Herman ['] List do kota - do widzenia!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 26, 2009 14:14 Re: Herman ['] List do kota/Mietek - chore nerki?

Sin pisze:Mietek ma wiszący brzuszek[...]

Przepraszam bardzo, ale muszę to sprostować, bo to jakaś obrzydliwa potwarz jest :evil:

To nie brzuszek, to nie tłuszczyk - to jest integralny kocyk! Jak kotek siada, to sobie tym przykrywa stopy, żeby nie było mu zimno. Istnieje też opcja odchowania piskląt pingwinów, kocyk byłby w sam raz do tego celu, tylko chętnych pingwiniątek brak jakoś.

Nasz Antoś kocyk ma na tyle obszerny, że podczas biegu nieco obija nim sobie boczki. Ale cóż, coś za coś.

Brzuszek, też coś, pfff.

:wink: :wink: :wink:

Kciuki są ogromne :ok: :ok: :ok:
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Czw lis 26, 2009 14:22 Re: Herman ['] List do kota/Mietek - chore nerki?

Kciuki są mocno zaciśnięte :ok:
Magdusiu, proszę, nie martw się na zapas!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Wto gru 01, 2009 16:18 Re: Herman ['] List do kota/Badania i badania.

Dziękujemy za kciuki :)
Mietek był bardzo grzeczny. Prawie :) Bo jak już go pochwaliliśmy, że prawie nie muszę go trzymać i och i ach - wkurzył się i spazurzył i shyczał i w ogóle niedobry był bardzo.
Z USG nie jestem bardzo zadowolona - tj, nie ma złogów, większych nieprawidłowości, jakiś strasznych wad itp. Tylko miedniczki są powiększone - najprawdopodobniej dlatego, że Mietek sika sobie nadal 1-2 razy na dobę. Pęcherz mi gdzieś tam mignął na obrazie i też nic takiego nie widziałam ale ja miałam wrażenie, że to USG to tak na szybko jakoś :roll: Obie nerki widziałam ale porównując to USG z USG, które kiedyś robiłam Hermanowi czy Pelasi miałam jakiś niedosyt :oops: Obyło się bez golenia. Wetka powiedziała, że ma wypełniony pęcherz po brzegi, a jak wrócił do domu i się wysikał (po jakiś 2h od powrotu) to bym powiedziała, że nie jest to szczyt jego możliwości - przeciętna ilość :roll: chyba, że nie wysikuje wszystkiego ale to by było dopiero dziwne 8O
Węzły nie są już tak powiększone - kolanowe są wyczuwalne ale bez tragedii. Morfologia, rozmaz i nerkowe - zasadniczo ok, wyraźna jest tylko eonzynofilia. Poza tym leukocyty 21 tys. :| ale to podobno może być wynik eoznynofilii właśnie.
U Pelasi tak samo. Leukocyty 17 tys. i dużo eonzynofili.
Nerkowe pięknie.
O ile u Pelasi eonzynofilia będzie o tyle normalna, że ona jest alergiczna i co rusz ją coś uczula mimo, że staram się omijać wszelkie takie produkty - teraz je tylko renala i nie zauważyłam, żeby coś ją mocno alergizowało.

Wet podejrzewa robale choć w październiku odrobaczałam koty :roll:
Mam zrobić badanie kału - obydwu kotom. Ale wiem, że one nie są jakieś super miarodajne. A i nie dam rady zrobić np. co drugi dzień (kilka badań). A swoją drogą będzie problem jak będzie trochę piasku? no i chyba wystarczy zwykła ilość - no taka jak do tego pojemniczka z apteki? :oops: nie robiłam nigdy kotom :oops:
No zobaczymy - z Pelasią to już w ogóle będzie ciężko...coś jej ten COLON nie pomaga i nadal ma zatwardzenia :roll: może daję go za mało ale ona nie chce tego jeść - tak, wiem jest bez smaku ale spróbujcie to kotu wytłumaczyć :wink:

Raczej by dziwne było żeby obydwa koty miały jakieś stany zapalne, nowotwory i inne paskudztwa powodujące eonzynofilię?
Z dwojga złego wolę już robaki. A Mietek nie ma absolutnie żadnych objawów alergii :roll:

A i zmieniam zdanie - Mietek jest gruby :?
Dostaje już mniejsze śniadanka - paskud nie będzie mi się tuczył. On ma takie wielkie łapiska - wielkie i grube (taki kot grubołapny ;) ), że żaden kocyk na stópki nie jest mu potrzebny ;)
Kontakt ze mną - mail lub telefon. Na miau mnie już nie ma.

Sin

Od: Czw sie 19, 2004 17:15

Post » Wto gru 01, 2009 23:34 Re: Herman ['] List do kota/Badania i badania.

