Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 04, 2012 15:30 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Tylko podobno drewniany nie jest szkodliwy bo zbryla się w miękką kulkę a ten bentonitowo-zbrylający próbuje co chwile a on się zbryla na kamień.

Shark

Od: Wto wrz 18, 2012 12:16

Post » Czw paź 04, 2012 16:12 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Drewniany zbryla się miękko (CatsBest można spłukiwać bez obaw w toalecie - rozpada się pod wpływem wody na pyłek), a bentonitowe zbrylają się na kamień. Zrób tak, jak napisała Prakseda - wsyp mu z powrotem ten, do którego się przyzwyczaił, a potem dosypuj po troszeczku drewnianego. Tylko nie na jedną gromadkę, tylko wymieszaj. Powinien się przekonać.
Koteczek słodki jest :) Śliczny pingwinek.
Imię możesz mu wymyślić unisex :) Ostatnio gdzieś widziałam KOTKĘ, która nazywała się Smalec :) A my sami mieliśmy Kejosa, też kotkę (chociaż zawsze mówiliśmy o niej "on"), więc to tak bardzo nie przeszkadza :)
Wet Ci nie powiedział jaką ma płeć kocisko?
Obrazek

Patti:)

Od: Wto lis 17, 2009 17:08

Post » Nie paź 07, 2012 18:13 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Kotek już wyzdrowiał.. możliwe, że to było od tego, że zrobiłem mu mleko wypił trochę i po dwóch godzinach max znów mu dałem to samo (kilka razy tak zrobiłem)
...nic innego do głowy mi nie przychodzi od czego mógł go boleć brzuch (chyba że od żwirku).

Wróciłem do bentoninowego i już jest lepiej tylko trzeba go pilnować bo nieraz podjada.... ale jeśli chodzi o załatwianie spraw to chodzi tam teraz częściej niż nie. (trzeba go tylko nieraz nakierować :lol: )

Dziś polizał już trochę mokrej karmy i dojadł mlekiem wiec chyba jestem na dobrej drodze :D

Wet Ci nie powiedział jaką ma płeć kocisko?

Powiedział, że jeszcze nie wiadomo i trzeba poczekać :D

Nie chce skurczybyk spać w nowym legowisku (takim http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .2918.html ) woli kanapę a jak go zdejmuje z kanapy to wybiera podłogę a z legowiska ucieka :?: :idea:

Mogę go umyć jakimś szamponem?? (widziałem nawet jakieś suche w sprzedaży)

Shark

Post » Nie paź 07, 2012 20:45 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Cudna mordula :1luvu: Charakterek widac po tym pysiu :mrgreen:

Kot nie jest psem, nie bedzie spał tam gdzie mu sie każe, tylko tam gdzie lubi - zasada z kociego dekalogu :D

Kotów nie kąpiemy o ile nie ma takiej potrzeby. Jesli jest brudny przecieraj go ciepłym wacikiem i trzymaj w cieple żeby wysechł. Niebawem zacznie się sam myć i eleganck sie domyje :D .
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Nie paź 07, 2012 20:58 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Shark,
Zajrzyj pod ogonek i zobacz. My poznaliśmy od razu, a glut miał ledwo 2 dni
Obrazek

:mrgreen:
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Pon paź 08, 2012 8:28 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Co do kąpieli, to generalnie kotów kąpać nie trzeba, ale jeżeli ciagle jest brudny, ma na sobie odchody pcheł, to dla własnego komfortu możesz go wykąpać. Woda musi byc ciepła. Ja biorę odrobinę delikatnego mydła dla niemowląt (wcale nie musi być koci szampon) i kąpię. Ostrożnie z łepkiem - nie można nalać wody do oczu i uczu. Potem dobrze osuszyć ręcznikiem. Drugim suchym otulić i pod kołdrę. Musi wysychać w cieple. Potem czeszę futerko, wychodzi puchata, czyściutka kuleczka.

Legowisko jest jeszcze dla niego duże, poczuje się lepiej i bezpieczniej jak włożysz tam miekki kocyk, ale nie złożony na płasko, tylko trochę skotłowany, alby mógł wtulić sie między fałdy.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pt paź 12, 2012 20:01 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

co słychać u kotka?

wilhelm170

Od: Pt cze 08, 2012 19:32

Post » Sob paź 13, 2012 20:09 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Shark pisze:Nie chce skurczybyk spać w nowym legowisku (takim http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .2918.html ) woli kanapę a jak go zdejmuje z kanapy to wybiera podłogę a z legowiska ucieka :?: :idea:

koty tak już mają :mrgreen:
moje dwie dziewczyny olewają wszelkie legowiska, za to uwielbiają spać z nami, czyt. na nas :lol: na nogach, na szyi i na głowie ew. pod kołdrą jak doopki zmarzną nad ranem. W dzień śpią na fotelach i łóżku - jak nie masz drapaka to kup nawet taki najprostszy bo mały poniszczy meble tapicerowane.

