Lesio... Malutki i reszta bandy.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 31, 2008 9:55

miałam taką kotkę - startowała do życia równo z Lukrecją, została uśpiona trzy lata temu.
Napiszę ten post, dość katastroficzny i mam nadzieję nieadekwatny do sytuacji Lesia ale doświadczeniami - zwłaszcza w przypadku rzadkich schorzeń - trzeba się dzielić by najlepiej zmierzyć się z wrogiem.
Patrząc z perspektywy tamtej rozpaczliwej szamotaniny teraz powiedziałabym - natychmiast badania. Profil diagnostyczny w laboklinie (około 100 zł) plus badania tarczycy w laboklinie (drogo, 40 zł za oznaczenie) + parathormon (laboklin, aktualnej ceny nie znam) + rtg kociaka. Jemu trzeba pomóc, pieniądze się znajdą. Nie chcę straszyć bo problemy z tarczycą, przytarczycami u kotów są rzadkością ale się zdarzają a jeśli wystąpią to trzeba zwierze koniecznie wspomóc, spowolnić chorobę.
Mój miot Krecików miał taką wadę - zaburzenia pth: co powodowało kolosalne kłopoty z gospodarką fosforanowo-wapniową. Kociaki łamały się jak zapałki: Frotka w momencie eutanazji miała pięciokrotne złamanie kości udowych z przemieszczeniem. Na szczęście dla niej - wcześniej dopadł ją paraliż tylnej części ciała więc nie cierpiała. Lukrecja, którą Magda znalazła mniej więcej w tym samym czasie przeżyła moją Froteńkę o kilka lat.
Lesio jest większy i mam szczerą nadzieję, że to inne zaburzenia hormonalne niż te, które przechodziła Lukra i Frotka ale nie ma co gdybać tylko trzeba poznać wroga i wspomóc kociaka. Zawsze lepiej wiedzieć , z jakim draństwem walczymy.

EDIT: czy Lesio ma wielki apetyt czy w normie?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pt paź 31, 2008 10:04

Liwio, dzięki, że tu jesteś, dla mnie to za świeże by pisać, chciałabym tak wiele a ledwo zacznę i nie mogę
Izabelo - za badania t3 i t4 zapłacicie ok. 100zł - ja je robiłam dość niedawno, myślę, ze cena nie wzrosła - faktycznie, zapomniałam o rtg.
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Pt paź 31, 2008 10:06

Liwio, wiem od Izy, że apetyt ma po prostu wściekły.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pt paź 31, 2008 10:09

zbadajcie mu ten hormon
Obrazek

Magija

Post » Pt paź 31, 2008 10:15

Sytuacja jest dramatyczna finansowo. Tzn. Izabela ma naprawdę sytuację bardzo, bardzo trudną, schronisko na takie badania nie stać. Jedyne, co zrobię, to zaproponuję jej wsparcie takie natychmiastowe z tego, co dostałam na Gabi i Charlisia. Te pieniądze mnie też będą potrzebne, i dlatego wielka prośba o pomoc w tych badaniach Lesia. Ja narazie mogę chwilowo dać, bo w najgorszym razie znowu jakieś badanie zrobię na kredyt, zresztą narazie wystarczy.

Anka

Post » Pt paź 31, 2008 10:16

bardzo prosimy o pomoc dla Lesia, on musi żyć!
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Pt paź 31, 2008 10:18

Aniu, ja rozumiem, może to tak zabrzmiało rozkazująco co napisałam - przepraszam. Po prostu się boję, choroba Lesia przypomina mi chorobę Lukrecji. Napisałaś o jego ogromnym apetycie - stąd moja reakcja.
Obrazek

Magija

Post » Pt paź 31, 2008 10:22

Poproszę na PW numer konta. Teraz nie mogę ani grosza (mam 5 zł na koncie :? ) ale jak tylko dostanę kasę to obiecuję, że coś wpłacę.

Elaszka

Od: Śro mar 01, 2006 19:23

Post » Pt paź 31, 2008 10:22

już dawno nic mnie tak straszliwie nie poruszyło. moja obecna sytuacja nie pozwala mi zabrać Lesia do siebie, bo mam 8 kotów i muszę oddać jeszcze dwa na pewno żeby w ogóle rozważać zabranie kolejnego (a w kolejce mam dwa białaczkowce, które umrą w schronie jeśli ktoś ich nie zabierze). gdybym jednak oddała 2 koty, to zabrałabym Lesia do siebie, chociażby na DT... tyle że póki co zastój w adopcjach :(
finansowo na razie u mnie kiepsko, ale jak tylko stan mojego konta się poprawi, to na pewno pomogę.

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Pt paź 31, 2008 10:26

Poproszę o numer konta, dorzucę się do Lesiowych badań
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Pt paź 31, 2008 10:33

Satoru pisze:Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=83425&start=15][img]http://img122.imageshack.us/img122/2091/lesiunioqg5.jpg[/img][/url]

ten ladniejszy.

a ja przypomnie banerek dla koteczka

nie mieści mi się już :(

Anna Rylska

Post » Pt paź 31, 2008 10:39

Dziewczyny, badania będą pioruńsko drogie.
Profil diagnostyczny jest tani - 85 zł (morfologia, nerki, watroba, trzustka, biochemia, wapn, fosfor itp) - wielki pakiet i niedrogi jak na ilośc oznaczeń. Tarczyca: 40 zł za oznaczenie (t3, t4, ft3, ft4) oraz - najdroższy - parathormon: w dwóch wersjach (nie wiem, którą trzeba zrobić) - 180 lub 270. O tych badaniach to powinien mądry wet zadecydować, pewnie można z czegoś zrezygnować no ale zadecydować musi ktoś kompetentny.
I konto proszę podajcie.
Karłowaty wzrost, kiepska sierść, olbrzymi apetyt... Musimy mu spróbować pomóc.
Ostatnio edytowano Pt paź 31, 2008 10:41 przez Liwia, łącznie edytowano 1 raz
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Pt paź 31, 2008 10:41

Kto pomoże Lesiowy :(

Domek bardzo potrzebny

Anna Rylska

Post » Pt paź 31, 2008 10:57

jeszcze dopiszę, co wchodzi w panel diagnostyczny:
amylaza, lipaza, fruktozamina, cholesterol, bilirubina, GLDH, AP, ALT, AST, kinaza kreatynowa, białko całkowite, albuminy, globuliny, GGTP, mocznik, kreatynina, glukoza, P, Mg, Ca, Na, Fe, trójglicerydy. Morfologię trzeba chyba dokupić osobno: nie dam głowy za to bo nie zapytałam a na stronie jest niejasne dla mnie.
Obrazek

Liwia

Post » Pt paź 31, 2008 11:05

Rozmawiałam jeszcze raz z Izą. Będziemy walczyć. Ona w tej chwili nie ma dostępu do netu, jest w pracy w schronisku. Po południu wybiera się do weta. Będzie wdzięczna za każdą pomoc dla Lesia, bo ceny badań są porażające.
Prosiła, żebym udostępniła póki co dla niej swoje konto, z prośbą, żeby przy każdej wpłacie odnotowywać, że to na Lesia.
Osobom, które już prosiły wysyłam nr. konta.

Anka

[poprzednia][następna]