Etam, duże stópki mają większą powierzchnię do straty ciepła, więc mogą potrzebować kocyka znacznie bardziej :lol:

Co do badań, to wygląda na to, że nie jest tak źle?

Z badaniami kupy jest problem, rzeczywiście. W większości labów nie są robione za dobrze. Koty Jany miały robione badania tysiąc razy (w normalnym labie) i nigdy nie wyszły glisty. A kilka dni po negatywnych wynikach któryś z kotów zwracał żywe robale :roll: W Warszawie mamy jedno laboratorium, które jest bardzo dobre w te klocki. Można do nich wysyłać próbki, ale to pewnie sporo kosztuje.
Z tego co wiem, trochę żwirku nie przeszkadza. Rozetrą to sobie tak, żeby ze środka wybrać samo najlepsze, bez żwirku 8) Zawsze można jeszcze dopytać.
Obrazek

galla

Post » Śro gru 02, 2009 9:56 Re: Herman ['] List do kota/Badania i badania.

Ano nie jest :) ale ja oczywiście marzę o wynikach idealnych ;)
Zrobię przy okazji badanie moczu w oznaczeniem białka (nie z paska) i kreatyniny i jak to też wyjdzie ok to uznam, że tak jest. Na razie muszę mu odpuścić wszystko bo on się stresować w kuwecie zaczął...np. patrzy czy się nie zbliżam. Traumy mi jakiejś dostanie przez to wszystko więc wolę dać mu spokój na razie :roll:
Wet mi nakazał oddać próbki do naszego ZHW :roll: nie przepadam za nimi ale podjadę (swoją drogą wykryli pasożyty w kale...jaszczurek :wink: czyli jakąś wykrywalność mają ;)).
Mietkowe już mam 8) A Pelasi to będzie trzeba upolować, a to nie jest takie proste - zresztą z nią nic nie jest proste :roll:
Pogoda paskudna :| no ale na szczęście to nie tak daleko.

Ja tu wstawię zdjęcie łapisk i jego czekoladowych poduch - wieeeelkich :1luvu:

Sin

Post » Śro gru 02, 2009 12:42 Re: Herman ['] List do kota/Badania i badania.

Na kupę musisz polować 8O
A nie lepiej poczekać aż Pelaśka przykangurzy w kuwecie, pójdzie sobie i dopiero zebrać?

Zdjęcia ja poproszem bardzo bardzo 8)
Obrazek

galla

Post » Śro gru 02, 2009 14:43 Re: Herman ['] List do kota/Badania i badania.

A muszę bo jak wspomniałam ma zatwardzenia :roll:
Poza tym ona do kuwety nie zrobi, nie i już.
Ona w ogóle to Księżniczka jest. No i musi być tak jak ona chce. I do wszystkiego trzeba tony cierpliwości.
Podałam jej parafiny troszkę (mam nadzieję, że to nie przeszkadza w badaniu) bo dziś kolejny raczej bezproduktywny dzień :? No już dziś i tak nie zdążę ale jakby co to chyba mogę do lodówki schować :roll: ?
Mietkowe - zawiezione i oddane.

Łapuch mi się nie udało uchwycić (na razie). Dwa pierwsze - Mietek zawsze po prasowaniu korzysta z podgrzanej deski. Ostatnie - Mietek zaspany w wygiętej pozycji :)

ObrazekObrazekObrazek

Sin

Post » Śro gru 02, 2009 23:15 Re: Herman ['] List do kota/Badania i badania.

Jaki cudny pręgus! Na drugim zdjęciu ma minę, jakby nie lubił robienia zdjęć. Mój Klemcio taką minę robi, jak go focę. A jak usłyszy dźwięk robienia zdjęcia, zaczyna beczeć :lol: Zaczął kojarzyć ten dźwięk z fleszem, więc za każdym razem spodziewa się błysku. I nawet jak błysku nie ma - i tak gaduli.

Ale i tak żądam polowania na łapki 8)
Obrazek

galla

Post » Czw gru 03, 2009 16:58 Re: Herman ['] List do kota/Badania i badania.

Może i ma taką minę ale wtedy był w nastroju - głaskaj i daj się lizać :lol: (to nic, że potem ugryzie ;) )
Nie mam na razie czasu na nic ale w wolnej chwili będę focić 8)
Parafina chyba zadziałała bo brzuszek już nie tak napięty ale jutro będziemy polować dalej :roll:

Mietek w nastroju myjącym :) (widać czekoladowe poduszki :D)
ObrazekObrazek

Sin

Post » Nie gru 06, 2009 18:52 Re: Herman ['] List do kota/Badania i badania.

Minęły 2 miesiące :(
Boli.
Codziennie.

