Bytomskie Łobuzy cz. 10 - wspomnienie Kitusi i Maciusia s.92

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 27, 2016 13:36 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

Ja nie slyszalam zadnych historii... Serio. Moze dlatego, ze nie mial mi kto ich opowiedziec :) Tylko ze tam mozna.dostac w gebe i na pewno nas okradna.
Ja nie uwazam ze czlowiek spada na dno, bo zaczyna pic. Oni tak sie "rozpili", bo nic im juz nie zostalo a i nikt im w niczym nie pomogl. Co im wiecej zostalo? Mi jest zal tych ludzi, ja uważam ze to nie ich wina. Nie kazdy jest silny. W poczuciu beznadziejnosci wychowuja kolejne pokolenia dzieci. Ten film z roku 2002 - widac, jak te dzieci duzo chcialy, ale... Nikt w nich nie wpoil wiary, ze moga. To nie tylko problem Bobrka ale wszystkich miast. Kiedys zylo sie lepiej. Lata 1990-2000 to jest dramat dla miast.

A nasze śliczne auto w kolorze pieknym niebieskim tak rzucalo sie w oczy, ze musielismy zaniechac wycieczek autem i porzucic go przy ulicy :)

A dzis dotarlam do artykulu z czerwca, gdzie pisze ze cyganie nie chca mieszkac z polakami na Bobrku, bo sie ich boja i prosza o mieszkania w innej dzielnicy :mrgreen:
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Nie lis 27, 2016 13:38 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

To rzeczywiście zadziwiające podobieństwo między Bobrkiem a naszym Trójkątem...

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie lis 27, 2016 13:50 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

Wszedzie sa takie dzielnice. U mnie w miescie to byl Nowy Swiat. Wierzcie mi - Bobrek przy tym to sa luksusy i osiedle willowe. Tam to juz bylo ponizej dna. Nie wiedzialam nigdy nic gorszego. I tam nie odwazylam sie wejsc, bo to bylo jeszcze wezsze i bardziej hermetyczne srodowisko.

Czytam o tym trojkacie teraz ;)

klaudiafj

Post » Nie lis 27, 2016 14:34 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

MaryLux pisze:To rzeczywiście zadziwiające podobieństwo między Bobrkiem a naszym Trójkątem...

Trojkat wrocławski juz nie taki straszny. Gorszy Brochow
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Nie lis 27, 2016 14:39 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

Moli25 pisze:
MaryLux pisze:To rzeczywiście zadziwiające podobieństwo między Bobrkiem a naszym Trójkątem...

Trojkat wrocławski juz nie taki straszny. Gorszy Brochow

Zależy, która część. Ja kursuję po tej nowej części z TBS-ami, nic dziwnego nie zauważyłam. Za to bliżej mnie - niemiłe jest Nadodrze, boję się tam wchodzić. A nawet między Wyszyńskiego a Jedności już mam lekkiego stracha

MaryLux

Post » Nie lis 27, 2016 15:08 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

Ciekawa opowieść, zdjęcia klimatyczne. :ok:
Obyś następnym razem miała większą śmiałość do mieszkańców Bobrka i innych miejsc. :201461
Czekam na fotki. Koją moje niecierpliwe oczekiwanie na eksplorację Śląska. :D
Zdjęcia z instagramu - moje ulubione. :)
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Od: Sob cze 13, 2015 22:34

Post » Nie lis 27, 2016 16:04 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

No to lecą zdjęcia;) UWAGA! Zaproszom Wos na Bobrek :mrgreen:

Jadymy, oto Karb:
Obrazek

Od razu wito nos ulica Wytrwałych ze stosownym pouczyniem co sam jest dowzwolone:
Obrazek

I dalyj to już leci w pieruńskich ciymnościach :twisted:
Obrazek

http://wstaw.org/m/2016/11/27/IMGP9929.jpg

http://wstaw.org/m/2016/11/27/IMGP9930.jpg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

KONIEC :)

edit. a tutaj dwa inne zdjęcia z dworca Bobrek, które zrobiłam dwa lata temu chyba i zupełnie nie skojarzyłam, że to Bobrek. Jeszcze się gubię w tym Bytomiu i wszystko mi się motlo ;)
https://www.instagram.com/p/fcpIn9p6fE/?taken-by=klaudiafj
https://www.instagram.com/p/fabOEKJ6T4/?taken-by=klaudiafj

poprawilam linki
Ostatnio edytowano Nie lis 27, 2016 19:01 przez klaudiafj, łącznie edytowano 1 raz

klaudiafj

Post » Nie lis 27, 2016 18:58 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

O cie holender, ale przygnębiające, mroczne i smutne foty!
Uwielbiam ten klimat.
Klaudia, ja bym z Tobą na takie wyprawy chciała chodzić! :mrgreen: Bo ja też się boję, zwłaszcza ludzi - więc może we dwie byłoby raźniej :mrgreen:
Aż mnie ciekawość zżera, co to za historie o Bobrku krążą.

