Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 29, 2011 8:38 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

dzięki, panie Patmol :twisted:

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Czw gru 29, 2011 9:40 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

zawsze jestem czujna :mrgreen: możesz na mnie liczyć 8)

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw gru 29, 2011 10:46 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

kto ma pomysł czym przyjąć gości - dwoje - rodzice koleżanki mojej córki, którzy gościli ją przez 2 tyg. w wakacje
W piątek wieczorem, czyli coś w rodzaju kolacji z winem
Dziś nic nie zrobię, bo idę do zębologa
jutro kończę wcześniej, ale od 14 nie ma tak dużo czasu, żeby wyczarować 5 dań, deser i sery :roll:

przypominam, że nienawidzę sterczenia w kuchni, a jednakowoż wypada mi nie być tak niemiłą, jak zazwyczaj jestem

ma kto jakiego pomysła? :roll:

pozytywka

Post » Czw gru 29, 2011 10:50 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Mięsko pieczone na kapuście :mrgreen: Goloneczki albo żeberka - prawie nie wymaga roboty a zawsze pyszne :mrgreen:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Czw gru 29, 2011 10:53 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

no nie
przecież nie dam im mięsa, a sama będę chrupać marchewki
Zresztą po świętach w sklepach zostały same śmierdzące truchła

ratunku

już jestem chora
może się całkiem rozchoruję i przełożymy to na przyszły rok? (jak w zeszłym roku :twisted: ale to nie przeze mnie akurat)

pozytywka

Post » Czw gru 29, 2011 10:58 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Sałatka z awokado i prażonym słonecznikiem - pyszna przystawka i szybko się robi :)
Równocześnie można upiec w piekarniku łódeczki ziemniaków z przyprawą, taplane w maśle. Też tak na zagrychę. Przepisami służę ;)

Nad daniem głównym mogę pomyśleć... bezmięsne ma być?

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Czw gru 29, 2011 10:58 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Obrazek

pozytywka pisze:kto ma pomysł czym przyjąć gości
ja bym kupiła gotowce na stoisku z gotowcami, szybko i bezproblemowo a wygląda tak, że nikt się nie skapuje że nie robione w domu.

najmysia

Od: Pt lis 04, 2005 14:43

Post » Czw gru 29, 2011 11:02 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Pasi,
co z tym awokado? ciekawie brzmi

a to danie główne, to myślałam o jakiejś tarcie na słono, albo kiche (nie chodzi o wilczycę :D)
albo coś z dodatkiem mięsa lub wędliny, ale nie kawał soczystej pieczeni, bo wtedy u mnie oczy w słup

najmysiu, a gdzie ty po świętach świeżego gotowca znajdziesz? wszystko wygląda (i pewnie smakuje) jakby się ktoś po tym w butach przespacerował
a pizzy to nie bardzo chcę zamawiać, bo to nie studencka impreza :mrgreen:

pozytywka

Post » Czw gru 29, 2011 11:06 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

A może być z łososiem ? :roll:
Obrazek Obrazek

shira3

Post » Czw gru 29, 2011 11:08 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

o, super
dawać przepis z łososiem!!!! :D

pozytywka

Post » Czw gru 29, 2011 11:14 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Na dość płaski połmisek dajesz porwaną sałatę lodową, można dorzucić rukoli, jak kto lubi, przekrojone na pół pomidorki koktailowe, trochę czarnych oliwek i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę -do tego robisz sos winegret ( lub rozrabiasz z torebki) trochę trzeba zostawić , mieszasz. Na to kładziesz plastry wędzonego łososia i lekko je smaruesz resztką sosu. Po rogach półmiska można majtnąć po łyżeczce kielków. I gotowe.
Obrazek Obrazek

shira3

Post » Czw gru 29, 2011 11:14 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Sałata (może być kolorowa mieszanka ze sklepu) + pomidorki koktajlowe przekrojone na pół + awokado pokrojone w kosteczkę (skropić cytryną, żeby nie ściemniało) + słonecznik uprażony na patelni + opcjonalnie małe kulki mozzarelli.
Dressing: jako bazę używam 1-2 łyżeczki gotowego proszku do sosu vinaigrette z Winiar, dodaję oliwy, pół łyżeczki musztardy i przeciśnięty mały ząbek czosnku. Nie polewać sałaty zbyt wcześnie, bo skapcanieje ;)

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Czw gru 29, 2011 11:16 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Ja znam niestety tylko mięsne proste dania gorące więc tym razem nie pomogę :roll:

ALE :idea:

Na deser galaretka w kilku kolorach krojona w kostkę z dodatkiem dowolnych owoców lub bakalii i bitą śmietaną :twisted:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Czw gru 29, 2011 11:23 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

aaa
a ten łosoś to nie na ciepło?

oni pewnie przeżarci po polskich świętach u rodziny, ale a nuż będą głodni, bo im się żołądki rozciągnęły?

eh, już mi się odechciało

ale może łosoś zapiekany w folii z cytryną i płatkami marynowanego imbiru?
a jak się będzie zapiekał (ok 20 min), to na przystawkę awokado z tymi tam dodatkami? :roll:

kurczak, to jednak dziś musimy pojechać na zakupy,
ciekawe, czy trup opelka odpali
jak pojechałyśmy z latoroślą na zakupy przed świętami, to nie ruszył w powrotną drogę i został na parkingu pod tzw. pół-hurtem :mrgreen:

AYO - tylko NIE galaretka
mam wrodzoną awersję do galaretek
to już wolę kupne lody (czekolada + wiśnia)
no i kto by to kroił w tę równą kostkę?

hej, dziewczyny, nie wpadłybyście do mojej kuchni?
zrobiłybyście co trzeba i byśmy potem siedli kupą i każdy by zjadł, co lubi
takiego mam pomysła :mrgreen:

pozytywka

Post » Czw gru 29, 2011 11:25 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

pozytywka pisze:hej, dziewczyny, nie wpadłybyście do mojej kuchni?

Ja mogę wpaść... Perfekcyjnie zagotowałabym Ci wodę na herbatę :roll:

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

[poprzednia][następna]