Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Ewa L. pisze:Witam środowo !
Aż mi dziwnie że dziś do pracy nie idę. Środa bez gazetki z moim udziałem![]()
![]()
coś niesamowitego. Padało u nas całą noc więc śniegu jest co niemiara. Lecz przy dodatniej temperaturze może nie być tak fajnie . W sumie śnieg popaduje nadal taki drobniutki więc jest szansa ,że trochę się utrzyma a na jutro zapowiadają -8*C w dzień.
Koteczki po śniadanku . Zuzia śpi w szafie a Pola miaukoli na parapecie i wymusza otworzenie okna.
Moli25 pisze:znalazłam, dokopałam się...
MB&Ofelia pisze:
Celem dożywienia zapracowanej Ewci - szybkie danie dla zabieganych. Fasolka po pseudobretońsku.
Bierzemy patelnię, wlewamy trochę oleju i na kuchenkę, niech się rozgrzewa. W międzyczasie siekamy cebulę, wrzucamy na patelnię. Kroimy kiełbasę/boczek wędzony/resztki wędliny (można i w wersji bezmięsnej, ale mi bardziej smakuje z mięsnym wkładem) i na patelnię. Kroimy w paski/kostkę resztę składników (w zależności od pory roku i zawartości lodówki: pieczarki, paprykę, cukinię, kabaczka) i wrzucamy na patelnię. Mieszamy od czasu do czasu, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami, można dodać czosnku. Jak się poddusi, wrzucamy fasolę z puszki i dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy, i na gazie/prądzie aż się zagotuje. I wsio. Można jeść solo, z chlebem lub z ryżem (z makaronem pewnie też), nadaje się do szybkiego odgrzania (dlatego ja często robię porcję na 2-3 dni). Robi się dosyć szybko, na kuchence elektrycznej wystarczy chwilę poddusić i dodusi się na cieple resztkowym. No i mniamuśne
zrobiebez miąsa
MB&Ofelia pisze:Nie mamy śniegu. Mamy deszcze przelotne z tendencją cdo ciągłych. Wczoraj wracając od zębologa zmokłam prawie do gaci. Dziś co prawda sypnęło gradem, ale to tak że zabębniło o parapet i po 2 minutach koniec. Za to wieje. Nie wiem czy nie bęę wracać z pracy autobusem, bo nie bardzo mi się chce moknąć (co prawda miałam zamiar po drodze wstąpić w 2 miejsca, więc mam nadzieję że do 15.30 się wypada).
Fasolkę po pseudobretońsku naprawdę polecam, nawet mojemu tacie smakowała, a on jest wybredny.
Mogę jeszcze podać przepis na rybę na czerwono.
Moli25 pisze:znalazłam, dokopałam się...
MB&Ofelia pisze:
Celem dożywienia zapracowanej Ewci - szybkie danie dla zabieganych. Fasolka po pseudobretońsku.
Bierzemy patelnię, wlewamy trochę oleju i na kuchenkę, niech się rozgrzewa. W międzyczasie siekamy cebulę, wrzucamy na patelnię. Kroimy kiełbasę/boczek wędzony/resztki wędliny (można i w wersji bezmięsnej, ale mi bardziej smakuje z mięsnym wkładem) i na patelnię. Kroimy w paski/kostkę resztę składników (w zależności od pory roku i zawartości lodówki: pieczarki, paprykę, cukinię, kabaczka) i wrzucamy na patelnię. Mieszamy od czasu do czasu, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami, można dodać czosnku. Jak się poddusi, wrzucamy fasolę z puszki i dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy, i na gazie/prądzie aż się zagotuje. I wsio. Można jeść solo, z chlebem lub z ryżem (z makaronem pewnie też), nadaje się do szybkiego odgrzania (dlatego ja często robię porcję na 2-3 dni). Robi się dosyć szybko, na kuchence elektrycznej wystarczy chwilę poddusić i dodusi się na cieple resztkowym. No i mniamuśne
zrobiebez miąsa
mir.ka pisze:Ewa L. pisze:Witam środowo !
Aż mi dziwnie że dziś do pracy nie idę. Środa bez gazetki z moim udziałem![]()
![]()
coś niesamowitego. Padało u nas całą noc więc śniegu jest co niemiara. Lecz przy dodatniej temperaturze może nie być tak fajnie . W sumie śnieg popaduje nadal taki drobniutki więc jest szansa ,że trochę się utrzyma a na jutro zapowiadają -8*C w dzień.
Koteczki po śniadanku . Zuzia śpi w szafie a Pola miaukoli na parapecie i wymusza otworzenie okna.
a u nas zapowiadają na piątek -10 w dzień i -16 w nocy![]()
nareszcie prawdziwa zima
klaudiafj pisze:Moli25 pisze:znalazłam, dokopałam się...
MB&Ofelia pisze:
zrobiebez miąsa
Zamiast mięsa można pokroić twardy wędzony ser roladę ustrzycką, lub dla wegan tofu wędzone (pyszne!), albo kiełbasy wędzone wegańskie, albo mnóstwo innych rzeczy, a dla tych co chcą same warzywa ze smakiem wędzonym starczy dodać paprykę wędzoną slodką
Ewa L. pisze:klaudiafj pisze:20 stron? A dopiero było trzyChyba mam jakiegoś kaca posylwestrowego i przespałam 17scie
A wiem że tu byłam w między czasie
Jutro oczytam bo idę na film
No co ty ?
To dopiero 20 strona a wątek istnieje już 5 dzień.4 strony dziennie to nie mistrzostwo świata.
MaryLux pisze:Ewa L. pisze:klaudiafj pisze:20 stron? A dopiero było trzyChyba mam jakiegoś kaca posylwestrowego i przespałam 17scie
No co ty ?
To dopiero 20 strona a wątek istnieje już 5 dzień.4 strony dziennie to nie mistrzostwo świata.
Ty nie wydziwiaj. Mój wątek istnieje już drugi miesiąc, a nawet 60 strony nie osiągnął
Ewa L. pisze:MaryLux pisze:Ewa L. pisze:klaudiafj pisze:20 stron? A dopiero było trzyChyba mam jakiegoś kaca posylwestrowego i przespałam 17scie
No co ty ?
Ty nie wydziwiaj. Mój wątek istnieje już drugi miesiąc, a nawet 60 strony nie osiągnął
Przecież nie wydziwiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016, Hana i 35 gości