Mary, a gdzie te okolice, o których piszesz, się mieszczą?
Byłam we Wrocławiu przez tydzień na szkoleniu. Mieszkałam wtedy w hotelu Campanile, on jest na jakiejś wysepce chyba, to znaczy ze wszystkich stron Odra to otacza. I było lekko strasznawo.

Klaudia, historia dzieciństwa - przykro mi.

Emee

Od: Wto mar 15, 2016 16:17

Post » Nie lis 27, 2016 19:08 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

O matko jak ja kocham taki klimat, uwielbiam po prostu...

Marzą mi się spacery z fotkami po opuszczonych rzeźniach, szpitalach psychiatrycznych, cmentarzach, starych zamkach i ruinach fabryk, ale nie mam z kim....

Co do Twojej historii - nienawidzę ludzi i coraz bardziej się w tym utwierdzam :( świat bez niektórych ludzi byłby piękniejszy
ser_Kociątko

Post » Nie lis 27, 2016 19:19 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

Emee fajnie byśmy razem wyglądały - dwie przestraszone gąski :D Zaraz byśmy dostały w tytę na odwagę od "tubylców" :D
ser_Kociątko, a widziałaś moje zdjęcia na wcześniejszej którejś stronie z Bytomia? Było opuszczone skrzydło szpitala górniczego i linki do filmu o tymże + prosektorium tego szpitala. Pisałam i dostałam info, że na pierwszy kwartał 2017 roku planowana jest wycieczka do tego opuszczonego skrzydla. Tylko, że tam nic już nie ma, nie ma sprzętu medycznego, kartotek, zdjęć, tylko gołe ściany. Gdziekolwiek tutaj byśmy poszły to wszędzie jest wszystko rozwalone - bez drutów w ścianach, sprzętu, nic, ruina. Niczego nie oszczędzą. A właśnie, bo umieściłam też zdjęcia z Alfeda - widziałaś? Opuszczone też, bardzo bym rzekła opuszczone :mrgreen: Tą stronę znacie http://www.forgotten.pl/ ?

klaudiafj

Post » Nie lis 27, 2016 19:22 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

Widziałam widziałam <3

Tak, ja znam tą stronkę, ale to jeszcze nie jest tak mroczne jak można by zrobić :mrgreen: :mrgreen:
ser_Kociątko

Post » Nie lis 27, 2016 19:23 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

Znamy stronę, znamy.
I dodatkowo wszystkie strony o Czarnobylu, a zwłaszcza o Prypeci - których to miejsc jestem wielką fanką <3

Emee

Post » Nie lis 27, 2016 19:33 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

Przepraszam, tam tak jest aktualnie?
Ludzie mieszkaja?

Przepraszam za porównanie ale to jest Aushwitz
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Nie lis 27, 2016 19:36 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

Emee pisze:Mary, a gdzie te okolice, o których piszesz, się mieszczą?
Byłam we Wrocławiu przez tydzień na szkoleniu. Mieszkałam wtedy w hotelu Campanile, on jest na jakiejś wysepce chyba, to znaczy ze wszystkich stron Odra to otacza. I było lekko strasznawo.

.

Byłaś w hotelu na Ślężnej czy blisko UWr? Jeśli przy UWr, to fakt, że niezbyt daleko stamtąd jest do Nadodrza, czyli mało sympatycznej dzielnicy. Ale Trójkąt to ulice Traugutta, Kościuszki, Pułaskiego - i siatka drobniejszych między nimi. Kiedy odwiedzałam znajomych - ze 3 pierwsze razy mnie odprowadzali na przystanek, żeby miejscowe bandziory się nauczyły, że odwiedzam swoich. I na tych konkretnych trasach byłam bezpieczna, bo tam mieszkały bandziory z tradycjami. Na innych ulicach czasem na mnie dziwnie patrzono.

MaryLux

Post » Nie lis 27, 2016 19:41 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 10 - Kitusiu WALCZYMY! Kocham Cię ❤

MaryLux pisze:Byłaś w hotelu na Ślężnej czy blisko UWr? Jeśli przy UWr, to fakt, że niezbyt daleko stamtąd jest do Nadodrza, czyli mało sympatycznej dzielnicy. Ale Trójkąt to ulice Traugutta, Kościuszki, Pułaskiego - i siatka drobniejszych między nimi. Kiedy odwiedzałam znajomych - ze 3 pierwsze razy mnie odprowadzali na przystanek, żeby miejscowe bandziory się nauczyły, że odwiedzam swoich. I na tych konkretnych trasach byłam bezpieczna, bo tam mieszkały bandziory z tradycjami. Na innych ulicach czasem na mnie dziwnie patrzono.

A nie, nie. Sprawdziłam na mapie - ten "mój" hotel to po drugiej stronie miasta jakby. Ulica Dmowskiego, niedaleko jest Mieszczańska, szk. podst. nr 58.
A w ogóle to Wrocław jest śliczny. Prawie jak Gdańsk (tyle że dla mnie Gdańsk jest numer jeden :D ). To jedno z miast, w których mogłaby mieszkać :D

Emee

[poprzednia][następna]