koszt utrzymania jednego kota nie jest zbyt wielki - jeżeli masz stałe dochody to wydolisz, ale musisz pilnować szczepień i raczej go nie wypuszczaj na dwór bo czeka tam na niego mnóstwo niebezpieczeństw, trzeba na pewno zabezpieczyć okna (te uchylne też). Największy jednorazowy wydatek przy zdrowym kocie to sterylizacja kotki ale to dopiero za kilka miesięcy 8)

Jak minie szaleństwo wieku dziecięcego to koty przeważnie się uspokajają i będziesz mógł spokojnie pracować - może być tak jak u mnie: siedzę przy kompie, a kotki koło mnie śpią, ja zapewniam im jeszcze zimową telewizję: wysypuję na parapet słonecznik a kotki mogą obserwować i "polować" na ptaszki ...

jesteś wspaniałym człowiekiem i na pewno dogadasz się z Farciarzem, który jest przepiękny :love: :love: :love:
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Od: Pt gru 25, 2009 17:56

Post » Pt paź 19, 2012 17:20 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

co słychać u kotka?

Kotek już zdrów jak ryba i jak nie spij to robi rozpier.... :D skacze, lata i wchodzi wszędzie gdzie się da!

Problem jest tylko, że teraz nie chce już nawet spać na fotelu (który mu wcześniej dałem na wyłączność) tylko na kolana wchodzi i tam chce spać... (muszę z nim walczyć bo takiej opcji nie ma bo się przyzwyczai i nie będę miał życia) czy to może po prostu taki wiek? W nocy co bym nie robił to i tak budzę się a on leży w pościeli koło mojej głowy więc mu odpuściłem!

Tydzień walczyłem z nim żeby zjadł pasztet ale nie ruszał, więc odpuściłem i zakupiłem dwie zgrzewki mleka tego z Łowicza co polecała Prakseda. A wczoraj zaczął wariować jak widział jak jadłem ciastka wiec pomyślałem ze dam mu spróbować :idea: (powącha i odechce mu się jak było z karmami) ale tu zonk 8O rzucił się na nie jak szczerbaty na suchary ...więc dziś mu dałem karmę rozmoczoną w mleku i już wiedział co z tym zrobić :D

Co do kuwety to już opanowana w 100% (chodzi tam zawsze kiedy musi i już nie próbuje jeść żwirku)

Co do płci to chyba ON ale nie jestem pewny na 100% :D

Jedyne co mnie niepokoi to te bulgotanie w nosie (teraz bardziej podchodzi pod chrapanie) zdecydowanie rzadziej ma niż wcześniej ale ma dalej, wydaje mi się że to katar gdyż ma wycieki z nosa i czyszczę mu te strupy. Po weekendzie jadę do weta na odrobaczenie to mu powiem bo coś czytałem że katar dla kota jest niebezpieczny...

Shark

Post » Pt paź 19, 2012 19:32 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Tak, koci katar jest bardzo niebezpieczny, zwłaszcza, jeśli się nie zacznie leczyć szybko. Może być śmiertelny nawet.
Czy ma zaropiałe oczki? To oznaka już dość zaawansowanego kk.
Nie martw się, na pewno wet będzie wiedział, jak sobie z tym poradzić :)
Obrazek

Post » Pt paź 19, 2012 20:59 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Shark pisze: W nocy co bym nie robił to i tak budzę się a on leży w pościeli koło mojej głowy więc mu odpuściłem!

a nie mówiłam, że koty śpią tam gdzie chcą :mrgreen:

cieszę się, że u was wszystko w porządku :ok: już się zaczęłam martwić że coś się stało, tak długo nie pisałeś, fajnie, że kuweta opanowana i mały zdrowy, koniecznie spytaj weta o to bulgotanie - dobrze by było stworzyć sytuację aby wet mógł usłyszeć odgłosy ...

tak przypomniało mi się, że możesz już małego przyzwyczajać do czesania i obcinania pazurków - bardzo ułatwi Ci to później obsługę :D

i myślę, że wszyscy zgodzą się ze mną - proszę o częstsze relacje i zdjęcia malucha
piszesz tak pozytywnie o wszystkim, że z niecierpliwościa czekam na Twoje opowieści o Farciarzu
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Post » Nie paź 21, 2012 19:54 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Czy ma zaropiałe oczki? To oznaka już dość zaawansowanego kk.

Jak to wygląda? Ma co dzień strupki kolo oczu ale myślę że to tak zwane "śpiochy"!

tak przypomniało mi się, że możesz już małego przyzwyczajać do czesania i obcinania pazurków - bardzo ułatwi Ci to później obsługę :D

Po co mam go czesać? :D
Jak mam mu obcinać te paznokcie? :lol: na jaką długość?

Wczoraj zamówiłem nowy narożnik i ławę więc już się boje :D na dniach zamówię jakiś drapak i kocimiete? Narożnik będę miał za miesiąc ale myślę żeby boki (eko skóra) na początek smarować octem lub kwaskiem cytrynowym. Pomoże to?

