni później.On był zapchlony, ale też zdrowiutki.Tworzą taki czarno-szary duecik, jak Florcia i Isia :lol:

ewar

Post » Śro cze 12, 2013 12:06 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Już w domku z Isią!

A właśnie, masz Ewa jakieś nowe wieści z domu "mojego" pięknego Bolusia?
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Śro cze 12, 2013 12:11 Re: Florcia,złotookie czarne cudo.Już w domku z Isią!

Dzwoniłam przed Wielkanocą złożyć życzenia i zapytać o kotki.Mają się świetnie, są zdrowiutkie i kochane.Boluś to podobno cudo, nie kot, jest dorodnym kocurem, chyba to ulubieniec całej rodziny, co nie znaczy, że Tola nie jest uwielbiana.Fajna adopcja, naprawdę.

ewar

[poprzednia][następna]