Moderator: Estraven
czitka pisze:(...)
Teraz rozpatrywaliśmy wersję zewnętrzną, tu właśnie potrzebne są łożska, malutkie, na wypadek, gdyby rirka zamarzła, albo nie chciała się turlać, bo deszcz, mgła, albo inny kataklizm.(...)
czitka pisze:I co Wy na to?
Wojtek pisze:czitka pisze:(...)
Teraz rozpatrywaliśmy wersję zewnętrzną, tu właśnie potrzebne są łożska, malutkie, na wypadek, gdyby rirka zamarzła, albo nie chciała się turlać, bo deszcz, mgła, albo inny kataklizm.(...)
Można wziąć pod uwagę dwa rodzaje łożysk tocznych:
1.
typu ZZ, czyli obustronnie uszczlenione pierścieniami metalowymi
2.
typu 2RS, czyli obustronnie uszczlenione pierścieniami gumowymi
Tego typu łożyska są fabrycznie wypełnione smarem.
Marcelibu pisze:Dobra, może jestem "czarna masa". Ale gdzie chcecie, ten system rolowania kota za przeproszeniem, zainstalować? W drzwiach wychodzących z domu?
. No bo gdzie: na siatce, na zasiekach? Co jest rozpostarte na osi??? Eee, chyba bez rysunku Wojtka nic nie zrozumiem...
Bungo pisze:I co, obrolujesz całe ogrodzenie na łożyskach ze smarem
czitka pisze:Wojtku ja się tych łożysk wystraszyłam, one takie wielkie.....
czitka pisze:Nie, nie, ja już nie, mnie się wyczerpała wszelka już aktywność osobista w temacie ogradzania, ale gdyby to było dwa miesiące temu, to bym poważnie pomyślała.
Może te łożyska i ten smar zupełnie niepotrzebne, po prostu niższa siatka i na jej zwieńczeniu rurka rolująca kota poprzeczna. No nie wyjdzie nigdzie.
A tuczyć nie wolno!Jak będą miały ciężkie dupska, to na drzewo przed psem nie uciekną!
Zazusiu!!!!! Wrzuć koniecznie tu Wasz patent z tymi kretami, bo mój chyba nie budzi zachwytu![]()
Wojtku ja się tych łożysk wystraszyłam, one takie wielkie.....
Użytkownicy przeglądający ten dział: ewar, MB&Ofelia i 519 gości