Krawateczka.16 rocznica śmierci mojej najkochańszej Koteczki

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 26, 2005 15:59

Biedna Krawatka, każdy by się stresował jazdą do weta...
Za zdrówko i poprawę wyników :ok:

Ania z Poznania

Od: Śro gru 17, 2003 15:25

Post » Pt cze 24, 2005 20:00

Wczoraj Krawatka mnie bardzo przestraszyla. Nie mogla sie zalatwic i chodzila w rozne miejsca i po trochu robila kupe. Przy tym 3 razy zwymiotowala. Na szcescie po 15 minutach zrobila bardzo gruba kupe i wszystko wrocilo do normy. Martwi mnei to ze taka kupe miala za twarda bo przeciez ona powinna duzo pic zeby jej te nerki sie wyplukiwaly a tu jej zatwardzenie sie zrobilo. Przymierzam sie do kupna fontanny , moze zaczna moje koty wiecej pic. Musze zaczekac jednak z zakupem bo dodatkowe koszty dzisiaj wystapily i wystapia. Stala sie tragedia na podworku z Czarnula. Oto watek Czarnuli: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=1238784#1238784
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Sob cze 25, 2005 21:35

Trzymam mocno kciuki za Krawatkę :ok: :ok: :ok:

Tika

Od: Pon sie 02, 2004 9:04

Post » Sob cze 25, 2005 22:10

Moze sie Krawatka troche przyklaczyla? Dobrze, ze sie jej udalo przepchac :D
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro cze 29, 2005 23:15

Dzisiaj z rana postanowilem zlapac mocz Krawatki i zbadac go paskiem 10 parametrowym. Jeden wynik mnie zszokowal i wprowadzil w wielka panike. Leukocyty pokazalo maksymalnie czyli 500. bardzo sie przestraszylem bo ponad pol roku temu Krawatka miala w moczu wysokie leukocyty i wtedy miala bardzo duzy stan zapalnynerek. Mialem zamiar lapac mocz jak nastepnym razem zrobi i ewentualnie jechac na pobranie krwi ale zaczelem sie zastanawiac i doszedlem do wniosku ze moze byc tak i mam nadzieje ze badanie leukocytow na pasku mija sie z celem bo popatrzylem na inne wyniki badania moczu robione w laboratorium a mam tych wynikow tak duzo jak nikt inny i tam sie czesto zdazalo ze na paskach tez odczytywano i 500 a pod mikroskopem bylo dobrze. Jutro dla pewnosci lapie mocz i niose do badania do laboratorium zeby miec pewnosc. dzisiaj juz odpuscilem Krawatce bo juz cala czworka podejrzewala ze cos knuje i juz byla ostrozna a Krawatka siku nie chciala robic.
Inne wyniki wyszly mi takie:
Glukoza neg
Bil. smal
ketony neg
ciezar wl. 1.015
erytrocyty neg
pH 5,0
bialko Trace
Urob. trace
azotyny neg
Wydaje mi sie ze 8 parametrowe paski wystarcza bo jak tak maja wychodzic leukocyty to tylko czlowiek sie stresuje.
Pare dni temu Kici tez wyszlo na pasku leukocytow duzo ale mniej niz Krawtce a w laboratorium tego samego dnia z tego samego sikania wyszlo w porzadku.

Pedro

Post » Czw cze 30, 2005 16:03

Zlapalem dzisiaj mocz Krawatki i zawizozlem do szpitala jako mocz kota. Moje przypuszczenia na szczesce sie potwierdzily. tam pani laborantka mi sama powiedziala ze na pasku wyszlo Lukocyty LARGE ale ona patrzyla pod mikroskopem i sa tylko pojedyncze leukocyty. Dzieje sie tak juz ktorys raz a nawet czesto tylko nieraz poprostu ucianaja to co na pasku wyjdzie z leukocytami.
Oto wyniki Krawatki:
ciezar 1.015
pH 6,5 ( mocz byl badany godzine i 10 minut po zlapaniu )
bialko neg
URO 0,2 F.U/dl
nablonki poj
leukocyty poj
reszta neg
Odetchnalem bo sie balem ze zaczyna sie cos dziac z Krawatka tym bardziej ze ostatnio jakby sobie lubila posikac tam gdzie buty sie stawia zamiast do kuwety ale d paru dni juz jej przeszlo.

Pedro

Post » Czw cze 30, 2005 16:14

Tak naprawde paski, zwlaszcza uzywane bez czytnika, wizualnie, moga dac jedynie pewna orientacje. I tak trzeba je traktowac- sa latwiutkie i wygodne w uzyciu, mozna zlapac odrobinke moczu, ja probowalam tez przykladac pasek do kulki w kuwetce, podstawiac pod siusiaczka :oops:

To jednak nie zastapi badania w laboratorium, oceny mikroskopowej itp.
Po prostu kiedy cos wychodzi zle, zwlaszcza kilka razy, jest to syglal aby zbacad sioo w laboratorium.

