[*] Presia-trzyłapka i Julian- głuchy brytyjczyk

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 21, 2015 12:39 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

:ok:
To samo chciałam napisać, to o nerach. Rób mu już teraz badania. Wykaże czy biochemia jest ok czy to tylko stan zapalny. Potem to często jest za późno.Morfologia, biochemia (+fruktozamina) , rozmar ręczny.
Koć piękny bardzo.
Izoluj koty.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto kwi 21, 2015 12:41 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

izolować je jednak???
Puściłam go po domu...
Chodzi o izolację ze względu na koci katar?

edit:
wet mówił początkowo żeby izolować, ale Presia ma troszkę ropkę w oczkach (pewnie od Horusia się zaraziła) i dostała też te krople do oczu na wszelki wypadek. No i wet w końcu powiedział, że nie muszę izolować...
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Wto kwi 21, 2015 12:50 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Horek pisze:izolować je jednak???
Puściłam go po domu...
Chodzi o izolację ze względu na koci katar?

edit:
wet mówił początkowo żeby izolować, ale Presia ma troszkę ropkę w oczkach (pewnie od Horusia się zaraziła) i dostała też te krople do oczu na wszelki wypadek. No i wet w końcu powiedział, że nie muszę izolować...

Dogadują się? Jak mały z jedzeniem i piciem? Nie chowa się?
Jestem za izolacją. Daje to czas poznania kota, wyleczenia go, odrobaczenia, zaszczepienia, sprawdzenia jak je i kuwetkuje, odpchlenia...
Izoluje się nie tylko dlatego ,że nowy zarazi rezydenta. Nasze koty są nosicielami różnych chorób i to one także mogą zarazić osłabione nówki.
Obrazek

ASK@

Post » Wto kwi 21, 2015 12:58 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Julian jest "wyluzowany", siedzi sobie i patrzy albo zwiedza. Zjadł i załatwił się do kuwety. Presia jest ciekawska, wąchała go, razem wąchały sobie noski. Jeśli chodzi o ich relacje to jest ok. Presia "śledzi" go i obserwuje, ale nie jest agresywna.
Julian jest zaszczepiony, był odrobaczany w schronisku w listopadzie więc powtórzymy odrobaczanie, ale może jak wyzdrowieje, nie chcę w niego pakować teraz wielu leków na raz. Presia pochodzi z tego samego schroniska co Julek. Przebywały tam ze sobą ok. 3 miesiące, potem my wzięliśmy Presię, a Julian został. Presia jest w stosunku do niego ostrożna, ale też ciekawa. Nie mam serca go izolować... On się tu czuje swobodnie, nie chowa się- leży na środku pokoju.
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Wto kwi 21, 2015 13:37 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Oba koty mają być swobodne, jeść i kuwetkować.
Musisz oba teraz odrobaczyć. Nie ma tak ,że jednemu dajesz a drugiemu nie. Ale to jak chłopak dojdzie do siebie.
Zawsze izoluję. Ale to już moje zdanie.Mam DT i nie mogę sobie pozwolić na luzy. Do dwóch tygodni.To wedle mnie, złoty termin w trakcie którego rodzą się choroby (obu kotów jaśli są razem) lub kłopoty innego rodzaju.
Powodzenia.
Obrazek

ASK@

Post » Wto kwi 21, 2015 14:07 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Wiem, pewnie dla bezpieczeństwa lepiej odizolować, tylko, że ja nie mam nawet jak. Mam kuchnię połączoną z salonem, sypialnię i pokój komputerowy, w którym mam wyciągnięte drzwi z futryny. Musiałabym go trzymać w łazience, a to nie sprzyjałoby temu żeby się poznawać i żeby poczuł się jak w domu...Presia była odrobaczana miesiąc temu, najwyżej dostanie jakieś łagodne odrobaczenie. Martwię się, że te nerki u Juliana mogą źle funkcjonować, ale staram się o tym nie myśleć, w tym sensie, że ja się zawsze okropnie przejmuję. Zrobimy mu morfo jak skończy antybiotyk czyli za 5 dni.

Horek

Post » Wto kwi 21, 2015 14:50 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

ps. Julian chyba rzeczywiście jest pozbawiony słuchu... Nie reaguje zbytnio na dźwięki. Nie wiem tego na 100%, ale podejrzewam, że jest głuchy.

Horek

Post » Wto kwi 21, 2015 15:10 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Horek pisze:ps. Julian chyba rzeczywiście jest pozbawiony słuchu... Nie reaguje zbytnio na dźwięki. Nie wiem tego na 100%, ale podejrzewam, że jest głuchy.