Shark

Post » Nie paź 21, 2012 20:35 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Shark pisze:

Po co mam go czesać? :D
Jak mam mu obcinać te paznokcie? :lol: na jaką długość?

Wczoraj zamówiłem nowy narożnik i ławę więc już się boje :D na dniach zamówię jakiś drapak i kocimiete? Narożnik będę miał za miesiąc ale myślę żeby boki (eko skóra) na początek smarować octem lub kwaskiem cytrynowym. Pomoże to?

- czesać trzeba żeby podczas mycia łykał mniej włosów (ty wyczeszesz te martwe, wypadające) wtedy nie będzie się zakłaczał, a i tak dobrze od czasu do czasu dać pastę odkłaczającą - tylko nie wiem od jakiego wieku można dawać :? moje kotki nie lubią pasty to daję karmę (mieszam ją z taką codzienną) zapobiegającą tworzeniu się kul włosowych albo są przysmaki ...
- pazurki ... cóż nie odczułeś jeszcze ostrości pazurków podczas zabawy :?: ja już pierwszego dnia ciachałam ... Jeżeli kot nie wychodzi to można mu obcinać pazury, Farciarz powinien mieć białe więc jak delikatnie naciśniesz łapkę to je wysuniesz - w białych pazurkach doskonale widoczne są kanaliki doprowadzające krew - tniesz oczywiście tak żeby nie przeciąć kanalika - jak nie jesteś pewien to obetnij jedynie ostry koniuszek - zaoszczędzisz ręce i meble. Taki zabieg na przednich łapkach przeprowadzam raz na 10-14 dni, a na tylnych można rzadziej chociaż ja tnę od razu wszystko :mrgreen: Czekam aż kotki będą senne i tnę :mrgreen: Belli bez pomocy, Rysi w dwie osoby - później obowiązkowo daję przysmak. Drapak i obcinaczki powinieneś kupić w każdym zoologicznym - nie musisz specjalnie zamawiać ...

A zdjęcia gdzie ???

możesz podać adres na PW to podeślę ci fajne zabawki dla kociaka - dzieło jasdor z tego forum, cudeńka :love: moje kotki mają tyle zabawek, że część nawet nieużywanych mam :D chętnie podzielę się z Farciarzem

isabell36

Post » Nie paź 21, 2012 21:25 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

nie odczułeś jeszcze ostrości pazurków podczas zabawy :?:

Nie za bardzo, ale za to zęby odczuwam zanadto. Najlepsza jego zabawa to gryzienie mojej dłoni.

możesz podać adres na PW to podeślę ci fajne zabawki dla kociaka - dzieło jasdor z tego forum, cudeńka :love: moje kotki mają tyle zabawek, że część nawet nieużywanych mam :D chętnie podzielę się z Farciarzem

Co to za zabawki? :D Kupiłem mu jakieś piłeczki i jeszcze taką pierdołę ale i tak najlepiej lubi prosty sznurek od bluzy który znalazł już dawno i co dzień go molestuje. :D

Drapak i obcinaczki powinieneś kupić w każdym zoologicznym - nie musisz specjalnie zamawiać ...

Wiem, ale na necie jest większy wybór. :D Planuje ten drapak kupić http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... maly/49279 , może będzie tam też spał. Tylko nie wiem czy jest sens dawać dwie paczki a on znów to oleje jak legowisko.... :|

Teraz dokładnie oglądałem jego oczy i miał w rogu jakąś białą maś jeszcze nie zaschnięta jakby ropa. Na dobitkę jeszcze dość często kicha.

A zdjęcia gdzie ???

Jutro coś wrzucę :D

Shark

Post » Nie paź 21, 2012 22:25 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Drapak śliczny. Na początku (jest jeszcze malutki) może warto kupić coś dla kociąt - taki mały, żeby nic się nie stało, jakby spadł a i miał więcej zabawy, np. http://www.pupilandia.pl/index.php?akcj ... dycja=1356 http://allegro.pl/maly-drapak-interakty ... 82304.html Dla kotków w tym wieku fajne są tez zabawki dla fretek, ale szybko wyrastają z nich, dlatego te pierwsze drapaki spokojnie moga być jak najtańsze :)
Obcinaczki do pazurów ja mam w tym typie - spokojnie wystarczają, większe są przeznaczone zazwyczaj dla psów: http://allegro.pl/lolo-pets-obcinaczki- ... 76928.html
Tutaj masz jak obcinać kotom pazury (na rysunku jest oczywiście pazur po wysunięciu) http://zapytaj.onet.pl/Category/010,002 ... posob.html
Tak - te strupki to właśnie ropiejące oczy. Idź z nim koniecznie do weta. Naprawdopodobniej to koci katar. Da może antybiotyk. Wyjdzie z tego.
Obrazek

[poprzednia][następna]