Moderator: Estraven
sunshine pisze:Serio?! Tak przeczytałam. Chyba na jakimś kocim portalu. To jak to wygląda?
Georg-inia pisze: Aczkolwiek do szczepiń też mam stosunek ambiwalentny![]()
Weihaiwej pisze:Georg-inia pisze: Aczkolwiek do szczepiń też mam stosunek ambiwalentny![]()
Ja tak samo. Nie mam jeszcze dzieci, więc nie wiem, jak postąpię. Raczej nie będę robić żadnych dodatkowych, nadprogramowych szczepień, typu pneumokoki czy inne. Parę chorób, na które szczepienia są obowiązkowe też już dawno nie występuje. Trochę o tym czytałam, a jeszcze poczytam. Szkodliwość szczepień może być większa, niż szkody wyrządzone przez niektóre choroby.
agnieszka1565 pisze:Weihaiwej pisze:Georg-inia pisze: Aczkolwiek do szczepiń też mam stosunek ambiwalentny![]()
Ja tak samo. Nie mam jeszcze dzieci, więc nie wiem, jak postąpię. Raczej nie będę robić żadnych dodatkowych, nadprogramowych szczepień, typu pneumokoki czy inne. Parę chorób, na które szczepienia są obowiązkowe też już dawno nie występuje. Trochę o tym czytałam, a jeszcze poczytam. Szkodliwość szczepień może być większa, niż szkody wyrządzone przez niektóre choroby.
to prawda tylko, że trzeba by wiedzieć które to szczepiena, ja moich nie szczepię na grypę i nie zaszczepiłam przeciwko ospie, a tak przeszli wszystkie kalendarzowe szczepienia + starszy dostała pneumokoki bo mielismy małą Zuzkę, a młody poszedł do przedszkola
Weihaiwej pisze:Będę się dokształcać, jak będę w ciążyA potem oczywiście każda decyzja będzie trudna, bo nie łatwo jest sprzeciwić się lekarzowi i byc oskarżoną o bycie nieodpowiedzialną, złą matką.
Ile ja się nazastanawiałam nad szczepieniami kotów! Dużo o tym czytałamDlatego zdecydowałam się na jednokrotne szczepienie wszystkich kotów szczepionką bez adjuwantów, tylko na podstawowe choroby.
agnieszka1565 pisze:dokształacać tak, tylko proszę nie dajcie się zwariować, ja się staram brać wszystko na zdrowy rozsądek i w sprawie kotów i dzieciaków
np. taki Ludwik Paster jemu zawdzięczmy szczepieni przeciwko wściekliźnie i mleko pasteryzowane sunshine pisze: Obecnie wiele chorób już nam nie zagraża, właśnie dzięki planowym szczepieniom.
agnieszka1565 pisze:dokształacać tak, tylko proszę nie dajcie się zwariować, ja się staram brać wszystko na zdrowy rozsądek i w sprawie kotów i dzieciaków

sunshine pisze:agnieszka1565 pisze:dokształacać tak, tylko proszę nie dajcie się zwariować, ja się staram brać wszystko na zdrowy rozsądek i w sprawie kotów i dzieciaków
Agnieszko, właśnie rozsądek. A straszenie rodziców autyzmem nie jest rozsądne. I nie ma uzasadnień w badaniach.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Silverblue, zuza i 16 gości