Tęsknię za Tobą, płaczę po Tobie
Płaczą ze mną rosy i mgły
W ciszy drżą słowa, których nie powiem
Bo rozumiesz je tylko Ty

Pójdę daleko, pójdę na łąki
Malowane złotem i rdzą
Zwierzę się wierzbom z naszej rozłąki
Wierzby wierzą szeptom
Wierzby wierzą szeptom
Wierzby wierzą szeptom i łzom

Anna Maria Jopek

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Za tydzień pojawi się w domu mały kotek.
Wylosowany przez...Mietka spośród kilku forumowych kotów szukających domu, a właściwie spośród ich opiekunów. Bo ja nie umiałam podjąć decyzji...uznałam więc, że losowanie będzie najbardziej sprawiedliwe choć los nie ma ze sprawiedliwością nic wspólnego. W zasadzie to uważam, że coś takiego jak sprawiedliwość w ogóle nie istnieje.
Jednak z bólem napisałam tych kilka inicjałów na karteczkach, zawinęłam, pomieszałam i dałam Mietkowi. Wyciągnął jedną i podrzucił pyszczkiem. Rozwinęłam. I tak kocię zostało wybrane.
Ani trochę to nie pomaga. W każdym razie nie mi. Może Mietkowi pomoże choć nie spodziewam się miłości od pierwszego spotkania...Mam jednak nadzieję, że skoro Mietek jest jeszcze młody to jakoś w miarę bezboleśnie przyjmie kociaka, który ma być jego przyjacielem. Ma mu dotrzymywać towarzystwa, ma się z nim bawić, ma pilnować żeby nie tył. Oby się udało.
Mam też nadzieję, że Pelasia oleje to wszystko i obędzie się bez wojny.
A ja będę trochę mniej nienawidzić swoje życie.

Sin

Post » Nie gru 06, 2009 19:01 Re: Herman ['] List do kota/Gorzko-słodki

Sin, rozumiem, to boli i będzie boleć, chociaż na pewno z czasem już nie aż tak bardzo.
Cieszę się, że mimo to zdecydowałaś się dać dom kolejnej kociej biedzie, jakiemuś osieroconemu maluszkowi. Jesteś :king:

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie gru 06, 2009 21:42 Re: Herman ['] List do kota/Gorzko-słodki

Sin, ściskam Cię bardzo, bardzo mocno. Tylko tyle mogę, niestety :(
Musi minąć czas, tego nie da się przeskoczyć. Z czasem jakoś to się ułoży. Nie zniknie, ale będzie bardziej znośne.

I gratuluję wybrańcowi wspaniałego domu!
Obrazek

galla

Post » Wto gru 08, 2009 12:56 Re: Herman ['] List do kota/Gorzko-słodki

Pelasiowe wyniki też wyszły ujemne - wet tak czy inaczej nakazał odrobaczyć i po 2-3 tyg sprawdzić krew. Jutro podjadę to jeszcze z nim pogadam.
Jak ja mam dosyć wożenia kotów na badanie krwi to słów mi brakuje....ja wiem, że jak trzeba to trzeba ale mam dosyć :roll:
Tym bardziej, że lecznica mega daleko (a lepiej w tym samym labie jak sądzę), samochoda niet, taryfa droga...a koty się trzęsą ze strachu i stresu (ja też :oops:). Zobaczymy - może się uda pobrać krew bliżej i zawieźć samą krew ale to i tak wyprawa :|

Sin

Post » Wto gru 08, 2009 13:37 Re: Herman ['] List do kota/Gorzko-słodki

Ja właśnie tak się noszę z zamiarem zabranie kotów na totalny przegląd i badania i coś dojechać nie mogę, zwłaszcza jak sobie pomyślę o tych tłumach w poczekalni :roll:
Chyba zrobię to w przerwie między Świętami a Nowym Rokiem, jak będę miała urlop i będę mogła pojechać w godzinach porannych, gdy kolejki są mniejsze.
Obrazek

galla

Post » Wto gru 08, 2009 13:41 Re: Herman ['] List do kota/Gorzko-słodki

Dwa miesiące.....Oj, Herman, chłopie... Sin - ściskam :(
I jesteś :1luvu:, że dajesz domek kolejnemu Ogonkowi.
A wynikami tak bardzo się nie martw, przy czym kciuki cały czas :ok: :ok: :ok:
Nie widzę Twojego Miecia, nie otwieraja mi się zdjątka, ale myślę sobie, że nie przebije mojego Tygrysia, muszę go obfotografować. Może założymy Klub Grubasków, nie ma chyba takiego na forum :mrgreen:
Możemy go za Kasią zatytułować - Klub Kocyków :wink:
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

[poprzednia][następna]