Nasze kochane wariaty ;)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 23, 2013 23:18 Re: Nasze kochane wariaty ;)

Dzięki, u mnie barfa nigdy nie bylo i nie bardzo znam się na tym, ale chyba poczytam i spróbuję.
Wilczur od czasu do czasu je surowe mięsa . . ale tylko jako 'przekaski' . . po kawalku . . on nawet nie je, tylko łyka . .
kupuje rownież łapkę świni , ale też gotuję . . nie wiedziałam że surowe można często podawać. .
bałam się chyba bakterii . . gotowanie we wrzacej wodzie zabija bakterie. . tak samo jest z jajkami . .
jak widać, niewiele wiem o barfie . .
...Ratując jednego zwierzaka nie zmienisz świata, ale świat zmieni się dla tego jednego zwierzaka...

Doda_

Od: Nie kwi 13, 2008 15:59

Post » Nie lis 24, 2013 0:31 Re: Nasze kochane wariaty ;)

Nie martw się, dużo osób nie zna barfa, w zasadzie ja dopiero od niedawna coś tam podczytuję na ten temat. Warto poczytać na ten temat, to metoda odżywiania najbardziej zbliżona do tej w naturze.

Milena_MK

Od: Sob lip 21, 2012 17:20

Post » Nie lis 24, 2013 2:04 Re: Nasze kochane wariaty ;)

czytam właśnie . . .

Nie podajemy surowej wieprzowiny, ani podrobów wieprzowych ze względu na możliwość wystąpienia w niej wirusa zagrażającego życiu psa.

dlatego się bałam podawać surowych mięs . . . :|

Jak przestawić psa na BARF? Najlepszy sposób to dzień głodówki w celu oczyszczenia jelit ze złogów suchej karmy a następnie przez 6-10 dni podajemy mielone żołądki z zawartością.

rozumiem, że mialby zrezygnować z suchej karmy calkowicie ?
jadlby tylko i wylacznie BARFa ?

o kotach tez sie pytam. chyba jak pies mialby zrezygnowac z suchej karmy to kot tez. . .

moj wilczur ma wrazliwy zoladek i nie wiem jak barf na niego wplynie.
zje serce drobiowe nieswieze, sraczka niesamowita, wypije troche rosolu z fileta,tez sraczka, zje od Kamy karme z puszki, tez sraczka . . . musimy pilnować. . .a tu mowa o surowych miesach . .
...Ratując jednego zwierzaka nie zmienisz świata, ale świat zmieni się dla tego jednego zwierzaka...

Doda_

Post » Nie lis 24, 2013 10:35 Re: Nasze kochane wariaty ;)

Wczoraj na wystawie siedziałam kolo hodowczyni która karmi swoje koty BARF-em i suchą karmą bez zbożową. podobno hodowcy tak robią. Nie znam się :/
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Nie lis 24, 2013 12:25 Re: Nasze kochane wariaty ;)

Moje koty nie są w 100% na barfie, rano i wieczorem podaję im mięso surowe, a w ciągu dnia jedzą suche, ale w zasadzie tylko po kilkanaście ziarenek.

Milena_MK

Post » Nie lis 24, 2013 16:32 Re: Nasze kochane wariaty ;)

Surowej wieprzowiny nie podajemy ani psom, ani kotom - może tam być wirus choroby Ayuszkiego (rodzaj wścieklizny), a mięso nie jest pod tym wariantem badane, gdyż zwyczajnie to nie ma wpływu na ludzki organizm, ale dla zwierząt jest śmiertelny :(
Co do bezzbożowych - ja kupuję Acanę Wild Prairie, kotom służy (psiak uwielbia jagnięcinę z jabłkiem, teraz jest na Checopee), ale do tego musi być jeszcze inny rodzaj suchej, bo mi dziczki i domowe robią strajk głodowy :twisted: Kiedyś kupiłam Orijena z rybami - masakra, prawie nikt nie chciał tknąć :? Obecnie jedzą Bozitę dla wychodzących, bo jest bardzo tłusta i koty będą miały więcej ciała na zimę :) I tak jak pisałam - podstawą u mnie jest mięso, a mokre tak raz dziennie, ale po trochu - jako smakołyk ;)
Też kiedyś myślałam o BARF-ie - ileś tam kotów temu :lol: Część surowego nie lubi, część nie może, a część wymiotuje :roll:
I jeszcze chyba jest taka strona, jak http://www.barfnyswiat.pl/ :idea:
kicikicimiauhau

Post » Nie lis 24, 2013 16:36 Re: Nasze kochane wariaty ;)