U mnie na przyklad Lunkowi dwukrotnie wyszedl slad urobilinogenu. Musze to koniecznie sprawdzic przy najblizszek okazji.Troche sie niepokoje ale z drugiej strony...zbadalam sobie i tez wyszedl mi slad. A chyba zdrowa jestem. Wiec zobaczymy :roll:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Pon sie 22, 2005 20:58

Jutro jade na badanie krwi z Krawatka. Ostatnio mam pewne podejrzenia ale mam nadzieje ze to przez te upaly Krawatka zachowuje sie troszke inaczej niz zawsze. Bardzo zadko ale to juz od chyba 2 lat a moze i wczesniej zdarza sie ze Krawatka spiac budzi sie nagle w taki sposob ze podrywa sie nagle jakby cos sie jej snilo i zaraz wraca do pozycji spiacej. Wyglada to jakby sie czegos nagle przestraszyla. Dzisiaj wlasnie to sie zdarzylo jak po poludniu spala kolo mnie na tapczanie gdy ja siedzialem. Pozostala trojka tez byc moze troszke inaczej sie zachowuje ale ja jestem bardzo uczulony szczegolnie musze pilnowac Krawateczke. Ostatnio miala badana krew 3 miesiace temu i zakonczylo sie kroplowkami i pewnie teraz tez beda kroplowki i tak profilaktyczie jutro juz tez dostanie kroplowke. Jak sie uda to jutro tez zlapie mocz do badania.

Pedro

Post » Wto sie 23, 2005 11:06

Krawateczka juz jest po pobraniu krwi ( kiepsko dzisiaj leciala ) i po kroplowce. Troche sie bronila w czasie podawania kroplowki ale jakos zleciala cala kroplowka. Jutro beda wyniki krwi. Mam nadzieje ze wyniki beda dobre i nie bedzie zadnego stanu zapalnego.
Dzisiaj z rana podjalem probe lapania moczu i jakbym sie troche spoznil bo tylko troszeczke polecialo na koniec i wystaczylo na zbadanie samemu paskiem. Tradycyjnie na pasku wyszlo maksymalnie leukocytow ale mam nadzieje ze pod mikroskopem ich nie bedzie jak juz zlapie ilosc z ktora moge isc do laboratorium.

Pedro

Post » Wto sie 23, 2005 11:30

Mocno trzymam kciuki za dobre wyniki!

zuza od Sabinek
zuza od Sabinek Obrazek i aksamitnoglosy...
Obrazek
Wychodzacy kot to Twoja decyzja, ale to on codziennie gra w rosyjska ruletke

Korwina

Od: Czw maja 16, 2002 16:43

Post » Śro sie 24, 2005 18:08

Zaczne od dobrych wiadomosci. Dzisiaj zlapalem mocz i zanioslem do badania w ludzkim laboratorium. Wynik wyszedl dobry. Leukocyty 0-1-2 wpw , nablonki poj , pH 5,5 , i zadnego bialka , reszta tez super.
Potem zadzwonilem do weta. Ciesze sie ze leukocyty sa 9 tys bo sie balem ze znow moze byc jakis stan zapalny. Kreatynine i mocznik nie zbadano bo jednak krwi chyba bylo za malo albo z innych wzgledow. Posat jest w normie ale niestety sod za duzy , nie wiem ile ale jest za duzy. Co to oznacza ze sod jest za wysoki. Czy jest to skutek ze Krawatka je karme nerkowa?
Pdobno jeszcze erytrocytow jest za duzo.
Dzisiaj nie pojechalem z Krawatka na kroplowke ale jutro bede jechal z rana na pobranie krwi na kreatynine i mocznik i Krawateczka dostanie kroplowke.
Bardzo prosze napiszcie mi o tym sodzie.

Pedro

Post » Śro sie 24, 2005 19:02

Nie znam sie na sodzie, wiec tylko kciuki potrzymam za druga czesc wynikow. :oops:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro sie 24, 2005 19:19

Sod za wysoki zwykle nie znaczy nic tzn.jest wynikiem albo zlej diety, zlej terapii plynami (np. gdy stale podaje sie NaCl), moze byc tez podwyzszony w problemach nerkowych, gdy uposledzona jest resorpcja zwrotna w kanalikach nerkowych. Zwykle nie jest to grozne tzn. nie jest podwyzszony za duzo, wiecej picia i sikania (kroplowka) powinna wyplukac nadmiar sodu.

Podwyzszone erytrocyty tez zwykle nic nie znacza, lekkie odwodnienie co najwyzej. Bywa jednak ze w przypadku problemow z sercem i erytrocyty i sod sa podwyzszone...ale to chyba u was malo prawdopodobne. No nic, na razie nie ma co gdybac, jak bedziesz mial wyniki to je wrzuc, pomyslimy.Trzymajcie sie!
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Śro sie 24, 2005 19:53

Nan bardzo dzikuje za objasnienia.
Krawatka je Eukanube Renal Formula i dostaje 1/3 tabletki Fortekor 5 na wieczor w minimalnej ilosci watrobki drobiowej gotowanej bo inaczej by nie zjadla Fortekoru 5.
Kroplowek nie dostawala przez ostatnie ponad 2 miesiace.
Jutro jak bede postaram sie skserowac wyniki i wtedy wrzuce tutaj.

Pedro

Post » Czw sie 25, 2005 9:48

Dzisiaj Krawateczka miala jeszcze raz pobrana krew do badania. Powtorzymy przedwczorajsze badanie w calosci bo laborant co robil badanie wolal powtorke bo cos nie tak bylo z krwia. Dwa dni temu kiepsko sie pobieralo krew , duzo bylo piany.
Krawateczka zaliczyla tez dzisiaj kroplowke.
Jutro beda wyniki badania krwi.

Pedro

[poprzednia][następna]