Białe koty często bywają głuche. To nie reguła ale jednak. Miałąm głucholca na DT i wspominamy go jako super kociaka i bezstresowca. Dobrze ,że jest drugi kot to od niego nauczy się reakcji, zachowań, domu...
Obrazek

ASK@

Post » Wto kwi 21, 2015 15:17 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

No właśnie Julek jest prawie bezstresowy... zasnął podczas podróży autem. Może rzeczywiście nie słyszał. Nie reaguje na "kici kici", puściłam dźwięki ptaków na youtube- Presia się zainteresowała, a on - zero reakcji.

Horek

Post » Wto kwi 21, 2015 15:20 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Klaśnij za nim , uderz w stół ręką... Zobaczysz czy zareaguje.
Walnięcie czymś w podłogę może nie być miarodajne bo nasz głucholec reagował na wibracje.
Na kicikici moje koty nie reagują wcale.
Ptaszki w TV budzą tylko reakcje jednego kota. Na kilkanaście obecnych.
Obrazek

ASK@

Post » Wto kwi 21, 2015 18:18 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Klaskałam mu nad głową, a nawet podrzucałam karmę w metalowej miseczce (obijała się o brzegi i wydawała dźwięki) , a on na to nic... :P no chyba rzeczywiście mamy do czynienia z pozbawionym słuchu kotem. No, widzicie- ja to w życiu mam szczęście- przyciągam niepełnosprawne/ chore kotki. Nie mieliśmy pojęcia, że kiciuś nie słyszy. Oczywiście nie oddamy go z tego powodu, ale muszę nauczyć się z nim "obchodzić". No to mam znów dwa niepełnosprawne kiciorki. Juluś zjadł chętnie karmy mokrej, już nawet nauczył się, że jak kucam w kuchni to trzeba pędzić do mnie szybko, bo może dostać coś dobrego ;) Presia śpi z nami na kanapie, spała też na moich kolanach. Nie chciała jeść karmy mokrej (ze stresu?), ale ona czasami nie je od razu tylko po czasie. Presię tulimy cały czas żeby czuła się ważna i kochana.

Horek

Post » Wto kwi 21, 2015 18:50 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Presia już też zjadła karmy mokrej, ale nie do końca, bo mąż poszurał nogami i ona myślała, że to Julek i poszła popatrzeć :) chodzi za nim, wącha miejsca gdzie kocurek leżał. Ale tak to normalnie się zachowuje- wywraca się jak zwykle na głaskanie brzuszka. Wydaje mi się jakby ona się go bała- gdy wącha mu nosek to tak niepewnie.

Julek przybiegł na głaskanie gdy nawiązałam z nim kontakt wzrokowy i uderzałam dłońmi w uda. Jakoś przywykniemy do tego, że nie można na niego cmokać i mówić mu pieszczotliwie, bo on nie reaguje :) W schronisku nie wiedzieli, że Julek jest głuchy.

Horek

Post » Wto kwi 21, 2015 19:25 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Białe koty często są głuche.
Czy Julek ma różne tęczówki oczu? Wydaje mi się, że prawe oczko jest niebieskie.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Wto kwi 21, 2015 20:46 Re: Presia- trzyłapkowa księżniczka i Julian -różnooki książ

Cześć Marcelibu :1luvu:
Tak, ma niebieskie oczko i to niestety sprzyja głuchocie.

Ale i tak jest kochany. Przychodzi do nas, wskoczył na łóżko w sypialni do głaskania. Jest spokojny, dużo śpi. Przez to, że nie słyszy to mniej się boi, bo nie straszą go różne dźwięki. Ma takie mega puszyste futerko, niestety obecnie w średniej kondycji, ale mimo wszystko jest bardziej miękkie niż u Presiuni. A Presia ma bardzo miękkie. Nie jestem pewna czy Julek nie jest jakąś rasową mieszanką. Straszny obżarciuch z niego- objadł schronisko przed wyjazdem, w domu jadł suchą i 2x mokrą karmę. Raz się napił i raz wysiusiał (ładnie w kuwecie). Lubi być głaskany, śpi obok nas, mruczy i widać, że się nie boi. Mamy w gniazdku feliway na stres. Już wie gdzie dajemy dobre jedzenie. Jak doprowadzimy kiciorka do ładu i składu to będzie przepiękny.

Mam szczęście w nieszczęściu- przepiękne kotki mi się trafiają, ale niestety są niepełnosprawne.

edit: aaaa, no i chodzi bezgłośnie, a my przyzwyczailiśmy się do kotków kicających bez łapeczek i teraz nie możemy uwierzyć, że kot może się tak zwinnie cicho poruszać ;)

Horek

[poprzednia][następna]