Podałam zły adres :oops: - http://www.barfnyswiat.org/
kicikicimiauhau

Post » Pon lis 25, 2013 20:11 Re: Nasze kochane wariaty ;)

Witam, witam :*
Co słychać u wariatów? :?:
kicikicimiauhau

Post » Pon lis 25, 2013 23:25 Re: Nasze kochane wariaty ;)

Witam witam! ;)
Przepraszam, ze cały dzień ani słowa nie napisałam :)
dopiero niedawno w domu. Wstaję w południe, po nocnej zmianie . . i wszystkie zwierzaki siedzą, domagając sie 'późnego śniadania' choć o 5 rano już zjadły !
Kama już normalnie je suchą karmę i te z puszki, myślę ze źle się czuła wtedy jak nie chciala tego jeść.
A teraz problem z oczami :( jest już po szczepionce, następna w grudniu i nie wiem dlaczego jej oczy ropieją . .
mruga mruga, jedno ma małe, drugie ok. Przemywalam ciemną herbatą, zobaczymy do jutra, lekarz musi to zobaczyć.
Faceta koty też są już po szczepionce (następna za miesiąc) i też od paru dni mają zaropiałe oczy. .
Co to może być ? ? ? ? te koty jego i moja - kontakt maja tylko przez nasze ubrania, mozliwe ze Kama sie od jego kotow zarazila ? ale czym ?

No i w pokoju mialam spory worek siana dla swinki i królika. Poszlam na chwileczke, Kama tam wlazła i . . . wyjęła pól worka siana na cały pokój, na łózko, na pościel . .. Z tego najbardziej sie ucieszyli Barus z Torą. Przeciez 'cały pokój' do zjedzenia !

Bylam równiez na długich zakupach - kupiłam wszystko co potrzeba na osiatkowanie okna w moim pokoju, prawdopodobnie w tym tygodniu zabierzemy sie do roboty.

Co do BARF-a to musze jeszcze sporo przeczytac . . .

a dlaczego kotom sie nie daje gotowane serduszka czy zoladki ? tylko surowe, hm ?

i jeszcze jedno- co tlumaczy takie zachowanie kotki - rano o 5 byla glodna, wiec dalam jej karme z puszki i suchą, zjadla troche i chciala zakopac miske, recznikiem ktory byl obok przykryla. Myslalam ze nie lubi, ze smierdzi, to wacham wacham, pachnie, a potem jak wstalam, blyszczaca miska, zjadla i nawet języczkiem umyła. hmm, to dlaczego kopie ?

Doda_

Post » Wto lis 26, 2013 14:56 Re: Nasze kochane wariaty ;)

Doda_ pisze: to dlaczego kopie ?

zakopuje sobie jedzenie na później. to nie żart. serio piszę. Mili tez tak robi :)

MonikaMroz

Post » Wto lis 26, 2013 15:22 Re: Nasze kochane wariaty ;)

hmm, myślałam że jej nie smakuje albo śmierdzi . . tak to wyglądało. Wąchała wąchała i zakopywała . . :D

pytałam co z gotowanymi serduszkami? można ?
aha i te oczy . . wie ktoś co to może być? wczoraj tak jak pisałam przemywałam ciemną herbatą, dzisiaj nastąpiła poprawa ogromna.

Doda_

Post » Wto lis 26, 2013 15:24 Re: Nasze kochane wariaty ;)

ja gotowałam i podawałam i koty żyją. ale surowe stanowczo lepiej im wchodzi :D

Sarah DeMonique

Od: Pt cze 04, 2010 11:10

Post » Wto lis 26, 2013 17:59 Re: Nasze kochane wariaty ;)

ja tez daję surowe. ale u mnie tylko mięsko drobne z indyka i polędwiczki z kurczaka ;)

MonikaMroz

Post » Wto lis 26, 2013 20:26 Re: Nasze kochane wariaty ;)

Surowe ma więcej mikroelementów, które giną przy gotowaniu. To tak jak np. u ludzi surowa marchewka ma więcej witamin, niż gotowana. Ale generalnie gotowane kotkom też bardzo pasuje.

Co do zakopywania, to potwierdzam - ona sobie "zakopuje" na później :P

Milena_MK

Post » Śro lis 27, 2013 5:37 Re: Nasze kochane wariaty ;)

okej, to już wiem czemu zakopuje :) jestem po pracy, kicia tak sie tuli . . rano jest najmilsza. pozniej robi sie z niej urwis .. .
juz nikt nie pyta dlaczego jestem od glowy do stop podrapana :D
jak obcinacie pazurki ? doktor mowil zeby to robic kiedy kicia śpi. . .ale ona tak czujnie spi . . .

Doda_

[poprzednia][następna]